• Bruh
    1.1k
    prije simbol nekih prošlih i gorih vremena... Jedino za kaj služi je da otprilike znaš gdje si
  • Sajla
    14.9k
    ovo nije brutalizam, premalo je tu "monumentalnog betona". baš čitam da je ova zgrada inspirirana Lever Houseom s Park Avenije u NYC. boja stakla nije ista, ali vidim sličnost.

LeverHouseModel.jpg

TMRW.BP_.Leverhouse.View14.Hero_.Copyright.tmrw_.se_-1.jpg

problem naše percepcije Vjesnikove zgrade je u tome čime je okružena i kako se uklapa u okolnu arhitekturu. svakako je jedna od prepoznatljivijih zagrebačkih građevina, kao i toranj Cibone ili Zagrepčanka. po meni, ovaj požar ne predstavlja samo materijalnu štetu, cijeli život gledam tu zgradu i pitam se što će nakon požara dalje biti s tim prostorom, bez obzira na prve najave političara.
    iako se stalno nešto gradi, subjektivno imam dojam kao da puno više propada - od centra koji se raspadao i prije potresa, pa sad još i ova izgorjela zgrada koja će na vizuri grada biti kao šaka u oko vjerojatno još godinama.
  • Jaro
    11.2k
    Jedino za kaj služi je da otprilike znaš gdje siBruh

Tu funkciju moze i neki prizeman display odraditi. Zgrada je ruzna (kao i vise-manje sve kaj je napravljeno u komunizmu). To kaj je zgorila meni nije steta, jedino kaj bu neko fino omastio brk na svemu tome sad...
    Posto je Vlada vecinski suvlasnik - kakve su i prema kome tocno posljedice sto su neodrzavanjen doveli u opasnost imovinu i ljude?
  • Droljo
    22.7k
    Ljepota je u oku promatrača....

Zgrada je ruzna (kao i vise-manje sve kaj je napravljeno u komunizmuJaro

Znači 80% lijepe naše je ružno?
  • miro
    8k
    Sve što se ne održava je ružno. Centar grada je toliko zapušten u nekim dijelovima, da bih ga najrađe minirao i srušio.
  • Dino
    4.7k
    Mrzim komunizam u svakom smislu, ali super andriju, mamuticu, rakete, zagrepcanku, vjesnik, cijele kvartove kao precko, srednjake, kukuljevica na spanskom ne bi nikad mijenjao za nista. Te gradevine su oku neugodne i ruzne, ali cine ogroman dio mog grada kojeg ne bih mogao zamisliti drugacijeg.
  • Bruh
    1.1k
    Znači 80% lijepe naše je ružno?Droljo
    Nije 80 prije ni 5 posto... Gledajući realno socijalistički blokovi van svoje funkcionalnosti za njihove stanovnike i ne pružaju neke predivne prizore za gledati... Dovoljno je pogledati kako u Poljskoj uređuju kvartove koje je devastirao brutalizam i beton. Nisu bezveze turističke destinacije centar Zagreba, centar Splita, centar Karlovca, Šibenika itd. koji su napravljeni dok su ljudi još imali zajedničku koncepciju nečega što je lijepo
  • Dinamosaur
    2.8k
    definitivno

:chin: A da ipak ne srušimo stadion :rofl:
  • Droljo
    22.7k
    Nije 80 prije ni 5 postoBruh

U mom gradu ima možda 5 ili 10 posto zgrada i kuća napravljenih poslije rata...
    Možda se varam...
  • Hnlovac
    3.8k
    Ali za koga su te jezgre? U centrovima gradova živi sve manje ljudi, pola su airbnbovi, bookinzi i likovi koji provedu 3 dana tamo

A druge strane u ovim zgradama i kvartovima živi masa Hrvata i odgaja naraštaje.

Sami smo si krivi kaj ih ne održavamo, Poljaci i Česi su obnovili sve te zgrade koje izgledaju neprepoznatljivo kad se na njih stavi fasada i kažu da se drže odlično.

Primjer iz Estonije
    renovated-commie-blocks-in-estonia-v0-zftm30kyvqia1.jpg
    Zgrada bolje izgleda neg 95% zgrada iste dobi u Zagrebu i dosta novijih zgrada
  • Bruh
    1.1k
    Sad ulazimo u politiku koja to dopušta... Ipak više govorim o arhitektonskoj vrijednosti. Da se zamjeni jedna zgrada NZG sa staklenim neboderom i nije neka šteta da se zamjeni jedna u centru ipak je primjetna kao prst u oko i vidi se gubitak ljepote iz grada.

Edit: uzmimo npr. gdje je danas na trgu zgrada između Radićeve i puta prema Dolcu dovoljno je pogledati kako je ta zgrada u originalu izgledala da se vidi koliko je izgubljeno devastaciji

https://digitalna.nsk.hr/?pr=iiif.v.a&id=14735&vwopt=%7B%22pan%22%3A%7B%22x%22%3A0.541%2C%22y%22%3A0.039%7D%2C%22view%22%3A%22image%22%2C%22zoom%22%3A0.9%7D

https://digitalna.nsk.hr/?pr=i&id=10961
  • Hnlovac
    3.8k
    To je isto istina. Međutim, prostor oko Vjesnika je ogroman i neiskorišten. Hladno može ostat i neboder kao i izgraditi se staklene zgrade pored

Meni je Begeš gadan i prljav grad, ali ova beograđanka mi je top zgrada
    beogradjanka-pala-beograd-3d-01.jpg

Imamo i mi lijepe nebodere iz tog doba, ovaj na Heinzelovoj mi je isto fora
    Chromos-Tower-Zagreb.jpg Generalno ovaj neboder može biti i u Zg, i u Frankfurtu i u Salt Lake cityu

17x veća arhitektonska vrijednost nego limenka u novom Zagrebu

Po meni je najveći problem kaj se u tom dobu odlučila razbiti najbolja urbana matrica dotad, a to su blokovi i blokovska gradnja

Ovi su kvartovi izrazito kul sa samim zelenilom , ali to se može postići u blokovima. Evo kak to rade razvijene države
    maxresdefault-(3).jpg
  • Bruh
    1.1k
    Osobno preferiram model koji je Austro-Ugarska predlagala za ekspanziju Zagreba gdje se rade četvrti s ograničenom visinom koja svaka ima svoj mali zeleni trg/park... Nešto kao što danas radi Barcelona ali ipak ostaje niža gradnja. Meni ta visoka gradnja uvijek nekako distopijski bacala čak i kad sam bio u Nizozemskoj gdje je sve super uređeno u Rotterdamu i Haagu mi baš nije sjela.
  • Hnlovac
    3.8k
    također, zato i to smatram najboljim urbanizmom, daleko je najhumaniji + ima najbolji ulični život

A ovo apropo devastacija na trgu, ja sam se zajebo a i dosta ljudi jer sam mislio da su te zgrade napravljene 50ih i kasnije, ali za čudo nisu.
    images-(34).jpg
    Napravljeno 1937.

images-(35).jpg
    Napravljeno 1928!.

Generalno, kaj smo dobili od ukrašenih zgrada, dobili smo do 1918. I mi i ostatak Europe, tad kreće skidanje ukrasa s novih zgrada jer ih podsjećaju na doba monarhija vjv
  • NitkoBitan
    33.1k
    ti si neki novi sinko..
    Meni je stari pricao o Zagrepcanki i Vijesniku kao da su svjetsko cudo.. Nije to daleka povijest
    Dinamosaur

Generacija Z. Meni nikad nisu pricali o gradevinama u Zagrebu kao necem posebnom, valjda je i do toga sto su proputovali dosta svijeta.

A sto se tice nekih "simbola", imam recimo u kvartu jedan kojeg bih sutra minirao da se mene pita i suzu ne bi pustio. Nisam osjetljiv na te stvari.

Mislim da se ljudi opcenito vezu za neke nostalgicne, ali bezvezne stvari. Koliko sam putao vidio prolivene suze za magnolijama kod dzamije ili recimo za nekadasnjim buvljakom na okretistu Borongaj, life goes on.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet