• Ivdzo11
    4.3k
    Veseli stroj u pogonu, bit će Ramske šljive :grin:

    IMG-20241106-133051.jpg
  • Droljo
    8.7k

    Napokon nešto što ima veze sa temom! Samo deri, vatrene vode nikad dosta... :love:
  • GaijiZG
    1.6k
    Koja je razlika u proizvodnji octa, vina/žestica?
  • Patak
    3k
    Prejako ti to tam rakija curi. To mora ići kak bi dečec pišal, i to maksimalno a ti pipu otvorio :-)
  • Sajla
    5.6k
    Koja je razlika u proizvodnji octa, vina/žestica?GaijiZG

    Majkijevo znanje (bio)kemije je svježije pa može dopuniti, ali ako sam dobro shvatio pitanje glavna razlika bi bila da je u kućnoj radinosti proizvodnja vina (ili npr. jabučnice) prvi korak, a iz toga se dobija ocat.

    Dakle, alkoholna pića s manjim udjelom alkohola (vino, jabučnica) se dobiju fermentacijom soka gdje kvasci šećer pretvaraju u alkohol. Tu fermentaciju prekineš ubijanjem kvasaca i uživaš u gemištu ;)
    Žestoko piće dobiješ destilacijom fermentiranog voćnog soka (npr. šljivovica) ili vina (konjak/vinjak/brandy), a kod stvari kao što su viski ili votka kao izvor šećera služi škrob iz žitarica ili krumpira, pa kad to fermentira - destilacija.
    Octena kiselina nastaje biokemijskom oksidacijom etanola u vinu (vinski ocat) ili jabučnici (jabučni ocat). Zato drvena vinska bačva mora biti dobro zatvorena, a u metalnu na vrh točimo parafinsko ulje da vino ne dolazi u kontakt s kisikom i alkohol ne oksidira u octenu kiselinu. Daj vinu zraka i gljivica, pričekaj malo i imaš ocat.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.