• Neron53
    1k

Pa to sto pises samo moze produziti rok otvaranja novog Maksimira. Mi govorimo o idealnom scenariju tj o najbrzem mogucem roku.
    Naravno, moze se dogoditi da Kranjca bude dovrsena a da ne bude spreman pocetak gradnje Maksimira ili ne bude zatvorena financijska konstrukcija.
  • desno
    24
    "Tema je opet bio i stadion.
    - Napokon su veliki pomaci, došla je pravomoćna građevinska dozvola za Kranjčevićevu, pokrenuta je javna nabava, Grad je uključio i klub i uvažio naše sugestije. I dalje svakotjedno razgovaramo s Vladom RH i Gradom oko novog Dinamova stadiona i vjerujem da ćemo uskoro imati dobre vijesti."
    Piše 24sata u članku gdje se spominje Bjeličin i Baturinin ostanak.
  • Baneki
    766
    Temeljite optimizam na lijepim željama, čak ne na obećanjima jer nitko nije za Max obećao ni cent. A ja ne "širim negativu" ili pesimizam nego sam viknuo "car je gol" dok ljudi plješću gradnji stadiona za Kustošiju i analiziraju tko će im biti izvođač.

Vaš neutemeljeni optimizam će završiti ako se slučajno ovaj stadiončić završi na sljedeći način:
    a) grad će reći mi smo svoje napravili, tko treba veći stadion neka si ga sam plati.
    b) država će možda reći možemo pomoći ali svima jednako, dali su neko obećanje koje ih ne košta ništa
    c) HNS će reći imamo za par utakmica godišnje Rujevicu, Pampas i Poljud, ne zanima nas
    d) javnost će reći nek si ga sami sagrade, a ako čitaš portale s vijestima o gradnji stadiona to već i sad pišu, samo će taj postotak narasti jednom kad se Kranjča dovrši.

Ostat ćemo sami, bez sredstava za stadion sa izborom neadekvatna Kranjča ili derutan Max bez potpore javnosti ili bilo koga.

Klub je trebao inzistirati na rješavanju Maxa prvo kao nositelja kvalitete i u gradu i u državi, ovih 44M bi bio odličan start paket i onda državu stisnuti za ostatak. Gdje bi Dinamo igrao? Snašli bi se par godina na ovakvoj Kranjči i Pampasu za europske tekme. Kak je preživio Shaktar ili izraelski klubovi, možda bi dobili i nove navijače u Slavoniji.
  • Mathiasovi Chageri
    3.1k
    Snašli bi se par godina na ovakvoj Kranjči i Pampasu za europske tekme.Baneki

Oprosti što se ubacujem, ali zašto misliš da bi Osijek dopustio da igramo na Pampasu? Temeljiš optimizam na lijepim željama ili imaš neke informacije da bi to bilo izvedivo? Ozbiljno pitam?

Osijek je privatni klub i vlasnik stadiona. Zašto bi dali Dinamu da igra Ligu prvaka na njihovom stadionu u njihovom dvorištu i dovlači potencijalno pun stadion navijača Dinama u njihovom gradu svaku drugu srijedu? Osijek je grad koji gradi svoju bazu navijača lokalpatriotski, rade dobar posao, trenutno su treći najgledaniji klub u Hrvatskoj, imaju sreću da im glavni konkurent i rival igra drugu ligu godinama i svaki put kad igraju protiv Dinama i Hajduka prodaju ulaznice isključivo za svoje članove kluba, baš da izbjegnu situacije da im navijači Dinama i Hajduka pune domaće tribine, a ti sad uvjereno tvrdiš da bi se mi snašli na Pampasu, kao da to ovisi samo o nama.

Zašto bi nam Osijek dao da igramo, zbog par milijuna eura najamnine i nešto sitno zarade lokalnih restorana i birtija godišnje da riskiraju da u svom dvorištu još više klinaca iz Slavonije, Baranje i Srijema u budućnosti budu navijači Dinama i da gledaju svaka dva tjedna more navijača Dinama u svom gradu?

Svaki put kad se priča o nekakvom zamjenskom stadionu za europske utakmice uvijek se spominje kao da je to normalno da bi igrali na Pampasu, Rujevici ili gdje već? Zašto bi klubovi, koji gledaju na Dinamo kao na mrskog rivala i čiji navijači blago rečeno ne vole Dinamo niti njegove navijale, dali svoje stadione Dinamu? Zbog nešto sitno novaca što bi im platili najamnine? Zbog hrvatskog nogometa? Zbog dobrih odnosa klubova? Zbog toga da im na stadionu svira himna Lige prvaka/Europske lige? To su upravo ono što ti zoveš lijepe želje.
  • Bosskovitz
    12.9k
    Temeljite optimizam na lijepim željamaBaneki

Za ovo bih već kažnjavao da sam moderator, jer ovo je trolanje. Nakon što ti je izloženo vrlo detaljno sve što je napravljeno, cijeli hodogram projekta na kojem ljudi temelje optimizam, ti sve odlučiš izignorirati i posrati sugovornike zaključkom da su sve te konkretne, već napravljene stvari samo "lijepe želje". Zaključujem ovu raspravu s tobom jer se ista s tobom ne može ni voditi kada ignoriraš sve što ti ljudi napišu, ali samo još da napomenem jednu stvar:

javnost će reći nek si ga sami sagrade, a ako čitaš portale s vijestima o gradnji stadiona to već i sad pišuBaneki

Ako čitaš portale s vijestima, odnosno komentare ispod njih, onda skoro nitko u Hrvatskoj ne glasa za HDZ, Možemo neće osvojiti ni mandat u skupštini na sljedećim izborima, većina Dinamovaca bi da se Mamić vrati, a od propuha se dobiva upala mozga. Komentare na portalima piše 1% većinski dokonog, glasnog i neukog, ali nažalost informatički donekle pismenog stanovništva i oni nisu ama baš nikakav pokazatelj onoga što "javnost misli", niti su ikada bili. Po ovoj i ama baš svakoj drugoj društvenoj temi.

Kod Pampasa je od trenutka predstavljanja gotovog projekta (u istoj fazi smo trenutno mi) do otvaranja proslo nesto manje od 5 i pol godina.Neron53

Je, ali Pampas je imao vrlo specifične probleme. Naravno, možda i Zagreb odabere lošeg izvođača koji nema više od 10 radnika pa bude problem s tim, ali za sami početak - sigurno nećemo morati potrošiti godinu i pol na nasipavanje zemlje kao oni. Tužno je kaj su oni jedini primjer novoizgrađenog ozbiljnog stadiona u Hrvatskoj od neovisnosti, ali zaista mislim da nisu usporedivi s nama upravo zbog svega već prije navedenog.
  • Baneki
    766
    U raspravu nisi trebao ni krenuti jer si prilično bahato i otresito pitao imam li kakve informacije vezano uz moj skepticizam. Ja sam isto i tebi i drugom koji se uključio naveo tri razloga na temelju čega sam skeptičan. Da si moderator banirao bi drugačije mišljenje jer ti ide na živce kad netko ne misli kao ti.

Pa sam pitao imaš li ti kakve konkretne informacije na temelju čega gajiš optimizam, i to sam pitao pristojno a ne otresito kao ti. Pa je ispalo da nemaš nikakve informacije nego samo želje i nade. Jer na računu ili u proračunu nema za Max trenutno niti kune ni od grada, ni od države ni od nekog investitora. Nula, velika nula. To što je meni nešto "objašnjeno" ne mijenja tu činjenicu nikako.

I ja sam Vama dvojici objasnio da nema studije izvodljivosti, da nema najavljenog arhitektonskog natječaja, da iz grada na tu temu ne žele više razgovarati, da nema nikakvih planova da se Max ubaci u proračun, ni u gradu ni u državi.

I sad bi ja vama dvojici isto mogao reći pa objašnjeno vam je, daljnja rasprava je trolanje, međutim ja sam ipak demokratski nastrojen i sigurno neću uletiti sa pitanjem "imaš li informacije" kao ti meni, tražiti ban ako nije po tvojem.

@Mathiasovi chageri, s nekim bi se dogovorili, Osijek ili netko drugi. Kao i Shaktar, ili izraelci. S tim da je kod njih neizvjesan povratak na vlastiti teren, kod nas nije. Izdržali bi dvije godine negdje kao što smo izdržali kad je bio Domovinski rat i isto smo znali igrati vani. Ali znali bi zašto se žrtvujemo jer bi znali da se vraćamo na svoj novi stadion.
  • ElDorado
    492
    Ja ne znam čemu ove beskorisne rasprave. Čekalo se preko 20 godina obećanja i obećanja i u roku par mjeseci sve će biti jasno. Sve ostalo je proricanje budućnosti na osnovu neke osobne preferencije a vrlo često nažalost i ideologije. Barić bi rađe da sve propadne jer je on htio biti ta veličina kojem će bit dignut spomenik. Dosta je tih laznih velicina koje nisu nista napravile osim samo promocije.
  • Zvonkec
    68
    ovih 44M bi bio odličan start paket i onda državu stisnuti za ostatak.Baneki

Država plaća zemljišta za izgradnju crkava u dealu za maksimir i to bude to od udjela države u izgradnji stadiona. Kranjča je 100% gradski projekt. E sad da li se moglo graditi tribina po tribina na maksimiru, a u kranjči radit nešto primjerenije lokomotivi ili još bolje na kajzerici složit neki stadiončić od 6-7 tisuća natkrivenih mjesta je drugi par opanaka. Kako bilo da bilo koliko god je kranjčevićeva s 11600 mjesta nama premala a loksi, dragovoljcu, rudešu i sl. prevelika barem se nekaj pomiče s mrtve točke konačno.
  • Baneki
    766
    Naglašava se stalno da će ova Kranjča biti 4. kategorije i da će tamo moći igrati Dinamo. Meni je to totalni red flag. Kao da mi kaže evo to je to od grada, tu možete igrati što želite a ako trebate veći kapacitet snađite se sami. Bolje da su sagradili neki jeftin stadiončić na Kajzerici za 6-7 tisuća za HNL ligu onda, da...I ostalo bi nešto milijuna za Max u gradskoj blagajni.
  • Zvonkec
    68
    Sve jasno i mene je strah poučen višedesetljetnoj nadi o novom maksimiru koji eto samo što nije, također primer kantride je tu i da nam se to dogodi s kranjčom trebalo bi ih sve na trgu objesit od premijera preko gradonačelnika do uprave kluba. Jedino kaj sam poprilično siguran u ovom trenutku je da kranjča ide. Sve drugo: rokovi, cijena i maksimir su u ovom trenutku još jako nesigurni
  • Jaro
    8k
    44 milje je 1,5 % godisnjeg proracuna grada Zagreba. 1,5% - za to dobijes stadion za sljedecih 30 godina, a potrosio si 1,5% proracune jedne godine. Stovise, rasstegnut ce se ta lova na 2-3-4 godine - dakle trosit ces 0,5% proracuna 2-3-4 godine da bi dobio nesto za sljedecih 30 (ma i vise al ajmo stavit 30). Grad je toliko (oko 0,5%) izgubio od EU fondova na bazenu Špansko - svojom greškom ili miniranjem iz Ministarstv - nebitno...
  • Baneki
    766
    Da, znam za taj argument. Ima u blagajni toliko i toliko, i ovaj projekt iznosi mali postotak tog proračuna. Ali u državnoj blagajni ima i više pa se nije sagradio stadion dugo. Od blagajne do realizacije nekog projekta je dug put. A tu su i druge infrastrukturne potrebe grada, ceste, nove tramvajske pruge, bolnice...Evo koliki je postotak gradskog proračuna dovršetak bolnice u Blatu, npr? Gradi se od 1985 do 2029.
    https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/doznajemo-nove-detalje-o-gradnji-nacionalne-djecje-bolnice-u-zagrebu-evo-koliko-ce-kostati-i-kada-se-otvara-15519661?cx_linkref=jl_home_vijesti_prva_pasica
    Tu nisam vidio cijenu ali ovdje u članku iz 2021 piše dvije milijarde kuna.
    https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/cure-detalji-o-djecjoj-bolnici-u-blatu-kostat-ce-2-milijarde-kuna-imat-ce-535-kreveta-i-11-operacijskih-dvorana-a-vrata-otvara-2028-20211205

To je primjer gradnje nečega u RH ili Zagrebu, zadnja bolnica izgrađena je 1988 (Dubrava). Nije ni ta bolnica neki veliki postotak proračuna pa ipak se jako dugo gradi. I stalno se odgađa kao i Max.

Tako da taj proračun treba gledati na način da se vidi koliko je od proračuna dostupno za investicije? a onda vidjeti koje su sve potrebe? Po prioritetu.

I sad ako se jedan stadion izgradi jer je visoko po prioritetu, drugi će pasti iza bolnice, novih tramvajskih pruga, itd...Neminovno.. Jer, reći će možete igrati europske tekme pod krovom, kaj više hoćete? Moramo bolnicu sagraditi...
  • Mathiasovi Chageri
    3.1k
    Naglašava se stalno da će ova Kranjča biti 4. kategorije i da će tamo moći igrati Dinamo. Meni je to totalni red flag.Baneki

Naglašava se da će Kranjča biti stadion 4. kategorije jer je to danas nekakav standard u svijetu i to je ono što Dinamu kao podstanaru treba da bi igrao europske utakmice dok se gradi Maksimir. U tom periodu dok Dinamo privremeno igra na Kranjči bi trebao igrati minimalno dvije potencijalne grupne faze europskog natjecanja, normalno da mu treba stadion koji zadovoljava sve kriterije.

Inače, razlika između treće kategorije i četvrte kategorije stadiona je, između ostalog, minimalni kapacitet. Treća kategorija je 4.500., četvrta 8.000. Trenutna Kranjča je 5.350. Normalno da će nova Kranjča biti 4. kategorija. Pa 90% novih stadiona u svijetu to i jest. To što je tebi red-flag je meni npr. posve normalna činjenica. Jedini razlog zašto se kod nas u svim člancima o novim stadionima naglašava kategorija stadiona je jer nismo sagradili ništa u 50 godina, pa nam se posve normalne stvari čine bitnima za istaknuti.

I još da se nadovežem na ovo:

Mathiasovi chageri, s nekim bi se dogovorili, Osijek ili netko drugi. Kao i Shaktar, ili izraelci. S tim da je kod njih neizvjesan povratak na vlastiti teren, kod nas nije. Izdržali bi dvije godine negdje kao što smo izdržali kad je bio Domovinski rat i isto smo znali igrati vani.Baneki

Izraelci i Shaktar zbog ratnih zbivanja mogu igrati u drugoj državi, isto kao što smo i mi mogli tokom rata, to je jedini razlog zbog kojeg UEFA dopušta da se europske utakmice igraju u drugoj državi. Da nam teoretski Hajduk, Rijeka i Osijek zabrane igranje na njihovom stadionu, mi nemamo stadion na kojem možemo igrati domaće utakmice, mislim da čak ni Anđelko Herjavec nema uvjete za zadnje pretkolo Lige Prvaka. Zato je dobro da se izgradi Kranjča da možemo negdje igrati dok se Maksimir ruši i gradi, a Kranjča ostaje kasnije gradu za ostale sportove, koncerte i događanja.
  • Bosskovitz
    12.9k
    Da si moderator banirao bi drugačije mišljenje jer ti ide na živce kad netko ne misli kao ti.Baneki

Ne, ne bih, banirao bih trolanje. Kad pitaš nekoga na čemu temelji optimizam, on ti napiše vrlo detaljan i argumentiran odgovor kakav ti je @jedan u nizu napisao, a ti na to bez ikakvih argumenata odgovoriš "to su sve lijepe želje" - to je trolanje. Kao u ovom memu.

Pa je ispalo da nemaš nikakve informacije nego samo želje i nade.Baneki

Nije, odgovoreno ti je detaljno.

Jer na računu ili u proračunu nema za Max trenutno niti kune ni od grada, ni od države ni od nekog investitora. Nula, velika nula. To što je meni nešto "objašnjeno" ne mijenja tu činjenicu nikako.Baneki

Koju činjenicu? Na kojem računu? O čemu pričaš ti? Poseban račun za stadion ne postoji, a računi onih koji se spominju kao investitori sigurno imaju dovoljno sredstava za njihove udjele u projektu koji bi u gradnju tek trebao krenuti za oko dvije godine. Sukladno tendenciji rasta javnih proračuna, vrlo izvjesno će novca imati i još više.

I ja sam Vama dvojici objasnio da nema studije izvodljivostiBaneki

Nisi objasnio, napisao si da je nema, a to temeljiš na tome da ju ti nisi vidio. To što nešto nije javno, ne znači da ne postoji. I ovaj finalni projekt za Kranjčevićevu koji je javno predstavljen u petak nije nastao u petak, postojao je i u četvrtak, samo je za njega znao mali broj ljudi koji očito imaju dovoljno kvalitetnu komunikaciju i međusobno povjerenje da ništa nije iscurilo u javnost.

da nema najavljenog arhitektonskog natječajaBaneki

Jučer je doslovno objašnjeno iz kluba da se vode razgovori oko stadiona i da su iz kluba zadovoljni, misliš li da su zadovoljni time da se neće graditi ništa? Arhitektonski natječaj se ne može raspisati prije no što zainteresirane strane nađu konsenzus oko toga što se točno treba graditi; ne možeš raspisati natječaj a da ne znaš ni kako ni tko će gradnju financirati, koliki treba biti kapacitet, kolika kvadratura i ostale generalne odrednice projekta.

Isto tako je bilo komunicirano za Kranjčevićevu - da se vode razgovori i da će se izaći van s rješenjem kada se sve dogovori. I, vidi vraga, točno tako je bilo: kada se sve dogovorilo, izašlo se van s rješenjem. Jučer je Skender u izjavi nakon IO zahvalio što su iz grada uvažili sugestije koje je klub dao - znači ta komunikacija očito funkcionira, natječaj za izvođača je u postupku i vrlo očito nisu baš samo "lijepe želje".

da iz grada na tu temu ne žele više razgovaratiBaneki

S tobom ne žele razgovarati ili? Jer nije mi jasno, potpredsjednik kluba kaže da redovito razgovaraju s Gradom o Maksimiru i da vjeruje kako će uskoro moći predstaviti dobre vijesti, ali ti kažeš da iz grada više uopće ne žele razgovarati o Maksimiru pa se moram vratiti na početno pitanje: znaš li nešto što mi ostali ne znamo ili izmišljaš? Jer ovo nije "tvoje mišljenje" nego činjenična tvrdnja.

da nema nikakvih planova da se Max ubaci u proračun, ni u gradu ni u državi.Baneki

Od kud ti ta informacija? Imaš neki uvid u gradske i državne proračune za 2026. i 2027. godinu?

sigurno neću uletiti sa pitanjem "imaš li informacije"Baneki

Nije mi jasno zašto te smeta to najnormalnije pitanje, pa kad iznosiš činjenične tvrdnje onda moraš imati za njih neke dokaze ili barem insinuacije. Ti mene možeš za svaku tvrdnju pitati od kud mi informacija i argumentirat ću ti ju jer informacije ne izmišljam. Ne znam zašto se osjećaš povrijeđeno i napadnuto zato što netko propitkuje tvoje teze kad su neke od njih naprosto neistinite, odnosno da bi bile istinite morali bi svi koji su uključeni u proces lagati, a jedino ti - koji nisi uključen - govoriti istinu. Opravdano sam skeptičan prema tome.

tražiti ban ako nije po tvojem.Baneki

Ja ne tražim ban, ja sam rekao da bih ja banirao takvo trolanje jer ne pridonosi kvalitetnoj i argumentiranoj raspravi. Očito nisi baniran pa ne vidim potrebu za kukanjem.

Kao i Shaktar, ili izraelci. S tim da je kod njih neizvjesan povratak na vlastiti teren, kod nas nije. Izdržali bi dvije godine negdje kao što smo izdržali kad je bio Domovinski rat i isto smo znali igrati vani.Baneki

Igranje domaćih utakmica izvan države UEFA odobrava samo u slučaju rata i nesigurnosti odigravanja utakmica, zato ti primjeri i jesu jedino klubovi iz zemalja u kojima se vode oružani sukobi.

Kao da mi kaže evo to je to od grada, tu možete igrati što želite a ako trebate veći kapacitet snađite se sami.Baneki

Ali ti nije to rekao. Doslovno potpuno suprotno, na istoj presici ti je rekao da se radi i na Maksimiru i da će se graditi novi stadion u Maksimir nakon što se izgradi ovaj.

ostalo bi nešto milijuna za Max u gradskoj blagajni.Baneki

Ajde realno, stvarno misliš da je 10-15 milijuna eura, koliko bi se uštedjelo izgradnjom manjeg i nefunkcionalnog stadiona umjesto ovog u Kranjčevićevoj, presudno za izgradnju Maksimira, projekta koji će izvjesno koštati oko 200 milijuna eura? Kao, skupili smo 185 milijuna, ali sve stoji u mjestu jer ne možemo pronaći još 15 milijuna eura jer ih je grad uložio u stadion u Kranjčevićevoj?
  • Sajla
    6.1k
    Kao da mi kaže evo to je to od grada, tu možete igrati što želite a ako trebate veći kapacitet snađite se sami.Baneki

Ovdje https://www.zonadinamo.com/discussion/comment/527098 imaš razgovor s Tomaševićem u kojem je za gradnju Maksimira rekao:
    "ako ne postoji interes za privatnu investiciju, onda će ta investicija morati biti javna."
    Dakle, nije rekao "snađite se", nego da u slučaju da ne privuku privatne novce, Maksimir mora ići iz javnih sredstava. Koristio je glagol "morati". Nije rekao možda, moglo bi se, ako ovo ili ono.
    Naravno, kao i svaki političar, rekao je u svom mandatu i prije njega još bezbroj stvari koje se nisu i neće ostvariti. Ali i poneku koja jest. Znači li to da mu treba bezuvjetno vjerovati? Naravno da ne. Ali znači da uz to što postoji potreba za stadionom, imamo i nešto zbog čega ga se može prozivati, temelj da ga se može držati za riječ i slično. A tu su i ljudi iz kluba koji govore o tome da se s Gradom razgovara, da se stvari pomiču s mrtve točke, da se nešto događa i da ćemo čuti više kad nešto od toga bude spremno. Vrlo neodređeno i zamagljeno, ali radije to slušam nego da mi kažu da su se predali i da neće biti ništa od svega.

Imamo izbor - na temelju stvari koje se ipak jesu dogodile nadati se i vjerovati da će se stadion napraviti (s opravdanom sumnjom u najavljene rokove) ili poslat sve kvragu, nevjerovati ikome i ičemu, zaboraviti na stadion (a koliko vidim na drugim temama i na titulu, dolazak pojačanja, bolju igru itd.), politi sve skupa benzinom i zapaliti, pa skočiti u Savu.
    Ja, jbg, ne kužim zašto dolaziti bilo na forum, bilo na utakmice ako je sve crno, negativno, besmisleno. Da, nije sve bajno, nije sve savršeno, čak naprotiv, ali ova razina malodušnosti i crnila zadnjih dana mi je lagano ogadila dolazak na zonu.
    "Ne vjerujem nikome i ovo je sve zakurac" je ili totalno destruktivni stav koji ničem ne pomaže, ili priprema i uvod za "ovi ljudi su bolji, to je alternativa koja može okrenuti kurs". Ako imate za predložiti alternativu - dapače, iznesite ju, idemo raspravljati o njoj. Ako ju ne vidite, ako je ovo kraj i slijedi propast - onda se maknite u svoj čemerni kut, a pustite one koji još imaju nade da se bore. Vrijedi za stadion kao i za druge teme, upućeno tebi kao i drugim članovima foruma. Kužim da se nakon utakmice moraju ispucati frustracije, pobacao sam i ja par stvari oko sebe u nedjelju, ali danas je srijeda, preksutra je nova utakmica.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.