• jedan u nizu
    11.5k
    Majki, i da proizvedes kao kemicar neki spoj koji ce sluziti necemu visem nego sto sluzi solna kiselina, limunska kiselina i sl. prebacit ces se u neku drugu 'profesiju'.

Otkrij spoj koji kozu pomladuje ili ima neki zdravstveni benefit i ti i tvoja firma cete automatski biti kozmeticarska ili farmaceutsa firma, iako si zapravo kemicar.

Nemoj se zamarati nazivima profesija. Kemija, i kemijsko inzenjerstvo je malo siri pojam, i dosta neodreden ako ces tako gledati, i kemijskih inzenjera imas po svim industrijama.
    Farmacija je nesto specificnija industrija i magistara farmacije nemas posvuda kao sto imas kemijskih inzenjera.

Mislim, ako zelis biti inovator i raditi nove spojeve i tehnologije sa svojim znanjem, onda se ne moras zvati kemicarem. Onda se zovi inovatorom, a inzenjer kemije ce ti biti samo zvanje.

Nije da u svijetu imas puno firmi koji se bave inovacijom svega i svacega pa da se kao inzinjer kemije mozes zaposliti i stvarati nesto novo.
  • Majki2111
    3.8k
    To je farmmacutik, vaš proizvod. Proizvod farmaceutske industrije. To nije naše.
    Ma ja sam tu nebitan. Bitan je naša faks i djelatnost našeg faksa da se izborimo za sebe, za neki proizvod. Mi se trebamo bavit obnovljivim izvorima energije isto ili npr. smanjenju smeća. Diplomiro sam na tu temu smeća. Cilj ne napravit vrećice za smeće od polilaktidne kiseline ili termoplastičnog škroba, ili ambalaža s biomaterijalima pa da se zatvori krug gdje nema otpada u idealnom scenariju. Skup sport. Al nemamo ništa u tom smjeru.

Ili npr. razni materijali u sportu, gume, dresovi, pa testiranje lopti i li ne znam čega se, reketi, tenisice.... Ništa od toga nemamo. Pa lopte se mijenjauju svako malo. Proučava se smjer kretanja kako ide pri udarcu. To je sve inženjerstvo materijala. Moj smjer. Ništa nemamo. A kao sportska smo zemlja. Jesmo, malo sutra.
  • Sajla
    7.1k
    To je farmmacutik, vaš proizvod. Proizvod farmaceutske industrije. To nije naše.Majki2111

to je otkriće 4 inženjera kemije koji su radili u farmaceutskoj industriji i taj spoj ima primjenu kao lijek.
    teflon pak ima primjenu kao materijal koji se ne lijepi. neki treći spoj ima primjenu u nekoj trećoj industriji ili grani djelatnosti. u čemu je razlika? sve je to "vaše".
  • jedan u nizu
    11.5k
    To je sve inženjerstvo materijala. Moj smjer. Ništa nemamo. A kao sportska smo zemlja. Jesmo, malo sutra.Majki2111

To razvija recimo jedan Adidas. Imaju svoje razvojne timove i u tim timova su zaposleni ljudi koji mogu raditi na razvoju novih proizvoda a vjerovatno su tu i kemijski inzenjeri.

U dosta toga sto si nabrojao su bitni kemicari.
    Samo mislim da ti brkas to da kemijski inzenjer mora biti lice novog proizvoda. Nece, lice proizvoda ce biti farmaceutska tvrtka koja prodaje lijek, to ce biti firma koja proizvodi plastiku i prodaje plasticne proizvode.
    Ti ces raditi u toj firmi, napravit ces nesto za taj lijek ili taj novi tip vrecica, ali i dalje firma koja to proizvodi ili prodaje nece biti tvrtka kemijskog inzenjeringa.

Kemicari jesu posvuda i sudjeluju u svemu, ali ne postoje firme koje su kemicarske u sustini, nego su kemicari dio odjela ili citav odjel firme koja proizvodi sportsku opremu, plasticne vrecice ili kuhinjsko posude.

A uostalom imamo mi petrokemiju kao nesto nase i nesto sto plasira svoje proizvode po raznim industrijama.
    Imamo razne firme koje proizvode razne luzine, kiseline i sredstva za pranje koje koristi svaka prehrambena ili farmaceutska industrija.
    Zaposli se u jednoj Saponiji koja svako malo radi neki novi proizvod koji se plasira na trziste.
    Jednog dana dodes u razvojni tim Saponije.
    Pa onda jednog dana vidis da jedan Rimac recimo trazi kemijskog inzenjera za tim razvoja novih goriva, karbonskih vlakana ili gumenih dijelova.
    Onda jednog dana vidis da Mclaren trazi injzenjera razvoja i na kraju se zaposlis u injzenjerskom istrazivackom timu F1 tima.

To sto si naveo i sto se motiviralo je crem de la creme kemijskog injzerestva. Da dodes do tamo, moras poceti od prozvodnje natrijevog hidroksida u Svetoj Nedelji.
    (osim ako si studirao na elitnom americkom fakultetu pa si dobio staziranje u nekoj fensi firmi)
  • NKDZ86
    2.9k
    Tvrda rasprava na šanku, gibam dalje
  • Marley
    3k
    Kemicari, jel keramicki premaz na tavama vise safe nego teflon? Nadam se da je. Jer planiram papige nabavit. Izbacujem sav teflon iz kucanstva.
  • Majki2111
    3.8k
    Nije to naše. To su vaši proizvodi. To su ljudi koji su radili kao kemijski inženjeri u farmaceutskoj industriji. Upravo tako. Proizvod pripada farmaceutskoj industriji. To je vaše.

Mi nemamo svoju industriju. Da je bar sportska industrija naša. Ili obnovljivi izvori energije, nešto s vodikom, kaj ja znam. Nemamo to ništa. Kemijska isto ništa.

Pazi nas svake godine oko 100 izađe s faksa s diplomom. 100 svake godine. Koji su ti proizvodi, materijali da ih inženjeramo s njima?

Eno Sveučilišpte u Sheffieldu ima odsjek koji se bavi materijali a u sportu i surađuju s FIFOM oko GPS-a razvijali su one steznike oko prsa kaj ide. Di mi to imamo. Gledamo sport, a nema nas nigdje.

Baš govorim iz srca ovo.
  • Majki2111
    3.8k
    Slažem se. Cijenim struku, smatram da smo bitni, ali ne cijenim što se dičimo tuđim proizvodima i što se ne trudimo da proširimo djelatnost svoje struke na području grada Zagreba ili RH.

tu je ekipa iz farmacije, medicine puno bolja. Puno. Nas nema po TV, nema po novinama, a nema nas na tržištu. Ali dobro tako je kako je. Jebi ga...

Dičimo se kao sportska nacija a igramo tuđim loptama, tuđim dresovima, po tuđim travnjacima koristimo tuđše GPS-ove. Ništa mi hrvatski kemijski inženjeri nismo razvili. Ništavni smo. Nula smo.
  • mali M
    6.7k
    a jesi i ti ogorčen sa svojim zvanjem nevjerojatno.. kako smo došli na šanku od prave muške rasprave o čupkanju obrvica za prave mačo muškarce do tuge i čemera nad kemijskom strukom..
    Dobro su ti rekli momci Majki, ti bi nešto, ali bi da nebi nešto, ali da budeš nešto... Budi najbolji kemičar u svemu što radiš... Ako ne prepoznaješ kemiju u svemu oko sebe (što je logika) onda si fulal profesiju... Ili prestani cvilkiti, zasuči rukave i budi najbolji kemijski inovator sa ovih prostora.. Ne kužim tu ogorčenost jer neznam, hrvatski kemičari po tvojoj procjeni ne rade čudesa...
  • Peškaman
    6k
    To mi je isto kao da kažeš da naslov prvaka svijeta Verstappena nije produkt inženjera elektrotehnike, aerodinamike, strojarstva, mehaničara i ostalih.
    Normalno da je produkt čitave ekipe/stručnjaka ali je sasvim normalno da se u prvi plan 'baca' vozač.

Ista stvar i 2009. kada je Brawn ekipa napravila prednost nad drugim ekipama dvostrukim difuzorom, zaslužni su inženjeri tj njihov je produkt ali se najviše pričalo o vozaču/ekipi,Buttonu/Brawnu.
    To tako ide.
  • Majki2111
    3.8k
    Ma odustao sam trenutno ld toga. Nemam ja redhrsa da stvorim nešto svoje. Iako cijenim struku i prepoznejem kemiju svuda.

Apsolutno. Svi inženjeri su se borili i čitali pravilnikr i izvlače rupe u pravilnike da budu brži desetinku il dvije. Brawn BGP001 mi je jedna od glavnih motivacija zakaj sam krenuo u tom smjeru. Sve si u pravu. Mi ništa slično nemamo ovdje. Ništa.
  • Droljo
    12.1k
    Slažem se s teflonom i tavom.Majki2111

Meni je naj bitnije da se ti slažeš sa teflonom. Profesore majki imat ćeš šta đacima prenesti. Baš lijepo. Alkemija
  • Sajla
    7.1k
    u Hrvatskoj. neće neka velika svjetska firma doći na Ruđer ili neki naš fakultet pa nuditi suradnju, tražit će nekoga tko im je blizu. da je sjedište npr. Adidasa, Nestela, Rochea u ZG, surađivali bi s njima. sličnu situaciju sam imao na svom poslu, pričat ću ti jednom..
  • Majki2111
    3.8k
    Kužim te ja, al nadam se da ti ti mene kužiš.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.