• vjeko1701
    9.5k
    Kad se drugi hvale...

    13-14-34-369.jpg
  • masacusec
    3.9k
    Ova mrkva samo zauzima prostor u tanjuru.
  • Droljo
    9k
    Kad se drugi hvale...vjeko1701

    Reci ti imenom i prezimenom tko se hvali. Nisam ja jučer pao s kruške.
  • vjeko1701
    9.5k
    Branim se šutnjom
  • BBBaranja
    2.7k
    FB-IMG-1720367012137.jpg

    Pozdrav s plavog Jadrana..
  • Sajla
    5.9k
    stavi fotku i kad bude gotovo :smile:
  • BBBaranja
    2.7k
    Jebiga frende to bilo danas za ručak,poslije se nije više slikalo..bili smo gladni :grin:
  • BBBaranja
    2.7k
    Screenshot-2024-07-13-115446.jpg

    Aj živeli :blush:
  • Kralj77
    30
    evo baš malo prošao temu pa onda ovo vidim. Ja živio dva i pol mjeseca u Phillyu i moram reci da je jako zanimljiv “povijesni” (što se Amera tiče) grad.
    Ipak sam i često išao u NYC vikendom te mogu preporučiti svakome koji ima mogućnost jednom otići jel je stvarno neki čudan, živ i ogroman grad. Također ima naša crkva odmah iza Lincoln tunela uz hrvatski centar.
  • ksapi
    3.2k
    Kad smo vec kod Amerike :yum:
    Radio burgere neki dan - sve od peciva, mljevenja mesa do umaka i ostalog.

    5758dffd-9216-4d3a-bc9f-bfedc09fff3c.jpg
  • Droljo
    9k

    Nemreš me tak izjebat prije gableca!
    Daj recepturu za svaku stavku ak ti se da i imaš cajta.
    Pliz
  • ksapi
    3.2k


    Sori :grin:

    Peciva - https://www.youtube.com/watch?v=IzcmDjpA-_A&pp=ygUKcG90YXRvIGJ1bg%3D%3D
    *Obavezno tostirati prije koristenja (namazati maslac pa na vrucu tavu/plocu)
    *Ja sam napravio 6 peciva od ove smjese da budu veca

    Meso - samljeo sam 500g junece lopatice (ne premasne), 500g buta i 300g masnog NY strip steaka *Obavezno dvaput samljeti
    Napravis kuglice 150g i onda postupak pecenja za smash burger, na kraju otopit gore cheddar

    Umak - kecap, majoneza, senf, sitno sjeckani kiseli krastavci i malo vode od krastavaca

    Namaz - mileram, peceni sitno sjeckani spek, kopar, sol, papar, sok od pola limuna i malo majoneze

    Dzem od luka s accetom baslamicom i smedjim secerom - recepata za to ima milijun na internetu, ali poanta je krupno sjeckani luk dinstati jako dugo i postepeno podlijevati tekucinom (najbolje temeljac) pa na kraju zavrsiti s acetom, secerom i maslacom

    Nadam se da nisam nis zaboravio.
  • Neki tip
    21.3k
    Nisam jedini na forumu, znam da ima još "fanova" Gruzije, ali ta je zemlja na popisu mojih 5-6 koje želim posjetiti za života. Bucket list destinacija.

    Gruzija, Island, Mongolija, Novi Zeland, Čile i/ili Argentina.

    Island ću vidjeti ove godine.......
    Neki tip

    Skratih bucket listu za 1 zemlju. Island sam u međuvremenu posjetio pa je red da na ovoj temi i podijelim par dojmova.

    Za početak, ne slušajte nikoga tko vam kaže "ma bio sam na Islandu, u Reykjaviku, nije nešto". Jer i nije, ali posjetiti Reykjavik i reći "bio sam na Islandu" je samo tehnički točno, no nema puno veze s iskustvom koje Island pruža.

    Drugi planet. To je prvi dojam koji sam o Islandu stekao van urbanih mjesta. Na trenutke mi je bacalo na neku ogromnu verziju Like, bez konca i kraja, ali s ponekim vulkanom i gejzirima usred Gackog polja, glečerima umjesto Velebita i snažnim ledenjačkim rijekama posred te nepregledne divljine.

    Vjetar, slaba, ali dosta uporna kiša i 8 do 10 stupnjeva u vrijeme kad je u ZG bilo 39C samo je pojačavalo taj dojam "izmještenosti" od svega.

    Letiš iznad jebenih Farskih otoka, vedro je i vidiš ih dolje, jer i pilot upozori na njih, i misliš si kako si "daleko", a onda let potraje još malo manje od sat vremena.. osvijestiš da si triput bliže Grenlandu nego najsjevernijim dijelovima Škotske i stvarno se ne možeš ne zapitati kako su ti luđaci prije više od tisuću godina na brodovima doplovili i pomislili "ok, to je moja zemlja, tu bum si sagradil dom" (kajkavska verzija staronordijskog).

    Baš fascinantna nacija s tvrdim smislom za humor, dosta crnim, meni je legao.

    Pitao sam kak prežive dugu, mračnu noć koja potraje pol godine.. vele uz pomoć alkohola, kako drugačije. (Zapravo, hobiji i puno druženja, ali ni alkohol nije baš samo šala, ima puno i istine u njoj)

    Proizvode puno piva, probao sam jedno 5, 6 i vrlo su pitka, dosta lagana (mislim da je kod većine bio manji udio alkohola). Probao i više žestokih pića i sva su mi odlična, pogotovo nekakav liker od breze, baš jako dobro. Brennivin aquavit, islandski klasik, mi je isto ok, ali ne bih ga mijenjao za dobru vilju ili šljivu (pogotovo ne dunjevaču koju spominjaste :ok: ).

    Imaju skoro pa besplatnu energiju iz obnovljivih izvora pa si dobar dio npr. rajčica (!?) koje godišnje pojedu proizvedu u grijanim staklenicima, a ne uvoze. Rajčica s Islanda. :yikes:

    Janjetina - vrh vrhova, s razlogom je brendirana kao vrhunski autohtoni proizvod (ovce posvuda slobodno pasu, jer prirodnih neprijatelja nema).

    Fermentiranog morskog psa nisam probao.

    Išao sam i po južnoj i po jugozapadnoj obali i po unutrašnjosti Islanda i definitivno se prije ili poslije vraćam vidjeti sjever i sjeverozapad (Westfjords) za što ovaj put nažalost nije bilo prilike.

    Tko hedonizam vidi samo u hladu palme sa slamkom zabodenom u kokos (nije da imam išta protiv), tom Island ne može biti ni na jednoj listi. Tko je skloniji nekom obliku avanturističkog turizma, koga zanima divljina, koga fascinira u kakvim sve uvjetima čovjek može ne samo opstati, nego i prosperirati, a pritom svakako može vrlo dobro i jesti i piti (ne preračunavaj ništa dok si tamo, jer ćeš inače postiti :lol: ), taj nek iskoristi prvu priliku za Island.

    (P. S. @Ludovic IX, spominjao si putovanja u Chicago, daj malo mesa tu)
  • Ludovic IX
    7.5k
    što se tiče mesa ( :) ), tam sam išao na steak u argentinski restoran, na ramen u japanski, pa malo u meksičke i tajlandske.. od američkih stvari sam samo u hooters išao i malo se razočarao jer nema onih plavih sisatih amerikanki ko u filmovima kad je dio radnje u hootersu.

    Inače, kažu da je chicago gostoljubiv grad i stvarno sam ga tako i doživio. Ljudi su jako ljubazni. Čak i ovi beskućnici ti požele sve najbolje i ako im i nemaš ništa. Za razliku od NY koji je navodno suprotno od toga. Uskoro ću posjetiti Washington i vjerojatno portland pa ću imat uvid i u druge dijelove USA.

    Inače, grad Chicsgo je prekrasan i vrijedi ga posjetiti. Od vrhunskih muzeja (tehnicki i pritodoslovni), preko vožnje brodom što po riječi što po jezeru, pa do pogleda sa jednih od najviših zgrada u americi.

    Preporučam Lou Mitchell's na samom početku route 66 za autohtoni američki doručak.

    Od pive, pio sam svašta. Iskreno nisam neki pivopija da pamtim imena.
  • Sajla
    5.9k
    sviđa mi se ova usporedba s ogromnom verzijom Like :) glavna razlika je da kod nas ipak ima drveća, ne sjećam se da sam tamo vidio išta slično stablu.
    nisam ni ja probao fermentiranog morskog psa, ali onima koji vole miris amonijaka i misle da to mogu progutati - samo naprijed ;) pričali su mi da je ultimativni ispit svakog pravog islandskog muškarca pojesti malo tog morskog psa, skinuti se gol i s upaljenom bakljom otplivati do nekog otočića kojem sam zaboravio ime i vratiti se - a da se baklja ne ugasi. kao što se vidi, nisam pravi islandski muškarac jer sam pao na prvom koraku testa. možda i bolje da ide tim redom - jer zamislite da sam se uspio vratiti s upaljenom bakljom i smrznutom ćunom, pa da mi "za nagradu" daju jesti taj smrad!?
    ono što jesam probao je steak od kita. onak, okus kao da su kravu hranili algama? osjeti se more, ali tekstura je mesna. nije loše. btw. islandska verzija "pala mu sjekira u med" je "nasukao mu se kit pred kućom".
    još jedna zgodna crtica - u rentacaru su nam rekli da kod parkiranja obratimo pažnju na smjer vjetra jer nam osiguranje ne pokriva slučaj ako nalet vjetra otrgne vrata :)

    u Chicagu sam imao samo jedno popodne slobodno i iskoristio sam ga za autobusnu turu i burger u Hard Rock cafeu. preporučio bih svakome kad dođe u neki grad da napravi krug s turističkim hop on - hop off autobusom, dobiješ kratki presjek informacija o gradu, poneku pikanteriju, pa onda ako ostaješ dulje možeš sam istražiti.
    za NYC se govori da je grad jako neljubaznih ljudi, ali nisam dobio takav dojam. najlošije iskustvo je bilo kad nismo uzeli letke od nekog crnca koji je reklamirao predstavu na Broadwayu pa se izderao u stilu koji nam je kurac i je li to "racial thing"? stali smo, pogledali ga sa "wtf, dude, we're just european tourists?!" pa se počeo smijati i rekao da se zafrkava i da mora pružati ljudima "New York City experience". ručali smo u nekom malom talijanskom restoranu i samo sam čekao da odnekud izađu Joe Pesci i Ray Liotta. par stolova na pločniku, još par unutra, na zidovima slike s biblijskim prizorima. pred restoranom sjedi zalizani deda s pol litre ulja u kosi, pretpostavljam vlasnik, odijelo speglano, baš k'o u filmu. samo sam čekao da mu konobar poljubi prsten, bilo je malo panike kad mu je prigovorio da hrana kasni. ono kaj ne znam je koliko je sve to show za goste, a koliko je zbilja.

    Ako se nešto može reći za Ameriku, to je da se tamo lako nađe nešto dobro za jesti i popiti (a pošto smo u hedonističkom kutku..) Gdje god sam bio (a kroz godine sam na dan-dva-tri posjetio 10ak najvećih gradova ali i pokoju selendru), uvijek se moglo otići u dobar steakhouse, odnosno u neki lokalni diner s domaćom tipičnom americana ponudom burgera, omleta, pancakea, sendviča, juha (tamo skoro ni ne znaju kaj je bistra juha, uglavnom su sve kremaste i guste). imao sam priliku provesti 5 dana kod kolege u njegovoj vikendici na Long Beach Islandu (istočna obala, New Jersey). zovu to otokom, a u principu je pješčani sprud dugačak 30ak kilometara, a širok manje od kilometra na najširem dijelu, spojen mostom s kopnom. uzduž otoka vodi cesta, sa svake strane dućani (sa surf opremom), restorani i barovi. možda najzasitniji obrok ikada sam pojeo baš tamo - a radi se o običnom sendviču. mislim da se mjesto zvalo The Bagel Shack. za doručak prije leta kući sam tamo pojeo bagel "sa svime" - jaje, špek, kobasa, svinjska vratina, nekakav namaz na bazi sira... u avionu sam samo pio, nisam ništa jeo sve do povratka u ZG drugi dan i uopće nisam bio gladan :)

    kad se već prisjećam best-of, najfinije sam jeo u arapskom restoranu u Jaffi, a najgore u Poljskoj. ali to je za neku drugu priču kad bude vremena da se raspišem...
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.