• fakin
    154
    iskreno baš me zanima jel na velikim i modernim stadionima ima 10% kapacitet vip mjesta. to bi značilo da imaju od 6 do 8, 9 tisuća samo vip mjesta. baš me zanima imaju li većinom toliko mjesta ovi veći stadioni i klubovi...
  • NitkoBitan
    24.5k
    Što smatraš pod javnom tribinom?Bosskovitz

Vidim smisla za organiziranje javne tribine kada se izbor modela stadiona svede na njih nekoliko, odnosno prije zavrsne faze odabira finalnog modela.

Znaci kratka i jednostavna anketa clanovima kluba o odabranim/dostupnim modelima danima prije same javne tribine, zatim prezentacija rezultata ankete kao i prezentacije prednosti/mana odredenih modela (pozeljno i od samih autora istih), pozeljna je i panel diskusija clanova radne skupine te za kraj najpopularnija pitanja publike kao na clanskom danu. Vjerujem da se sve ovo moze organizirat u jednom danu u periodu od 2-3 sata, zasto ne? Vrlo moguce da bi kino dvorana sa clanskog dana bila tijesna jer se zna koliko su Dinamovci zeljni novog stadiona te ne zele da se pogrijesi sa izborom.

zar nije bitnije da se u taj odbor postave stručnjaci koji će znati i u obzir kod odabira uzeti sve parametre, od samog stadiona, do infrastrukture i tako dalje, nego da ja biram koji mi je stadion ljepši?JD s istoka

Upravo javna tribina zbog ovog, bilo bi dobro da se glas tih ljudi cuje oci u oci a ne da tu i tamo izade koja stura informacija sa tajnih sastanaka. Da i ljudi koji temelje misljenje na temelju vizuala vide siru i jasnu sliku izgradnje jednog stadiona.

Moguce da ce dobar dio navijaca favorizirat jedan model dok se na kraju doticna radna skupina odabrat drugi. Poslije toga bu bilo 100 pitanja, kreiranja urota te teorija zavjera. Javna tribina to ubije u startu.
  • Sajla
    7.8k
    2 stadiona koji su mi prvi pali na pamet:

Allianz arena:
    • 2,152 business seats
    • 106 VIP boxes of various sizes accommodating 1,371 guests
    ukupno 3523 "luksuznijih" mjesta od 75 024 seats (during national games), znači nešto manje od 5%

Tottenham je napravio stadion od 62 850 mjesta - "There are around 8,000 of these premium seats as well as 70 private loges and super loges for premium members and corporate hospitality." Ne znam koliko ljudi stane u 70 (super) loža, ali ako je 10-12 onda je to oko 14% ukupnog kapaciteta.

Ovih naših 10% je onda taman između :)
  • fakin
    154
    znači allianz arena sa 75 tisuća kapaciteta ima isti apsolutni broj vip sjedala kao i mi se 35 tisuća :)

ne znam zašto se drka na taj vip. nije sve u lovi, pogotovo u ovim siromašnim područjima poput RH.

koliko će to biti rasprodano, a koliko će zjapiti prazno vidjet ćemo. sumnjam da se neke korporacije trgaju da gledaju slaven belupo ili istru.
  • NB86
    16.3k
    Nebitno je jel gledaju slaven i istru bitno je da plate godisnju kartu za ta mjesta pa nek ide iz firme netko kog zanima, ove sezone koliko znam bio je podatak da su sve lož rasprodane i da se na njima zaradilo jednako kao za sve godisnje ulaznice za zapad i sjever, dakle ocito ima financijskog smisla
  • fakin
    154
    gdje je bio podatak da su sve lože rasprodane? nisam to vidio, a sumnjam da je bilo tako jer su većinu utakmica lože bile potpuno prazne
  • El Madrigal
    225

Što si nadrobio u ovom postu? Pročitaj prije no što klikneš "Post Comment"
  • mali M
    7.2k
    jel kužiš da kolega koristi sarkazam na Dinamovog navijača koji nikad nije zadovoljan s ničim?
  • jedan u nizu
    12.4k
    Nebitno je jel gledaju slaven i istru bitno je da plate godisnju kartu za ta mjesta pa nek ide iz firme netko kog zanima, ove sezone koliko znam bio je podatak da su sve lož rasprodane i da se na njima zaradilo jednako kao za sve godisnje ulaznice za zapad i sjever, dakle ocito ima financijskog smislaNB86

Primjetio sam da su loze stvarno i ugodno popunjene i tijekom manjih tekmi i na tekmama na kojima ima manje gledatelja na maksimiru.
    Po meni je to top stvar.

Što si nadrobio u ovom postu? Pročitaj prije no što klikneš "Post Comment"El Madrigal

:chin:
  • Dudu9
    1.6k
    Više puta iz kluba bila informacija da su sve rasprodane, to kolika je popunjenost na nekim utakmicama, to je pravo onih koji su platili tu godišnju, hoće doći 20 puta ili 1 puta
  • NB86
    16.3k

Ovdje na forumu ljudi s infom iz kluba rekli da je sve rasprodano, cijene bile od 1500-5000 eur
  • tigric
    604
    Ne znam zašto neki ljudi imaju problem s tim da ljudi koji imaju puno novaca taj novac troše na Dinamo. I treba im se omogućit što bolja usluga i da što više troše. U Hrvatskoj i Zagrebu ima dosta ljudi koji imaju baš pun kurac love i neka ih. Jedna tribina za elitu, jedna ultrasima, jedna "običnim" navijacima i jedna obiteljska, dječja kako god...
  • fakin
    154
    zato što je Dinamo oduvijek bio narodni klub, a ne klub elite i bogataša. naravno da se s modernim vremenom mijenja i tržište i mogućnost dodatne zarade, ali po meni to ne bi trebalo ići na uštrb "običnim" navijačima. naravno sad će netko potegnuti da na manjim utakmicama ionako ima mjesta za svakog tko hoće ići, a derbije i europa su samo par utakmica godišnje, a može klub super zaraditi.

po meni svejedno i dalje 10% ukupnog kapaciteta stadiona da budu vip mjesta je jednostavno previše za klub kao Dinamo. nismo mi psg ili city.
  • Bosskovitz
    16.1k
    Vidim smisla za organiziranje javne tribine kada se izbor modela stadiona svede na njih nekoliko, odnosno prije zavrsne faze odabira finalnog modela.NitkoBitan

I dalje mi nisi dao odgovor na pitanje što je to po tebi javna tribina - je li to nešto gdje bi ljudi iznosili svoja mišljenja, nešto gdje bi postavljali pitanja kao na članskom danu ili nešto gdje bi se okupili da poslušaju mišljenja nekih stručnijih ljudi o temi?

Ne zajebavam te, naprosto nisam siguran oko terminologije koju koristiš. Kako i ovo kaj si sad napisao - "kad se izbor modela svede na njih nekoliko" - ne znam na kaj točno misliš jer toga neće biti. Model je model, jedan je, njegove propozicije su ono o čemu smo ovdje pričali: 33-35.000 mjesta, dvoetažni osim sjevera, tih i tih parametara prema kojima će biti raspisan arhitektonski natječaj. Onda će biti taj natječaj na kojem će stručni, međunarodni žiri odabrati njih nekoliko za drugi krug i onda će opet u tom drugom krugu taj stručni žiri odabrati pobjednika. U toj fazi natječaja se ocjenjuju stručne stvari za koje šira javnost naprosto nema potrebna znanja da bi o njima mogla odlučivati pa se vraćam na početak: ako je okrugli stol nešto gdje ćemo okupiti stručni žiri ili neke stručne ljude koji će objašnjavati zašto je od 3-4 finalna projekata odabran baš taj jedan i eventualno odgovarati na pitanja ljudi, to mi je okej iako ne mislim da će to ljudima biti pretjerano zanimljivo, izuzev nas par desetaka ili stotina fanatika.

Ali ako pod javnu tribinu misliš da se skupi javnost ili članovi i onda raspravljaju koje bi arhitektonsko rješenje jer se tebi sviđa jedno, meni drugo, nekom trećem treće, onda mi to baš i nema nekog smisla. Pogotovo u kontekstu nečega što bi klub organizirao.

zato što je Dinamo oduvijek bio narodni klub, a ne klub elite i bogataša.fakin

Ajde nemoj pisati gluposti. Dinamo je bio narodni klubu smislu kluba koji je predstavljao hrvatski narod za vrijeme SFRJ, ali nikad nije bio narodni klub u staleškom kontekstu. Sama ideja "Gradjanskog" kluba je bila upravo u tome da to nije bio ni radnički klub, ni klub za akademsku elitu, ni klub osnovan na nekim vjerskim, političkim ili drugim temeljima već klub za svekoliko građanstvo. Iskreno ti preporučujem knjigu Kibici purgera jer se u njoj odlično opisuje kako je klub u svojim začecima bio klub svih društvenih staleža ovoga grada: od gospodstva koje je dolazilo automobilima i sjedilo na finim mjestima u loži, preko onih na zapadu, stajanja u blatu na istoku pa sve do onih koji su virili kroz rupe u ogradi i penjali se na obližnje drveće jer si nisu mogli priuštiti ulaznicu.

Dinamo je klub elite i bogataša jednako kao što je klub radništva i onih plićeg džepa, uvijek je bio i uvijek će biti. Ljudi danas plaćaju svoje godišnje ulaznice po 5.000€ na ovakvom stadionu, hej, tko od nas ima pravo njima govoriti jesu li ili nisu i koliko su Dinamovci?

Ne vidim zaista zašto stvaraš problem gdje ga nema, neće nitko ostati bez mjesta. Stadion će imati funkcionalni kapacitet za domaće navijače nekih 13 tisuća mjesta veći nego što ima danas i bit će mjesta za sve. Neće VIP nikome "oduzeti" mjesta, samo će ponuditi višu razinu komfora za one koji su to spremni platiti. Upravo to i jest poanta kvalitetnog, novog stadiona - pružiti Dinamovcima različite razine iskustva utakmice shodno njihovim afinitetima i platežnoj moći, čime će Maksimir biti dom i onog Dinamovca koji 90 minuta pjeva, skače i maše zastavom iza gola, onog koji s pivom u ruci ponekad zapjeva, ponekad opsuje s Istoka, onog tko s fura klince na stadion i onog tko voli sjediti u fotelji i komentirati s frendovima tekmu. Pravi, građanski stadion za građanski klub; novi dom za sve nas.

--

Edit - evo primjera kako izgleda taj VIP na Juventusovom stadionu:

juventus_stadium27.jpg
  • NitkoBitan
    24.5k
    I dalje mi nisi dao odgovor na pitanje što je to po tebi javna tribinaBosskovitz

Procitaj jos jednom sto sam napisao. Prezentacija uzeg kruga radova, predstavljanje prednosti i mana pojedinih radova u odnosu na ostale, komentiranje uzeg kruga radova od strane strucnih ljudi te zatim za kraj postavljanje (najpopularnijih) pitanja kao na clanskom danu, nigdje nisam spomenuo iznosenje misljenje svakog pojedinca u publici. Sorry ako ovo nije skolska definicija javne tribine, mislim da je vecina shvatila na kaj mislim.

"kad se izbor modela svede na njih nekoliko" - ne znam na kaj točno misliš jer toga neće biti. Model je model, jedan je, njegove propozicije su ono o čemu smo ovdje pričali: 33-35.000 mjesta, dvoetažni osim sjevera, tih i tih parametara prema kojima će biti raspisan arhitektonski natječaj.Bosskovitz

Ako ce apsolutno sve biti definirano onda mozemo znati izgled stadiona i u svibnju kad ce bit raspisan natjecaj. Cemu cekanje "plavog Bozica" da saznamo konacan izgled stadiona? To da ce stadion biti dvoetazan sa jednoetaznim sjeverom stoji, kao i kapacitet cijelokupnog stadiona. Kapacitet pojedinih tribina, odnos kapaciteta razlicitih etaza (jednake, jedna veca od druge), ulazi na tribinu (do terena, posred tribine ili na vrhu), nagib tribina, pozicija prostorija na stadionu i sto drugih detalja... Mislis da se nece ostavit dobar dio stvari na slobodan izbor autorima radova? Ako se ocekuju radovi raznih medunarodnih strucnjaka logika navodi da ce svaki imat nesto "svoje" za ponudit poucen vlastitim iskustvima tako da ne vidim da ce svi ti radovi bit usko ukalupljeni. Uostalom zasto bi se vijecalo 2-3 mjeseca u svakom krugu ako nece biti neke razlike izmedu pristiglih radova? Ja se vodim onime sto je Naukovic rekao.

Ne znam ja sto ti mislis pod jedan model i ne znam tvoje igre rijecima. Oke, jedan model... Naukovic kaze da se ocekuje 50tak pristiglih radova u prvom krugu, znaci da se ocekuje 50tak varijacija modela koji ce proc kroz eliminacijske faze jer se ocito razlikuju medusobno. Valjda ne trebam crtat.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.