• Zvonkec
    161
    Ajmo mi dobit novi stadion pa onda nek se zove i drek na šibici stadion, meni bu maksimir, a ak se bu neko isprsil i izgradil ga nek ga zove kak hoće
  • Jaro
    8.8k
    ↪Eduardo vani je prodaja imena stadiona sasvim normalna stvar.. i ako to nosi xy milijuna eura - "money for nothing".
    Pogotovo u nasem slucaju kad nam je u danasnjim ozbiljnijim nogometnim okvirima proracun sirotinjski.. i kojeg iovak tesko napunimo. Znamo svi kakva nam je struktura prihoda..
    zato - prodati ime stadiona po mogucnosti za cim vecu cifru.
    Npr: Favbet stadion Maksimir..

Edit: da odem u offtopic, Barcelona je prodala tv prava, vip boxove na xy godina.. a ovde bi zbog dodanog imena na Maksimir neki rezali zile.
    Jurki

Stadion gotovo sigurno nece biti Dinamov, pa ne vidim zasto bi Dinamo dobio euro od prodaje imena stzadiona?
    Ako se stadion preimenuje zbog sponzora - lovu ce dobit vlasnik valjda, a to je grad.
  • mali M
    6.5k
    ali ne kužimo ovo "sramoćenje s glupavim imenom"Bosskovitz

ko to mi? šalim se...

Samo kažem da bi postavio granicu pod kojom to radimo. Pa napisao sam ti i u ostatku posta da ako pričamo o nekoliko milje+ godišnje okej (mada mi se i to čini malo), ali sve ispod toga mi je prodavanje ugleda. Al to je samo moj stav. Neznam što se događa kad istekne ugovor? trgamo slova sa stadiona? :lol:

Ako se stadion preimenuje zbog sponzora - lovu ce dobit vlasnik valjda, a to je grad.Jaro

pa valjda se nešto i Dinamo pita, šta ti je! Najbolje da samo grad odlučuje, što god tu neki rekli znamo gdje trenutni grad naginje, nebi ja njemu dal ništ. I nije samo grad vlasnik ako će i država sudjelovati u pinki.
  • Bosskovitz
    14.1k
    ko to mi?mali M

Tipfeler :)

Neznam što se događa kad istekne ugovor? trgamo slova sa stadiona?mali M

Ne trgamo, imamo prije isteka ugovora novi natječaj i onda ih mijenjamo. Radi se o dan-dva montaže, realno. Evo ti primjer stadiona u Stockholmu, prije izgradnje je Swedbank kupio prava na ime, zvao se Swedbank arena za vrijeme izgradnje i ovako je to izgledalo na renderu:

Fasadskymning.1506068326.8188.jpg

No pred dovršenje su donirali naming rights neprofitnoj organizaciji "Friends" koja se bori protiv vršnjačkog nasilja te se stadion zvao Friends Arena:

b8c72eb9c62ff6bfed3cd211a26da0bb.webp

A od prošle godine je naming rights dobio lanac hotela Strawberry pa se zove Strawberry Arena:

webhero-scaled.jpg

Ok, tu je dodatan efekt to kaj njihov stadion svijetli 360 stupnjeva kao i Allianz Arena, ali realno te promjene imena zaista nisu neki logistički problem; ne trebaš nikaj trgati, samo zamijeniš.

pa valjda se nešto i Dinamo pita, šta ti je! Najbolje da samo grad odlučuje, što god tu neki rekli znamo gdje trenutni grad naginje, nebi ja njemu dal ništ. I nije samo grad vlasnik ako će i država sudjelovati u pinki.mali M

To je vrlo upitno, o tome ne znamo ništa. Logično je da o tome odlučuje vlasnik, ako će ga graditi grad i država onda će oni odlučivati. Oni mogu npr. prenijeti upravljanje na Dinamo za određeni fee, de facto rentati stadion, pa da onda Dinamo o tome odlučuje - to ima smisla. Ali ništa od toga još ne znamo.
  • mali M
    6.5k
    To je vrlo upitno, o tome ne znamo ništa. Logično je da o tome odlučuje vlasnik, ako će ga graditi grad i država onda će oni odlučivati. Oni mogu npr. prenijeti upravljanje na Dinamo za određeni fee, de facto rentati stadion, pa da onda Dinamo o tome odlučuje - to ima smisla. Ali ništa od toga još ne znamo.Bosskovitz

ma da slažem se, kužim da još neznamo ništa, al meni bi bilo katastrofa da se Dinamo ništa ne pita.. Onda ga grad može nazvati kako hoće, pa tako i Arena Rade Borić jer je ulagač pa smije. Pliz nemoj se sad uloviti ko pijan plota jer karikiram sa humorom, ali kužiš što hoću reć.

Možda i bolja usporedba, prije 30-35 godina su mjenjali ime moje ulice zbog nekih političkih konotacija iz prošlosti. Jedan od prijedloga je bilo da se ulica zove Piškornova :rofl: , jer je nekad tu išel potok Piškornica, na kraju je pobijedila trenutna vlast sa Bilobriškom po nekom Bilom brigu ko zna po kojoj poveznici, i na kraju kak nitko nije plaćal račune dok im je pisalo Bilobriška na računima dali su nam novi natječaj i ulica ima novi naziv koji nosi do dan danas.
    Hoću reć, ne sviđa mi se da bi bilo koja trenutna vlast tog vremena mogla imenovati naš stadion kako joj se sprdne tj. koja šuša im ponudi više novaca. Evo recimo zašto onda Zagreb ne bi rekao da im Heineken nudi najbolje uvjete i tak bi nam lepa petokraka bila po cijelom stadionu da bi bila milina..

nadam se da će ipak pitati Dinamo se nešto u toj priči, ali to ćemo zbilja pričati kad dođe vrijeme za to. Ovako smo samo u pretpostavkama.
  • Bosskovitz
    14.1k
    ma da slažem se, kužim da još neznamo ništa, al meni bi bilo katastrofa da se Dinamo ništa ne pita.. Onda ga grad može nazvati kako hoće, pa tako i Arena Rade Borić jer je ulagač pa smije. Pliz nemoj se sad uloviti ko pijan plota jer karikiram sa humorom, ali kužiš što hoću reć.mali M

Naravno, ali mislim da idemo previše u ekstreme koji su mogući samo u teoriji. Firmi koje su spremne dati milijun ili nešto više eura godišnje da bi se po njima zvao novi stadion ima desetak, maksimalno dvadesetak, i svako od tih imena je u potpunosti okej i neće biti sramotno. To se sve dogovara natječajnom dokumentacijom i ugovorom. Jedini zaista potencijalno realan problem je kako bismo se postavili da se prijavi neki strani sponzor kojem je par milijuna godišnje nikakav novac, treba mu exposure, a možda nosi neki geopolitički teret: recimo neki Xiaomi, Gazprom, Aramco ili NLB.

To je već pitanje klupskog brenda i element strateške vizije njegovog razvoja - želimo li etično problematične sponzore (državne firme autoritarnih režima, kladionice, kasina, lance brze hrane i sl.) ili smo spremni nešto manje zaraditi, ali se profilirati kao pozitivan primjer u zajednici i tako privući neke druge? To je već puno kompleksnija tema od toga jel nam se sviđa ime ili ne.

Evo recimo zašto onda Zagreb ne bi rekao da im Heineken nudi najbolje uvjete i tak bi nam lepa petokraka bila po cijelom stadionu da bi bila milina..mali M

Da, ali recimo Heineken ti nikad neće ponuditi novce za to. Doslovno jedna brza SWOT analiza i zaključak se nameće sam od sebe.
  • mali M
    6.5k
    ma je, slažem se, sve si rekao.. ja bi uvijek izbjegao ove geopolitičke fore ali okej.. isto mi je ovo sa moralno problematičnim sponzorima relativno jer bi ja to isto izbjegao i gradio da ovaj Dinamo ima "težinu" ali šta kad već imamo i kladušu kao sponzora itd.. neznam.. volio bi da smo jedan pozitivan primjer sa snažnom porukom šta znači naš klub, ali slažem se da je to kompleksna tema..
    Zato bi i volio da nam na stadionu velikim slovima piše "MAKSIMIR" a manji sponzori nek se vrte kolko plate...
  • Omake
    5.2k
    Zona Dinamo
  • Sajla
    6.8k
    Zona DinamoOmake

ekipa, počnite štedjeti pa da uplatimo to sponzorstvo kad bude stadion pri kraju ;)
  • Nolifer
    9.3k
    Zona DinamoOmake

Ovo bi bila odlična ideja, da stoji natpis pored sadašnjeg ''pimpeka'' da kod ulaza na taj parking bude velikim slovima natpis: '' ZONA DINAMO''... Mislim da bi bila atrakcija i ljudi bi se slikali i dobra promidžba...
  • SAS1987
    15.9k
    nakon promoviranja #nohomo se na Zoni promovira slikanje pored pimpeka :lol:
  • Nolifer
    9.3k

Pa vidiš da je pod navodnicima... :joke: :lol:
  • ZgDLions
    628
    Samo ne neki MOL stadion, to bi mi srce iščupalo.
  • Bosskovitz
    14.1k

Onda bi vjrj bio INA stadion kad im je već više-manje postala brend za Hrvatsku i ovaj naš dio.
  • miro
    5.3k
    dINAmo stadion
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.