Majki deri instrukcije iz kemije, tu je lova (a i opcenito u svim vrstama instrukcija). Klinaca iz osnovne i srednje skole kojima nije jasna kemija koliko oces. Ionako mislis ic za ucitelja/profesora kemije koliko sam shvatio pa se "izvjezbaj" u predavanju 1 na 1.
Po meni, krivo razmišljanje. Bolje je, kao pripravnik, otići u Plivu raditi za 1000 nečega pa naučiti što je reaktor, sušnica, receptura, ventil, proizvodna dokumentacija, viditi to uživo i onda tražiti bolji posao sa nekim praktičnim znanjem i iskustvom u rukama.
Ovako, jednom na bauštelu (skladištu), uvijek na bauštelu.
Ali, opet, neka svatko radi što misli da je najbolje, samo da radi.
A opet. Imo sam razgovor na faksu, za neku poziciju mlađi istraživač. To s profesorom jednim. Kažem ja njemu: "Trenutno sam nezaposlen, primIjetio sam da mi se ne sviđa ništa što privatno tržište nudi za nas kemijske inženjere tu u Zagrebu i RH."
Uz dužno poštovanje, to je alibi za nedjelovanje. Danas možete bez problema raditi bilo gdje u Europi (svijetu) ako imate što (znanje) za ponuditi. Osnovno je pitanje što vi možete ponuditi poslodavcu da bi baš vas odabrao i platio.
Edit: Ako ste mentalno i fizički zdravi, a pretpostavljam da jeste, u STEM području trenutno nema granica.
Nisam češljao detaljno strano tržište, ali slažem se da taj jedan dio ovisi i o posloprimcu. Ja trenutno sa zadnjom godinom radnog iskustva koja je loša, nemam kaj ponudit nekom privatnjaku. Zato mislim da je moj put ipak nastavnički ili učiteljski i da moja pozicija trenutno na tržištu nije da radim u privatnom sektoru. Nisam kompetentan. Ali to sam ja
Ima STEMovaca koji jesu. Naglasak stavljam na struku. Ovdje ja nisam bitan.
Ima granica, a granica se zove umjetna inteligencija (i tehnologija). Vidjet cemo kako ce utjecat na trziste rada u buducnosti, a po nekim poznanicima nije tako bajna situacija kako se jos donedavno pisalo.
Kako se kroz godine/desetljeca smanjivao broj radnika u tvornicama zbog olaksavanja/ubrzavanja procesa proizvodnje tako je logicno zakljucit da ce isto uslijedit i u drugim podrucjima povezanim sa napretkom tehnologije. Rekao bih da se uredskim poslovima crno pise.
A uostalom sada i sve vise mladih naginje tim STEM podrucjima kada su ona trenutno placenija od prosjeka. Opcenito su najplacenija zanimanja ona u kojima postoji deficit radne snage, a to STEM podrucje ubrzo vise nece bit.
Čuo sam da ni u IT nije bajno. Tu kod nas za STEM ima viška. Eno na Linkedinu oglas od Pfizera. Prigorje Brdovečko, pozicija procesbog inženejra 100 aplikanata :rofl: komedija. To je iznadprosječno. Neki oglas uvijek ima 40 prijavljenih. Ima nas dosta tu, čuo sam iz više kadrovskih.
Pa naravno da nije. Posao za kog si nekog placao 2000 eura neto ti sada odradi ChatGPT u par sekundi. Naravno da dolazimo do toga da treba netko znat sve te alate koristit, ali uz sve te pikanterije ti treba manje xy vremena za odradit A posao nego prije 5 godina, znaci manje radnika ili manje davanja na radnike.
I ja sam jedno vrijeme zabrijao da nadem posao u ITu tako da naucim neke programe jer su u to vrijeme primali doslovno svakoga tko ima ikakvo znanje (trenutno fala Bogu radim u svojoj struci), a sada kaze frend da ni diploma odredenih fakulteta nije dovoljna, mnogi sa FERovima i slicnim faksevima rade u administraciji jer se muce sa pronalazenjem posla u struci.
A mislim ne trebam tu ici ni do prijatelja i poznanika, mladi brat mi studira te informatike i kaze da se stvarno malo posla nudi u struci za studente.
Da, fala bogu nikad me pravac IT nije zanimao. Znam samo ovako po pričama. Hvala bogu mi inženjeri materijala nismo tolko pod tim pritiskom umjetbe inteligencije.
Pogrešno ste me shvatili. Ja samo kažem da je STEM znanje univerzalno i primjenjivo svugdje u svijetu. Ako možete raditi u Plivi možete u bilo kojoj farmaceutskoj tvrtki u svijetu (ne shvatite doslovno). Da će biti ozbiljnih pretumbacija, hoće.
Nije jos AI toliko utjecao na radna mjesta vec cista logika. Globalne megakompanije su prije par godina porijesavali hrpetinu viskova (deseci tisuca ljudi) koje su u godinama ekspanzije skupili. Odjednim hrpa ljudi s iskustvom (dodaj tu i dugogodisnje freelancere koji su postali nepotrebni) na trzistu. Normalno, reakcija mladih koji ulaze na trziste i skolstva - reagira sporo ili nikako pa dolazi do produkcije mladih zelenih koje trenutni nitko ne treba... AI ce, kao svaka tehnoloska revilucija do sad, ici na ruku onima prilagodljivijima, snalazljivima i spremnima na ucenje... Jbg, danas vulkanizera imas u svakom kvartu, al potkove postavlja samo lik koji sudjeluje na sajmovima cirkuske razine. Nekad je bio jedan u ulici...