• NitkoBitan
    24.6k
    Kad bi zadao zadatak umjetnoj inteligenciji da nam slozi dvoetazni stadion sa jednoetaznom navijackom tribinom vjerojatno bi dobio ovo :sweat:

Morate shvatit da se dvoetazni stadioni sa jednoetaznom navijackom tribinom kapaciteta izmedu 20 i 40 tisuca navijaca mogu izbrojat na prste jedne ruke u Europi. Sky boxevi izmedu etaza dodatno kompliciraju stvar.
    stadion-miejski-w-bialymstoku35.jpg

S obzirom na zadane uvjete (dvoetaznost stadiona - jednoetaznost navijacke tribine, kapacitet 33-35k, sky boxevi izmedu loza) bas me zanima kaj ce dizajneri/arhitekti iskemijat, zadan im je poprilicno tezak zadatak. A i ta glupa dvoetaznost... imam osjecaj da se forsira zbog sky boxeva. Bemu zivot natrpaj zapadnu tribinu sky boxevima i napravi normalan stadion. 100njak sky boxeva kapaciteta cca 1000 ljudi mi se cini puno za stadion nase velicine.
  • Bosskovitz
    16.2k

Ne znam zašto misliš da je to nešto posebno komplicirano, meni ovo na slici izgleda prilično jednostavno?

Trenutno smo na dvoetažnom stadionu s dvije tribine, bez krova, prvi red Sjevera je toliko daleko od terena da između njih stane cijela navijačka tribina bečkog Rapida, a prvi red Zapada je od aut linije udaljen kao sredina drugog kata Nou Campa; no ovdje pišemo o dvoetažnim nenavijačkim tribinama na zaokruženom, natkrivenom stadionu s tribinama do terena kao da će atmosfera biti tri puta gora nego sada, a ne tisuću puta bolja. Sumnjam da će dvoetažnost Zapada, Juga i Istoka iole bitnije utjecati na atmosferu novog Maksimira, a skyboxovi će našem klubu donijeti milijune eura koji će se preliti u još bolje rezultate i još veći Dinamo.

EDIT: išao sam se malo poigrati, evo usporedbe tog gore stadiona iz Bialystoka s Maksimirom:

temp-Imagex-WHLz-M.avif

Naš prvi red ZD-a je otprilike sredina njihovog ZG-a, tamo gdje su nama danas lože kod njih više nije ni stadion, a tamo gdje završava naš ZG kod njih počinje pomoćni teren preko ceste. preko ceste.

Sjever je još gori: zadnji red njihove jedinstvena Sjeverne tribine je negdje u četvrtom, petom redu SD-a, a naš cijeli SG tek počinje oko pet, šest metara izvan njihovog stadiona.
  • NitkoBitan
    24.6k
    Ne znam zašto misliš da je to nešto posebno komplicirano, meni ovo na slici izgleda prilično jednostavno?Bosskovitz

Tribina koju gledas uz teren nema sky boxeve izmedu etaza, zato ti i ne izgleda komplicirano. Tribina sa koje je slikano ima ravno 16 sky boxeva. Freiburg ciji stadion mnogi prizeljkuju ima ravno 19 sky boxeva na stadionu kapaciteta 35k mjesta (na jednoj tribini), novi stadion u drzavi koja sisa Hrvatsku u standardu.

90% upisa si posvetio necemu na kaj se ja uopce nisam referirao. Kakve veze ima udaljenost tribina od terena na Maksimiru sa udaljenosti od tribina terena na novom stadionu kad i vrapci na grani znaju da ce tribine bit na istoj udaljenosti od terena bilo jedno ili dvoetazne. Ja pricam o etazama prvenstveno zbog atmosfere i estetike.

Stvarno ne vidim potrebu da se sky boxevi guraju na istocnu tribinu gdje je ce biti "obican" narod. Kao sto sam vec naveo vecina stadiona kapaciteta kakvog mi prizeljujemo ima na stadionu manje od 30 sky boxeva a mi zelimo stadion nafilat sa njih 90-100. Mi znamo nesto sto drugi ne znaju, Bogom smo dani biznismeni?

Maksimir ima 700njak VIP mjesta ukljucujuci loze i sky boxeve i to je prvi put rasprodano ove sezone nakon dugo vremena. Na novom stadionu se prica o 1000 mjesta u sky boxevima i 2000 "obicnih" VIP mjesta, sva su to mjesta sa paprenim cijenama ulaznica. Odjednom ce sve stvorit bogati pojedinci i firme koje ce to sve otkupit, kak da ne... Pa Dinamo u manje napetim sezonama prati do 5000 ljudi na cijelom stadionu na manjim tekmama, a ti imas 3000 ekskluzivnih mjesta... zjapit ce to prazno vecinu utakmica. I na drugim hrvatskim stadionima se ta VIP mjesta rijetko ispune.

U Hrvatskoj je nogomet i pohodenje utakmica za obican narod a ne razne "business meetinge" i slicno i po tome se i treba ravnat kod novog stadiona (ne jer je to netko odredio nego jer tako stvari ovdje stoje). Sad si je netko zamislio nastancat ta VIP mjesta vidjevsi koliko se ona naplacuju na modernim stadionima i automatski to mnozi sa ukupnim brojem tih mjesta - djecja logika.
  • Patak
    3.2k
    Ja ću ponoviti svoj strah da jednom kad Kranjča bude gotova da će se takva pitanja intenzivirati, tipa evo vam gradski stadion, lijep je, funkcionalan, i na njemu se mogu igrati europske utakmice. Tko želi veći stadion nek si ga sam izgradi, to ne može biti gradski problem niti se financirati gradskim novcem, bez obzira na potpisane sporazume s vladom, itd...
  • jedan u nizu
    12.4k

iz kluba su rekli da se nece seliti iz Maksimira dok pitanje novog Maksimira ne bude prakticki gotova stvar.

Ne postoji scenarij da se napravi Kranjca, dinamo tamo preseli, a Maksimir nebude u fazi u kakvoj je sada kranjca (priblizno) i ostanemo samo na Kranjci.
  • Bosskovitz
    16.2k
    Tribina koju gledas uz teren nema sky boxeve izmedu etaza, zato ti i ne izgleda komplicirano.NitkoBitan

Jasno mi je, ali skybox kao takav nije ništa što je arhitektonski komplicirano: radi se o setovima sjedala koja su odvojena pregradama i svaka ima neki zatvoreni prostor s loungem, šankom i WC-om. Pricamo o skyboxu kao da se radi o nekoj svemirskoj tehnologiji.

Oko svega ostaloga kaj si napisao se uopce ne slazem. Skybox je razina komfora iznad naših današnjih loža, VIP bi trebao biti otprilike standard današnjih loža ali povoljniji u odnosu na njih zbog većeg kapaciteta i nesto drugacijeg kocepta. Skyboxovi na Istoku bi (ne znam, pretpostavljam) trebali biti jeftiniji od onih na zapadu jer nisu na glavnoj tribini, sto je onda još jedan rang ispod zapadnog boxa a iznad VIP-a.

Poanta svega je da mozes maksimalno iskoristiti stadion, ponuditi svakome mogućnost da bira svoje iskustvo i to financijski zaokružiti na način da dobro zaraduješ. Danas na Maksimiru imaš izbor od najjeftinijeg prema najskupljem, bez gostujućeg sektora:

• Sjever gore
    • Sjever dolje
    • Zapad gore
    • Zapad dolje
    • Lože (različite cijene od sredine prema rubovima)

Pretpostavljam, ali novom Maksimiru bi mogao/trebao imati:

• Jug gore
    • Jug dolje
    • Sjever
    • Obiteljska tribina (npr. Jugoistok)
    • Istok gore rubovi
    • Istok gore sredina
    • Zapad gore rubovi
    • Istok dolje rubovi
    • Zapad gore sredina
    • Istok dolje sredina
    • Zapad dolje rubovi
    • Zapad dolje VIP
    • Skyboxovi istok (različite cijene od sredine prema rubovima)
    • Skyboxovi zapad (različite cijene od sredine prema rubovima)

Danas je Zapad mnogima skup, njegov sjeverni rub je sranje jer ne vidis sjever, sjever dolje je navijačka tribina, sjever gore je uzas od tribine, a loza ima svakakvih. Novi koncept bi svakome omogućio mjesto po njegovom ukusu i plateznoj moci - i bas svako ce biti bolje od postojećih jer će svako biti natkriveno, sa svakog ces moci vidjeti cijeli stadion, ni na jednom između tebe i terena neće stajati reflektor i masa drugih sitnica.

U Hrvatskoj je nogomet i pohodenje utakmica za obican narod a ne razne "business meetinge" i slicno i po tome se i treba ravnat kod novog stadionaNitkoBitan

Mislim da iz krivih podataka izvlačiš krive zaključke. U Hrvatskoj to nitko nije ni ponudio, pa ne možeš ni zaključiti da ne bi funkcioniralo, a ljudi iz kluba koji su održali već nekoliko business evenata vjerojatno bolje mogu procijeniti kolika je zainteresiranost za tako nešto od tebe ili mene. Uostalom, stadion se ni ne ravna prema njima - i dalje će na njemu biti 30+ tisuća potpuno normalnih, “običnih” mjesta. Pricamo o ovome kao da ce pola stadiona biti lože.
  • Patak
    3.2k
    Postoji scenarij u kojem je Kranjča dovršena, funkcionalna, i nova, a Max derutniji nego što je sad i u koga nitko više neće htjeti uložiti ni kune osim Dinama. A od gradnje novog Maxa pored takve Kranjče se odustane. Odustalo se od gradnje sveučilišne bolnice napola izgrađene, nije to tak teško zamisliti.

I gdje će Dinamo igrati u takvom scenariju? Na novoj Kranjči ili derutnom Maxu?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.