• Sajla
    7.8k
    nisam slučajno stavio smajlija koji namiguje.
    Što se Švicarske tiče, relativno često sam tamo. Istina, nema toliko radnika iz Indije ili Nepala kao kod nas, ali ima južnoamerikanaca, azijaca s dalekog istoka i sl. A u graničnim područjima i hrpa dnevnih migranata iz Francuske ili Njemačke, život u Švici nije jeftin...
  • Bosskovitz
    16k
    jesu li ljudi za njihov ostanak i integraciju ili povratak na staro normalno.NitkoBitan

Na stranu to kaj ih nema 250.000 nego 113.504, i da je od 206.529 ukupno izdanih dozvola prošle godine njih oko 90.000 izdano državljanima zemalja nastalih raspadom SFRJ (prije svega BiH i Srbija) - od ovih preostalih gotovo nitko neće "ostati i integrirati se". To su sve ljudi s vremenski ograničenim radnim dozvolama koji će se vratiti natrag u svoje zemlje. Iako je to subjektivno, budimo realni nisu baš ni lijepi prema europskim standardima pa nema neke bojazni da će se poženiti za Hrvatice :)

Ja isto ne bih pustio suzu i slažem se za referendum, ali on ti je svaki dan kad naručiš Glovo, kad te poveze najjeftiniji Bolt, kad odeš u kafić u kojem je stranac konobar ili kupuješ u dućanu u kojem vidiš da rade stranci - ti "glasaš" za strance. Svaki dan je referendum i svaki dan građani Hrvatske glasaju za njih jer da ne glasaju, da se njih zapošljavati ne isplati, onda ih nitko ne bi uvozio i zapošljavao. To je mrtva matematika.

Zato i velim - nisu problem strani radnici, problem je država i problem su oni koji ih zapošljavaju samo zato da bi više zaradili. Postoje grane naše ekonomije u kojima naprosto nedostaje radnika i stranci su nam tu potrebni - alternativa je recesija, kod nas zaista nezaposlenih praktično niti nema, a poslovi koje stranci rade naši ljudi jednostavno ne žele raditi kao što Nijemci nekad nisu htjeli raditi poslove koje su im naši ljudi dolazili raditi. Ali isto tako postoji ogroman broj poslodavaca koji zapošljavaju strance samo zato što su im jeftiniji, što ih lakše mogu zajebati i što na njima mogu malo više zaraditi nego na domaćim radnicima. E oni su problem.
  • Nolifer
    10.1k
    Problem isto znaju bit strani radnici koji na nehigijenski način prevoze našu hranu, ponekad se zna dogodit neko silovanje domaće radnice, al to nije problem, da ne spominjem kak su se znali medjusobno mlatit i bit nasilni i nisu prilagodljivi, e to je problem, dobiš priliku i onda se ne prilagodiš i radiš sranja...
  • Toni90d
    1.4k

Ovo je kao da u slušam Nijemce koji glasaju za Zelene/SPD/Linke.

Objašnjeno je bilo tko i zašto uvozi radnu snagu iz Nepala i Pakistana.

Osobno neću nikad u Hrvatskoj pričati/naručivati na engleskom jeziku u kafiću/trgovini/pekari. Kao što i u Njemačkoj pričam na njemačkom, a ne na engleskom kad idem negdje. Nauči jezik zemlje gdje si došao radit i živjeti, ne mora biti perfektan i gramatički točan. Ja ne idem raditi i živjeti u Francusku/Španjolsku jer neznam njihov jezik, a niti ga imam volje učiti.
  • mali M
    7.2k
    svaki dan kad naručiš Glovo, kad te poveze najjeftiniji Bolt, kad odeš u kafić u kojem je stranac konobar ili kupuješ u dućanu u kojem vidiš da rade stranci - ti "glasaš" za stranceBosskovitz

Wow, Bos nisam nikad pročitao jeftiniju manipulaciju za stranu radnu snagu... Pa nije da ja mogu birati koji će mi Bolt doć ili tko će mi dostaviti hranu! Sve ovo smo imali i bez strane radne snage. Bolt nije najjeftiniji zbog strane radne snage nego jer su tu u te poslove najlakše mogli upast sa lažnim dokumentima. Prijavilo ih se "sto tisuća" i izgurali naše dečke koji voze da prehrane obitelji. To ti govorim jer sam vozio neko vrijeme i jednostavno ništa ne zarađuješ jer je previše taksista njihovih na cesti i puno ti je manja mogućnost da dobiš vožnju.

I onda naši ljudi prestanu to raditi jer im je dijete stvarno gladno, jer nemaju za ratu kredita i stvarno nemaju za knjige i zima im je. Ovih deset koji se natiskaju u jedan stan boli dupe, oni sa 20 eura dnevno životare i zabole ih. Isto su napravili sa dostavama. Nekad su to bili poslovi gdje si mogao dodatno zaraditi nešto novaca sada je preplavljeno sa došljacima.

Nije Bolt ili Wolt jeftin radi strane radne snage jer je cijena Bolta bila jeftinija i prije njih. Tu manipulaciju prepusti patetičnim političarima koji lažu. I to ne mislim ništ za tebe nego takve manipulacije i emotivne ucjene slušamo redovito od političara koji to opravdavaju. Ista ta politika koja treba zaustaviti nekontrolirani priljev radne snage pa će ti milijun posto Bolt ostat jednako jeftin, restorani će jednako dostavljati i u dućanima će jednako raditi naši ljudi.. nisam načelno protiv strane radne snage, ali u ovim količinama je to bogaćenje samo posrednika koji ih dovoze. I ubijanje domicilnog stanovništva. I onda ćemo se čuditi što se ljudi raseljavaju...
  • Jaro
    9.4k
    pa nemoj koristiti Bolt/Wolt. Naruci iz restorana koji imaju svoju dostavu - ima ih. A, tebi se bas svidja ovaj kaj ima Bolt/Wolt? Odi u restoran. Neda ti se? Skuhaj si doma... Ili je ipak vlastiti komfor i hir bitniji od ovoga protiv cega pises po internetu?
    Bolt/Wolt/Glovo/Uber su bili jeftini jer su bili ono kaj su bili zamisljeni - servisi preko kojih ce si student zaradit neku sicu za vikend, netko u losijoj fin situaciji drugim poslom popunit budget i slicno te usput vlasniku servisa donijeti zaradu. Ali onda se drzava (EU) tu htjela ugurati i krenula "regulirati" te servise uz
    pomoc vjernih partnera sindikata to prodala kao brigu za "zaposlenike" tih servisa. Nitko nije bio zaposlenik, to je posao "u fušu" (kao sto dostava to vecinom i jest bila i bez servisa). Odjednom ti moras otvorit obrt, placat doprinose i kaj ja unam sta da bi ti sjeo na bajk i u torbi vozio pizzu od tocke a do tocke b. Normalno, neisplativo - ulijecu zetoncici koji prvo zaposljavaju sirotinju kojoj uzimaju postotak a ne rade nista. (Vlasnici servisa barem imaju taj servis). Kad ova sirotinja skuzi da radi kilometre a ne zaradi nista, odjebe ih. Tu dolazi zeton broj 2 - vlasnici agencija za uvoz radnika - e tek tu je biznis - naplati sirotinji s drugog kraja svijeta da ga dovede vozit bajk i nosit hranu. Onda skuzi da mu moze naplacivati dok god je tu kroz "smjestaj" i ostale beneficije.
    Al da, tebi je kriv taj "zamusani" i glovo...
  • mali M
    7.2k
    ajmo na početak se vratit. Znači napisao si što i ja.. doslovno neznam s čim se boriš. Ja ne koristim Bolt i Wolt točno iz razloga što veliš, sam se vozim, sam si kuham, koristim pizzeriju koja sama dostavlja s našim dečkima.. ali ako nazovem taxi nemogu birat tko će doći jednako kaki nemogu birati dostavljača ako ikad nešto naručim iz drugog restorana. Ja sam samo rekao da Bolt nije jeftin zbog stranaca, da je to manipulacija. Bolt je jeftin jer je Bolt. A nije ti ni argument niti otvaranje obrta il plaćanje doprinosa, jer potpišeš ugovor o djelu i ti sa nekim tko ima firmu i voziš pod istim uvjetima kao i Sunquick iz Nepala. Govorim da je problem što njih 100 vozi u jednom kvartu i nemožeš doć do vožnje. Meni nije bilo problem davati i te dodatne doprinose dok je bilo normalno raspoređen broj taksista, ali ako je preplavljen grad nemaš prostora za zaradu.

Al da, tebi je kriv taj "zamusani" i glovo...Jaro

Gdje sam to napisao? Pa valjda vidiš da sam okrivio politiku! Pa daj čitaj prije nego se bespredmetno svadiš!!!! I NIKAD nisam napisao "zamusani" nebudi lažov koji mi implementira riječi koje nisam izgovorio! Daj barem mrvu poštovanja prema sugovorniku!
  • Jaro
    9.4k
    A jbg, naruci ZG Taxi... Tam nema Nepalaca i Indijaca. Sve domaca krema...
  • mali M
    7.2k
    ti silom želiš mene prikazati kao nekog ludog rasista...
    ZG taxi ne koristim jer su agresivni luđaci koji su isto manipulacijom držali nerealni visoke cijene taksija i neka su dobili po piksi uvođenjem Ubera.
  • Jaro
    9.4k
    Ne, vec ti tvrdis da nemas izbora vec moras koristiti Bolt i podrzavati uvozne radnike, a ja velim da ne moras.
  • Draž
    1.5k
    neka su dobili po piksi uvođenjem Ubera.mali M

I još prije... dolaskom Cammeo taksija...
  • mali M
    7.2k
    pa naravno da ne moram, ali kad tad se nađeš u situaciji. Npr moji starci su bili u HNK i išli su bez auta. Ako me zamole da im nazovem Uber kako ću izabrati?! Onda su išli sami uć u taxi i sjeli su u auto onom frajeru kaj je bil po novinama i od HNK do Maksimira im je uzeo 97€ i izdao račun. Naravno da nemam izbor u situacijama kad koristim neku uslugu! Tvoje je riješenje nemoj se voziti sa Boltom a ja velim da nije Bolt kriv niti će biti skuplji ako Pakistanci odu..
  • Nolifer
    10.1k

Sad bu rekel, kaj nisu koristili javni prijevoz ili bicikl :razz: :lol: ...Samo da se kontrira...
  • javolimtebejako
    2.1k
    Ako me zamole da im nazovem Uber kako ću izabrati?!mali M

ako se ne varam, mislim da bi trebao moc otkazat voznju bez naknade odma cim vidis ko je vozac, pa onda mozes novu narucit dok ti ju ne uzme neko nas. cuo sam vec od par cura da to rade jer se jednostavno osjecaju ugodnije da ih vozi neko nas
  • Bosskovitz
    16k
    Ovo je kao da u slušam Nijemce koji glasaju za Zelene/SPD/Linke.Toni90d

Jedini Nijemci koje znam da nisu za CDU nego vjerojatno neku od ove tri kombinacije su mi susjedi na moru i, vjeruj mi, ja bih u njihovim očima bio neonacist nakon 5 minuta rasprave o migracijama :D

Ja sam snažan zagovaratelj čvrstih i neprohodnih vanjskih granica EU. Ilegalni migranti krše zakone ove zemlje i ja bih ih sve odmah tjerao natrag jer živjeti u razvijenoj i bogatoj, socijalnoj europskoj zemlji nije nikakvo ljudsko pravo nego privilegij i na nama je da odlučujemo želimo li nekom strancu dati taj privilegij, nemaju oni pravo doći ovdje.

No isto tako radim jasnu distinkciju između ilegalnih migranata i stranih radnika koji su ovdje došli posve legalno, uz odobrenje države, nisu državi trošak nego dapače pošteno rade i zarađuju kruh za sebe i svoje obitelji u zemljama trećeg svijeta, privređuju, plaćaju poreze, uplaćuju u naš zdravstveni i mirovinski sustav iako će velika većina otići iz ove države natrag u svoje zemlje kada im radne dozvole isteknu.

Te dvije skupine naprosto nisu iste i ne smijemo ih izjednačavati. Ljudi iz ove druge skupine nam u ozbiljnoj mjeri trebaju jer radnika za neke poslove nemamo. Jedini problem ovdje jest što među onima koji ih dovode ima onih kojima su zaista potrebni, a ima i onih koji ih dovode jer će na njima nešto više zaraditi nego da zapošljavaju naše ljude - tu drugu situaciju država treba puno strože regulirati.

Prijavilo ih se "sto tisuća" i izgurali naše dečke koji voze da prehrane obitelji. To ti govorim jer sam vozio neko vrijeme i jednostavno ništa ne zarađuješ jer je previše taksista njihovih na cesti i puno ti je manja mogućnost da dobiš vožnju.mali M

Okej, ali kako su ti oni tu krivi? Misliš da su Nepalci i Indijci skužili priliku da izguraju ljude u nekom tamo Zagrebu koji je za njih na kraju svijeta, pa se dogovorili i došli ovdje da zagospodare industrijama kojima svugdje u razvijenom svijetu "gospodare" slabo plaćeni stranci?

Naravno da nisu, nego su ih "generatori" u suradnji s agencijama doveli ovdje i zarađuju masne pare na njihovom radu. Razumiješ me? Strani radnici nisu problem, oni su posljedica. To ti je kao da sad Barcelona dovede Šlogara iz Gorice i stavi ga da igra ispred Yamala - je li to kriv Šlogar, hoće navijači njega mrziti i napadati, ili su krivi trener i sportski direktor koji su ga doveli i drže ga u momčadi?

nisam načelno protiv strane radne snage, ali u ovim količinama je to bogaćenje samo posrednika koji ih dovoze.mali M

Upravo o tome i pričam. Država mora puno preciznije i agilnije pratiti tržište rada i ažurnije definirati gdje su nam potrebni strani radnici pa ćemo im izdavati dozvole, a gdje nisu pa nećemo. Najmanje su u svemu tome krivi ti strani radnici - oni su samo sredstvo, ljudi koje je netko dovukao s drugog kraja svijeta ovdje, pošteno rade svoje poslove, zarađuju taj neki novac, žive u uvjetima koji su često ispod svih standarda za naše društvo, šute i trpe puno više no što bi trebali te prečesto ispaštaju za stvari za koje naprosto nisu krivi.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.