• rioda
    15.3k
    Inace slazem se s tobom, zero mi je odvratna i sva pica koja su zasladena umjetnim zasladivacima mi jednostavno nemaju dobar okus.jedan u nizu

Meni više ni ova pića s 'pravim' zaslađivačima nisu dobra. Cola još nekako, Fanta je loša, a Sprite nikakav.

Barem kod nas, u nekim drugim državama sam naletio na originalan okus :grin:
  • DerHerrKool
    514
    Kako odvesti raspravu off topic sa jednom slikom - 101
    :rofl:
  • prefontaine
    8.1k
    Ja se ispričavam jer sam ja taj koji je krenuo s offom, nisam ni skužio da je ovo Livijeva tema.

Da ti ne napisa, bio bih uvjeren da samo za šankom.
  • Sajla
    19.6k
    cola i zaslađivači prebačeni na Šank :)

btw. ima i ona teorija o zaslađivačima - pojedeš/popiješ nešto sa zaslađivačem, mozak dobije signal da si unio šećer. nazove gušteraču i naredi joj da pusti inzulin koji će pokupiti šećer po krvi i spremiti ga u stanice. inzulin ode, traži šećer, ne nađe ga. gušterača gleda kak se inzulin besposleno šeće po krvotoku. pa tak jednom, dva put, sto puta. i svaki put kad mozak nazove gušteraču da pusti inzulin, a nema šećera u krvi, gušterača si misli - kaj me ovaj mozak zajebava? pa pušta sve manje i manje inzulina dok ne ode skroz u štrajk. i eto dijabetesa...
    tak da, može jedna cola zero i kremšnita? :cool:
  • Dino
    5.3k

Sad me ova teorija sjetila na nedavni razgovor s frendom.

Znate kako nam većini nakon konkretnog obroka paše pojesti desert odnosno šećer na kraju. Prijatelj se drži ko pijan plota teorije koju je jedan profesor na faksu predstavio, a to je da inzulin koji se luči zbog glavnog jela povuče sav šećer iz krvi na što mozak traži slatko. Međutim, koncentracija šećera u krvi je visoka unatoč želji za slatkim odmah nakon obroka pa je moja teorija više psihološke prirode i navike.

E sad, ovo kaj veliš za umjetne zaslađivače mi daje ideju. Ako uz obrok bogat ugljikohidratima i proteinima popiješ ili pojedeš nešto slatkog okusa, potakneš gušteraču na malo jaču dozu inzulina, pospremiš sve ono kaj je ostalo od obroka da se što kraće zadržava u krvi i još uz to dobiješ osjećaj da si pojeo nekaj slatko. Mislim da je to win za sve strane, osim jadnu gušteraču koja mora raditi malo više. :grin:
  • Tvrdica McTvrdi
    5k
    Realno taj mozak nas više zajebava nego kaj koristi
  • Droljo
    26.7k
    Jel nije taj Aspartam (E951) otrovan ili nešto?
  • Petar86
    1.3k
    ako se ne varam iznimno je otrovan ali ga tijelo ne moze razgraditi, kako ude u tijelo tako i izade

Inace ogroman protivnik cole zero cisto iz principa, ako hoces zdravo bez secera pij vodu

Edit: u krivu sam ocito
  • Sajla
    19.6k
    niš posebno. prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije je aspartam manje toksičan (odnosno kancerogen, da budem precizan) od crvenog mesa, a još manje od procesiranog mesa, a mislim da hrenovke, posebnu, krmenadle, kobase, steakove i slično zbog toga malotko miče s menija. :wink:

Išao sam potražiti LD50 za aspartam (smrtonosna doza za 50% štakora) i veća je od 5 grama po kg. Kad bi bila ista za čovjeka (a ovo je dobra aproksimacija), muž od 100 kila bi trebao pojesti pola kile aspartama i imao bi 50/50 izglede za preživljavanje. Da pojedeš pol kile soli odjednom isto ti ne bi bilo baš dobro pa nitko ne veli da je sol otrovna.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.