• Droljo
    11k
    Čoek uči dok je živ...
  • mali M
    6.4k
    ma meni je to simpa napraviti takvu anketu, ali... ja uvijek imam problem sa time jer u Hr to nije nikakvo mjerilo ničega. Znam doslovno stotine uspješnih poslovnih ljudi koji nemaju faks, a tisuće visokoobrazovanih koji životare po low level poslovima i to čak dosta od njih svojim izborom. Radi se o "bježanju" od odgovornosti jer veći posao zahtjeva i veći angažman i odgovornost.

Po meni je faks u hr predostupan jer upisuju ga mase, a sami poslodavci u Hr nemaju toliku potrebu za time. Izgubio se smisao visokoobrazovanih ljudi jer ih po plaćama, pa često i po sposobnostima prepišaju srednjeobrazovani ljudi, a velik broj visokoobrazovanih je išao na faks samo da ne mora ić raditi pa su upisivali šta god. Govorim naravno o svojoj okolini kroz život, godine, srednje i visoko školsko obrazovanje. Ljudi koje sam poznavao na faksu danas rade sve osim poslove koji traže visoko obrazovanje. Baš je u Hr to zapravo komplicirana tema za obrađivanje..

Ne kažem da je to pravilo i naravno da postoje tisuće visokobrazovanih koji opravdavaju svaku sekundu uloženu u svoje obrazovanje i zaposlenje, ali po nekakvom općem pogledu zapravo ti ništa ne znači ta VSS ili VŠS.. Čak znam brdo ljudi sa faksom koji rade prekvalifikacije jer ih ta struka uopće na kraju ne zanima i čak se bacaju u strukovna zanimanja jer je bolje plaćeno...
  • Droljo
    11k

Je. Ponuda i potražnja. Previše direktora a fali radnika...
  • mali M
    6.4k
    tako je, al ovo je offtopic sve pa nek se eventualno prebaci na šank razgovor, al onda ćeš nam ti prvi prigovarati šta donosimo na šank takve teme :rofl:
  • Droljo
    11k
    , al onda ćeš nam ti prvi prigovarati šta donosimo na šank takve teme :rofl:mali M

Neg šta ću! Šank je sveto mjesto.
    A mislim da ovakve kratke raspravice na ovim rubnim temama koji nisu izričito tematske ne smetaju toliko ljudima. :grimace:
  • Majki2111
    3.7k
    E sad. Obrazovanje nije isključivo priprema osobe za tržište rada. Da, je to i je jedna od uloga i može biti bolje povezano. Ali nije jedina. Upravo učim za ispit didaktike i da ne pišem sve sada tu. Zadatak nastave je puno više od pripreme za tržište rada. Ili barem ideal prema kojemu se teži u radu.
    Svojim riječima ću nekakav stav objasniti. Obrazovanje ti daje skup vještina i znanja u više područja koja mogu, a i ne moraju biti korisni na tržištu rada. Na pojedincu je kako će ta znanja iskoristiti.

Nažalost zasada kod nas u RH trenutno bi se obrazovanje trebalo gledati odvojeno od tržišta rada. Ili čak rečeno privatnog sektora. U državnom postoje uvjeti pri natječajima gdje te ni ne gledaju ako ih ne zadovoljavaš. Smatram da je to dobro.

Ja prvi oduvijek sam znao kaj me zanima, to sam upisao, to sam završio. Unazad godinu dana pokušavam spoznati kako ću ja ta znanja iskoristiti i došao sam do nekog zaključka. Još se obrazujem jer želim.

Ko je kriv osobama koji nisu zadovoljni završetkom faksa, ko im je kriv kaj nisu znali kaj bi doli njih samih.
  • Majki2111
    3.7k
    Upravo to, koncept cijeloživotnog učenja. Pedagoški koncept koji govori da obrazovanje ne završava formalnim obrazovanjem. Ako se ne obrazuješ nazaduješ. Nećeš napredovat u društvu. Moraš bit u toku.

Ovdje spominjem obrazovanje.

Obrazovan i školovan čovjek nije isto. Obrazovan čovjek može bit školovan i neškolovan. Školovan čovjek je sposoban i može prenijeti znanje. Obrazovan čovjek ne mora biti školovan. Ali obrazovanje je temelj za biti školovan.

Ovdje se držim obrazovanja. Za bit školovan potreban je rad na sebi. Ali obrazovanje je uvijek pozitivno i temelj je za napredak čovjeka. U mnogim aspektima.
  • Droljo
    11k

Uff
    Morat ću ovo još jednom pročitati trijezan. :snicker:
  • mali M
    6.4k
    u RH trenutno bi se obrazovanje trebalo gledati odvojeno od tržišta rada.Majki2111

Ne Majki nego baš suprotno, čemu imati "dva milijuna" diplomiranih ekonomista ako je potražnja za VSS ekonomistima 3000. Čemu imati 2000 diplomiranih kemičara ako je za njima potražnja 150? VSS obrazovanje baš MORA pratiti tržište rada jer ćeš inače imati ovo što mi imamo. Svaka druga šuša koja je imala para i nije joj se dalo raditi je završila faks, pa makar do 28-e i onda očekuje da sjedne na mjesto direktora svemira uz mali ili nikakav trud, a veliku plaću. Pa vjerujem da smo svi naletili na takve u životu i okolini. A na kraju se zaposle oni sa vezom ili sss sa iskustvom...

Obrazovanje (ono VSS) ne mora pripremiti nekoga za tržište rada to nije njen zadatak, ali bi moralo pratiti tržište rada. To je najobičnije istraživanje tržišta, karikiram, imaš dobre cipele za planinarenje i tržište od 1000 planinara, a ti napraviš 100.000 pari i onda se čudiš zašto ih nisi mogao sve prodati...

Obrazovan i školovan čovjek nije isto. Obrazovan čovjek može bit školovan i neškolovan. Školovan čovjek je sposoban i može prenijeti znanje. Obrazovan čovjek ne mora biti školovan. Ali obrazovanje je temelj za biti školovan.Majki2111

Majki brate, ovo si sad tako zmuljario da je strašno... I još nije ni točno. To je tvoja neka definicija kako si ti to objašnjavaš, ali nije točna. Obrazovanje je sinonim za školovanje. Nemoj se ljutiti ali si baš jako ovdje u krivu.. i to si toliko zapetljao da uopće ne razumijem što želiš reć ali razumijem da se @Droljo nakon pokušaja shvaćanja želi napiti
  • Majki2111
    3.7k
    Ne slažemo se. Faks se ne upisuje ovisno o tržištu rada već većina brucoša gleda koji su mu afiniteti.

Ja prvi tako. Nisam gledao tržište rada do 25. godne, a s 26 sam se krenuo pitati što ja volim raditi.

Ovo školovan obrazovan. Jesu sininonimi ,al baš zato nije isto. To pitanje je bilo na ispitu iz pedagogije. Obrnuo sam na ispitu pojmove pa sam zapamtio pravilno nakon ispravka kako treba.

Ali se slažem da se trebaju regulirat upisne kvote. To je do fakulteta, ili neka se otvore radna mjesta nova.
  • mali M
    6.4k
    Ali se slažem da se trebaju regulirat upisne kvote.Majki2111
    pa ovo ja i tvrdim, ali onda nema veze što brucoši gledaju koji su im afiniteti kad će upasti 30 kolika je kvota zbog male potražnje na tržištu i neće biti problema. A ovo što ti niti drugi ne gledaju tržište rada do svoje 25-e/26-e onda se nemoj ljutiti što mogu i ja tebi reć, pa šta nisi mislio prije šta ti se sviđa.

Jesu sininonimi ,al baš zato nije istMajki2111

okej pojasni mi, kako "Obrazovan čovjek ne mora biti školovan", gdje je stekao obrazovanje? dao sam si truda i malo istražio pojmovlje i osim nekih nestručnih stranica nitko drugi to ne tvrdi. Čak i te stranice napišu da je razlika u njima subjektivna stvar. U hrvatskoj je obrazovanje i školovanje sinonim, a rečenicu "jesu sinonimi al baš zato nije isto" mi se neda ulaziti u dubioze izrečenog.

Školovan čovjek je sposobanMajki2111

ovo je trenutak kad kolutam očima i ne želim daljnju raspravu i to je čista glupost. Nažalost za neškolovanu kliku koja je nesposobna.. To ti se Majki zove snobizam i brijem da ti se podvuklo u razmišljanje, ali mislim da je to vezano za odgoj. To je kad te doma ili u okolini uvjere da vrijediš samo ako imaš fakultet.

dosta je ove teme na krivoj temi, ti budi uvjeren da je samo školovan čovjek sposban i to je to.. rekao bi opet od kuda se vuče taj narativ, ali budem opet uzburkao duhove..
  • Majki2111
    3.7k
    Ti si mene krivo shvatio.

Obrazovan čovjek mora proći životnu školu da bi bio školovan. Ali neobrazovan čovjek ne može održati predavanje i prenašati znanje
  • mali M
    6.4k
    Obrazovan čovjek mora proći životnu školu da bi bio školovan.Majki2111

a neobrazovan čovjek koji je prošao životnu školu? šta neobrazovani lebde u međuprostoru?
  • CUCAK
    286
    Počelo se ignorirati da pojedinci na ovom forumu dinamove članove koji su se godinama borili da bi dinamo postao klub kakav želimo, nazivaju ulicom, jogurtom, zadrugama i slično.. gospodo, mislim da je previše ljudi dio svojih života, trpeći vrijeđanja i omoložavanja od okoline, potrošilo da bi došli do dinamovog proljeća a da ih sad pojedinci ovdje nazivaju ulicom.. da nije bilo tih ljudi ne bi bilo ni zone...
  • Majki2111
    3.7k
    Neobrazovani ne mogu biti školovani.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.