• db-izbjeglica
    16.8k
    Samo da dodam da se ime Tomislav populariziralo u Srbiji nakon što je kralj Aleksandar svom sinu dao ime Tomislav. Isto kao što su se po Dalmaciji i posebno Splitu davala srpska imena tipa Vojislav
    ...To posebno vrijedi za rođene dvadesetih godine 20. stoljeća
    Patak

ma šta 20-ih godina dvadesetog stoljeća?

ja ih znam desetak koji sad imaju 60-ak godina, a početkom devedesetih su mijenjali imena (ili ih se zove nadimkom i rijetko tko im zna pravo ime) iz momir, slobodan, dušan, radovan, radojka, živko, rade i slično. :lol:
  • miro
    6k
    A kao što znamo i Gotovac je staro srpsko prezime, o jebote....
  • The Undertaker
    7.2k
    Ajde što ne znate za Tomu Gotovca ali da ne znate za Bunjevce i Šokce je već malo veći propust.
  • jakov1
    482
    Ovdje pričamo o vizualnom IDENTITETU jednog grada!mali M

Budi iskren, koliko puta si razmisljao o vizualnom IDENTITETU Zagreba prije ovog natjecaja? Sad je to odjednom ogroman problem i sramotit ce nas, a nikog nije bilo sram do sad kad je svako radio po svom bez ikakvih smjernica.
  • mali M
    7.1k
    Gle, oprosti što neznam svakog performera i konceptualnog umjetnika koji je svoju "slavu" stekao kontraškim performansima.. Ne slažem se s brdom stvari sa Patkom, ali lik je dobro rekao, danas bi Gotovac bio prozvan luđakom... Mješavina Pavlovića i Pernara...

Budi iskren, koliko puta si razmisljao o vizualnom IDENTITETU Zagreba prije ovog natjecaja? Sad je to odjednom ogroman problem i sramotit ce nas, a nikog nije bilo sram do sad kad je svako radio po svom bez ikakvih smjernica.jakov1

o čemu ti pričaš? Pa nije isto službena promjena vizualnog identiteta od grada Zagreba i neki privatni pokušaji. Nije mi jasno na što misliš da je svako radio po svom bez smjernica. Molim te primjere tko je to radio po svom da bi znao o čemu pričaš. I nemoj sad izvrtati neke bedastoće nego kad si to izjavio daj mi primjere gdje je netko predstavljao svoje vizuale kao identitet Zagreba..
  • Bosskovitz
    15.7k
    danas bi Gotovac bio prozvan luđakommali M

Ili bi bio Marina Abramović, to ne možeš znati. Radi se o konceptualnoj, performativnoj umjetnosti, ona je po svojoj prirodi kontroverzna i provokativna. Gotovac je zaista veliko ime u umjetnosti ovog grada. E sad, je li toliko veliko ime da se cijeli vizualni identitet grada idejno bazira na njegovom najpoznatijem performansu? Ja mislim da nije. Poštujem to kao kreativnu viziju, ali naprosto se ne slažem s njom. Kod nas sve ide iz krajnosti u krajnost, ili smo konceptualni do razine da nitko ne razumije poruku dizajna - kao ovdje - ili smo pak infantilno doslovni pa imamo spomenike poput onog Silađinovog amaterizma na Trgu Europe. Ali dobro, javna plastika u Zagrebu je posve druga tema po kojoj bih mogao zasebno daviti puno previše no što Zona ima živaca.

Nije mi jasno na što misliš da je svako radio po svom bez smjernica.mali M

Doslovno to - Zagreb nema vizualni identitet i knjigu standarda. Npr kad grad radi neki plakat, goodybagove, posjetnice za zaposlenike, banner za neku konferenciju, pa čak i znakove za muzeje po gradu, table na mjesnim odborima i uredima i slično - ne postoji nikakvo pravilo kako to treba izgledati - gdje treba biti grb, koji font, koje nijanse boje, kako se koriste prazni prostori, kako se elementi apliciraju na različite površine i slično. Svatko tko u tom trenutku radi, najčešće radi onako kako želi ili misli da je najbolje.

Tako da je Zagrebu definitivno potreban vizualni identitet, oko toga nema govora. I ovaj će u raznim aplikacijama funkcionirati skroz pristojno jer je minimalistički, čitljiv i jednostavan. Ono što njemu fali je "ono nešto", neka poveznica s gradom, autohtonost, originalnost. Hladan je, korporativan i nema emociju, on ništa ne komunicira prema svojoj publici.

Nije loš kao takav i sigurno će za grad biti bolji i takav nego do sada kada ga nije bilo, ali je trebao biti puno bolji. Propuštena je prilika da se napravi nešto što će zaista biti fora, nešto čime se možemo ponositi, nešto što pomaže brandingu grada kao jedne sigurne, životne, šarmantne srednjoeuropske metropole. Teško je reći tko je kriv za to. Ja sam pogledao sve prijavljene radove i dosta sam razočaran, čak uzimajući u obzir da osobno znam neke prijavitelje i agencije koje profesionalno cijenim, a rješenja im nisu baš bila na razini. Je li manjak kvalitete posljedica premalenog budžeta? Može biti. Velike kreativne agencije ne planiraju trošiti svoje resurse radi potencijalnih 15.000 eura. Je li brief bio dovoljno jasan? Dosta se lutalo u rješenjima, nisu baš svi shvatili što se htjelo dobiti.

Velim, meni to nije loše. A jako me smeta što u Hrvatskoj "nije loše" uzimamo kao standard i ne težimo nečemu zaista vrhunskom i upečatljivom, nego se zadovoljavamo time što je novo "nije loše" bolje od postojećeg "lošeg".
  • Navijač Dinama
    9.4k
    @The Undertaker

Pogotovo što je jedan od ako ne i najpoznatijih šokaca bio i jest ban Jelačić, a bunjevac Luka Modrić.
  • jakov1
    482
    daj mi primjere gdje je netko predstavljao svoje vizuale kao identitet Zagrebamali M

Ja mislim da tebe buni pojam "vizualni identitet". Ne radi se o nicem dubokom, nitko ne odreduje vrijednosti koje gradani moraju zastupati, doslovno se radi o standardizaciji tipogtafije, piktograma, palete boja i ostalog sto se koristi u javnoj komunikaciji gradskih tijela. Do sad tog nije bilo, ne znam kako mislis da ti dam primjere?
  • Nolifer
    10k
    Radi se o konceptualnoj, performativnoj umjetnosti, ona je po svojoj prirodi kontroverzna i provokativna. Gotovac je zaista veliko ime u umjetnosti ovog grada. E sad, je li toliko veliko ime da se cijeli vizualni identitet grada idejno bazira na njegovom najpoznatijem performansu? Ja mislim da nije. Poštujem to kao kreativnu viziju, ali naprosto se ne slažem s njom. Kod nas sve ide iz krajnosti u krajnost, ili smo konceptualni do razine da nitko ne razumije poruku dizajna - kao ovdje - ili smo pak infantilno doslovni pa imamo spomenike poput onog Silađinovog amaterizma na Trgu Europe. Ali dobro, javna plastika u Zagrebu je posve druga tema po kojoj bih mogao zasebno daviti puno previše no što Zona ima živaca.Bosskovitz

Upravo to, ne razumijem, zašto bi trebali imati živce za takve bedastoće i pizdarije. Ovdje se krenulo braniti neobranjivo i dobro kaže @mali M, sad svaka šuša može napravit ''performans'' i onda tobože bude natječaj i daj mu pare jer si naš i onda će te kasnije uvjeravat, ne ne sve je ''transparetno'' i čisto, pa to je umjetnost i to je u redu, skini se gol i budi kao pupoljak i cvjetić i veličanstven i valjaj se po asfaltu :lol: .

Ostalo mi nema neke logike. Tako da smatram da je ovo sve uzalud.
  • NitkoBitan
    24.1k
    Kad bi mandat ove gradske vlasti predstavljala jedna slika... nesposobnost, kriminal i nagon za povracanje.

af2b830e-ce20-4569-a9a0-b31f7754b45b.jpg
  • masacusec
    4.8k
    Tko je autor novog vizualnog identiteta Grada Zagreba? Je li se i s kim konzultirao? Nije mi iskreno poznata ta procedura heraldičke diverzifikacije kod nas, no ovo novo jest ništa drugo nego smiješno, da ne koristim neki pejorativni termin. Inače volim jednostavne stvari, ali ovo jest toliko prazno i površno.
    Jednostavno šrot!
  • ZgDLions
    827
    Kakva bi se tek panika digla da je Vlasta Delimar bila uključena u sve ovo.
    :smile:
  • Nolifer
    10k

Dobila bi nagradu za zagrebčanku godine :lol:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.