• jakov1
    1.7k
    Baš me zanima kakav je to senzor u lopti koji osjeti dodir sa dlakom. :lol:db-izbjeglica

Senzor je apsolutno u stanju "osjetiti" Matanovicevu kosu jer radi na bazi zvuka - stavi dovoljnu osjetljivost i cut ce dodir. Medutim, u tom slucaju bi one idiotske (tzv. rezirao Bruno Maric) grafike pokazivale milijun dodira, a ne jedan jedini kojeg oni prikazu. Takoder, nema sanse da organizacija poput Fife (koja mrtva hladna ponistava golove zbog palca i jos se time hvali, a offside tehnologija ima toleranciju od 15 cm) odrzava svaki senzor u svakoj lopti bazdaren za tu razinu detalja.
  • Mathiasovi Chageri
    8.5k
    Mathiasovi Chageri
    bojim se da je to wishful thinking, jako tanko
    ElDorado

Wishful thinking bi bilo da stvaram narativ iz nekakvog vakuma jer ja želim da to bude tako, a mi imamo doslovno odluku suca na završnom turniru UEFA natjecanja gdje je situacija bila puno gora nego ova sinoć, pa se priznao gol neovisno o zaleđu Mbappea.

Mi smo sad u situaciji da nemamo pojma što je ruka u 16, a što nije, što je namjera, a što nije, što je prirodni položaj, a što nije, pa tako imamo po deset kontradiktornih odluka za iste ili slične situacije u roku od godine dana po europskim ligama. Ako ćemo nastaviti s tom praksom, onda možemo doslovno ukinuti VAR, uštediti svima parsto tisuća eura i odluke koje su 50-50 odlučivati bacanjem novčića ili izvlačenjem papirića. Jednako bi bile legitimne.

Sjeti se ruke u 16 Nevesa u polufinalu Lige prvaka, koja nije suđena zbog nekog pravila nekog članka pravilnika, koji nije bio problem kad se par mjeseci ranije u domicilnoj ligi suca na Boavista-Porto dosudila doslovno identična ruka kao penal.

Ako je u ovoj situaciji: https://www.youtube.com/shorts/4P90dy5DRPU

Doslovno dosuđen gol iz zaleđa zbog dodira stopera unatoč minimalnom kontaktu koji nije praktički utjecao na putanju lopte, onda je Veigino puno jače nego ovo. Zar ne?
  • Dinamo-SB
    1.4k
    Sreća se mora zaslužiti i sreća nije slučajna. Kao što nije bila slučajna 2018. i 2022. tako i sad je sve s razlogom. Mi smo odigrali tri jako loše utakmice u skupini. Protiv Paname da je bio X ne bi nitko što imao prigovorit. Engleska nas skoro nabušila. Ubačaji i korneri teška katastrofa. Nema zamjenskog beka uz jako čudan popis. Izbornik Dalić čitavo vrijeme bahat i bezobrazan i "ne smiju se propitkivat njegove odluke". Uostalom,zaboravljamo katastrofalno prvo poluvrijeme protiv Portugala kao i zaleđe Ronalda kao i trenutak kad se tresla greda od strane Leaa. Par igrača u izvanrednoj formi je odigralo odličan turnir - Sučić,Baturina,Livaković uz standardne solidne predstave senatora Modrića i Perišića. To je teška improvizacija već od prošlog EP i doslovno nas izvlače pojedinci svojim bljeskovima.
    2018. smo da imali i sreće,ali imali smo kakav takav jasan sustav što igramo i kako funkcioniramo.
    Daliću, hvala na svemu dobrom što si napravio. To ti nitko ne može oduzeti i zauvijek će ostati upisano u povijest hrvatskog nogometa.Ali dosta je bilo. Definitivno – zbogom.
  • vukyxd
    50
    ne radi na bazi zvuka nego ima akcelerometar.
  • Boycie
    4.2k
    Ako je tocno... FIFA: Hair is only considered part of the body if it affects the movement or trajectory of the ball. This is only likely in cases of significant contact with a mass of hair, such as a top knot.
  • modri-kibic
    1.6k
    Ako je u ovoj situaciji: https://www.youtube.com/shorts/4P90dy5DRPU

Doslovno dosuđen gol iz zaleđa zbog dodira stopera unatoč minimalnom kontaktu koji nije praktički utjecao na putanju lopte, onda je Veigino puno jače nego ovo. Zar ne?
    Mathiasovi Chageri

Sada još jednom pogledaš video i vidiš tko je postigao gol. Sve će ti biti jasno. Da je takav gol zabio Portugal, onda bi rekli da je naš branič dirao loptu te da je to novi napad i gol bi bio priznat.

Jednostavno mi ide na kurac prije svakog europskog ili svjetskog prvenstva uvijek se vrte priče Ronaldo je zaslužio osvojiti to i to s reprezentacijom, Messi je zaslužio osvojiti to i to s reprezentacijom. I onda kada se dogode ovakve situacije ljudima se zgadi nogomet i sve oko njega.
  • Danko
    3.3k
    Ibra u sridu:

Ako ćeš poništiti gol ovako duboko u sudačkoj nadoknadi, onda to mora biti izvan svake sumnje. Gledao sam situaciju puno puta iz svih kuteva i ne vidim zašto bi gol bio poništen. Ako u VAR sobi nekoliko minuta pauziraš, zumiraš, crtaš linije na ramenu, kopački, peti... onda to nije jasno i očito. I kad je tako, gol se mora priznati. Zbog toga je uveden VAR, a ne da bi tehnologija preuzela glavnu riječ. Navijači ne pune stadione da bi do kasno gledali na ekranu, oni dolaze zbog nogometa - drame, emocija i trenutaka koje ćeš pamtiti zauvijek. Hrvatska se borila, vjerovala do kraja, da bi im jedna odluka ugasila san. Došli smo do toga da VAR više ne ispravlja samo očite pogreške, već lovi milimetre koje nitko na stadionu ne vidi. I ovaj put su pogriješili i VAR soba i sudac.
  • javolimtebejako
    5.5k
    Ako je tocno... FIFA: Hair is only considered part of the body if it affects the movement or trajectory of the ball. This is only likely in cases of significant contact with a mass of hair, such as a top knot.Boycie

pa ti nemoj zvat Mišića
  • ElDorado
    12k
    Ja bi se pitao ponovo i ponovo: a zašto smo opet tako loše ušli u tekmu?!?!
  • Boycie
    4.2k
    Čim izađemo iz zadnje trećine, napadnemo uz visoki presing i dobijemo priliku za pokazati pun potencijal, svaka ekipa je automatski lošija. Mi moramo igrati napadački nogomet. A kukavičluk iz prvog poluvremena odluka je samo stožera. Pa nek onda i primimo opet iz prekida, al da igramo na gol više od početka. Hrvatska je ekipa koja može zabijati 2-3 gola po utakmici svakom.
  • Jurki
    26.4k
    Ja bi se pitao ponovo i ponovo: a zašto smo opet tako loše ušli u tekmu?!?!ElDorado

Na to pitanje bi morali odgovoriti izbornik, pomocnici, analiticari i 50 ekonoma reprezentacije.
    Samo pokazatelj kako je priprema utakmica losa. Da je izolirani slucaj.. jebiga dogodi se, ovo je vec pravilo.
    Igraci kasnije zbog svoje kvalitete, iskustva, odigranih stotina utakmica se prilagode na terenu.
    Kad imas izbornika cije je takticko znanje na razini raspale amebe dobijes ovo kaj imamo.
    Analitika i priprema utakmice nam je na razini - pogledaj sastave na sofi i dobro je.
  • jakov1
    1.7k
    Tko od sudaca ima jasan i nepobitan dokaz da Veiga nije namjerno dirao loptu? Jer ako je, to onda poništava zaleđe, zar ne? Mislim, barem prema UEFA pravilima jer smo imali na Ligi nacija u utakmici Francuska-Španjolska gol Mbappea iz čistog zaleđa kojeg je “poništilo” to što je španjolski stoper uklizao i doslovno minimalno okrznuo loptu, nije joj bitno promijenio putanju, ali je potez okarakteriziran kao namjera da se lopta igra i gol je priznat iako je Mbappe bio u zaleđu, ali je Španjolac zadnji dirao pa je gol bio priznat.Mathiasovi Chageri

Ma nema logike u sustavu "kadija te tuzi, kadija te sudi". Za Mbappeov gol, samo ce rec da su se pravila promijenila. Za gol domacina protiv Australije, rec ce da je branic igrao namjerno, a Portugalac slucajno. https://youtu.be/klk9YH3WvJo?t=331

↪jakov1 ne radi na bazi zvuka nego ima akcelerometar.vukyxd

Eto, internet me prevario. Na deset mjesta sam procitao da senzore zovu "snickometer", tehnologija iz kriketa na bazi zvuka. Ako je akcelerometar, vjerujem im jos manje, jer i vjetar djeluje silom na loptu, lopte nisu idealno okrugle pa bi i rotacija dala neku amplitudu itd.
  • Boogieman
    344
    Nakon tog Mbappeovog gola su promijenili pravila, jer su Španjolci podivljali. Ideja je bila da ne može napadač profitirati iz svoje nedozvoljene pozicije, zbog sitne pogreške braniča.

Problem današnjeg pravila je da različito tretira namjeru napadača i braniča, u korist braniča.
    Koliko razumijem, za braniča se traži namjera koja je "fizički" provedena (kontrolirana izvedba, odigrao je kak je zamislio), dok je za napadača dovoljan sam "fizički dodir.
    Kao i puno toga u današnjem nogometu, mutavo do bola, al tak je kak je, jbg.

Slažem se da je veći problem to kak loše branimo prekide i nabacivanja što svi znaju i opet ne napravimo ništa po tom pitanju, nego dobijemo 2 gola iz tih situacija. Magična riječ "koncentracija" i nema problema, sve ok.

Daliću hvala na nevjerojatnim uspjesima, ali ovo je već dugo vremena lutanje, nadam se svježoj krvi već za Ligu nacija.
  • NKDZ86
    8.6k
    to mogu ja tebe pitat zbog tvoje rečenice
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.