• Kaktus Car
    848

To može reći samo netko tko nogom nije stupio u glavnu gradsku knjižnicu. Svatko tko je tamo bio zna koliko je to neprimjeren prostor za glavnu knjižnicu jednog grada poput Zagreba.

Zagrebu apsolutno treba glavna gradska knjižnica dostojna jedne europske metropole, baš kao što treba i stadion dostojan takvog grada.

Isto vrijedi i za ostale kulturne sadržaje.
  • Plavi-9
    751
    što se tiče stručne strane sve ili većina napisanog je istina. Na stranu sad njihovi osobni animoziteti.
  • ZgDLions
    610
    Išao sam i u staru, koja je krasna i novu nsk, ali poanta je da svaki kvart ima knjižnicu i nisu baš tolika koma, a nije ni da se čeka u redovima, a i imaju neke programe za klince, tako da funkcionira.
    Sve pet pa po toj logici treba svega, ceste, vrtići, kongresni centri, prevoz… nikad dosta, ali nekako mi je najveća sramota stadion, pa vi recite šta god hoćete.
    Godinama sam imao pretplatu za Lisinski i nije da sam sjedio nekom u krilu od navale, sad malo hajpa oko Orašara za HNK, Arena funkcionira, Dom sportova se radi, Kranjča valjda skoro, samo max nekako na zadnjem mjestu, a mislim da bi trebao biti barem malo iznad crte.
  • Baneki
    787
    Od kad se u knjižnicama održavaju konferencije? Hoteli su idealno
    nešto za to, osim toga sveučilišni i fakultetski prostori. Sad je npr. nova zgrada sveučilišta na Kajzerici idealna. U blizini Paromlina osim NSKa su i brojne zagrebačke knjižnice, ona na Trgu Ante Starčevića je jako blizu. Uostalom koje knjige se tamo namjeravaju pohraniti?
  • Hnlovac
    1.4k
    Hvala Bogu ovo nije samo knjižnica kao nešto u kvartu nego cijeli kompleks. Poanta je da ne trpamo stvari u zgrade koje nisu za to namijenjene nego da svaka zgrada ima svog permanentnog stanovnika

Kao što kažem, Zagreb ima 800 000 stanovnika i takva knjižnica nam je prijeko potrebna. Argumenti "imamo kvartovske knjiznice" su ravni argumentima "imamo stadione u Sesvetama i Rudešu" a kaj se tiče knjiga, nisu knjižnice samo police s knjigama već i prostori za interakciju, koliko god glupo to zvucalo
  • ZgDLions
    610
    Možemo mi govoriti kaj ocemo, ali od 11 500 ljudi koji prosječno dolaze na Max nema sanse da je više od 8000 zagrepčana. U Zg nogomet aktivno prati koliko, polovica građana, rekao bih i 40% ili manje

Pa tu je ogromna šansa za rast, bit će hrpa novih ak stadion bude top plus popratni sadržaji, da, neka u tom hotelu pored izgrade i kongresni centar pa je barem jedna stavka manje za daljnje financiranje iz gradskog proračuna i nek ode na max.
  • Kaktus Car
    848

NSK je, kao što i ime sugerira, "sveučilišna" knjižnica i nema istu osnovnu namjenu kao gradske knjižnice. Knjižnica u sklopu projekta "Paromlin" je zamjena za knjižnicu na Starčevićevom trgu jer to nije adekvatan prostor za knjižnicu.

Evo i jedan citat sa stranica KGZ-a o tom pitanju: "Realizacijom tog projekta Gradska knjižnica riješila bi svoj stoljetni problem podstanarstva u neadekvatnim zgradama, istaknula je voditeljica Meić, objasnivši da je trenutno čak 70 posto knjižnične građe Gradske knjižnice smješteno u spremištu na sasvim drugoj lokaciji od Starčevićevog trga 6 na kojem je Knjižnica trenutno smještena. Nova zgrada Gradske knjižnice omogućila bi da se fond od čak više od 400 tisuća jedinica građe okupi na jednom mjestu i napokon ponudi korisnicima u slobodnom pristupu. Također, rješava se i problem smještaja dva bibliobusna kamiona koji bi u novoj zgradi imali svoje garaže."

Grad Zagreb je zaslužio konačno primjerenu glavnu gradsku knjižnicu, isto kao što zaslužuje i primjereni stadion.
  • Dino
    3.1k
    Paromlin se mora obnoviti. To je zgrada koja godinama predstavlja opasnost za sve oko sebe, a opet je s druge strane zalosno samo srusiti nekaj kaj je spomenik zagrebacke kulture. Obnova i prenamjena je jedino logicko rjesenje.

Kongresni centar je Zagrebu potreban jer ovo u NSK zna stvarno biti nemoguce. Kongresi, koncerti, predstave,…sve sam ne mir za ucenje. Jos pogotovo u vrijeme rokova kad se tisucu ljudi sjati u knjiznicu pa moram trzat ocu moc prijavit nocni rad il ne. NSK ima milijun minusa koji bi se mogli jeftino pretvoriti u pluseve, ali za to je potrebna jos jedna slicna zgrada.
  • vjeko1701
    11.4k
    ionako su Hrvati jedan od najmanje nacitanih naroda u EUHnlovac

Generalno mi je ovo jako upitan kriterij i upitna važnost jer mnogo toga se mjeri sa koliko knjiga se čita bez sagledavanja samih knjiga. Evo iskreno, odkad sam prvi puta ko klinac dobio internet nisam taknuo fizičku knjigu van edukacijskih potreba. A literarna fikcija mi je većinom završila sa srednjoškolskom lektirom. Apsolutno sve sam radio preko računala (kasnije drugih uređaja) i fokusirao se na tehnička i znanstvena polja uz poneku fikciju.

Iskreno ne razumijem tu valorizaciju fizičke knjige i čitanja romana jer po mnogim istraživačkim kriterijima od mene je "načitanija" osoba koja čita autobiografiju Kim Kasdashian, "50 Nijansi Sive" ili "Sumrak sagu" dok ja troglodit na internetu kroz različite medije istražujem kvantnu mehaniku, astronomiju, povijest, geologiju...itd.

Po mom mišljenju, knjige su zastarjeli medij prenošenja informacija i zabave. Previše se veliča čitanje istih pošto mogu biti jednako toliko jeftini šund kao i reality show ili teen melodramice na televiziji. Jedini značajan kriterij bi trebalo biti znanje koje netko ima neovisno o mediju preko kojeg ga je naučio. Nekada kada su knjige bile praktički jedini medij je to još i imalo smisla. Danas je to relikt prošlog doba a korelacija čitanja knjiga i znanja nikad nije bila niža.
  • criticus
    2.9k
    Većina toga je uglavnom ego i dosta vidljivi ‘strukovni’ rat s Korlaetom, ali ono što bi možda moglo biti zanimljivo je da je ‘netko’ Ministarstvu gospodarstva predao zahtjev za upravni nadzor nad javnom nabavom.Bosskovitz

Možda. Ali jeli ovo što iznosi točno, mislim jel sve što je napravljeno u skladu sa zakonom? Ne razumijem se u ništa od ovog pa ako neko ima za pojasnit da vidimo sto to točno znači. Koliko je ozbiljno i koliko može ugrozit rok projekta ili sam projekt.

Naravno da uvijek postolje ljudske taštine i netrpeljivosti, ali teško mi je povjerovati da bi neskriveno sklon ljevici portal Telegram sudjelovao u bušenju kapitalnog projekta Možemo samo iz neke netrpeljivosti dva čovjeka.

Mogao si pratiti moje upise i vidit da nisam tip koji bi tu nesto blatio iz ideoloskih razloga. Mora se istaknuti da je glavni forte ove vlasti za izbore bio, mi nismo Bandić i lopovi, radimo po zakonu i ne muljamo. Zalosno je da se to u RH triba i govorit u kampanji kamoli da ti bude glavni razlog sto i dobivas izbore ali eto tako je bilo. Nije tema politika pa necu navodit ovdje neke ala Bandic politicke manevre koje izvode, o tom mozemo za sankom.

Tako da ako su nesposobni se boriti sa svime sto ih pritisce, sa administrativne strane i poteza sive eminencije, nije me briga.

Ako je zamjenik gradonacelnika, jedan od glavnih ljudi stranke i profesor na istom tom arhitektonskom fakultetu nesposoban ispratit zakon sa arhitektonske strane sto se smije i ne smije, nije me briga.

Ako je gradonacelnik vec 17 puta mijenjao rok, a zadnji politički promjenom riječnika (do kraja siječnja se u jednom trenutku verbaliziralo u početkom godine) i uvijek ima neki alibi oko toga, i sada mu baš pred izbore neko izvuče zakone koje nisu popratili za svoj kapitalni projekt koji najavljuju 3 godine, ili traže prečice radi istih tih izbora, apsolutno me nije briga.

Nek naprave stadion il nek se maknu.
  • Hnlovac
    1.4k
    istina, ali me baš zanima koliko Hrvata knjigama pristupa preko interneta ili čita članke i blogove (a da nisu smeće sa portala)

Nažalost, dao bih se kladiti da većina Hrvata dobiva informacije s retardiranih facebook i instagram videa
  • Baneki
    787
    Aha, ovo onda jako podržavam. Tamo na Starčevićevom trgu sam često i stvarno je problem s prostorom. Gradska knjižnica nije smo mjesto gdje su knjige nego vrlo važna arhivska građa. Npr. stare novine i časopisi. Kao član uvijek idem tamo jer su materijali odmah dostupni. Ako nemaju tek onda odem u NSK gdje je procedura dulja...Recimo, ako se dobro sjećam stari brojevi Večernjeg su na Starčevićevom trgu, a Vjesnika u Adžijinoj. Nadam se da će sad sve biti na jednim mjestu.
  • vjeko1701
    11.4k
    Nažalost, dao bih se kladiti da većina Hrvata dobiva informacije s retardiranih facebook i instagram videaHnlovac

Što vrijedi za većinu svijeta. Ali to ne osporava činjenicu da je "načitanost" sve manje relevatna za procjenu informiranosti i prosječnog znanja populacije i to sa tendencijom daljnjeg pada to potpune irelevantnosti u budućnosti. Ja razumijem zašto je nastala i ne osporavam relevantnost u prošlosti.

Jednostavno ljudskoj civilizaciji treba novi kriterij i zato se ne zamaram sa statistikama "načitanosti".
  • jakov1
    362
    Ali jeli ovo što iznosi točno, mislim jel sve što je napravljeno u skladu sa zakonom?criticus

Pa evo pogledaj samo ovaj dio, meni je iz toga odmah jasno koje su namjere gospodina arhitekta.

Ako ćemo biti sasvim precizni, kršenje Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima je, prema mišljenju odvjetnika, sadržano u članku 96., stavak 5. Naime, iz ugovora o izradi idejnog projekta rekonstrukcije stadiona te iz navedenog zakona, razvidno je da Grad Zagreb nikad nije stekao prava iskorištavanja idejnog projekta za razradu u glavni i izvedbeni projekt. To znači da ga nije smio koristiti bez našeg odobrenja ni u provedbi javne nabave.

Znači Grad s novcem poreznih obveznika razrađuje projekt kojeg je osmislila ustanova financirana od novca poreznih obveznika, a dotični gospodin je uvrijeđen jer njega osobno nitko nije pitao? Kakva crna autorska prava, nek otvori firmu i radi u svoje ime i nitko mu ništa neće moći uzeti.
  • Bosskovitz
    13.8k
    još kad vidim skoro sto milja za ParomlinZgDLions

Nemoj me krivo shvatiti, ali slažem se s ovim kaj @Hnlovac veli. Mi smo grad s metro populacijom od više od milijun ljudi i proračunom od 3 milijarde eura godišnje. Trebaju nam i Kranjča, i Paromlin, i Jarunski most, i Maksimir, i nove tramvajske pruge, i vrtići, i bazeni, i umirovljenički domovi i hrpa drugih projekata, kao što su nam trebali i muzička akademija, i žičara, i drugi projekti zbog kojih su nam se zgadile takve investicije - ali zgadile su nam se jer se na njima besramno kralo, ne zato kaj su one loše ili nepotrebne (doduše, bilo je i takvih. Od svih njih jedino je projekt metroa nešto što je možda preskupo za nas, odnosno nešto za što nemamo novca.

Ali za sve ostalo imamo. Nikad nije postojala dilema "stadion ili knjižnica", pa da se odlučilo graditi knjižnicu. Treba se izgraditi oboje i vjerujem da hoće.

Ali jeli ovo što iznosi točno, mislim jel sve što je napravljeno u skladu sa zakonom?criticus

Ne znam. Činjenica je da je malo navučeno to kaj se cijeli stadion vodi kao obnova samo zato kaj od staroga ostaje teren, a i on možda (što je manevar koji je napravljen kako bi se cijeli projekt ubrzao jer bi dodatne zakonom definirane javne nabave sve produljile za još barem godinu dana, ako ne i više), no stvar je procjene je li to navučeno u granicama zakonskih definicija ili je navučeno preko njih. E sad, netko je podnio tu prijavu, mislim da je dosta evidentno tko jer za nju može znati onaj tko ju je podnio i možda 2-3 osobe u tom odjelu, i treba vidjeti hoće li oni procijeniti da je osnovana i nastaviti postupati po njoj ili će ju odbiti/odbaciti - nisam 100% siguran u ovu proceduru, ali vjerojatno je takva.

Meni djeluje kao sukob taština, ovi su izgubili glavni projekt i to im se ne sviđa, već su se žalili na taj postupak bez osnove i odbili su ih, sad prijavljuju i vrše pritisak na drugi način, vidiš u jednom dijelu da se i poprilično posprdno referira konkretno na Korlaeta kad govori o "rafiniranom ukusu dogradonačelnika", a sad koliko to može stvarno usporiti projekt... nemam pojma. Nadam se da neće jer ako su u pravu, onda se poništava građevinska dozvola i sve se prolongira za barem nekoliko mjeseci, a potencijalno i više od godinu danazbog novih natječaja koji se moraju raspisivati.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.