• Brusa
    2.2k
    a nikako. Očito sam krivo protumačio ono što si napisao.
    Sorry!
  • Sajla
    7.1k
    što se moje struke tiče, preporučio bih taj odabir svakom mladom čovjeku koji ima afiniteta za prirodne znanosti. spektar poslova koji se mogu raditi je nevjerojatno širok. od čiste znanosti do ljekarništva, od prodaje od proizvodnje, od bolnica do administracije/uprave.

ovo s kemičarima kao filijalom, ne znam kako bih komentirao :) nema farmacije bez kemije, a u kemijskoj sintezi jednostavno nema smisla zaposliti ikoga drugog nego ing. kemije. i to nije specifično za nas ovdje već je globalno takva situacija. Hrvatska ima jaku tradiciju farmaceutske industrije, rekao bih jaču nego kemijske, a farmaciju većinom upisuju žene i one najviše završavaju u ljekarništvu pa se u drugim poslovima otvara potreba za kemičarima, prehrambenim biotehnolozima i sl. treba biti sretan što posla ima. meni je žao kad vidim da ljudi s tim znanjima završe kao prodajni predstavnici ali neki se baš nađu u tome. ne vidim nikakvo zlo da kemičar završi u npr. laboratoriju za kontrolu kvalitete u farmaceutskoj tvrtci. pa tko bi drugi trebao raditi kemijske analize, profesor zemljopisa? po meni, ne bi ti ništa falilo da se zaposliš u nekom labosu u Plivi na Črnomercu, ili pogon sinteze u S.Marofu, u Belupu na Savici i sl. nakon faksa imaš podlogu za puno toga, sad je vrijeme da nađeš nišu u kojoj ćeš se naći i specijalizirati. i opet, ako se za 5-10-15 godina predomisliš, nije kasno. been there, done that.

što se vjere u obrazovanje tiče - vjera je potrebna kad nema dokaza. nemam što vjerovati u obrazovanje jer znam koja je njegova važnost. formalno ili ne, učenje i obrazovanje je temelj svega.
  • Majki2111
    3.8k
    Ma mislio sam kao fakulteti i kao i djelatnost. Al može se to povezat s kapitalizmom.
    Mislio sam u kontekstu nas. Mi smo izgubili identitet. Mi kao kemijski inženjeri se ovdje na Linkedinu hvalimo da radimo u industriji gdje je završni produkt lijek. Ili bar naš faks. Zato sam im se izbljuvao na službenu objavu tamo na Linkedinu.
    Di nam je identitet? Imamo sad Eu fondove, ajmo nešto otvorit svoje. Bavit se nečim svojim. Nek se ekipe iz farmacije bavi farmaceuticima. Mi nemamo ništa svoje da se pohvalimo. Kaj smo mi proiizveli?
    Potpuni poraz našeg fakulteta.

Ja trenutno se vdiim u obrazovanju, učitelj ili nastavnik jer sam skonto da nemamo nitijedan interesantan proizvod ovdje u RH. Zato sad i slušam pedagoške lredmete na učiteljskom.

Ovo za obrazovanje mi je drago čuti. Slažem se. Spomenuo sam vjeru jer hrpa ljudi smatra da obrazovanje ne valja ovdje. A nasuprot tom javnom mijenju stručnjaci s učuteljskog kažu da je sustav dobar. Nije savršen. Treba dotjerati. Treba evolucija, a ne revolucija. Nije istina da ništa ne valja. Mislio sam da si možda više kontra nastrojen ti.
  • NitkoBitan
    22.8k
    Ja trenutno se vdiim u obrazovanju, učitelj ili nastavnik jer sam skonto da nemamo nitijedan interesantan proizvod ovdje u RH. Zato sad i slušam pedagoške lredmete na učiteljskom.Majki2111

Opet studiras? Kaj nisi zavrsio FKIT...
  • Majki2111
    3.8k
    Jesam. Završio sam FKIT. 5 godina. Ali sad na jesen sam upisao PPO na Učiteljskom. 1000 eura iz svog džepa. 2 rate. Izvanredno je to. Nije to vezano s bolonjom, al je razlika koja ti treba ak planiraš delat u školi. Može se formalno reći da sam student trenutno.
  • Sajla
    7.1k
    Mi kao kemijski inženjeri se ovdje na Linkedinu hvalimo da radimo u industriji gdje je završni produkt lijek. ... Mi nemamo ništa svoje da se pohvalimo. Kaj smo mi proiizveli?Majki2111

na neki način - skoro sve. zato mi se teško s ovim složiti. kemijske inženjere ja vidim baš kao esencijalne u mnogim industrijama iako ne proizvode završni produkt. ako si proizveo acetilsalicilnu kiselinu, kakve veze ima što će završiti kao tableta aspirina? ta vertikalna integracija gdje se proizvodi sve od početnih materijala do konačnog proizvoda unutar jedne kompanije nije nužno nešto loše. ako si proizveo neki emulgator koji će završiti u hrani, polimer koji će biti u gelu za kosu, ili aditiv u gorivu - pa što, kako to umanjuje doprinos kemičara? baš naprotiv. ne pada mi na pamet puno proizvoda kemijske industrije koji direktno završavaju u kolicima u dućanu kao takvi, možda limunska kiselina, soda bikarbona, solna kiselina i sl. a nisu to baš neki glamurozni proizvodi :)
  • Majki2111
    3.8k

To se slažem, no opet, to su određene sastavnice proizvoda. Mi neki svoj proizvod nemamo. Nešto sam čuo prije pola godine da bi se moglo nešto otvorit na Borongaju nekakvo postrojenje za nas, al to za nekih 5 godina.

Sada? Apsolutno nemamo ništa. Totalno smo poraženi od građevine, prodaje, ekonomije, a pogotovo farme. Nemremo se pohvaliti niti jednim proizvodom koji smo mi kemijski inženjeri stvorili i da njegujemo i razvijamo.

etvrti.png
    drugi.png
    peti.png
    prvi.png
    tre-i.png

Ovo su brojke od 370 ispitanika u anketi.

Ovo tu su slikice di našI idu nakon korone.. Mi nemamo apsolutno ništa. NULA BODOVA.

2 posla od 370 u petrokemiji. Kaj se tiče materijala ništa...

Poraženi smo u svim segmentima igre.
  • Brusa
    2.2k
    a možda sam i mislio... u smislu da odeš radit u farmaceutsku industriju (gdje pretpostavljam da je dobra lova) :chin:
  • Majki2111
    3.8k
    Ma nisam dobio priliku, a i ne znam jel bih se snašao. uglavnom ne govorim za sebe nego govorim da naš faks nema ništa. Kad si na vijestima čuo da smo mi nešto optvorili, razvili ili bacili na tržište i da ekipa ide za time? Nema nas nigdje.
  • Brusa
    2.2k
    možda prilika dođe. A zašto se ni bi snašao? Ja sam uvjeren da bi. Friško relativno si faks završio i razumijem da više manje na nijednom takvom mjestu nemaš iskustva , pa mislim da kužim što hoćeš reći. Al snađeš se , skužiš ...ide to tako.
    Ako senf može biti gradonačelnik Zagreba bez dana radnog staža igdje (vidiš kako se on nije bojao i vjerovao je u sebe!), možeš i ti sigurno se snaći
  • Majki2111
    3.8k
    Ma upisao i završio ovaj faks jer sam gledao inženejre u formuli kako se bore jedni s drugim. Čitaju pravilnike i razvijaju bolid, materijale, gorivo, muče se sa pneumaticima. Tisućinke sekunde, i sve to, a ne ovo kaj mi imamo. Ovo kaj mi imamo je sranje, a ne inženjerstvo.

Pa ako već nemamo ništa pametno, možda bolje da odem predavat i davat neku dodatnu vrijednost svome gradu i državu u kojem živim.
  • Sajla
    7.1k
    To se slažem, no opet, to su određene sastavnice proizvoda. Mi neki svoj proizvod nemamo.Majki2111

ali to je priroda tog posla. nećeš si kupiti za doma kilu teflona, ali hoćeš tavu s teflonskim premazom. meni u ovom trenutku ne pada na pamet koji bi to proizvod bio da zadovoljava tvoje kriterije. možda ti sine ideja pa se proslaviš :)
  • Majki2111
    3.8k
    Slažem se s teflonom i tavom. Apsolutno b ime to zadovoljivo. Di se mi ovdje u RH bavimo takvim stvarima? To je razvio mislim DuPont.

https://povijest.hr/istaknuto/skandal-koji-je-potresao-svijet-najveci-korporativni-zlocini-ikad-pocinjen/

To je Amerika buraz... Kaj mi imamo? NIšta.

Dičimo se Preligom i Cahn-Ingold-Prelog pravilima u stereokemiji. Živimo na staroj slavi.
  • Sajla
    7.1k
    Kaj mi imamo?Majki2111

imamo azitromicin, otkriće tima kemičara u Plivi. mala smo mi zemlja, a opet smo na listi šačice država u kojima se dogodilo takvo otkriće. ne događa se to svaki dan...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.