• Majki2111
    3.8k
    Imam dojavu i da režu troškove i da je na tapeti R&D. Hrpetina će dobit ili je već dobila otkaze...
  • NitkoBitan
    22.8k
    Majki deri instrukcije iz kemije, tu je lova (a i opcenito u svim vrstama instrukcija). Klinaca iz osnovne i srednje skole kojima nije jasna kemija koliko oces. Ionako mislis ic za ucitelja/profesora kemije koliko sam shvatio pa se "izvjezbaj" u predavanju 1 na 1.
  • Majki2111
    3.8k
    Radim to par godina već da, bez brige.
  • The Undertaker
    6.7k
    Po meni, krivo razmišljanje. Bolje je, kao pripravnik, otići u Plivu raditi za 1000 nečega pa naučiti što je reaktor, sušnica, receptura, ventil, proizvodna dokumentacija, viditi to uživo i onda tražiti bolji posao sa nekim praktičnim znanjem i iskustvom u rukama.
    Ovako, jednom na bauštelu (skladištu), uvijek na bauštelu.
    Ali, opet, neka svatko radi što misli da je najbolje, samo da radi.
  • Majki2111
    3.8k
    A opet. Imo sam razgovor na faksu, za neku poziciju mlađi istraživač. To s profesorom jednim. Kažem ja njemu: "Trenutno sam nezaposlen, primIjetio sam da mi se ne sviđa ništa što privatno tržište nudi za nas kemijske inženjere tu u Zagrebu i RH."

Kaže on: "Kolega, apsolutno se slažem" :smile:
  • The Undertaker
    6.7k
    Uz dužno poštovanje, to je alibi za nedjelovanje. Danas možete bez problema raditi bilo gdje u Europi (svijetu) ako imate što (znanje) za ponuditi. Osnovno je pitanje što vi možete ponuditi poslodavcu da bi baš vas odabrao i platio.
    Edit: Ako ste mentalno i fizički zdravi, a pretpostavljam da jeste, u STEM području trenutno nema granica.
  • Majki2111
    3.8k
    Nisam češljao detaljno strano tržište, ali slažem se da taj jedan dio ovisi i o posloprimcu. Ja trenutno sa zadnjom godinom radnog iskustva koja je loša, nemam kaj ponudit nekom privatnjaku. Zato mislim da je moj put ipak nastavnički ili učiteljski i da moja pozicija trenutno na tržištu nije da radim u privatnom sektoru. Nisam kompetentan. Ali to sam ja

Ima STEMovaca koji jesu. Naglasak stavljam na struku. Ovdje ja nisam bitan.
  • NitkoBitan
    22.8k
    u STEM području trenutno nema granica.The Undertaker

Ima granica, a granica se zove umjetna inteligencija (i tehnologija). Vidjet cemo kako ce utjecat na trziste rada u buducnosti, a po nekim poznanicima nije tako bajna situacija kako se jos donedavno pisalo.

Kako se kroz godine/desetljeca smanjivao broj radnika u tvornicama zbog olaksavanja/ubrzavanja procesa proizvodnje tako je logicno zakljucit da ce isto uslijedit i u drugim podrucjima povezanim sa napretkom tehnologije. Rekao bih da se uredskim poslovima crno pise.

A uostalom sada i sve vise mladih naginje tim STEM podrucjima kada su ona trenutno placenija od prosjeka. Opcenito su najplacenija zanimanja ona u kojima postoji deficit radne snage, a to STEM podrucje ubrzo vise nece bit.
  • Majki2111
    3.8k
    Čuo sam da ni u IT nije bajno. Tu kod nas za STEM ima viška. Eno na Linkedinu oglas od Pfizera. Prigorje Brdovečko, pozicija procesbog inženejra 100 aplikanata :rofl: komedija. To je iznadprosječno. Neki oglas uvijek ima 40 prijavljenih. Ima nas dosta tu, čuo sam iz više kadrovskih.
  • NitkoBitan
    22.8k
    Čuo sam da ni u IT nije bajno.Majki2111

Pa naravno da nije. Posao za kog si nekog placao 2000 eura neto ti sada odradi ChatGPT u par sekundi. Naravno da dolazimo do toga da treba netko znat sve te alate koristit, ali uz sve te pikanterije ti treba manje xy vremena za odradit A posao nego prije 5 godina, znaci manje radnika ili manje davanja na radnike.

I ja sam jedno vrijeme zabrijao da nadem posao u ITu tako da naucim neke programe jer su u to vrijeme primali doslovno svakoga tko ima ikakvo znanje (trenutno fala Bogu radim u svojoj struci), a sada kaze frend da ni diploma odredenih fakulteta nije dovoljna, mnogi sa FERovima i slicnim faksevima rade u administraciji jer se muce sa pronalazenjem posla u struci.

A mislim ne trebam tu ici ni do prijatelja i poznanika, mladi brat mi studira te informatike i kaze da se stvarno malo posla nudi u struci za studente.
  • Majki2111
    3.8k
    Da, fala bogu nikad me pravac IT nije zanimao. Znam samo ovako po pričama. Hvala bogu mi inženjeri materijala nismo tolko pod tim pritiskom umjetbe inteligencije.
  • The Undertaker
    6.7k
    Pogrešno ste me shvatili. Ja samo kažem da je STEM znanje univerzalno i primjenjivo svugdje u svijetu. Ako možete raditi u Plivi možete u bilo kojoj farmaceutskoj tvrtki u svijetu (ne shvatite doslovno). Da će biti ozbiljnih pretumbacija, hoće.
  • Jaro
    9.1k
    Nije jos AI toliko utjecao na radna mjesta vec cista logika. Globalne megakompanije su prije par godina porijesavali hrpetinu viskova (deseci tisuca ljudi) koje su u godinama ekspanzije skupili. Odjednim hrpa ljudi s iskustvom (dodaj tu i dugogodisnje freelancere koji su postali nepotrebni) na trzistu. Normalno, reakcija mladih koji ulaze na trziste i skolstva - reagira sporo ili nikako pa dolazi do produkcije mladih zelenih koje trenutni nitko ne treba... AI ce, kao svaka tehnoloska revilucija do sad, ici na ruku onima prilagodljivijima, snalazljivima i spremnima na ucenje... Jbg, danas vulkanizera imas u svakom kvartu, al potkove postavlja samo lik koji sudjeluje na sajmovima cirkuske razine. Nekad je bio jedan u ulici...
  • Captain America
    19.5k
    Plaćam pivu svima koji su čekali ovaj dan mjesecima u svoje i Perškino ime.
  • ZrnTSCHeZ
    768
    Jel se sada odmah po defaultu miče ban Perški?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet