• Hnlovac
    1.9k
    Necu se vise bavit ovim ali mislim da je vođenje Mise na narodnim jezicima jedna od većih pobjeda 2. vat koncila, ne vidim kak se tu može nac nekaj negativno
  • mali M
    7.4k
    vođenje Mise na narodnim jezicima jedna od većih pobjeda 2. vat koncilaHnlovac

pa naravno, uključivanjem naroda u misu se dogodio porasta vjere. Vidiš da lik ne zna ni da je prije koncila bio drastičan pad vjernika, dolazaka na mise i porast nepoznavanja Biblije i zato je taj isti Koncil i održan. Da vrate Crkvu narodu i narod Crkvi..
  • Droljo
    14.9k
    Niste normal.
  • Praskaton
    4.3k
    Niste normal.Droljo

Zašto? Jer civilizirano vode raspravu o nečemu? Nečuveno stvarno...
  • Droljo
    14.9k
    Previše crkve na šanku za moj ukus. Samo to..
    slobodno se uključiš u raspravu kad je tak super. Živio
  • Hnlovac
    1.9k
    onda se spremi na 5. mjesec, tek bu tu bila psihijatrija
  • Patak
    3.3k
    @mali M Nije lijepo da me zoveš "likom" dok me komentiraš u raspravi s drugim forumašima. Nazovi me Patak, to bi bilo u redu. Inače, ovo je rasprava u kojoj nitko neće nikoga uvjeriti u bilo što pa nema smisla a nije ni forum Dinama pravo mjesto za takve rasprave. A i teško mi je raspravljati s nekim tko nije previše upoznat s materijom, tako da vjeruj u što god hoćeš. Mene je povijest Katoličke crkve zanimala pa sam pročitao dosta o tome, a ti ako nećeš ne moraš ali ako želiš odgovore na tvoja pitanja tamo su ti.
  • mali M
    7.4k
    A i teško mi je raspravljati s nekim tko nije previše upoznat s materijom, tako da vjeruj u što god hoćeš.Patak

hehehehe... baš bi bilo simpa da znamo s kim pričamo...

Mene je povijest Katoličke crkve zanimala pa sam pročitao dosta o tome, a ti ako nećeš ne moraš ali ako želiš odgovore na tvoja pitanja tamo su ti.Patak

odgovore na pitanja o Katoličkoj crkvi neću sigurno tražiti u neslužbenim dokumentima i kritikama nekih likova koji nisu dio iste. Zapravo se možeš naći baš u onoj izjavi Pape Pia X i ako to nisi shvatio garantirano sigurno se nećemo složiti. Ako tu bit ne shvaćaš onda ne shvaćaš ni glavnu poruku koju ti je ostavio utemeljitelj iste. Zapravo si "patak" koji bi se vjerojatno objeručke složio (ili se već slažeš) sa Lutherom.. ali okej
  • Praskaton
    4.3k

Sve je to dio šanka.Zanimljiva i poučna rasprava u kojoj ne moram sudjelovat.Čitam,učim, uvažavam svaki stav slagao se s njim ili ne.
  • Patak
    3.3k
    Ja ne znam gdje se ti možeš naći kao što ti meni imputiraš ali već sam u raspravama s tobom doživio etiketiranja kako si i sad krenuo. Ali dobro, kad već hvališ papu Pija X, mogu ga i ja pohvaliti jer je jedan od najvećih svetaca Katoličke crkve. On je znao za "sukob" između modernista i tradicionalista i zato je proglasio antimodernističku zakletvu kao uvjet za svakog svećenika. Možeš ju ovdje pročitati, ako želiš naravno.
    https://crkvenidokumenti.blogspot.com/2010/09/antimodernisticka-zakletva-pio-x.html?m=1

A zašto je papa Pijo X proglasio tu zakletvu, pa zato jer je znao da najveća opasnost crkvi vreba od modernista. Za detalje morat ćeš nešto pročitati, eto čitaj od pape Pija X.

A kad već spominješ tridentski sabor i Luthera pročitaj što je napisano o Lutheru na tom Saboru i što je o njemu rekao papa Franjo. Potpuna suprotnost a to je bilo nemoguće u Katoličkoj crkvi do 2. vatikanskog koncila. Pa papa Franjo je izdao poštansku marku sa Lutherom a ti meni imputiraš Luthera. Vidim zanima te ali nisi baš informiran...

Do 2. vatikanskog koncila svaki dokument iz 5, 12, 17 i 19 stoljeća je bio u suglasju jedan s drugim izdanim od Katoličke crkve. O Lutheru su npr. imali isti stav svi pape od reformacije do 2.vat . koncila. A sad više ne. Kojem papi onda vjerovati? A istina je jedna jedina...
  • mali M
    7.4k
    e patče, nećemo se složiti nas dvoje nikada. Ti živiš na kritici Crkve i papa i izbjegavaš se očitovati po tome jer znaš što to znači. O Luteheru se sve zna i neznam o čemu ti pričaš kakvo nesuglasje? Luther je bio vrsni teolog ali ujedno i neposlušni kritizer i razdjeljitelj Crkve. Niti jedan papa nije rekao niti će ikad reć da je bio u pravu pa neznam o kakvom suglasju ti pričaš... Ponavljam, vadiš samo ono šta ti paše od Crkve, a ostalo zanemaruješ.. kao recimo i citat pape Pia X. Što misliš o tom citatu? Zašto nisi odgovorio na niti jedno pitanje koje sam ti postavio o 2. Vatikanskom ili ćeš opet izbjegavati temu i govoriti da ja nisam informiran, a ti se informiraš i vadiš argumente iz neslužbenih izvora.. Šta ti kaže tvoja Crkva na tvoje stavove?
  • Noel
    10.8k
    Meni je fascinantno kolko su mediji pokušavali i još uvijek evo nakon njegove smrti pokušavaju njega prikazat nekakvim progresivcem ,lijevim papom, papa koji je drugačiji papa koji razumije gejeve, koji razumije pobačaj. Totalno krivo i ne istinito. U svemu je vrlo jasan. Kod izjave za gejeve je striktno rekao da je to grijeh ali ako se neki od gejeva želi pokajat i vratit Bogu da ko je on da mu sudi? Isto tako za pobačaj je rekao jasno bez preziranja kao najveći konzervativac. Pobačaj je ubojstvo. Jedno od najvećih zla. To kaj vjernici vjeruju medijima i ne pročitaju i ne pogledaju točnu izjavu pape je drugi par rukava i to je problem tih ljudi osobno jer vjeruju svemu kaj pročitaju. Kažu mediji nitko nije kao Franjo radio takve korake izvan prakse crkve bla bla. Očito su zaboravili da je jedan Vojtila otišao u zatvor svom atentatoru i oprostio mu pred kamerama. Tolko o medijima. Ma da skratim najveće zlo ovog svijeta su mediji.
  • Patak
    3.3k
    Čuj tebe, ja bi se tebi trebao očitovati i odgovarati ti na pitanja, možda da ti se i ispovijedim? Ova tema je šank pa ja tako i pristupam temi, malo razglabam, a nije mi teško jer poznajem temu za razliku od tebe...

Papa Pio X o Lutheru, kad već već spominješ i Pija X i Luthera
    Ovo zlo je otrov ubrizgan u same vene Crkve, koji je želi uništiti iznutra prema van!

Papa Franjo Luthera hvali
    https://onepeterfive.com/recant-lutheran-heresy-francis/

Ja tu primjećujem kontradikciju nespojivu sa Katoličkom crkvom. Uvijek je bilo suglasje oko svih stavova u Crkvi a sad odjednom potpuno različiti stavovi. Ali zanimljivo je da ti mene stavljaš bliže Lutheru a ne sebe, zanimljivo...

Za poštansku marku Vatikana sa Lutherom nisi pretpostavljam znao? Kaj misliš je li bi ju papa Pio X izdao?
    https://www.thetrumpet.com/16609-martin-luther-honored-on-vatican-postage-stamp
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.