• jedan u nizu
    13.1k
    kao i 99.9 posto svećenika, ali se potencira ovih 0.1 postoMiro Vugrinec

Ne zelim pokrenuti veliku raspravu o ovome, ali ovo me potaknulo da proguglam sto sam citao ne tako davno.
    Rijec je o istrazivanju koje je provela neovisna komisija, koja je desetljecima istrazivala seksualna zlostavljanja djece u Francuskoj.
    Zapamtio sam da je brajka bila abnormalno velika, pa evo proguglam i kazu da je prema njima zlostavljano oko 216 000 djece, a ako se uzmu u obzir i katolicki domovi i skole, onda je ta brojka 330 000.
    Nevjerovatno puno. Rekao bih da je to rekla-kazala makar i da je samo postotak ove brojke istinit, i dalje ja ogavno velik.

Onda me zanimalo, koliko je 'svecenika' bilo ukljuceno u to, pa su napisalo da je to brojka od oko 3 000 svecenika.

Od njih 115 000, 3000 njih je sudjelovalo u tome, tocnije 2,6% ..... poprilicno vise od tih 0,1% kako i Miro kaze.

Ne zelim poticati nepotrebnu raspravu, moje isprike ako netko ovo krivo shvati.
    Mislim da smo svi osjetljivi na zlostavljanje djece i ja bih osobno svakog kastrirao hrdavim nozem, bez obzira o kome se radi, a kada se ispostavi da se radi o sveceniku, onda je to jos gore (makar nema gore) jer bi to trebao biti netko kome bi svoje dijete mogao ostaviti mirne duse, pa valjda i vise 'boli' ta tema.
  • Carrasco
    6.2k
    pa kod nas svako malo izađe neki slučaj, a to je samo ono što je prijavljeno... a sad zamisli brojku da se sve prijavi
  • NitkoBitan
    26k
    Naravno da je to problem, ali zasto se potencira kao da je to iskljucivo problem crkve. Vise je pedofila profesora, ucitelja, trenera nego svecenika.
  • Tom Hanks
    3.7k
    Je,ali nigdje ne vidim apolgete kod ostalih kao kod vjernika za svoje,kao i ovdje.
  • NitkoBitan
    26k
    ali nigdje ne vidim apolgete kod ostalih kao kod vjernika za svojeTom Hanks

Ne vidis, ne cujes.

Do sada nisam naletio na sektaskije branjenje i zataskavanje pedofilije od progresivaca iz novinarskih redakcija. Slucaj prezime na F, zaboravio sam vec. A bome se i skrivalo onog u kazalisnim krugovima koji je bio povezan sa svim i svakim (isto neki progresivac koji je kmecio protiv crkve).

Preuvelicavaju se danasnji grijesi crkve i jasno je iz kojeg smjera ti napadi dolaze. To su dezurni odvjetnici ekipe istospolnih, zagovaratelja abortusa, itd. itd.
  • db-izbjeglica
    17.3k
    Kak će se postaviti po pitanju zlostavljanja djece i kažnjavanju ekipe po tom pitanju?Marktwain

Postavit će giljotinu na trgu svetog petra!
  • Miro Vugrinec
    8.2k
    Od njih 115 000, 3000 njih je sudjelovalo u tome, tocnije 2,6% ..... poprilicno vise od tih 0,1% kako i Miro kaze.jedan u nizu

407 tisuća je bilo 2023 svećenika, ne znam gdje si iskopao 115 tisuća. Druga stvar, dosta ima i lažnih žrtava, koje tu vide financijsku korist, pa dosta svećenika ima koji su i lažno optuženi. Ali isto tako ima i onih sigurno koji su doživjeli pa nisu prijavili iz straha, tako da brojku niko ne zna. Ali eto od 407 tisuća svećenika 3 tisuće nije ni blizu 2.6 posto kako već ti kažeš
  • Marktwain
    318

Ne bi bilo loše, radila bi prekovremeno.
  • jedan u nizu
    13.1k
    407 tisuća je bilo 2023 svećenika, ne znam gdje si iskopao 115 tisućaMiro Vugrinec

pisalo je u clanku kojeg sam otvorio.

a ovo je podatak koji sam sada brzinski guglao, a stranica bi trebala biti legit

https://ika.hkm.hr/novosti/pada-broj-svecenickih-redenja-u-francuskoj/

Ali isto tako ima i onih sigurno koji su doživjeli pa nisu prijavili iz straha, tako da brojku niko ne zna.Miro Vugrinec

Mislim da je vise ne prijavljenih, nego lazno prijavljenih, ali kako i sam kazes, brojku nikada necemo znati.
    Samo bojim se da je to daleko od 0,1%,

Uostalom, kao sto sam rekao, kada je svecenik pedofil nekako je 'osjetljivija' tema nego kad je neki 'obicni' gradanin, jer svecenik bi trebao biti olicenje morala i covjek koji zivi po crkvenim ucenjima,

Takoder, kada se desi da je pedofil jedan sportski trener, ne staje iza njega sportska zajednica trenera (izmisljam) i premjesta ga u drugi klub kako se za njega nebi saznalo. Jedan sindikat prosvjete na premjesta optuzenog profesora u drugu skolu i daje mu drugu djecu ''na izvol'te''.

Zato je ta tema i osjetljivija.
  • Tom Hanks
    3.7k
    Ti uspoređuješ neke novinare sa državom koja gotovo ništa ne radi po tom pitanju tj redovito se dogodi premjestaj u drugu župu i ajmo dalje pojeo vuk magare
    Tako i ja mogu reći da se preuvelicaju ostali slučajevi pedofilije i to je bezobrazno.Nema tu ni preuvelicavanja niti ublažavanja,gamad je gamad tko god bio.Samo kada se radi o ovima iz crkve onda bojna "Ja bi pedofile ovako/onako" ili "Treba im ovo/ono" brzo ušute i krenu sa spinovima.A to je gadljivo.
  • Jaro
    9.9k
    Problem pedofilije u Crkvi je, osim standardnog, i desetljeca (ili stoljeca ) sustavnog zataskavanja kako bi se zastitilo reputaciju zloastavljaca i institucije, dok su se zrtve sustavno dodatno ponizavale i omalovazavale. Tu nisu i ne pomazu ni drzave koje Crkvu i sve njihovo gledaju kao izdvojeno i pristupa im po "posebnom programu". Ovaj papa je takodjer sudjelovao u nekoj vrsti zataskavanja cini se...
    Dodatno, to kaj je Amer, sigurno mu u mojim ocima nije plus.

yep, novinar pedofil je uhicen, iptuzen i (mislim) osudjen - no nobinari se tu ponasaju ko i svecenstvo i "stite svog" samo nemaju i ono kaj svecenstvo ima - presutnu zastitu drzave...
  • masacusec
    5.3k
    Nažalost, Crkva će uvijek relativizirati i prikrivati pedofiliju u svojim redovima. Neću reći da bi dobila više sljedbenika, no dobila bi više simpatija i empatija kod laika / ateista kada bi transparentno identificirala, osudila, odstranila i prepustila nadležnim institucijama potencijalnog pedofila iz svojih redova.

S druge pak strane, ne valja ni generalizirati ni stvarati narativ tipa: „Većina svećenika je pedofila“, jer često čujem takve konstrukcije iz usta ateista, no isto tako, ponavljam, Crkva je premalo toga učinila da bi to iskorijenila odnosno više je napora učinila za zataškati to nego li istrijebiti to.
  • db-izbjeglica
    17.3k
    A koji je točno postupak crkve u slučaju sumnje na zlostavljanje koje su počinili članovi klera, ozbiljno pitam, nemam pojma?

Ima li crkva svoju policiju, detektive, forenzičare?

Zašto bi tu crkva radila bilo što? To je po meni domena svjetovnih vlasti. Ako se sumnja na zlostavljanje u školi pa neću ići kod ravnatelja, neću ići u ministarstvo, idem na policiju.

Također, što učiniti ako netko nekoga prijavi za zlostavljanje bez konkretnih dokaza? Što učiniti s takvom, osumnjičenom osobom? Izopćiti je iz društva, sa posla, staviti na stup srama samo na temelju nečije optužbe? Što ako zapravo nije kriv?
  • The Undertaker
    7.7k
    Jedino logično i smisleno je tretiranje takve situacije potpuno isto kao i u ostatku društva. Obavezna prijava policiji pa neka represivni i pravosudni aparat to rješava. Za to vrijeme nema kontakta sa djecom.
  • db-izbjeglica
    17.3k
    Jedino logično i smisleno je tretiranje takve situacije potpuno isto kao i u ostatku društva. Obavezna prijava policiji pa neka represivni i pravosudni aparat to rješava. Za to vrijeme nema kontakta sa djecom.The Undertaker

Meni također jedino logično.
    Ne vidim što bi svećenici, biskupi, papa, trebali značajnije imati s tim?

Zapravo, vrlo vjerojatno se tako i radi.
    Policija odustane od pokretanja postupka i što onda? Izopćiti nekoga na temelju optužbe? Realno, ta optužba može biti istinita i lažna, ali ako nema konkretnih dokaza i pokrenutog postupka... što učiniti?

Ista stvar je i s ostalim djelatnostima, al vjerojatno nisu u centru pažnje, jer ne privlače toliko medijske pompe.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.