• vjeko1701
    13.2k
    Pa ovo je mogući primjer, da. Mislim znam da ovo zvuči pretjerivanje, ali stvarno uzmite u obzir da je taj scenarij itekako moguć, u Americi i zapadnoj Europi se to događa, gdje se kupuju botovi.vlatkomarkovic

Ok, mogući je primjer ali koliko je to realno opasnost za klub, čak i da se dogodi i kakav je omjer takva opasnost vs dobit za zajednicu omogućavanjem pravim navijačima bez OIBa da budu dio kluba?

Neka se dogodi i neka bude ozbiljna opasnost za klub. Postoje mehanizmi da se u slučaju sumnje na manipulacije učlanjenja, plaćena učlanjenja i sve ostale varijante mogućeg iskorištavanja sustava sa mutnim namjerama jednostavno tim članovima suspendira članstvo. Znači čak i da se nađe netko s takvim interesom koji će biti uspješan u svojim namjerama, postoji način zaštite od toga.

Treće, zašto bi za bot farme na socijalnim medijima kluba bilo potrebno neko članstvo? Imam iskustva u analizi i borbi protiv bot farmi. Pošto članstvo nije preduvjet za komentiranje na socijalnim platformama, ne postoji ni potreba za dodatnim troškom od 20k eura pošto jednostavno osobe uza bot komentara mogu lagati da su zabrinuti članovi koji nešto traže. Učinkovitost će biti ista.
  • vlatkomarkovic
    520

Pa piše da će imati prava kao navijači osim glasovanja, što očito daje neku vrstu privilegije bot farme. No I dalje, ne vidim argument što nedostaje ideji više supportters klubova diljem svijeta na ciljanim tržištima. Jer oni imaju još neke prednosti, mogu zajednički organizirati gledanja utakmica, mogu se lakše naći i podržavati Dinamo, mogu slati svoja izaslanstva na utakmice, klub može za svaku utakmicu jednom klubu osigurati neka mjesta na stadionu... Radi se o modelu koji primjenjuju veliki klubovi i nije slučajno da su odabrali taj model u usporedbi worldwide prijateljstvom kluba. Evo volio bi da mi netko objasni drawbackse ove ideje u suprotnosti s predloženim.
  • vjeko1701
    13.2k
    što očito daje neku vrstu privilegije bot farmevlatkomarkovic

Koju? I dal ona vrijedi 20€ po botu?

Radi se o modelu koji primjenjuju veliki klubovi i nije slučajno da su odabrali taj model u usporedbi worldwide prijateljstvom kluba. Evo volio bi da mi netko objasni drawbackse ove ideje u suprotnosti s predloženim.vlatkomarkovic

Evo iz glave, cijena i kompleksnost? Organizacija i rukovođenje jednog kluba nasuprot desetak.
  • Carrasco
    5.6k
    Nek se učlani 3 milijuna botova i pokrili smo budžet
  • blubach
    856
    Ali ovo je super. Kakav uvid u hrvatsku psihu i mindset koji u apsolutno svemu pronalazi načine za zajebati sustav ili zlouporabu. A ako i ne postoji, pa izmislit ćemo nešto, zanemariti neku činjenicu, izokrenuti ju... Kao da gledam neki crime dokumentarac i čudim se kriminalnom umu.Sajla
    A gle, kako i u hrvatskoj općenito, tako i u Dinamu u zadnjih x godina, treba puhat i na hladno.
    Život nas je mnoge ovdje naučio da budemo pesimisti, jasno je da i mnogi ljudi (uključujući i mene) nemaju 100% povjerenja u sve ljude u ovoj Dinamovoj upravi (pogotovo kad se zna da ima stare garde unutra). Ozbiljno mi možeš tvrditi da nema baš nikoga tko ne iskorištava položaj i tko ne bi iskorištavao neke rupe tamo gdje ih ima? Pri tome uopće ne ciljam na neke specifične stvari, mogu biti više ili manje bitne, niti konkretno sad pričam o ovoj situaciji sa plavim prijateljem. Ljudi koji su mislili da su se svi problemi riješili nakon izbora i pišu samo lijepe stvari o svima novima, ja takve ni najmanje ne kužim.
    Ali čini se da neke stvari idu na bolje. A nakon nekog vremena, ako će sve ići kako smo si zamislili, će doći i drukčiji mentalitet...
  • Filip85
    55
    Da malo razbijem ovu raspravu :grin:
    Svim tatama (sadašnjim, a i budućim) želim sretan dan očeva! Nema ništa ljepšeg, nego primiti klinca za ruku i otići s njim na tekmu... jer još od malih nogu zna se ime kluba... a tko će ti drugi usaditi tu ljubav nego tata :heart:
    Nemrem igra Dinamo

Mene je stari odveo u rujnu 1993. kao 8-godišnjaka na prvu utakmicu Dinama, protiv Tofte sa Farskih Otoka. 6:0 uz pet golova Vlaovića. Kasnije smo onako nes(p)retno ispali od Steaue...
  • vlatkomarkovic
    520

Pa obično te klubove vode ljudi unutar organizacija, koliko sam ja upoznat s time, a ja nisam član nikoga, ali poznajem ljude koji jesu i znam kako oni funkcioniraju. Da, slažem se da netko iz Dinama treba njima koordinirati, ali Bogu Hvala ima klub dosta zaposlenika pa bi se netko valjda našao.

S druge strane, ako se želi u klubu širiti kako spada, što vidim da je želja ove inicijative, onda napravite kako spada. Ne nekom otvorenom listom. Ja da sam iseljenik u npr. Hamburgu, htio bih upoznati još ljudi iz Hamburga koji navijaju za Dinamo, pa možda dogovoriti se s nekim kafićem da uvijek prikazuju tekme za zajedničko gledanje, pa organizirati izlet u Zagreb na utakmicu itd. To funkcionita itekako dobro kod nas za strane klubove i navijači imaju veći osjećaj pripadnosti klubu i u dugom roku, ako gledamo financije, će se to isplatiti jer onda će naručivati više dresova, hoodica, šalova... jer će htjeti istaknuti na tim zajedničkim druženjima. U ekstremu možda dobijemo i nekog talenta jednog dana tim putem.

Kontraargument da je to bolje, ali eto nemamo resursa i tko će se time baviti je po meni bezveze. Jer ono u klubu žele to, ali eto ne bi se previše bavili time, pa kao i sve u životu, nema kruha bez motike. Nećeš ni lutriju dobiti, ako je ne igraš.

Što se tiče da li vrijedi 20 eura po botu. U Njemačkom modelu upravljanja klubova, klub ima pravo prodati/prepustiti dio dionica, tj. upravljačkih prava najvećim sponzorima i to se plaća jako puno. Sada dok nemaju glasačka prava možda se i ne isplati nikome, ali kako je naveo jedan član ovdje, jedini razlog zašto im ne mogu dati prava je zakonska tehnikalija da član mora imati OiB. Znači klub je spreman dati glasačka prava. Pa za 20000 eura kupiti 1000 glasova nije loše. Osobito treba gledati iz perspektive da nekima recimo s Barišićeve struje, 20 000 eura nije nikakav novac, a da time mogu zajebavati klub.
  • Droljo
    13.6k
    Mi još deremo oib pros and cons?!
    Pa vi ste luđi od mene sto puta :blush:
  • Jurki
    16.3k
    ma gluposti. Ako je osoba iz Hrvatske treba oib.. ako je stranac kopija vazeceg osobnog dokumenta i amen.
  • Sajla
    7.7k
    Pri tome uopće ne ciljam na neke specifične stvari, mogu biti više ili manje bitne, niti konkretno sad pričam o ovoj situaciji sa plavim prijateljem.blubach

Ali ja pričam o konkretnoj situaciji. Postoji razuman oprez, a postoji i paranoja.
  • Dinamosaur
    2k
    Postoji razuman oprez, a postoji i paranoja.Sajla

Jedini razuman oprez je da nam se Zdravko i prijatelji ne ukazu kao "Plavi prijatelj"
  • Hnlovac
    1.7k
    Se to samo meni čini ili je server/program na kojem je zona ovih dana na smrtnoj postelji?
  • blubach
    856
    Ako je osoba iz Hrvatske treba oib.. ako je stranac kopija vazeceg osobnog dokumenta i amen.Jurki
    Ovo je po meni jedino ispravno rješenje.
  • jedan u nizu
    12.3k

Ako ce na taj nacin ubaciti 20 ojira u klupsku kasu, samo neka to napravi :D
    Dovoljno je uzimao, moze i dati nesto.

P.s. naravno, osim ako nekakav zakon sprjecava osudene osobe da budu clan nekakve udruge:)
  • vjeko1701
    13.2k
    Ja da sam iseljenik u npr. Hamburgu, htio bih upoznati još ljudi iz Hamburga koji navijaju za Dinamo, pa možda dogovoriti se s nekim kafićem da uvijek prikazuju tekme za zajedničko gledanje, pa organizirati izlet u Zagreb na utakmicu itd.vlatkomarkovic

Ovo je moguće sa oba sustava. Također, moguće je predloženi sustav s vremenom nadograđivati lokalnim pod-grupama ukoliko na određenom području postoji interes za time.

Kontraargument da je to bolje, ali eto nemamo resursa i tko će se time baviti je po meni bezveze.vlatkomarkovic

Ja nisam to napisao niti je to moj argument. Nigdje nisam napisao da ne ne može ili se nema. Stvar je isplativosti a ne mogućnosti.

Moj argument je da prilikom ovakvih odluka na vagu stavljaš što sa čime dobivaš a što riskiraš.

Rizik tvog scenarija postoji, rizik da taj scenarij ima negativen efekt na klub također postoji ali koliki su ti rizici?
    -Po meni zanemarivo mali

Razlika u uloženom novcu i vremenu za organizaciju i rukovođenje između sustava postoji. Da li rizik opravdava veće ulaganje i to u kontinuitetu na dugi period?
    -Po meni ne.

Da li postoje metode zaštite čak i od najcrnijeg scenarija koliko god on vjerojatan bio?
    -Da.

Da li je moguće, u slučaju najcrnijeg scenarija odraditi reorganizaciju iz jednog sustava u drugi?
    -Da.

Čemu onda preventivno ulaziti u skuplje i komplesnije rješenje kada su rizici mali, postoji zaštita i moguće su korektivne radnje?

Sada dok nemaju glasačka prava možda se i ne isplati nikome, ali kako je naveo jedan član ovdje, jedini razlog zašto im ne mogu dati prava je zakonska tehnikalija da član mora imati OiB.vlatkomarkovic

Ovo je mišljenje jednog forumaša ovdje i trenutno nije relevantno za raspravu o sustavu koji se sprema za implementaciju. Također, njegov stav o tome se ne mora poklapati sa stavom ljudi odgovornih za to.

Pa za 20000 eura kupiti 1000 glasova nije loše.vlatkomarkovic

Što nije moguće sa sustavom o kojem se trenutno raspravlja te je posljedično irelevantno u ovoj raspravi. Ne možeš kao argument uzimati mišljenje jedne osobe o nečemu što ne da nije u planu izvesti nego zakonski nije ni moguće i onda koristiti kao argument u trenutnoj situaciji.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.