• Šteco
    774
    Koliko vidim, ovaj forum pogoni Vanilla Forums platforma, koju koristi PlushForum. Netko je predložio discourse forum platformu za transfer, koja je definitivno najbrže rastuća platforma u tom segmentu. I jedna od vodećih. Napominjem, nije u pitanju diskord, nego discourse, to su dvije totalno različite stvari, ali im je naziv sličan pa je nastala pomutnja.

Transfer korisnika, postova, poruka, pa čak i lajkova (i ova ima lajkove) je moguće realizirati bez ikakvog gubitka, dok se forum može estetski prilagoditi da izgleda gotovo pa identično. Štoviše, može se znatno obogatiti dizajnom i funkcijama. Discourse je user friendly, brz i lak za korištenje kao i ovaj forum, samo se konstantno nadograđuje i već ima od starta puno više mogućnosti.

Ono što kod PlushForuma je problem je što vi nemate direktan pristup bazi podataka. No, oni u svojim uvjetima pišu da ih šalju u slučaju da želite prekinuti pretplatu. Moglo bi ih se tražiti bazu podataka prije prekida, da se prvo sve poštela na novoj platformi, testira, pa kada je sve u redu, samo se zatraži friška baza podataka, importaju se ti podaci (piše da stvaraju kopiju svakih sat vremena), te se onda to prebaci i pusti u rad. DNS propagacija na domeni da čita s novog servera traje par sati u većini slučajeva, te bi eventualni gubitak mogao biti minimalan, ako se transfer napravi preko noći, a forum zatvori privremeno na toj platformi prije samog transfera.

Discourse je open-source projekt, besplatan kao takav. Ima i opciju da se plaća kao sada što se koristi PlushForum, koji koristi besplatni Vanilla Forum kao platformu. Vjerujem da bi u tom slučaju oni mogli napraviti migraciju, ali mislim da su njihovi planovi skuplji.

No može se zakupiti vlastiti server na temelju sadašnje potrošnje, koji bi sigurno bio jeftiniji. Dosta jeftiniji. Ovisno o rastu foruma i potrebnih resursa, moguće je da će trebati neki jači VPS, no siguran sam da bi to opet bilo jeftinije od sadašnje opcije. Konačno, postoji opcija monetizacije foruma.

Nemrem spavat, pa čitam svašta, rekoh da napišem nešto na tu temu o kojoj znam i čime sam se bavio/bavim.
  • mali M
    5.7k
    Ključ je uvijek u komunikaciji i poznavanju resursa! Kakvo smo mi čudo od foruma! da ja odlučujem već bi bio angažiran! :cool:
  • Šteco
    774

Ne radim baš puno s forumima u zadnje vrijeme, no nije to nešto s čim se ne bih mogao pozabaviti i pomoći ako bi se išlo u realizaciju. Nisam siguran da bi se upuštao skroz u to sam, jer nisam siguran koliko vremena ću imati za sve to (posebno za slučaj da se ide na vlastiti VPS, kojeg nakon toga treba netko održavati za slučaj da dođe do nekih problema - iako je to rijetko, dogodi se), ali i za to ima rješenja.

Još prije cca 20 godina sam imao svoj prvi forum. Imao sam ih dosta u "karijeri" (različite plafforme kao što su phpBB, MyBB, SMF...), različite tematike. No, ta vrsta je umirala dolaskom društvenih mreža, pa sam se od toga maknuo već neko vrijeme, te sada imam različite portale i radim web development i održavanje stranica za firme. (su)Održavao sam jedan forum volonterski do prije godinu-dvije, baš discourse, no nisam imao vremena za taj forum više, pa sam ipak napustio "funkciju".

Ovaj forum mi je nešto što posjećujem iz gušta, pa mi je žao da ostanemo ograničeni oko nekih jednostavnih stvari. Jednostavne a dobre stvari kod discoursa su što ima hrpa dodatnih funkcija u samoj platformi. Npr. mute/ignore user, ili to što YT link sam automatski pretvara u video (za twitter ima nadogradnja npr.), opcija da možeš maknuti nekome lajk, i slično. To je nešto što mi pada na pamet, ali ima toga dosta, plus nadogradnje koje postoje i koje se mogu realizirati naknadno.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.