• Dinamo Sarajevo
    78
    i ne samo Hrvata i porijeklom Hrvata...za mene postoje samo navijaci Dinama i oni drugi...
  • emilperska
    9.1k
    Mislim da je bio podatak da je se u Čapljini 80-tak se htjelo učlaniti a nisu imali OiBDzgšb

Prvi put čujem da Hrvati u Hercegovini nemaju naše papire jer samim upisom u knjigu drzavljana dobivaš OIB te znamo svi koliko je u Hercegovini naših drzavljana, ali ok..
    Kakvi Indijci i Azijati... Ionako svi strani radnici prijavljuju boravište ovdje, a samim time im se dodjeljuje i OIBrioda

Mislim na internalizaciju članstva, navijačke baze sto je i tendencija većine europskih top klubova trenutno, svidjelo se to tebi meni, ovoj trojici aseva gore ili ne.. Kod nas je to došlo kasnije, ali dolazi. Pogotovo sa stranom radnom snagom..
  • rob ljubavi
    966

dosta vas je stvarno preopterećeno s glupostima i nekim potencijalnim marginalnim slučajevima
  • rioda
    7.6k
    Treba to gledati i s financijske strane, ako ima 5 ili 10 tisuća potencijalnih članova bez OIB-a, zašto klub ne bi uzeo tih 100 ili 200 tisuća eura?
  • Dzgšb
    1.4k
    Prvi put čujem da Hrvati u Hercegovini nemaju naše papire jer samim upisom u knjigu drzavljana dobivaš OIB te znamo svi koliko je u Hercegovini naših drzavljana, ali ok..emilperska

Ima ,kažem ti i to dosta, ljudi su lijeni jednostavno nemam drugih razloga ,imaju BiH papire mogu do Hrvatske i dosta im očito.
  • Navijač Dinama
    9.4k
    Ima dosta ljudi u Hercegovini da nemaju Hrvatske papire ,Dzgšb

A vjerovatno ponosni na " Hrvatska gruda nam sveta već tisuć ljeta" :grin:
  • emilperska
    9.1k
    Ima ,kažem ti i to dosta, ljudi su lijeni jednostavno nemam drugih razloga ,imaju BiH papire mogu do Hrvatske i dosta im očito.Dzgšb

Onda je to novi moment s kojim nisam upoznat. Kad se zbroji rodbina i prijatelji više njih je podrijetlom s one strane granice nego ove i stvarno ne znam nijednu osobu da nema naše papire i OIB. Ali očito sam ja onda izolirani slučaj. Da me netko jučer probudio i rekao da postoji Hrvat u HRHB koji nema naše papire, rekao bi mu da laže..
  • Bosskovitz
    15.7k
    Međutim, ako je jedan od ciljeva ove promjene statuta proširit clanstvo na Indijce, NepalceNavijač Dinama

Smiri malo s tim rasizmom, zaista. Nisu ti Indijci i Nepalci krivi što su došli ovdje trbuhom za kruhom nego oni koji ih uvoze radi vlastitog profita i država koja se pravi da to s njom nema veze pa žmiri na jedno oko. Uostalom, ako se nekom Indijcu ili Nepalcu toliko svidi Dinamo da želi dati 20€ kako bi bio "prijatelj kluba", zašto ne bi bio?

Neka imaju ista prava kao i članovi, podržavam. Ali iskreno se nadam da ih NEĆEMO brojati kao članove Dinama, to moramo prepustiti ovima dolje koji svoje frižidere i mačke učlanjuju u klub.blubach

Ajmo ovako: jedini razlog zašto osoba bez OIB-a ne može biti član kluba je Zakon o udrugama koji propisuje da udruga mora voditi registar članova i za svakog člana mora imati OIB. To je tehnikalija. Kad bi zakonodavac imao razumijevanja, promijenio bi taj članak Zakona u nešto drugo i ovih problema ne bi bilo. To što "prijatelji kluba" neće trebati OIB ne znači da će netko moći doći i u klub "učlaniti" sebe, psa i svoju lijevu tenisicu; moći će se učlaniti samo osobe i tražit će se neki drugi identifikacijski broj - recimo osobne iskaznice ili putovnice.

Nemam pojma kako ih klub misli brojati, ali ja bih ih sigurno brojao kao "Plavu obitelj koja broji 60.000 članova i 20.000 prijatelja kluba", naprimjer. To su ljudi koji bi u svakoj drugoj članici EU bili punopravni članovi, a kod nas neće biti samo zbog manjkave zakonske odredbe - ni zbog čeg drugog. Oni se u svojoj suštini, u osobnom odnosu prema klubu, ni po čemu ne razlikuju od nas članova.

Ako je ideja ovog širenje navijačke baze na Aziju (kao sto naše kladionice vjerno dobivaju nove korisnike u ovim Azijatima) onda je to trebalo tako i reći.emilperska

Nije tako rečeno jer to niti nije ideja. Što te, nažalost, sigurno neće spriječiti da tu glupost ponoviš još nekoliko puta.

Do ovog rješenja se došlo jer se primijetilo da postoji nemali broj Dinamovaca željnih učlanjenja u klub kojima je to onemogućeno zakonskim propisima.
  • Navijač Dinama
    9.4k
    nigdje ja nisam napisao da je ideja glupost, nego u prvoj skroz rečenici naveo da je to dobra ideja u globalu, ako će se ispravno i iskoristit.

A ako će služit da od Dinama napravi klub turističkih posjeta tipa Barcelona za siromašnije, onda mi to nije to.
  • emilperska
    9.1k
    Smiri malo s tim rasizmom, zaistaBosskovitz

Gdje je tu rasizam?
    Pisao sam o internalizaciji članstva/baze, koja pogrdna imena sam koristio?

Implementiraš rasizam bez ikakve osnove. Širenje baze na druge kontinente je krenulo prije 20 godina u klubovima petice, neminovno je da ce doći i ovdje. Htio ja, ti ili netko treci to ili ne. Samo konstatiram da je ovime to sada na neki način i legalizirano bila to vasa izvorna ili sporedna ideja..

Gdje su to elementi rasizma?

Edit: vidim da se referenciraš na drugi upis, makar ja ni tamo ne vidim elemente rasizma, ali to je na našim vjernim moderatorima da procjene..
  • Mali Zeus
    16.2k
    Sad kad krenu Nepalci i Indijci se učlanivati jao majko.

Svaki put kad mislim da sam pročitao sve na ovom mjestu opet se iznenadim.
  • Navijač Dinama
    9.4k
    Smiri malo s tim rasizmom, zaista. Nisu ti Indijci i Nepalci krivi što su došli ovdje trbuhom za kruhom nego oni koji ih uvoze radi vlastitog profita i država koja se pravi da to s njom nema veze pa žmiri na jedno oko. Uostalom, ako se nekom Indijcu ili Nepalcu toliko svidi Dinamo da želi dati 20€ kako bi bio "prijatelj kluba", zašto ne bi bio?Bosskovitz

1. Rasizam je nazvat Indijca i Nepalca indijcom i nepalcem? Jel tebi rasizam ako te netko nazove Hrvatom, ako jest, onda stari moj tebi su osjećaji poremećeni na maksium. Razumiješ li ti što je riječ rasizam, daj izađi malo iz tog propagandističkog modernog zapadnjačkog agenda svijeta, ne moraš slušat ni onog idiota Tate-a, ali ako ti treba edukacije, slobodno se javi, naćemo ti stručnu i ljekovitu dijagnozu.

Uostalom, ako se nekom Indijcu ili Nepalcu toliko svidi Dinamo da želi dati 20€ kako bi bio "prijatelj kluba", zašto ne bi bio?Bosskovitz

Kao što sam napisao gore, članstvo znači primarno da se identificiramo sa klubom i nešto kroz što ga prozivljavamo, velika većina se kroz klub indetificiraju jer jer je Hrvatski, zagrepčani jer je purgerski i domaći/lokalni. Ne vidim nikakve poveznice pomenutih sa klubom kako bi se oni identificirali sa istime.
  • emilperska
    9.1k
    Sad kad krenu Nepalci i Indijci se učlanivati jao majko.Mali Zeus

Da ti je netko prije 10 godina rekao da će oni biti većina u ZETovom busu na liniji Blato Savski most bi li vjerovao?
  • Mali Zeus
    16.2k
    Da ti je netko prije 10 godina rekao da će oni biti većina u ZETovom busu na liniji Blato Savski most bi li vjerovao?emilperska

Svakako odlična usporedba.
  • deda
    35.9k
    Ljudi koji su otišli nakon 2. svjetskig rata mahom nemaju oibove. Oni u Kanadi, Americi i Australiji pogotovo.

Iato tako Dinamo još uvijek ima dosta navijača u bivšim jugorepublikama koji nemaju oib.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.