• ZgDLions
    924

Dobar dio čine familije i frendovi od pravih clanova, nije ta brojka takva kaj su svi pohrlili na tekme i otkrili Dinamo, jednostavno danas te nije sram nekoga učlaniti.
    Kaj bu to znacilo za izbore, tek bumo vidjeli.
  • jedan u nizu
    12.5k
    Ja bi izabrao demokraciju i titulu svaku godinu.Noel

Ja bi izabrao demokraciju, titulu svake godine, svake druge naslov LP i da svakih 10 godina dignem jedan eurojackpot.
  • fakin
    183
    samo da sada ne bude dugih cesta...
  • rkru
    14
    tako nikakva duga cesta mosa highway to hell xD
  • Crni86
    9.3k
    za nekoga tko je sam bio vrhunski nogometas.Oluja

Jebeno smo si pomogli sa tim. To sta je netko bio nogometas ne znaci da ce biti i odlican nogometni djelatnik, eto nas predsjendik je to potvrdio u vise primjera.
  • Oluja
    5.2k
    kad me vec citiras onda citiraj sve pa i ono na sto sam odgovarao. Tek onda ce slika biti potpuna.
  • Crni86
    9.3k
    znaci u drugim postovima kontriras ovom svom argumentu? Onda ti argument nije valjan.

Procitao sam raspravu od kad je kolega Danko komentirao i na njega si se osvrnuo, nikakve druge tvoje postove nisam vidio.
  • Beli
    156
    Jedna analiza, jer vec imamo kroz nasu povijest dovoljno primjera velikih klupskih generacija. Znamo da je ovo kraj jedne velike generacije Dinama, koja je trajala od 2018 i proljeca u Europi, preko cetvrtfinala EL do 11 bodova u LP 2024! To je 6 godina, predvodjeni Orsicem, Petkovicem, Ademijem, KTC-om, uz nadogradnju s Misicem i Ristovskim.

Pred nama je sada period "pada", odnosno amplituda, kao i uvijek u zivotu, koji u klupskoj povijesti traje u prosjeku 6-8 godina, dok cekamo na novu veliku generaciju. Ajmo kratkom analizom:

1923-1928 = prva velika generacija, koja je osvojila 3 nacionalna prevenstva i pobjedila Barcelonu 1-0, trajala je 5 godina. Predvodjena Vrdjukom, Perskom, Gillerom.... Nakon toga uslijedio je pad, financijska kriza i dugih 7 godina do novog uspona.

1936-1943 = Dolaskom Bukovija za trenera u proljece '36 odmah padaju Rapid Bec 4-1 i Liverpool 5-1 i stvorila se nova velika generacija s Glaserom, Antolkovicem, Kokotovicem, Wolflom i Lesnikom. Osvojili su 3 nacionalna prvenstva i na vrhuncu ih je zaustavio vihor drugog svj. rata. Trajali su preko 7 godina, cak i duze ako brojimo i 1948. Novi pad, trajao je 11 godina, sve do 1960-ih.

1960-1969 = Nova velika generacija, ponovno dolazkom Bukovija za trenera, pa preko Antolkovica i Zebeca do Ivice Horvata kao trenerima. U 9 godina, momcad je osovjila 4 nacionalna kupa, 7 puta bili su drugi u prvenstvu, igrali dva europska finala... Predvodjeni Skoricem, Belinom, Zambatom i Jerkovicem. Nakon toga nova negativna amplituda od skoro desetljeca....

1979-1983 = Nova velika generacija krenula je od 1979 i ukradenog naslova prvaka, pa preko osvajanja kupa '80 i vec legendarnog prvenstva '82, zavrsila je odlaskom Cire 1983. predvodjeni Cicom, Zekom, Mlinkom....

1996-2000 = Na uspon se cekalo ponovno vise od desetljeca, sve do dolaska Cice za trenera i prve duple krune '96. Pa liga prvaka i uzastopni naslovi. Istaknuta imena: Prosinecki, Cvitanovic, Silvio Maric, Ladic.... I onda ponovno pad od 5-6 godina.

2006-2012 = Dolaskom Josipa Kuzea za trenera i generacijom Modric, Eduardo i Corluka, Dinamo je dobio jos jednu veliku generaciju. Koja je nastavljena s Sammirom i Kovacicem i svoj 'peak' dozivjela ulaskom u Ligu prvaka dvije godine uzastopce. Nakon toga, iako rezultatski uspjesne na domacem planu, bilo je to vrijeme negativne amplitude, koja je dotaknula dno 2017 gubitkom titule.

2018-2024 = I, onda dolaskom Bjelice, stvorila je nova genercija, koja je osvojila sve naslove prvaka u 6 sezona, rusila europske klupske rekorde, dogurala do 1/4 finala EL...

Ovim mozemo vidjeti da nas nazalost ocekuje period od nekoliko godina cekanja na neku novu generaciju, koja ce opet nadamo se trajati oko 5-6 godina, kao sto je prosjek u proslosti pokazao.
  • FelceAzzurro
    304
    U nadolazecoj utakmici, na klupu bi posjeo Pjacu, Baturinu, RPG-a i čak možda Stojkovića. Probao bih u veznom redu Belcar,Sučić,Mišić gdje bi Sučić igrao isturenije kao u rep. Sad je vrijeme nek malo Cannavaro izmješa stvari. Pobjedom u iduce 3 utakmice bi mozda porasli u glavi, stvorili bi drugima pritisak pred njihove utakmice, a onda je sve moguce :).
  • Lihtmašinac
    459

Generalno dosta toga točno napisano, ali ne sviđa mi se zanemarivanje Dinama iz 1950-ih. U tom je desetljeću klub skupio dva naslova prvaka, uvijek bio u prvih pet jedne respektabilne lige, a osvojena su i dva državna kupa. Titule se osvajalo i relativno dobre rezultate držalo kroz cijelo desetljeće pa se po meni i tu radi o uspjesima jedne ili možda dvije odlične generacije koje su se bez teškoća ispreplele. Te su momčadi, kako statistike, knjige i snimke kažu, bile barem jednako jake kao ove oko 1982. i 1997., i timski i pojedinačno. Zajednička imena momčadima kroz cijelo desetljeće su velikani (koji su po meni zaslužili puno više popularnosti i javnog respekta nego danas imaju) - prije svih kapetančina Tomica Crnković pa Ivica Banožić, Aleksandar Benko, Emil Ferković, Luka Lipošinović i Branko Režek, a uz njih su, barem u jednom dijelu desetljeća, španali i Dionizije Dvornić, Vlado Čona Čonč, braća Ivica i Drago Horvat, Dražan Jerković, Željko Matuš, Željko Perušić, Ivan Šantek... Klub je tih godina u svim linijama na terenu imao vrhunske dečke, a svi ovdje navedeni su bili iznimno cijenjeni igrači, dobar dio njih i živuće legende u bivšoj državi, neki i u inozemstvu.

-------

Po mojim saznanjima i doživljajima, Dinamo je od kad postoji u svakoj generaciji imao legendarnih, izuzetno kvalitetnih pojedinaca u svakom dijelu momčadi, od gola do napada. Naše generacije uvijek su imale kvalitetu, izuzev možda u pokojem prijelaznom razdoblju, kako to i u upisu gore dijelom dobro piše. Ako ostavimo po strani pritiske i utjecaje izvana (recimo kroz suce, što zbog želja nogometnih saveza, kojekakve mafije ili državne politike) i ako zanemarimo nemire koje bismo si u klupskim strukturama znali stvoriti sami, čini mi se da su nam se problemi u sezonama prvenstveno događali iz dva razloga: a) zbog nedostatka širine klupe odnosno nesklada u kadru (recimo, imaš dva odlična napadača, lidera u obrani i super bekove, ali stoperi, pol veznog reda i golmani ti nemaju razinu ni blizu za vrhunske rezultate) ili b) zbog problematičnih trenera (a tu je bilo svega, od previše neiskusnih preko previše autoritativnih i samovoljnih do svađalica ili sposobnih, ali ovisnih o alkoholu).

Po meni dakle ne treba unaprijed padati u strahove da ćemo morati baš puno godina čekati na dobre rezultate i neku novu jaku generaciju igrača, koja bi žarila i palila s 4-5 međunarodnih klasa. Uvjet za uspjeh je, međutim, da klub utjecaje na teren izvana svede na najmanju moguću mjeru i napokon pametno posloži sportski sektor. Možda bi se trebalo strateški čvršće ili mudrije postaviti u HNS-u i prema određenim medijima, a novi SD mora biti osoba sa zdravim samopouzdanjem i povećim trgovačkim iskustvom. Svi se slažemo da će trebati prvo ozbiljno porazgovarati s trenerom, pa onda - s Cannavarom ili nekim novim, ovisno o statistikama na kraju sezone i prema perspektivi - dobro preispitati trenutni roster prema zamislima kakav nogomet želimo ubuduće igrati. Zatim će trebati i frajerski samosvjesno trgovati, što je zeznut zadatak - na odlascima i "čišćenju svlačionice" će se morati izgubiti neka lova, dok će se na dolascima morati manje štedjeti nego lanjskih sezona. Po meni treba odmah i bez čekanja beskompromisno rastaviti pušačku sobu, na 2-3 ključna mjesta u momčadi dovesti dokazana pojačanja, a k tome i povući u prvu 2-3 klinca mlađa od 20 (što iz vlastite škole, što iz HNL-a), kojima bi se više vjerovalo nego što su to zadnji treneri činili. Nije to ništa nemoguće i ne treba mijenjati baš 15 igrača, kako se to nekima nakon zadnjih tekmi čini.

Ako se u Dinamu prijelaze između generacija uspješno hendlalo od 1950-ih i davnih davnina, vjerujem da je to moguće i u drugom dijelu 2020-ih.
  • NKDZ86
    3.3k
    ne treba se već sad predati naravno i trebaju igrati najbolji. nažalost dok je ova prevara trener, a savjetnik naš SP, nema pomoći.
    njega potjerat u novoj sezoni i sve strane polovne igralce...
    i dajte priliku našim juniorima koji imaju potencijala pa da ih vidimo, neko će se pokazat.
  • Brusa
    2.6k
    Ja sam valjda jedini tu kojem ne smeta "pušačka soba" kao takva i skroz mi je to ok :lol:
  • NitkoBitan
    24.8k
    Eh da se u njoj samo pusilo a ne rusilo trenere i okretalo svlacionicu protiv pojedinaca :roll:
  • Time
    1k
    Hajduk ce u 8 kola koliko je do kraja izgubiti 9 bodova.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.