• Neki tip
    21.3k
    Ne znam na kojoj se temi neki dan spominjala prehrana koja uključuje kukce, ali najlogičnije bi mi bilo da se u tome "popriča" na šanku, uz pivo i finog, hrskavog skakavca za mezu:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/desnicari-uzrujani-zbog-odobrenja-eu-za-hranu-od-kukaca-istrazili-smo-o-cemu-se-radi/2432771.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

Na stranu tupavi klikaški naslov, koga tema zanima ima što pročitati ovdje. Ima nešto zanimljivih info, ali ima i meni kao mesojedu dosta zabavnih momenata poput:

"Uz to, ona (prehrana kukcima, op. NTSZ) podrazumijeva manje nasilja nad životinjama.."

Valjda je ubijanje teleta ili svinje radi prehrane zločin, a ubijanje tisuća skakavaca ili larvi radi ekvivalentne količine kalorija je - smanjenje nasilja nad životinjama. :chin:

Ima, ponavljam, zanimljivih teza i manje ili više uvjerljivih dokaza o prednostima i manama takve prehrane (jasno je da autor više prostora daje prednostima, jer je to ujedno, "istraživanja su pokazala" kak se to veli, dokaz "političke i svjetonazorske progresivnosti"), ali ovo sa smanjenjem nasilja nad životinjama mi baš zapelo za oko i nasmijalo pa eto potaknulo na dijeljenje. :)

Ne sjećam se baš gdje ste raspravljali o tome i kud je rasprava išla, sjećam se samo da je @Dino napisao da su mu kukci ok za jelo. Da dodam - i meni su. Probao (skakavce), skroz neloše, jeo bih opet i vjerojatno hoću.
  • Mališan
    1.8k
    Na stranu to kaj ne kužim poantu koja se šatro krije iza prehrane kukcima, ne vidim nijedan drugi razlog koji bi me natjerao da to konzumiram. Niti vidim korist u tome, niti mi djeluje atraktivno za probat kao neki potencijalno fini okus neobične namirnice pa ajde. Civilizacijski i kulturološki to ne spada pod našu kulturu prehrane.
  • Captain America
    18k
    Računa se s tim da će se s njima moći hranit Afriku i siromašne djelove Azije. Tu je naravno i agenda jer stoka prdi i stvara metan kao i "smanjimo nasilje nad životinjama" koje je Neki tip lijepo pobio.
  • ZgBlue
    567
    Dio koji meni nije jasan je zašto je cijela ova priča oko kukaca uopće vijest?!
    Kamoli zašto je ona razlog nekih "podjela" i anketa po portalima?!
    Još kad vidim debilne komentare po pojedinim portalima koji prenose ovu vijest, teško mi je probavit (pun inteneded) da su ljudima kukci trigger za uzjebavanje. Ljudi se postavljaju kao da ih netko prisiljava da konzumira brašno od ličinke kukca. :brow:

Kao i svaki drugi proizvod na policama koji ima svoje kupce. Možeš kupit, a i ne moraš. Ili sam ja totalno promašio bit cijele priče?
  • NitkoBitan
    19.1k
    Pitanje je oce li biti jasno naznaceno da neki proizvod sadrzi nesto od kukca ili ce pisat negdje sitnim slovima. Mislim da ova "reforma" podrazumijeva to da se kukci mjesaju u postojece proizvode, bubam, da se brasno od kukca stavlja u Kraš kekse.
  • ZgBlue
    567
    Kao prvo, nekako mi je logično da će naglasit tako nešto. Isto kao što svaki proizvod imaju potrebu označit da je biobio ili vegan approved, pretpostavljam da će se i ovim kitit gdje god stignu.

Kao drugo, ne mislim da će to brašno bit jeftinije od običnog pšeničnog, a samim time im neće niti bit isplativo ga zamijenit ovim kukčevim ( :rofl: ne mogu vjerovat da izgovaram ovo) pa ga sigurno neće stavljat gdje god stignu.
  • Patak
    3k
    Kukci sadrže hitin, tvar potpuno neprobavljivu za ljude. Uz to su puni parazita.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613697/
    Edible insects are an underestimated reservoir of human and animal parasites.

Ovo ludilo koje je zahvatilo elite u EU je već neukusno. U stvarnom i doslovnom smislu.
  • Fanboy
    2.8k
    Index naslovi:
    Davos je postao opsesija za teoretičare zavjera, izmišljaju o jedenju kukaca"...

Par sata kasnije naslov..
    EU odobrila kukce za ljudsku prehranu.

Ne čitam to smeće od portala, no vidio sam sliku sa naslovima. Kukci su prijenosnici mnogih zaraznih bolesti, izuzetno opasno i sigurno se ne gura radi interesa građana kao i većina toga nametnutog iz zelene agende.
    Najbolje mi je bilo hrpa naslova kojima se sugerira da se treba tuširati što rijeđe da se manje troši energija i čuva okoliš, sad su krenuli članci vani kako su visoki ljudi opasniji po planet od nižih jer troše više i zagađuju više.
    Ovo je blesavo i smiješno, no opasno kad vidiš da se to gura ozbiljno ...Što nakaradnije i bolesnike to više nastoje opravdati i normalizirati.
  • Infinity
    16.6k
    Kukci su dio tradicionalne kuhinje u nekim zemljama. Ne znam sta vas to toliko dira. Nece biti obavezna hrana, bit ce na izboru. Nitko vas nece tjerati da to jedete, a isto tako ne vidim odakle vam prava da branite drugima da jedu ako je to njihov izbor.

Covjek bi pomislio da neki nikad nisu jeli smece od hrane. Naravno da svi imaju neku liniju, al svatko ju povlaci za sebe.
  • Dino
    2.9k
    Apsolutno mi ne ide u glavu cemu tolka panika oko jedne nove namirnice. Jaja i piletina mogu prenosit salmonelu, svinjetina trihinelu i metilje, voce i povrce je spricano pesticidima, mlijeko i opcenito sva pica imaju odredene regulatore okusa i konzervanse, cips, smoki i ostala sranja ne mogu bit ne zdravija neg kaj jesu.

Krave i svinje kolko znam ne zive u sterilnim uvjetima pa ih opet jedemo jer se, pazite sad ovu vijest, obrade. Da, dobro ste procitali, hrana se obraduje. Jebate, ko da me neko moze prisilit da jedem ono kaj necu jest.

Kolko znam, ljudi su se u nekim proslim vremenima zalili kaj je premalo namirnica dostupno, sad je problem kaj ih je previse.

Ima nas osam milijardi na ovoj jadnoj maloj Zemlji koju smo iscrpili kolko se dala iscrpit. U cem je problem ak se pronalaze novi nacini kojima bismo mogli uz manji utrosak resursa, dobit neceg nutritivno vise.

Sad cu jos ispast ljevicar zbog ovog…
  • Nolifer
    8.6k
    Di su oni bili kad se jelo crve iz blata :lol: , kakvi sad zrikavci, još malo pa ćemo ko kinezi postat i jest pse odnosno konje il kaj već jedu... :lol:

Samo neka mi ne diraju u čašu i dobro je sve... :lol:

Zamisli, nova rakija na tržištu: "zrikovača" :lol:
  • Patak
    3k
    Insekti nisu neko novo jelo koje će povećati ponudu. Guraju se i to agresivno da zamijene meso, pogotovo govedinu. U Edinburghu su meso već zabranili u školama, staračkim domovima, itd...

Idem češće na ćevape dok mogu.
  • Logistika
    1.3k
    qsd5b5kgz8fqsre0.jpg
    mislim da je ovo najbolja tema jer na svakoj drugoj moze u bezbroj off topica...svatko ima svoje standarde,meni ova objava u kompletu ide u jednu od rijetkih koje cu pamtiti sa instagrama
  • Somport
    570
    Osjećam da dugujem ispriku tebi zbog začetka te cijele rasprave o prehrani s kukcima :lol:

Ali sad ozbiljno, gledajući cijelu situaciju malo bolje, ljudi generalno ne paze kaj jedu što je idealna prilika da im i s jedne i s druge strane nude kao nova rješenja za prehranu. Jedan veli da drmneš 2 kile piletine svaki dan (bubam teško), drugi ti veli da je soja i ova veganska prehrana milina te kao neki put budućnosti. Oboje imaju svojih mana o kojima neću u detalje, ali je bitno učiti o zdravoj prehrani i kako izgraditi pravilnu rutinu. Apsolutno je neprihvatljivo da, statistički gledano, 10% djece krajem 4. osnovne je tjelesno sposobno za sportske aktivnosti u RH. I u tom grmu leži zec. Bolji odgoj donosi veću znatiželju i marljivost, a to dvoje donosi veći uspjeh i dobro odgojenog klinca. Zato, nemojte ni o kukcima ni o obrađenom mesu, nego rađe si izgradite pravilnu prehranu od onoga što je ispred vas i što je vama financijski prihvatljivo.

Toliko o kukcima, već mi zuje oko glave koliko sam gledao ove postove o toj temi :joke:
  • Dino
    2.9k

Nema potrebe hahahaha. Potpisujem sve napisao.

Pazi samo da ne bi ispao “fatfob” jer ovaj tvoj post ide u tom smjeru :rofl:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.