• Droljo
    8.7k
    Ako je anarhija i kolaps društva u pitanju, ja sam za!
  • Oluja
    4.5k
    što bi po tebi anarhija donijela dobroga?
  • The Undertaker
    5.8k
    Zašto bi netko sa radnom vizom uopće išao na bilo kakva predavanja i slično? Smisao radne vize je da se kvotama pokrije nedostatak radne snage tj. da se radne migracije drže pod kontrolom. Kad potrebe za tim radnicima nema, vize se ukidaju odnosno ne izdaju. Nije to zahtjev za državljanstvom za koji bi onda stvarno trebalo imati neke strože uvjete kao što si naveo.
  • bluelions
    328

Anarhija nije nikada ništa dobro donijela. Dapače to je instrument zla. Dobro činiti nije raditi kaos i uništiti misleći kako će onda biti bolje.
  • vjeko1701
    8.9k
    Zato jer bi meni bilo koji useljenik koji želi ovdje provesti više od dvije godine trebao pokazati da je voljan integrirati se u ovo društvo. Ako nije, dat će se šansa idućem koji želi. Kao što sam napisao, ne bi se tražila neka visoka razina već osnove jezika, kulture i povijesti. Nisam ni napisao da moraš na predavanja ili bilo kaj, jedino kaj moraš je položiti ispit. Na tebi je kako...Imaš dvije godine lufta iza čega ili kreneš u integraciju ili ideš dalje...
  • Tundra
    694
    Čak ni micanju nekog limita na primitak broja ljudi godišnje već samo filriranje unutar tog limita prema rasi i nacionalnosti.vjeko1701

Hrvatska ne može prmiti isti broj Ukrajinaca i Pakistanaca. Zbog toga postoje kvote. To varira na prostornoj razini Hrvatske također, jer nije isto useli li 100 muslimana na prostor demografski devastirane Slavonije ili u Zagreb.

Ni u jednom trenutku nisam spomenuo predavanja. Samo ispitne rokove tri puta godišnje. Svakom uz radnu vizu daš zadnji datum do kojeg mora to položiti, ostalo je na njemu.vjeko1701

Ok, krivo sam te skužio. To već ima smisla no vjerujem da bi prolaznost bila izrazito niska i da takav model nebi dao dobre rezultate.
  • vjeko1701
    8.9k
    Hrvatska ne može prmiti isti broj Ukrajinaca i Pakistanaca. Zbog toga postoje kvote. To varira na prostornoj razini Hrvatske također, jer nije isto useli li 100 muslimana na prostor demografski devastirane Slavonije ili u Zagreb.Tundra86

To je razumljivo, ali po ovom sustavu, vjerojatno bi 4/5 Ukrajinaca prošlo dok bi možda 1/5 Pakistanaca prošao. Isto tako, ok mi je plansko naseljavanje raznih regija prema njihovim potrebama i odobravanje useljenika po struci, razini obrazovanja, planiranoj djelatnosti...itd. Ja ne predlažem eliminaciju određenih preuvjeta ili odustajanje od strateške regulacije.

Ok, krivo sam te skužio. To već ima smisla no vjerujem da bi prolaznost bila izrazito niska i da takav model nebi dao dobre rezultate.Tundra86

Niska prolaznost bi uzrokovala veću protočnost ljudi što bi opet usporilo ili eliminiralo dugoročno nametanje stranih kultura unutar naše i to je rezultat koji se želi postići. Zadržiš samo one koji se žele integrirati a dalje pošalješ one koji se ne žele. S trenutnom imigrantskom krizom u svijetu, nije baš da bi ti ponestalo aplikanata a pošto bi prioritet trebali imati obrazovani i/ili stručni u nekom polju, nije da ti trošiš resurse na trening i osposobljavanje.
  • Tundra
    694
    Isto tako, ok mi je plansko naseljavanje raznih regija prema njihovim potrebama i odobravanje useljenika po struci, razini obrazovanja, planiranoj djelatnosti...itd.vjeko1701

Ovo je izrazito važno za demografsku revitalizaciju Hrvatske
  • vjeko1701
    8.9k
    I protiv toga nemam ništa i kako god to zvučalo, Slavonija bi bila dobro mjesto za određen broj imigranata iz ratom pogođenih ruralnih područja Ukrajine.
  • Fanboy
    2.7k
    Hrvatska je tranzitna zemlja za mnoge, imate hrpu primjera gdje se Nepalci pokupe i za par dana ih vidite na facebooku kako se slikaju po Portugalu, Njemačkoj itd.
    Živimo u doba interneta, ako im je cilj doći i zaraditi da šalju novac doma, a svejedno žive natrpani po 5 ili 6 u kućicama onda su im zapadne zemlje daleko bolje. Baš kao što je Hrvatima isplativije ići raditi u Njemačku nego recimo u Sloveniju bez obzira što i ona ima bolji standard od nas poprilično.

Ovdje govorim o radnoj snazi minimalnog obrazovanja...

U Manili glavnom gradu Filipina se sad traži da minimalna plaća ode na 1100 fil. pesosa što je 20 dollara po danu. U Hrvatskoj je bruto oko 700 eura( neto 560 eura) mjesečno...Nije to sad neka razlika prevelika ako putuješ pola Svijeta da bi zaradio i normalno da biraju Australiju, SAD, Kanadu, UK...
    Hrvatskoj Zagreb diže dosta prosjek, no potreba za radnom snagom je veća u manjim županijama siromašnijeg standarda jer ljudi iz ostalih županija i dalje idu prema glavnom gradu...

Južni dio Filipina je siromašan, no Filipini imaju oko 7% muslimana, a taj jug ako se oduzme taj sjeverni bogati dio ima i do 20% te su bile velike borbe za ISIL-om. Malo ljudi to zna, ali nije baš sad bezopasna i tu je bilo dosta terotističkih napada te je dosta jak radikalizam.

Hrvatska treba stvoriti klimu da je poželjno imati djecu, a ne da je to nešto zaostalo, primitivno i nazadno. Jasno, vlada hedonizam i sebičnost. Dobar dio ljudi je takav, tu naravno ne osuđujem, no to ne ide tako dovijeka. Novac je nažalost u negativnoj vezi sa brojem djece, što više imaš to su obitelji manje osobito kada društvo dostigne jednu točku visokog razvoja.

Jedini način kako populacija može opstati da su djeca poželjna i da vlada takva klima. Nikakve novčane intervencije, nikakvi zakoni ne mogu pomoći. Jasno, može se i treba omogućiti sve sa te strane osobito da majke mogu raditi na pola radnog vremena, na 1/3 ili po danu 2 sata što imaju mnoge zemlje. Time ostaju na tržištu rada, osjećaju se vrijedno, doprinose kućanstvu, no opet imaju dovoljno vremena za obitelj. Jedna bogata zemlja je stvorila takvu klimu gdje su djeca poželjna, čak liberalne obitelji imaju minimalno preko 2 djece. Znači može se...
  • NitkoBitan
    18.7k
    U Hrvatskoj je sve manje ljudi ali se eto pokusava odrzat broj zaposlenih uvodenjem nove radne snage. Za koga da rade ako nas je sve manje :rofl:. Manje ljudi = manje zaposlenih i fajrunt. Ako nas bude 2 milijuna nek nas bude, kad tad ce se trend okrenut na "pozitivno" sto se tice nataliteta vjerujte mi. Okidac tome ce biti da ce mirovine biti toliko jadne da ce starijima koji imaju djecu biti puno lakse zivjeti nego onima bez djece. A ovi koji uzivali u putovanjima, "karijeri", gledanju netflixa, finim vecericama, fensi kavicama ce lupat glavom u zid. Pustite price da tih par desetaka tisuca stranaca (Nepalaca, Indijaca...) radi za nase mirovine, to je prica za naivne i glavni argument zagovarateljima multi-kulti Hrvatske. Postoje jasno sektori gdje je takva radna snaga neophodna (gradevinski), ali mi nitko nemre rec da cemo propast ako oni ne budu radili u ugostiteljstvu ili u dostavama. Djelomicno rjesenje problema je rasterecenje javnog sektora po broju zaposlenih, postepeno i strukturirano i premjestaj tih ljudi u druge gospodarske sektore, takoder i reforma skolstva (previse je gimnazija a premalo strukovnih).
  • NitkoBitan
    18.7k
    Jos jedan apsurd zelje i volje drzave da rijesi problem nedostatka radne snage. Studenti su se sami borili i potpisivali peticije za povecanje neoporezivog studentskog limita (ne satnice!) kako bi mogli odradit sezonu kod poslodavca. Oni koji su radili "preko godine" su znali prelazit limit jer drzava nije vodila brigu o povecanju limita iako je studentska satnica paralelno rasla sa minimalnom satnicon u Hrvatskoj te zato nisu namjerno htjeli radit preko ljeta (odnosno mogli su radit krace/manje jer su brze prelazili limit). Studenti inace cine znacajan dio radne snage u ugostiteljstvu preko sezone.
  • Droljo
    8.7k
    Momci anarhija je utopija i o tome ne treba sada lamentirati na široko. Ne bi sad ulazio u neke beskonačne rasprave. Živeli vi meni
  • deda
    33.8k
    Isto ko i komunizam
  • Droljo
    8.7k
    Apsolutno se slažem. Ma da bi samoupravljački socijalizam (koji smo mi kakti imali) bio top opcija

Da nije utopija isto :lol:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.