• Patak
    3.2k
    Projektima će se hvaliti oni koji će rezati vrpce, a ne oni koji su započeli projekt. Tako je uvijek bilo.
  • Thor
    34
    Naravno svi znamo od pocetka razvoj ideje oko stadiona na Maksimiru. Od pocetka, ledine Hška, pa nasipi, atletska staza, daščare, pa Turinin projekt koji je trebao biti za 100.000 ljudi i graditi se u etapama i biti na drugom mjestu, pa brza realizacija na sadasnjoj poziciji zapadne, pa Neidhardt koji je iz zatvora dolazio nadgledati gradnju pa onda nadogradnja istocne pa juzne tribine, pa onda opet nadogradnja 90tih ....imamo ovo nama najemotivnije ruglo u gradu. Zakljucak je da zapravo dinamov stadion, bas kao i sam dinamo bilo "nezeljeno dijete" u gradu koje je samo bio problem vlasti kojeg se oduvijek guralo u zapucak i bojalo ga se nekako normalno tretrati. Dinamov stadion nikad nije bio cjelovito rijesen nego je uvijek bio kao neki polu proizvod. Dinamo je kroz povijest na neki nacin bio i otpor sistemu i u bivsoj jugi na nacionalnoj osnovi i u nasoj drzavi zbog represije i slobode dinama a svaka politicka vlast ga je htjela imati pod kontrolom. U bivsoj jugi, clanovi KPH koji su bili u dinamovoj upravi neki po zadatku kontrole, a drugi u nekoj opoziciji su na neki nacin slovili za nepodobne. Sadasnji dinamov grb sa sahovnicom nastao je 1970 g.,pod komisijom a koliko god ga danas umanjivali i kritizirali u kojoj je bio izmedju ostalih i Mirko Barišić. (navodim samo cinjenice bez ikakvih drugih primisli) To je tada bilo jako rizicno. Svako rjesavanje ili "normaliziranje" stanja u dinamu i oko njega znacilo bi za politiku gubljenje kontrole pa su htjeli uvijek imati nekog unutra, pa je nakon juge, to pokusao predsjednik Tuđman, pa Mamic koji je koristio politicare da ih kupuje, itd... a navijaci dinama su uvijek bili ti koji su svakoj vlasti bili problem i cinili su kritiku i otpor tj.koji se nisu dali pokoriti bilo kojoj vlasti. (ok bilo je trenutaka sinergije ali i to je bilo iz nekih drugih povijesnih razloga tada)
    Pri tome treba navesti da je zemljiste na kojem je stadion bilo crkveno,a i crkva se nesto pita u politici i oni tu imaju kaj za rec i odlucivati.
    Dakle, kompleksnost dinama i stadiona kao takvog je desetljecima "problem". I nitko nije htio to rjesavati po onoj staroj prokusanoj metodi da ako nije rijeseno, to ovisi o vlasti, a vlast onda time manipulira kako bi obecavala,kupvala glasove, kontrolirala. Kad se to rijesi kontrola se gubi a onda i manipulacija s time.
    E sad,stadion je toliko zapusten da je vec moguce izgubiti licencu. Brijem da smo licencu dobivali samo na lepe oci unazat par godina. Ugled drzave i grada s obzirom na repku je i uspjehe repke kompromitiran i sramota. Prvenstveno steti ugledu drzavi vani i u UEFA-i. Nemojmo se lagati,da nije pritiska uspjeha repke i javnosti o dinamovom stadionu ne bi se razgovaralo uopce ili ne bar ne na ovakav nacin iz svih gore navedenih razloga. Svi bi prali ruke od toga i reki sami si rijesite problem. Da postoji jos neki stadion u Zagrebu koji je adekvatan na kojem repka moze igrati,o maksimiru ne bi razovarali. Ali Zagreb nema stadion ni jedan. Pricalo se da bi se gradio reprezentacijski stadion negdje van grada itd., ali ostaje problem maksimira za kojeg su zainteresirani i crkva radi zemljista i grad jer ima tamo investiciju a i drzava.
    Sto se radi? Gradonacelnik po pritisku sto repke,sto novinara, sto nas,sto groznog stanja same gradjevine govori, obecaje, baljezga, obnoviti ce se stadion prije nego dolazi na vlast. Onda trazi prvo izbore u klubu da bi gradio, pa onda nakon izbora prica nece graditi grad nego privatnik,pa privatno javno partnerstvo pa ovo,ono a zapravo ne zna i ne moze nista napraviti jer nema uopce ideju sto napraviti je zemljiste nije njegov, me odlucuje o nicemi i ne moze bez crkve nista rijesiti. Zasto ne moze, jer ga crkva uopce ne dozivljava kao partnera,kao sto nije ni Bandica. Ni Bandic to nije mogao rijesiti koliko got je lizao oltare. Pritisak javnosti i repke sili drzavu kao "spasitelja" reagirati i ulazi drzavna politika na velika vrata koja se ukljucuje ali i koja namece svoja pravila i dogovara sa crkvom deal za zemljiste kompenzacijom sa drugim. Mozemovac se tu pokrije usima jer bez stranke na vlasti, drzave, nemre nista,pokorava se,daje zemljista i pristaje odjednom graditi pola/pola. Dakle, od necemo mi uloziti niti centa,dosli smo do lapo/lapo. Drzava inzistira na zajednickoj firmi kojoj se prenose prava, itd,itd. Dakle, opet politika pokusava uci u kontrolu dinama preko infrastrukture. Tj povijest se ponavlja. Kad se s politicarima tikve sade,to nikad ne ispadne na dobro. I zato govorim cijelo vrijeme da ne vjerujem politicarima kad dinamu darove nose jer to znaci samo novi pokusaj kontrole i umrtljivanja dinamovog srca otpora sistemu kako got se zove i koja got ga stranka ili politika zeli provesti. I da se ne bi krivo razumjeli,podrzavam izgradnju novog stadiona na kojem ce dinamo igrati jer svaki novi stadion je bolji od ovog. Ali podrzati cu uvijek prije izgradnju dinamovog stadiona. A bojim se da politika nece dozvoliti da to bude dinamov stadion. Politika nece dopustiti i prepustiti to slucaju. I zato to sto bi mi htjeli da dinamov stadion ima i kako ce izgledati nesto na stadionu, mislim da bu to jako nemoguce.Tko me razumije sto znaci "dinamov stadion" shvatiti ce. Moje skromno misljenje. :heart:
  • Neron53
    1.3k
    A jebemu...nakon 2 recenice odustah :)
  • Thor
    34
    A jbg,kuzim:lol: :lol:
  • mali M
    7.2k
    meni je sve jako logično i točno što si napisao... Slažem se sa svakom rečenicom. Super mi je kako si dobro opisao tok današnje situacije u odnosu na vlast... Zato i ponavljam da je današnja situacija najviše rezultat najpovoljnijeg mogućeg trenutka. Presložio se klub i napravio zdrave uvjete, uspješno igranje u Europi, repka odlične rezultate, država sjela s Crkvom i riješila problem zemljišta kako grad nikad nebi, jednostavno da je gradska vlast na sve to odbila surađivati pucala bi si u koljena... A ovako su odlučili ići sa strujom i ugrabiti dio kontrole kako i sam kažeš... Jednostavno se sve posložilo i došlo je vrijeme da se to riješi...
  • ZgDLions
    869
    Po meni je zakašnjelo i najbolji trenutak je možda prošao.
    Htjeli mi to ili ne, rat je u Europi već godinama, a ni nije da će Putin odustati, Trump nije neki stabilizator i ima svoje ideje kako napraviti dodatne probleme svima i sve poskupiti, nas je po zadnjem popisu sve manje i ostarjeli smo, fondovi eu se bliže kraju, inflacija i cijena građevinskog materijala nije za odbaciti, a tek bumo vidjeli kaj nas čeka nakon izbora.
    Da se barem krenulo nakon srebra u Rusiji, ali šta je tu je, nadati se najboljem i osvanuti sa radovima i tekmama na maxu.
    Nije da bi stavio ruku u vatru da je sve ziher, optimista jesam, a vrijeme će pokazati.
  • Bosskovitz
    16.1k
    Pa do nedavno zemljište bilo crkveno, tako da teško nesto napravit ako nije gradskoDudu9

Čisto opaska: zemljište nije bilo crkveno, zemljište je bilo gradsko, ali je postojala crkvena zabilježba na zemljištu zbog spora oko povrata imovine. Ne možemo prejudicirati kako bi taj spor završio, a znam za slične sporove koji traju i dulje od tih 20-ak godina. No činjenica je kako je ta zabilježba 20 godina tamo stajala neriješena i nitko nije ni prstom mrdnuo da bi ju riješio iako se znalo da se na Maksimiru ništa ozbiljno ne može raditi dok papiri ne budu potpuno čisti.

Mene u cijeloj toj priči od početka raduje društvena veličina i važnost Dinama kao kluba koja se dokazala u ovom procesu jednom kad je klub napokon demokratiziran i oslobođen polusvijeta koji je njime divljao proteklih 20-ak godina. Malo je stvari u ovoj zemlji u kojima će i vladajući i oporba, a donekle i KC, relativno brzo ne samo pronaći zajednički jezik nego zajedno ući u neki projekt, k tome još ne baš jeftin, protivan predizbornim obećanjima jednih i ne baš u potpunosti u skladu s političkim interesima drugih.

Ali podrzati cu uvijek prije izgradnju dinamovog stadiona.Thor

To je skoro kao da kažeš da ćeš uvijek podržati dolazak Salaha, Yamala i Gvardiola; naprosto je potpuno nerealno. U nekom idealnom svijetu, mislim da se apsolutno svi ovdje slažemo da bismo najradije da Dinamo napravi sam svoj stadion koji će biti naše vlasništvo, ali to je nešto što jednostavno nismo u mogućnosti. Ovo što se sada radi je next best thing - nećemo ga izgraditi, ali će biti u našem najmu, mi ćemo ulagati u njega i mi ćemo od njega zarađivati.

Po meni je zakašnjelo i najbolji trenutak je možda prošao.ZgDLions

Upravo to. Najbolji trenutak je bio 2018. - prije covida i inflacije cijene svega su bile nemjerljivo niže, reprezentacija je ostvarila najveći uspjeh u svojoj povijesti, okupila pola milijuna ljudi na ulicama i podrška javnosti za stadion bila je gotovo unisona, ista stranka je bila na vlasti i u državi i u Zagrebu, gradonačelnik je bio počasni predsjednik Dinama, klubom je i dalje iz daljine drmao donator HDZ-a, Crkva sigurno u toj sitaciji ne bi radila problem oko zemljišta... savršena oluja. I nije se dogodilo ništa.

Ono što se od tada do danas promijenilo su vlast u Zagrebu i vlast, odnosno demokracija, u Dinamu.
  • Patak
    3.2k
    Zemljište je bilo crkveno. Oteto nakon II svjetskog rata i prema ugovorima s Vatikanom se trebalo vratiti Crkvi u naturi, odmah. Onda je grad počeo otezati još i prije Bandića i hvatati se za svaku zakonsku mogućnost da oteže s povratkom nekretnina Crkvi.

Ta "zabilježba" je bio legalan zahtjev za povrat otete imovine prema važećim međunarodnim ugovorima. To se trebalo riješiti prije 30 godina. Druga stvar je da Crkvu stadion ne zanima i da se trebalo pronaći neko rješenje koje bi odgovaralo i Crkvi kao što se i pronašlo prošle godine.
  • ZgDLions
    869

Kad bi barem objavili skoro neki render i maketu napravili ko onu nedavno koja se rasprodala, ja bi plakal od sreće.
    Da mi je barem maketu novog maxa imati u sobi i to bi mi puno značilo.
  • mali M
    7.2k
    Zemljište je bilo crkveno. Oteto nakon II svjetskog rata i prema ugovorima s Vatikanom se trebalo vratiti Crkvi u naturi, odmah. Onda je grad počeo otezati još i prije Bandića i hvatati se za svaku zakonsku mogućnost da oteže s povratkom nekretnina Crkvi.

Ta "zabilježba" je bio legalan zahtjev za povrat otete imovine prema važećim međunarodnim ugovorima
    Patak

Hvala šta si me poštedio da nemoram opet ja odgovarati. :cheer:
  • Dudu9
    1.6k
    Riješavanje povrata imovine je na državi, tako je na kraju i odrađeno, država plaća nova zemljišta privatnim osobama ili gradu zagrebu, koja na kraju idu crkvu u zamjenu za zemljište na Maksimiru
  • Patak
    3.2k
    Rješavanje povrata imovine je na onom na koga je upisano vlasništvo. To je u ovom slučaju grad Zagreb. Gradu se i podnosi zahtjev i na gradu je da imovinu vrati vlasniku prema međunarodnom ugovoru potpisanom između dvije države. Ovo za Max je bila dobra volje države, ne može država vratiti nešto što nije upisano na nju

Npr. kazalište Komedija je od Franjevaca i oni su zahtjev za povrat podnijeli Gradu a ne državi.
  • Bosskovitz
    16.1k
    Zemljište je bilo crkveno.Patak

Hvala šta si me poštedio da nemoram opet ja odgovarati.mali M

Dečki, ajde nemojte to raditi. Zemljište je bilo gradsko.

Ono je Crkvi oduzeto 1945., a prije toga je pravo korištenja istoga desetljećima imao HAŠK nakon što mu je to pravo dao tadašnji nadbiskup i rektor Sveučilišta Bauer, te je na mjestu kukuruzišta napravljen stadion. Nakon što je nacionalizirano, ono je dano na korištenje Dinamu, a 1952. je preneseno u Dinamovo vlasništvo u kojem je bilo do 1992., kada je vlasništvo pak preneseno na grad. Zabilježba na zemljištu nastaje 1997. godine temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Ako pročitate doslovno samo prvi članak tog zakona, vidjet ćete da se naknada u naravi, odnosno institut restitucije (povrata vlasništva), primjenjuje samo kao iznimka, dok je pravilo da se naknada isplaćuje u novcu ili vrijednosnim papirima. Što to znači? To znači da je zemljište na kojem je stadion Maksimir svih ovih tridesetak godina neupitno bilo gradsko i da je vjerojatnost da bi se pravo vlasništva nad zemljištem prenijelo na Crkvu bila praktično nepostojeća jer joj grad zemljište nije ni uzeo, već ga je uzela država, a zahtjev je bio usmjeren prema državi. Država bi Crkvi, da su se ispunili zakonski uvjeti, nadoknadila vrijednost zemljišta u novcu ili bi se drugačije nagodila - što je i napravila te joj dala u zamjenu nekoliko drugih zemljišta. Time je ta priča, nakon četvrt stoljeća, napokon stavljena ad acta.

prema ugovorima s Vatikanom se trebalo vratiti Crkvi u naturi, odmahPatak

Moram te ispraviti jer ili lažeš, ili nisi svjestan da iznosiš teze koje nisu istinite. Ugovor o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske, kolokvijalno IV. Vatikanski ugovor, u čl. 2. propisuje da će RH povrat imovine vršiti u naturi, zamjenom ili isplatom u novcu, a u čl. 3. propisuje da će to učiniti u razumnom roku. Znači definitivno ne “odmah” i definitivno ne isključivo u “naturi”.

Ajde nemojmo, radi kvalitete foruma, širiti neistine. Radi se o međunarodnom ugovoru koji je javno dostupan.
  • mali M
    7.2k
    "dečki" nemoj ti to raditi... Da li znaš šta je "pravo korištenja"? Da li to znači da je nekome poklonjeno za uvijek? Kažeš nije "odmah", a 40 godina je ništa, praktički ko tjedan dva... Ako nije "isključivo u naturi", onda to ne znači niti "ne u naturi".

vjerojatnost da bi se pravo vlasništva nad zemljištem prenijelo na Crkvu bila praktično nepostojeća jer joj grad zemljište nije ni uzeo, već ga je uzela država, a zahtjev je bio usmjeren prema državiBosskovitz

Kako to misliš "nepostojeća"? Kako je nepostojeća ako nebi mogli ciglu sagraditi bez Crkvine dobre volje za sporazum. A da ne kažem da si si opet skočio u usta jer malo tvrdiš da je Grad zaslužan za gradnju stadiona, a sada opet kažeš da je država morala riješiti sa Crkvom kako bi se moglo dalje. Stalno izokrećeš činjenice kako bi pasale u tvoj narativ.

Država bi Crkvi, da su se ispunili zakonski uvjeti, nadoknadila vrijednost zemljišta u novcu ili bi se drugačije nagodila - što je i napravila te joj dala u zamjenu nekoliko drugih zemljištaBosskovitz

Jel joj dala država ili grad? Tko je na kraju? Jel grad neovisan o državi u ovom slučaju? Hahahahhahaha, pa ja ću poludit, toliko braniš neobranjivo da već sam daješ protuargumente... A svima je jasno što se dogodilo i zašto je Grad "morao" pristati na uvijete između države i Crkve. Veliš nije oteto vlasništvo al je grad tj država morala obeštetiti.. ma ne.. sve je tu čisto...

Ajde nemojmo, radi kvalitete foruma, širiti neistine. Radi se o međunarodnom ugovoru koji je javno dostupan.Bosskovitz

To jedino činiš ti... Zašto postoji taj međunarodni ugovor? Ajd više ne smaraj sa svojim izvrtanjima istine kako tebi paše...
  • The Undertaker
    7.4k
    Boss je u pravu. Prema zemljišnim knjigama, zemljište je bilo gradsko i to je jedino mjerodavno. Zabilješka je tu da se zemljištu ograniči upotreba (da se ne može prodati npr.) dok se spor ne riješi. Kad kupite stan preko kredita, stan je vaš ali se banka ubilježi dok ne otplatite kredit.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.