• Bruh
    1.1k
    tad kreće skidanje ukrasa s novih zgrada jer ih podsjećaju na doba monarhija vjvHnlovac

Ovdje si u krivu art deco je glavni krivac. Postalo je moderno imati ravne fasade te su ljudi sami sa zgrada skidali ukrase... I onda kažu da današnji tik tok trendovi predstavljaju opasnost kulturi :grin:

Edit: i naravno pokret Bauhaus
  • Tvrdica McTvrdi
    3.4k
    Znači 80% lijepe naše je ružno?Droljo

Lijepe su stare jezgre obalnih gradova, lijepa je Tvrđa u Osijeku, lijep je centar Zagreba, Bjelovara, Varaždina itd, lijepo je jako puno manjih mjesta. Ružna su manja mjesta gdje većina kuća nema fasadu i krovove pokrivene ceradom, ružna su više manje sva radnička naselja (većina Zagreba).

Da, shvaćam da veliki dio stanovništva tu živi i sada će svi skočiti jer im to predstavlja sentimentalnu vrijednost što je okej, ali i puno ljudi iz favele u Riu to ima sentimentalnu vrijednost pa ćemo se složiti da nema tu estetske i arhitektonske ljepote.
  • Pacho
    10.8k
    Divan je komunisticki urbanizam. Pogotovo kad ti u centar grada spice skver, tvornicu traktora ili rafineriju.
  • Hnlovac
    3.8k
    dugo je trajao taj urbanizam tvornica do domova i to je odvratno

Mislim, ljudi su u Esplanadi 1900.g imali tvornicu (Paromlin) na 500 metara zračne linije. Odvratno, a to je bila A-U

Guranje tvornica na periferiju je bila odlična odluka naših djedova, a i tu smo kasniti za zapadom gro
  • NitkoBitan
    33.1k
    To valjda samo kod nas ima da se derutna rapadajuca legla stakora proglasavaju kulturnim dobrom... i "simbolima" medu populacijom.
  • Bruh
    1.1k
    dobro opet moraš kontekstualizirati da je tad upravo paromlin i bio ta periferija grada i da je Zagreb po pitanju stanovništva dosegao 100 tisuća tek sa ekonomskim uzletom monarhije do 1910

https://digitalna.nsk.hr/?pr=iiif.v.a&id=17180&vwopt=%7B%22pan%22%3A%7B%22x%22%3A0.279%2C%22y%22%3A0.562%7D%2C%22view%22%3A%22image%22%2C%22zoom%22%3A3.466%7D
  • Hnlovac
    3.8k
    Naravno, mislim tad je i glavni kolodvor bio maltene periferija, očito su puno gusce bili naseljene gradovi, isto i do toga kaj nije bilo automobila
  • Dinamosaur
    2.8k
    Generacija Z. Meni nikad nisu pricali o gradevinama u Zagrebu kao necem posebnom, valjda je i do toga sto su proputovali dosta svijeta.NitkoBitan

generacija kurac.
    Pitaj svojeg djeda

Ps. nemoj mu reci da si tek ove godine dosao do Splita
  • NORTE
    21.2k
    Evo prve procjene statičara, možda će stvarno morat rušit napušteno ruglo.

"Zgrada nije sigurna, statika je ugrožena. Dva su bitna elementa. Požar je trajao cijelu noć, a drugo radi se o zgradi iz 1972. godine koja je građena po propisima još iz 60-ih godina. Dakle, vrlo slabo armirana zgrada. To su dva osnovna razloga zbog kojih treba ozbiljno sumnjati u statiku zgrade"
  • miro
    8k
    Ma sigurno će ga rušit, samo se bojim da bi to moglo godinama potrajat. Treba uzet u obzir koliko je uz sam neboder ostalih prostora za koje je pitanje što će bit s njima
  • Bruh
    1.1k
    ne znam na čemu temeljiš pesimizam jer je odmah uz glavnu prometnicu Zg. Brzo će se to riješit pitanje je kaj bu tam nakon stavili a pošto je ipak država većinski vlasnik možda i bude neš korisno.
  • miro
    8k
    Znači, država je 60% vlasnik, ostatak su druge pravne osobe. Ako ide nova građevina, a ide, onda se mora poštovati i urbanistički plan Grada Zagreba. Svaka čast na optimizmu da će HDZ, Možemo i privatnici riješiti ovo ispod recimo 3-4 godine
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet