• superhik
    11.6k
    Evo nam prilike da se tri puta razočaramo i da ova tema tri puta gori:

Marca: FIFA otvara treći prijelazni rok

https://www.index.hr/sport/clanak/marca-fifa-otvara-treci-prijelazni-rok/2621582.aspx?index_ref=naslovnica_sport_ostalo_d_0
  • Medvedgrad
    319
    Inflacija svega. Broja utakmica, natjecanja, broja momčadi na natjecanjima, a po novome i prijelaznih rokova.

Doklem više?
  • mali M
    6k
    Ma treba ukinuti prelazne rokove jer su već izgubili i smisao. Ukineš te rokove, samo ostaviš vrijeme kad se igrač može prijaviti da igra koje natjecanje.. i to je to... sad će na kraju ostaviti samo 3-4 mjeseca kroz proljeće da se ne može dopeljat nekoga..
  • Beowulf112
    343
    Kad bi Matanovica doveli to bi bilo super.Samo nevjerujem da je to moguce
  • Toni90d
    935
    Kad bi Matanovica doveli to bi bilo super.Samo nevjerujem da je to moguceBeowulf112

Neka hvala, radije bi onda za Miereza iskrcao više €. Realizacija mu je užasna po mom mišljenju. Previše šansi mu treba za zabiti gol, i to nisu promašaji koje golman obrani, nego promasaji oko okvira gola.
  • austrijanac
    4.4k
    Mierez je isto bio takva taraba oko završnice. Kao i Ivanović.
    Svi su oni slični po tome.
  • Toni90d
    935
    Mierez je isto bio takva taraba oko završnice. Kao i Ivanović.
    Svi su oni slični po tome.
    austrijanac

Svakako više zabija od Matanovica, a bome se HNL stoperi useru, kad vide da trči prema njima, još kad bi to radio u Dinamovom dresu. Nama fali taj pit bull naprijed.

Petković i Mierez, a nas je samo 7 u obrani, doslovno bi tako bilo. A Mierez je veća radilica od Petkovića, više se zavlači u napad kao pravi napadač, naprema Petkoviću koji je između napadača i nekog kreativnog veznog.
  • Jurki
    13.1k
    Inflacija svega. Broja utakmica, natjecanja, broja momčadi na natjecanjima, a po novome i prijelaznih rokova.Medvedgrad

Zato vise nemam volje ni gledati nogomet osim Dinama.
    Prije je bilo iscekivanje sljedece utakmice.
    Danas, ne stignes u glavi posloziti dojmove od jedne utakmice.. vec je nova za 2-3 dana.
    Ozljede su sve cesce i teze.
    O nekakvoj pripremi utakmica, treniranju je bezveze uopce govoriti.
    Prvenstvo, kupovi, liga prvaka, repke, SP klubova.. u prosjeku jedna ekipa ima utakmicu doslovno svaka 3 dana tokom cijele godine.
  • Sbkbbb
    205
    Posto nemamo osim kulenovica ni jednog napadaca, sto ne bi probao sa menalom barem na klupi, kad ga vec placamo mozda bude i od neke koristi, isto kao i bockaj
  • Orc123
    9.2k
    Mi ocito na ljeto smo imali vrlo vrlo skroman budzet sto se na kraju i potvrdilo sumom koju smo potrosili a trebali smo realno 7-8 kvalitetnih igraca...kako to sve za 4mil eura cca?
    Dobili smo nekoliko kvalitetnih igraca, sa nekoliko promasili, a neki tek jos trebaju dobiti pravu priliku....

Ocito po svim najavama, za zimu cemo sad imati ozbiljan budzet za pojacanja i ocito smo svi svijesni da su nam 3-4 igraca neophodna ukoliko zelimo na kraju opet zavrsiti sezonu podignutih ruku!

Sad cw se tek vidjeti jesu li neki ljudi dorasli voditi sportsku politiku kluba ili ne,..
  • Jaro
    8.2k
    Kad bi Matanovica doveli to bi bilo super.Beowulf112

Darwin Nunez za siromasne...

Mierez je isto bio takva taraba oko završnice.austrijanac

Mierez koji je 2 put bio prvi strijelac HNLa?
    Iako sam i dalje skeptican oko toge jel on igrac za Dinamo. A sad ima i placu od par milja dolara, tak da je to nedostizno...
  • austrijanac
    4.4k

Ma gle, poanta je bila da nije on ništa bolji od Matanovića. Još uzmi razliku u godinama, potencijal, hrvatski jezik i eto ti svega.

Jedna sezona mu je realno bila odlicna, druga prosijek i dvije loše.

Ljudi vole pamtit dobre stvari, a kad kreneš vrtit sažetke vidis da je el Toro napromašivao se zicera momački. Doduše dosta si ih je i sam stvorio.

No cijela ova priča je nebitna, jer lik je otišao dole i to je to.
  • Georg Koch
    5k
    Matanovic je toliko fizicki mocan, uvijek se nadje u prilici, da bi nam legao kao 1 na 10.
    Jest da realizacija nije najbolja, ali "tek" su mu 21, da se to dobrano popraviti...
    Puno vise + ima od tog - te s obzirom na godine i potencijal moze izrasti u jako kvalitetnig napadaca, po meni.
    U HNL-u bi jeo malu djecu :grin:
    Ali isto tako mislim da je dosta nerealno da ga mi sada dovedemo...
  • Toni90d
    935
    Matanovic, čist sumnjam da bi to bio transfer, prije da bio nam došao na posudbu, Frankfurt ga sigurno neće tek tako pustit na transfer. Koliko je pametno za drugoga razvijati igrača, gdje nećeš imati koristi osim par golova, jer otkup ako i bude, bit će za naše prilike jako visok, a on sam puca na više, zato se i vratio u Frankfurt, nije htio ostat u KSC-u u drugoj ligi na još jednu sezonu.
  • Omake
    3.8k
    Najskuplji bočni igrači

Pošto su svi manje više složni da mi kao nacija možemo i uvijek hoćemo stvarati elitne, najskuplje stopere, vezne i napadače, zanimalo me koje države stvaraju najskuplje bekovi, bočne i krila. Kategorizirao sam 100 najskupljih lijevih i desnih bekova, te lijevih i desnih krila po državama iz kojih potječu. Ukupno je 51 država dalo 400 najskupljih bočnih igrača. Hrvatska s 4 je jedna od tih država.

Pola najskupljih otpada na Englesku, Španjolsku, Brazil, Francusku, Nizozemsku, Portugal, još jedna četvrtina otpada na Njemačku, Italiju, Argentinu, Dansku, Belgiju, Ganu i Tursku. Po brojkama to izgleda ovako

Engleska - 55
    Španjolska -39
    Brazil – 37
    Francuska – 36
    Nizozemska -22
    Portugal – 20
    Njemačka - 19
    Italija - 18
    Argentina - 14
    Danska - 12
    Belgija - 11
    Gana - 8
    Turska – 8

Osobno mi je najveće iznenađenje na listi Danska. Sad će se netko zaletiti i reći to je radi migranta, ali to nije istina, barem ne posve. Samo 2 od 12 danskih igrača imaju nedanske korijene. Mislio sam da će biti više Brazilaca. Ogromna populacija koja je inače nižeg rasta, svi vole i igraju nogomet, ali očito da se talenti negdje gube, a ako se mladi talenti nastave prodavati u Arabiju, kao Santosov Angelo, taj trend će se nažalost nastaviti. Englezi i Španjolci stvarno maksimiziraju svoju populaciju.

Desni Bekovi

Većina od 100 najskupljih desnih bekova otpada na Englesku s 18, slijede Španjolska s 9, Francuska i Nizozemska s 7, Argentina, Brazil, Danska i Portugal s 5, 61 od 100.

Lijevi Bekovi

Država s najviše najskupljih lijevih bekova je iznenađujuće Španjolska s 17. Slijede Francuska s 12, Brazil s 11, Engleska s 9 i Italija s 8.

Desna krila

Engleska ima najviše najskupljih desnih krila s 13. To znači da od 200 najskupljih igrača koji igraju na desnoj strani 31, ili malo iznad 15% su Englezi. Slijede Francuska s 10, Brazil s 9. Danska, Gana, Italija i Portugal s po pet zatvaraju većinu najskupljih na ovoj poziciji

Lijeva Krila

Engleska, ponovo, ima najviše najskupljih lijevih krila s 15. Slijede Brazil s 12, Španjolska s 9, Francuska 9, a Nizozemska i Portugal s 6.

Kako se razvijaju ovi najskuplji

Velika većina, 89,3% igrača koje sam gledao su igrali za više mladih selekcija svojih država. Ispada da su ljudi koji se bave selekcijom i projekcijom talenta u tim savezima stvarno znaju svoj posao, što olakšava stvari skautima jel. 37% debitira u elitnom razredu svog nogometa, to su uglavnom Brazilci i Englezi, par Danaca, Talijana i Argentinaca. Ostali, skoro dvije trećina debitira u nižim ligama, od druge pa sve do pete (u slučaju Ferlana Mendya lijevog beka Real Madrida, koji je igrao dvije sezone za drugu momčad Le Havrea u petoj ligi Francuske) ili 7. brazilske u slučaju Maura Juniora koji igra za PSV i Pepea koji igra za Porto i vrijedi ravnih 30 mil eura. Oko 40% debitira baš za B momčad svog kluba. Većina B momčadi u Francuskoj su u 4 i 5 ligi no to izgleda ne smeta razvoju tih igrača. Skoro sve B momčadi španjolskih prvoligaša su u 3. ligi. Neki od ovih najskupljih su se barem s financijske strane mogli dovesti u Dinamo. Za 41 od ovih je plaćena odšteta od 3 milijuna eura ili manja, 10tak ih je dovedeno ispod 1 mil eura. Uz to 34 od ovih igrača je besplatno napustila svoj matični klub.

Da li se stvara samo najskuplje

Zanimalo me da li sve ta nacije stvaraju jednak broj igrača svih vrijednost i kategorija ili je stvar kao u hrvatskoj košarci, da imaš dosta NBA igrača ali nakon njih je strmoviti pad po kvaliteti. Većina nositelja igre u Dinamu ima vrijednost između 2 i 5 mil eura. Tražio sam koliko igrača te vrijednosti je dala koja od ovih nacija što tvore 50%+ proizvodnje po određenoj poziciji.

Većina država stvara jednako igrača koji vrijede između 2-5, koliko i ovih najskupljih po poziciji. Po brojkama Brazil, Španjolska, Engleska, Italija i Francuska su stvorili 76 lijevih bekova koji su vrijedni između 2-5 mil. Osam zemalja koje su dale najskuplje desne bekove su ujedno proizvele i 115 desnih bekova vrijednih 2-5 mil (od kojih 10tak istječe ugovor ovo ljeto). Desnih krila je najmanje s 56, dok je lijevih 75. Od ukupno 322 bočna igrača vrijednosti 2-5 mil eura, 95 su Brazilci, 60 su Španjolci, a Engleska i Francuska su kombinirano proizveli 90, ili 255 od 322, ili 79%!

Neke mini pouke svega ovoga

Vjerovati ljudima koji selektiraju mlade rep ovih nacija, znaju svoj zanat.
    Riskirati s mladim Brazilcima, Španjolcima, Englezima i Francuzima koji imaju sezonu ili 2 za B momčad, a prošli su u15, u17, u19 selekcije.
    Pratiti B momčadi elitnih pirinejskih i francuskih ekipa i pokušati ukrasti kojeg nezadovoljnog, isto s igračima koji igraju u23 Premier League ili koji su na posudbi iz elitnih otočkih akademija. Mi možemo biti tim ekipama ono što je nama npr Rijeka zadnjih godina.
    Drago mi je što se vraćaju B momčadi i što imamo kamp u Brazilu. Mislim da bi fuzija te dvije stvari mogla dugoročno olakšati najveći problem koji imamo, proizvodnja bočnih igrača, što onih elitnih, što ovih koji mogu biti nositelji igre u Dinamu 3-5 sezona.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.

More Discussions