• Baneki
    760
    Ne znam što si ovim sjeckanjem mojeg posta htio postići? I zašto si se uopće ubacio u raspravu koja se nije ticala tebe? Mislim da kolega ne treba odvjetnika i da zna dobro argumentirati. I sad ti znaš kad je rasprava trebala završiti i dociraš s visoka?!? Inače ta rasprava nije trebala ni krenuti jer nadam se da imam pravo na mišljenje koje se ne slaže s nečijim i da ne moram to posebno objašnjavati i braniti pravo na svoje mišljenje.

Moje inicijalno mišljenje od kojeg je i krenula rasprava sam ipak temeljio na nekim stvarima.

a) da od Maxa nema ništa na temelju odgovora na pitanje oko Maxa i odgovora da nema ništa novoga i da kad će biti da će to i reći. Ja to čitam ne da nema ništa novoga nego da nema ništa od Maxa, ni studije, ni arhitektonsko urbanističkog natječaja ni investitora. Imat ćemo izbor nova neadekvatna ružna preskupa Kranjča po mjeri Rudeša ili derutan Max. Smijat će nam se konkurenti.

b) to da neće biti novog Maxa temeljio sam i na pisanju Bossa da će se novi Max graditi javnim novcem ili većinom javnim novcem. Iako on uvijek stavi disclaimer da se radi samo njegovom mišljenju, čitao sam to kao informaciju da investitora nema, a ako nema investitora onda nema smisla niti taj arhitektonsko urbanistički natječaj pa je najbolje da se ta tema više ne spominje da ne "širimo negativu"..

c) svoje mišljenje da ako se sagradi ova nova Kranjča i u nju ulupa 44+M eura da novog Maxa od 100+M nećemo vidjeti još desetljećima temeljio sam na činjenici da živimo u državi u kojoj se nova bolnica sagradi svakih 50 godina, novi muzej isto tako, nova koncertna dvorana jednom u sto godina, novi stadion svakih 50.godina, nova tramvajska pruga svakih 50 godina, novi most svakih 50 godina, itd...Ne spadam u klasu optimist da mislim da če nekim čudom niknut dva nova stadiona u roku od par godina javnim novcem. U gradu pogođenim potresom gdje postoje i druge infrastrukturne potrebe.

Sad kad si se već bez ikakve potrebe uključio u raspravu, možeš slobodno napisati na čemu ti temeljiš svoj optimizam da će se dva stadiona izgraditi u roku par godina?
  • Mali dioničar
    16.2k
    c) svoje mišljenje da ako se sagradi ova nova Kranjča i u nju ulupa 44+M eura da novog Maxa od 100+M nećemo vidjeti još desetljećima temeljio sam na činjenici da živimo u državi u kojoj se nova bolnica sagradi svakih 50 godina,Baneki

Generalno se slažem s tobom.

Jedino se u kvantifikaciji ne slažem jer i ukupnih 200-300 milja za stadione u Zagrebu ne bi bilo puno jer samo grad Zagreb ima godišnji budžet 2 milijarde eura.

To je 8 milijardi u jednom mandatu.

Kad nadodamo državu kao financijera i politički konsenzus da i crveni i zeleni i plavi žele da se izgrade i da se ne spominju “bolnice, vrtići i slično” nego cijela javnost gura za stadione i u Zagrebu i u Splitu, ja sam optimist.
  • jedan u nizu
    9.6k
    oprosti ako sam te uvrijedio time sto sam se ubacio u raspravu. Mislio sam da je ovo forum, a ne privatni inbox vas dvojice.
    Ne smatram da Boss treba odvjetnika, on je i vise nego sposoban puno bolje od mene argumentirati svoje postove.

Sad kad si se već bez ikakve potrebe uključio u raspravu, možeš slobodno napisati na čemu ti temeljiš svoj optimizam da će se dva stadiona izgraditi u roku par godina?Baneki

pa eto jer se do sada napravilo vise nego ikada do sada.
    I tu nisu obecanja jedne strane, recimo grada, tu je sad ipak ukljucena i drzava a i pritisak javnosti je sve veci i veci.
    Danas pred svaku dinamovu europsku tekmu citamo clanke kako se strani igraci, treneri i novinari zgrazavaju maksimirom. A to je u sezoni sada vec vise od 6 puta. Nekada je to bilo jednom godisnje, a sada to svaki drugi tjedan citamo.
    Obecanja su dali i Grad i drzava, i radi se na tome, a imamo i ljude u klubu koji to zele ostvariti jednako kao i ja i ti, a bome nisu laici koji raspravljaju sta bi bilo dobro, nego eto jako puno su zauzeti s tim.

Dakle, da je Mamic/Barisic jos uvijek u klubu, nebi bio tako optimistican.
    Da je Bandic u gradu, nebi bio optimistican.
    Jedini pesimizam mi tu daje Plenkovic koji je poznat po svojim obmanama javnosti, ali sada ovo traje toliko dugo da mislim da i on shvaca da se to mora napraviti.

Koraci koji su napravljeni za Maksimir su do sada najozbiljniji. To mozda nije gotova stvar, ali 20 godina smo bili na nuli, a sada smo par stepenica iznad, iako ih imamo jos stotinu do kraja.
    Dvije stepenice su bolje od nula.

Sto se tice Kranjce, tu smo vec na jako jako puno stepenica, i ostao je zadnji korak prije bagera, a to je javni natjecaj za izvodaca.
    Mislim da jako puno ljudi ne shvaca razinu birokracije koje treba proci za neki takav projekt. Mnogi misle da se stadion radi po principu da jedna osoba, a to je gradonacelnik, premijer ili netko slican, odluci i kaze gradimo stadion. Da dobije gotovo arhitektonsko rijesenje i da samo kaze na sjednici 'evo ljudi, gradimo ovo, uzimamo 50mil iz sljedeceg proracuna za ovo'.
    Nazalost nasa birokracija je daleko kompliciranija (mozda i ne nazalost, jer je ovako transparentnije), i jako je spora i sigurno se moze puno vise to ubrzati.
    Do sada smo za Kranjcu proslo vise natjecaja vise zalbi, imovinsko pravne odnose, razne projekte koje treba napraviti, ishodena je gradevinska dozvola i predvidena (ili osigurana?) su sredstva iz proracuna sljedece godine.
    To je jako puno.

Glavni argumenti koji su bili da se to nece izgraditi su bili sljedeci:
    - treba rijesiti imovinsko pravne odnose - RIJESENO
    - treba napraviti idejni projekt - RIJESENO
    - e ali sada treba proci i zalba, tu ce sve pasti - RIJESENO
    - e ali sada treba natjecaj za izvedbeni projekt - RIJESENO
    - da ali ste zaboravili da i tu ide zalba - RIJESENO
    - e a sada fali gradevinska dozvola, a to ce trajati mjesecima i mjesecima - RIJESENO
    - nista toga nema dok ne vidimo da je to u proracunu za slj godinu - RIJESENO (barem dio koji se odnosi na 2025.)
    - javno savjetovanje - U POSTUPKU
    - Natejcaj za izvodaca radova - NIJE RIJESENO
    - zalba za taj natjecaj - NIJE RIJESENO
    - sami radovi - NIJE RIJESENO.

Dosta toga se rijesilo i sada smo pri kraju svega. Ja sam 99,99% uvjeren da ce se Kranjca napraviti, ali samo sam 40% uvjeren da ce to biti u roku u kojem su oni najavili, ali jedno 90% sam siguran da se to nece produziti u godinama, nego u mjesecima
  • Sajla
    6.1k
    Jedino se u kvantifikaciji ne slažem jer i ukupnih 200-300 milja za stadione u Zagrebu ne bi bilo puno jer samo grad Zagreb ima godišnji budžet 2 milijarde eura.

To je 8 milijardi u jednom mandatu.
    Mali dioničar

"Ukupni proračun za 2025. godinu iznosi 2.94 milijarde eura, što je povećanje od oko 5.5% u odnosu na 2.79 milijardi eura u 2024."

za sljedeću godinu je proračun Zagreba skoro 3 milijarde, pa s tendencijom rasta možemo slobodno računati s više od 12 milijardi eura u jednom mandatu. novca ima dovoljno, o pameti i političkoj volji možemo raspravljati.
  • Bosskovitz
    12.9k

Nemoj glumiti žrtvu, naravno da ti je dopušteno, jesam li ja insinuirao da bi ti to možda trebalo zabraniti? Znaš kako se kaže, kao što je mišljenje jer ga svatko ima, zato ističem koliko je besmisleno i nekonstruktivno doći na temu, potpuno ignorirati svijet i sve što se u njemu događa te bubnuti svoje mišljenje koje postoji u nekom vakumu samo za sebe.

Ja gradsku vlast nisam spomenuo, ali to "napravila je više" temeljiš na čemu točno? Na još jednom renderu, ružnijem od onog prethodnog ili sad i na građevinskoj dozvoli?Baneki

​na stadionskim temama vodila već previše puta. Imaš jednu stranu koja misli da je napravljeno više nego prije jer gleda projekte po stadijma, imaš drugu stranu koja ne priznaje ni jedan projekt dok on ne bude dovršen. Gledaj to kao tortu: 20 godina nam pokazuju slike torte, ali nisu nikada ni pokušali napraviti tortu. Sada je napokon za jednu tortu nabavljeno sve što je potrebno i dogovara se kako će ona izgledati, koliko će katova imati te tko će ju i koliko platiti, a za drugu tortu je sve već nabavljeno, pripremljeno, osiguran je i novac i kuhinja i samo čekamo slastičara da dođe i krene ju raditi.

Je li napravljeno više stadiona nego ikada prije? Očito nije. Je li napravljeno više za stadione nego ikada prije? Očito jest.

Stvar je samo percepcije. Sve se odvija malo presporo, ali se prvi put ikad napokon odvija logičnim slijedom i s vrlo jasnim koracima ka onome što svi želimo, a to je reprezentativni, novi, moderni stadion u Maksimiru. Ako ti ne vidiš razliku u koracima između Bandićevih rendera i ovog sada rendera, onda ti ju ja ne mogu objasniti.

------

EDIT: da, ovo sam zaboravio pa ću sve spojiti u jedan komentar:

Za max smo tamo gdje smo i bili dok nisu došli na vlast, samo što su izgubljene još četiri godine. Gdje su najavljena studija izvodljivosti i najavljeni međunarodni arhitektinsko urbanistički natječaj? NigdjeBaneki

Ovo je naprosto laž, i jedno i drugo. Nemam više energije objašnjavati to ovdje nakon što su mnogi objasnili već više desetaka puta.

o da neće biti novog Maxa temeljio sam i na pisanju Bossa da će se novi Max graditi javnim novcem ili većinom javnim novcem. Iako on uvijek stavi disclaimer da se radi samo njegovom mišljenju, čitao sam to kao informaciju da investitora nema, a ako nema investitora onda nema smisla niti taj arhitektonsko urbanistički natječajBaneki

Međunarodni arhitektonski natječaj uvijek ima smisla jer se na njemu bira arhitektonsko rješenje za stadion. On ne ovisi o tome hoće li stadion financirati privatno poduzeće, javna vlast, klub kao udruga, neki od njih ili svi oni zajedno.

Sad kad si se već bez ikakve potrebe uključio u raspravu, možeš slobodno napisati na čemu ti temeljiš svoj optimizam da će se dva stadiona izgraditi u roku par godina?Baneki

Mogu ti ja odgovoriti: na tome što vjerujem ljudima koji su demokratski izabrani da vode Dinamo. Ako oni kažu da se vode razgovori, da isti napreduju i da idu u dobrom smjeru, onda vjerujem da napreduju i idu u dobrom smjeru. Znam da žele taj novi stadion barem koliko i ja, znam da su u priči bez fige u džepu i znam da imaju dovoljno iskustva da dobro procjenjuju takve stvari.

Druga stvar je javni momentum. Vidim da se već više od godinu dana omekšava narativ i priprema javnost za javnu investiciju u stadion: Vlada ga je proglasila kapitalnim projektom, već je počela davati novce ovima u Splitu da ih primiri, Tomašević je promijenio retoriku i počeo prema svom biračkom tijelu pomalo gurati narativ da će grad ipak sudjelovati u gradnji Maksimira i jbg, to je usko vezano uz moj posao, ja takve stvari primjećujem.
  • Bosskovitz
    12.9k
    Dosta toga se rijesilo i sada smo pri kraju svega. Ja sam 99,99% uvjeren da ce se Kranjca napraviti, ali samo sam 40% uvjeren da ce to biti u roku u kojem su oni najavili, ali jedno 90% sam siguran da se to nece produziti u godinama, nego u mjesecimajedan u nizu

Identično razmišljam. Rok koji su postavili je pod pretpostavkom da neće biti žalbi na natječaj za izvođača, a to nitko ne može garantirati, no to mi izgleda kao jedino usko grlo u timelineu.
  • The Undertaker
    6k
    Kad bi samo to bilo usko grlo. Koliko se produžila sama gradnja stadiona u Osijeku? Koja gradnja danas završava u roku? Kašnjenja u projektiranju su obično ništa prema kašnjenju u gradnji, iz ovih ili onih razloga. Optinistički plan je, koliko znam, da stadion bude gotov krajem 2026. Ako bude i u 9. mjesecu 2027. (za početak HNL sezone) biti će odlično. Ne znam koliko će nas UEFA trpiti na Maksimiru ali sumnjam da će još dugo.
  • Bosskovitz
    12.9k
    Koliko se produžila sama gradnja stadiona u Osijeku?The Undertaker

Mislim da su to dva neusporediva projekta s te strane. Od toga da se tamo radilo na naplavnoj zemlji uz Dravu do toga da su mijenjali izvođača i da su se svakakve mutne stvari događale jer je, ajmo biti realni, i tako sve paravan za pranje novca mađarskog tajkuna.

Ne kažem da neće kasniti Kranjča, ali ne vjerujem da se više od nekih 10% vremena može izgubiti u iole normalnim okvirima.

Ne znam koliko će nas UEFA trpiti na Maksimiru ali sumnjam da će još dugo.The Undertaker

Dok god smo tamo. Uefa ima vrlo jasne kriterije za stadione IV. kategorije:

• 20m2 svlačionice za suce
    • 8.000 sjedećih mjesta
    • jedan ulaz (vrtuljak) na svakih 660 navijača
    • 100 VIP mjesta
    • 150 VIP parking mjesta
    • VIP hospitality
    • video nadzor
    • kontrolna soba
    • 30 pozicija za novinare
    • 20 pozicija za fotografe
    • 60 mjesta za novinare s 30 stolova
    • 10 komentatorskih mjesta
    • 8 pozicija za kamere
    • 2 TV studija, od toga jedan s pogledom na teren
    • 4 pozicije za intervjue nakon utakmice
    • 1000m2 vanjskog prostora za TV vozila
    • 50 mjesta u press roomu
    • mixed zona u koju stane 50 ljudi

Sve ih zadovoljavamo i ne možemo ih nikako prestati zadovoljavati osim ako se sami kriteriji ne promijene.
  • NitkoBitan
    19.7k
    Dok god smo tamo. Uefa ima vrlo jasne kriterije za stadione IV. kategorije:Bosskovitz

Budale nek palamude o tome da ce nam UEFA zabranit igranje na Maksimiru kad to pozeli. Ne, nece :cool:
  • DrawTube
    5.5k
    Nije li u Osijeku originalni izvođač radova (Eurokamen) na gradilištu u nekim trenucima imao valjda 10 radnika sveukupno i kad su odlučili s njima raskinuti ugovor Eurokamen je odbio predati preostale betonske elemente koji su kupljeni?
  • The Undertaker
    6k

Čeferin ...
    "Kad vidiš još onu zatvorenu tribinu na Maksimiru… Mi smo blizu da ne dozvolimo da se tamo više igraju europske utakmice. Već smo više puta bili blizu toj odluci. Sad se nadamo da će se nešto pomaknuti."
  • Dudu9
    998
    Treba se nadati da će izgradnju dobit Kamgrad ili Strabag oni su Opus izgradili na kraju
  • Nino Bule
    14.7k
    Strabag trenutno po zagrebu radi par gradskih projekata i to udarno, mislim da bi oni to mogli izvest u 18 mjeseci al ovo je potpuno laičko pisanje na temelju toga što sam vidio kako im drugi projekt napreduje
  • The Undertaker
    6k
    Iz mog iskustva, ako je izvedbeni projekt dobar i dovoljno detaljan i investitor nema dodatne zahtjeve tijekom gradnje, onda posao ide relativno brzo. Nažalost, to najčešće nije slučaj. Ovdje sam dodatno sumnjičav zbog kratkog roka za izradu projekata i naknadnog otkrivanja nekih ozbiljnih nedostataka (statika zapadne tribine) koji su davno trebali biti riješeni.
  • zg041
    167
    ocekujem neku žalbu.Ako od nikog drugog onda od barića
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.