• Bruh
    1.1k
    tad kreće skidanje ukrasa s novih zgrada jer ih podsjećaju na doba monarhija vjvHnlovac

Ovdje si u krivu art deco je glavni krivac. Postalo je moderno imati ravne fasade te su ljudi sami sa zgrada skidali ukrase... I onda kažu da današnji tik tok trendovi predstavljaju opasnost kulturi :grin:

Edit: i naravno pokret Bauhaus
  • Tvrdica McTvrdi
    3.4k
    Znači 80% lijepe naše je ružno?Droljo

Lijepe su stare jezgre obalnih gradova, lijepa je Tvrđa u Osijeku, lijep je centar Zagreba, Bjelovara, Varaždina itd, lijepo je jako puno manjih mjesta. Ružna su manja mjesta gdje većina kuća nema fasadu i krovove pokrivene ceradom, ružna su više manje sva radnička naselja (većina Zagreba).

Da, shvaćam da veliki dio stanovništva tu živi i sada će svi skočiti jer im to predstavlja sentimentalnu vrijednost što je okej, ali i puno ljudi iz favele u Riu to ima sentimentalnu vrijednost pa ćemo se složiti da nema tu estetske i arhitektonske ljepote.
  • Pacho
    10.8k
    Divan je komunisticki urbanizam. Pogotovo kad ti u centar grada spice skver, tvornicu traktora ili rafineriju.
  • Hnlovac
    3.8k
    dugo je trajao taj urbanizam tvornica do domova i to je odvratno

Mislim, ljudi su u Esplanadi 1900.g imali tvornicu (Paromlin) na 500 metara zračne linije. Odvratno, a to je bila A-U

Guranje tvornica na periferiju je bila odlična odluka naših djedova, a i tu smo kasniti za zapadom gro
  • NitkoBitan
    33.1k
    To valjda samo kod nas ima da se derutna rapadajuca legla stakora proglasavaju kulturnim dobrom... i "simbolima" medu populacijom.
  • Bruh
    1.1k
    dobro opet moraš kontekstualizirati da je tad upravo paromlin i bio ta periferija grada i da je Zagreb po pitanju stanovništva dosegao 100 tisuća tek sa ekonomskim uzletom monarhije do 1910

https://digitalna.nsk.hr/?pr=iiif.v.a&id=17180&vwopt=%7B%22pan%22%3A%7B%22x%22%3A0.279%2C%22y%22%3A0.562%7D%2C%22view%22%3A%22image%22%2C%22zoom%22%3A3.466%7D
  • Hnlovac
    3.8k
    Naravno, mislim tad je i glavni kolodvor bio maltene periferija, očito su puno gusce bili naseljene gradovi, isto i do toga kaj nije bilo automobila
  • Dinamosaur
    2.8k
    Generacija Z. Meni nikad nisu pricali o gradevinama u Zagrebu kao necem posebnom, valjda je i do toga sto su proputovali dosta svijeta.NitkoBitan

generacija kurac.
    Pitaj svojeg djeda

Ps. nemoj mu reci da si tek ove godine dosao do Splita
  • NORTE
    21.2k
    Evo prve procjene statičara, možda će stvarno morat rušit napušteno ruglo.

"Zgrada nije sigurna, statika je ugrožena. Dva su bitna elementa. Požar je trajao cijelu noć, a drugo radi se o zgradi iz 1972. godine koja je građena po propisima još iz 60-ih godina. Dakle, vrlo slabo armirana zgrada. To su dva osnovna razloga zbog kojih treba ozbiljno sumnjati u statiku zgrade"
  • miro
    8k
    Ma sigurno će ga rušit, samo se bojim da bi to moglo godinama potrajat. Treba uzet u obzir koliko je uz sam neboder ostalih prostora za koje je pitanje što će bit s njima
  • Bruh
    1.1k
    ne znam na čemu temeljiš pesimizam jer je odmah uz glavnu prometnicu Zg. Brzo će se to riješit pitanje je kaj bu tam nakon stavili a pošto je ipak država većinski vlasnik možda i bude neš korisno.
  • miro
    8k
    Znači, država je 60% vlasnik, ostatak su druge pravne osobe. Ako ide nova građevina, a ide, onda se mora poštovati i urbanistički plan Grada Zagreba. Svaka čast na optimizmu da će HDZ, Možemo i privatnici riješiti ovo ispod recimo 3-4 godine
  • serbus
    5.5k
    Meni se sve čini da ćemo dobiti još jedan otok u Jadranu koliko šute bude od Maksimira i sad Vjesnika. :lol:
  • Gelipter
    4.4k
    Bio neboder lijep ili ne, nastao on u komunizmu, fašizmu ili demokraciji, on je svakako jedan od prepoznatljivijih građevina u Zagrebu. 90 posto Zagrepčana će reći za taj dio Grada "kod Vjesnika", "Kod Vjesnikovog nebodera". Tisuću puta ste prošli ako ništa drugo pored, većina ljudi na Zoni koji su iz Zagreba, cijeli njihov život taj je neboder tamo. Koliko je ljudi prošlo kroz taj neboder, radilo tamo, čitalo neko od izdanja tiskovina proizašlih iz tog kompleksa. Da, godinama je već taj neboder sramota Grada i Države kaj se tiče propadanja, ali jbg i to je dio voljenog Zagreba. Moram priznati da ne kužim ekipu koju totalno boli kurac, a za sebe će reći da vole i osjećaju Zagreb.

Vjesnik više ili manje, ali svi mi skupa "veliki purgeri i lokalpatrioti" većinom preolako promatramo skrštenih ruku i u tišini kako Zagreb propada u mnogim primjerima kako kulturno i identitetski tako i urbanistički.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet