• NKDZ86
    2.5k
    Također, još uvijek nema tamnoplave trening majice...
  • Crni86
    7k
    Nema ni one sive u kojoj odraduju zagrijavanje.
  • Mandelinho
    496
    Ne kuzim kak ne provjere prije nego objavljuju ove intervjue na instagramu, oba su odrezana vjerovatno od strane instagrama jer su ih objavili kao reelse a ne kao videozapis
  • Paggini
    32.4k
    Još jedna mala opaska za marketing tim - na tiktoku službeni GNK Dinamo profil nema plavu kvačicu, pa da se i to doda.

Radi se o službenom profilu ipak, koji ima skoro 70k pratitelja, neozbiljno je kad nemamo kvačicu.

Glupa primjedba, ali eto
  • modri-kibic
    161

Ako misliš na one kojima piše Dinamo Zagreb na nogavici imaš ih u shopu. Ja sam ih kupio prije par mjeseci na Maksimiru, a i vidio sam ih u drugim snopovima.
  • kibic
    1.1k
    Dinamova web stranica – ažuriranje izgleda i rasporeda kategorija

Prije svega svim Dinamovcima i Dinamovkama, Zonašima i Zonašicama želim uspješnu i blagoslovljenu Novu 2025.

Nastavno na prijašnju analizu i prijedlog izgleda i funkcionalnosti mobilne aplikacije, sastavio sam kratki pregled trenutne Dinamove mrežne stranice. Upis se tiče samo i isključivo mrežne stranice, a društvene mreže i njihova aktivnost su izostavljene. Slijedeću analizu napisao sam iz perspektive korisnika koji želi doći do osnovnih informacija o klubu i utakmicama, sa svim dostupnim informacijama dostupnih zaključno sa 4. siječnjem 2025. U nastavku ispisati ću uočene probleme, te iznijeti viđenje rješenja ili novim prijedlogom ili poveznicom na moju prijašnju objavu kako ne bi opteretio i odužio objavu sa slikama i vizualnima rješenjima budući da sam to već učinio.

PROBLEMI

Izbornik
    Trenutno se nalazi 18 kategorija u izbornika, a na dnu stranice pod „Zanimljivo“ nalaze se dodatne tri kategorije. Redom ću navesti određene probleme koje uočavam, te opisati rješenje problem.

„Momčad“ prikazuje dobar pregled postave, ali nema druge kategorije koje bi dobro došle. Klikom na pojedinog igrača vide se najjednostavnija statistika koja nije ažurirana kod svakog igrača. Da bi ona imala smisla, treba se ažurirati kod svakog pojedinog igrača, a posebno bi zanimljivo bilo vidjeti ostale kategorije koje možda i nisu dostupne na SofaScore aplikaciji, koja je najveća konkurencija koja ovu statistiku apsolutno nadilazi.

„Klub“ kategorija prikazuje poveznicu na „Organizaciju kluba“ na kojoj su izlistane osobe sa naslovima njihovih pozicija. Ovdje je velik promašaj što uopće nije objašnjena trenutna struktura kluba i kako ona funkcionira. Jednostavno rješenje je da se klikom na poziciju dobije opis poslova i uloga te pozicije, a detaljan prijedlog rješenja pružio sam u svojoj prijašnjoj objavi pod 3. točkom sa vizualima preuzetih od kolege Zonaša @Derby. Pod ovom kategorijom nalazi se Stadion Maksimir, međutim nigdje se ne navodi preseljenje na novi stadion u Kranjču, nije navedeno da će se obnoviti Stadion Maksimir. Budući da je to jedna od najbitnijih informacija i stavki za budućnost kluba, valja istaknuti to i na naslovnici. Gradska vlast je uredila birokratske stvari, papiri za stadion u Kranjči su gotovi, navijači i klub su upućeni u to jedino preko Zone. Uz to, nigdje na stranici nije navedena „Dinamova revija“ i opisana kao izdavaštvo kluba. Na „Web Shop“ stranici se nalazi pod „Kategorije“ do kojih se dođe kada se klikne na recimo „Novi dres“ koji je nekakva nad kategorija. Ako netko nije upućen preko Zone ili društvenih mreža da ta revija postoji, ne može ju pronaći niti saznati što je u njoj i o čemu se piše. To je samo jedan od segmenata koji fali kao nekakva promocija.

„Utakmice“ samo na onu protiv Milana imaju poveznicu na kupnju ulaznica. Ostale prijateljske nemaju. Tu je prilika staviti poveznicu na D+ aplikaciju za prijenos, ili na društvene mreže Dinama koje će u obliku teksta, zvuka ili videa prenositi te utakmice. Odigrane utakmice imaju poveznicu „Detaljnije“ koja prikazuje samo minutu zabijenih golova i imena igrača koji su iste postignuli. Prilika je tu isto staviti upise o kartonima, izmjenama, i slično. Tu se može i ostaviti poveznica na stranicu gdje je detaljnije prenesena utakmica, a da vode na Dinamove mrežne stranice ili društvene mreže. Kako to može izgledati naveo sam pod točkom 8.

„D+“ platforma je koja ima zadnju objavu, ako ne griješim gdje su izjave Bjelice i Kulenovića nakon tekme sa Pulom. O neiskorištenosti ove platforme suvišno mi je trošiti ovdje riječi jer sam u svojoj objavi pod točkom 2. sa vizualnim prikazom i opisom u točki 8. kako se može iskoristiti za prijenos utakmica u video ili audio obliku.

„Zaklada Nema predaje“ u izborniku se zove „Zaklada“, a istovremeno se nalazi na samoj naslovnici mrežne stranice ispod izlistanih društvenih mreža (koje se također dva puta ponavljaju na naslovnici) sa grbom kluba i velikim tiskanim slovima napisano „NEMA PREDAJE“. U izborniku treba stoga ujednačiti naziv, ili je Zaklada „Nema predaje“ ili je Zaklada „NEMA PREDAJE“ ili kako god je točan naziv zaklade. Za slučaj da se skraćeni naziv treba koristiti onda se može staviti samo „Nema predaje“ u izbornik.

„DZG“ je skraćenica u izborniku koja vodi na socios token. Još uvijek mi nije jasno koristi li se taj token ili je radi ugovora sa socios.com potrebno nekako istaknuti da on postoji. Skraćenica „DZG“ nije prikladna za to jer ne označuje da vodi na token te je logičan prijedlog da se nazove „DZG fan token“ ili nešto slično tome. Osobno smatram taj token besmislenim jer niti se koristi u D+ aplikaciji, niti su vlasnici tokena članovi kluba, a imali su aktivnosti (izgled kapetanske trake i imenovanje trening terena, ako se ne varam), koje trebaju biti pod kategorijom „Članstvo“.

„Dinamovo“ i „Web Shop“ jedini imaju pozadine istaknute bojom. Pretpostavka je da je zbog toga što su bitne kategorije, ali onda se dovodi u pitanje ostale kategorije koje nemaju pozadinu, a bitne su (tipa „Klub“). Samo Dinamovo akcija je za članstvo, te se stoga zaključuje kako može unutar te kategorije biti smještena, a po potrebi, unutar „Vijesti“ istaknuta na naslovnici.

„OSI“ skraćenica je koja je možda samo meni nejasna, ali radi se kategoriji za „Osobe s invaliditetom“. Potrebno je preimenovati kategoriju da bude jasna kako bi izrazila i sadržaj koji sadrži, jer ovako je samo nejasna skraćenica.

„Rođendani“ kategorija koju neću previše komentirati. Ostavlja dojam da se u klubu radilo na zanimljivoj ponudi koju je trebalo negdje istaknuti, te se strpalo ovdje kako bi se to na brzaka riješilo.

„Izbori 2024“ kategorija je koja se treba staviti u dio arhive, a da je dostupna i dalje za uvid. Previše je vremena prošlo da ta kategorija ostane u izborniku, pogotovo sada u 2025. godini. Najveća greška je što je poveznica na statut samo ovdje dostupna, što je nedopustivo. Uz to još uvijek stoji tipfeler kod pod-kategorije „Nadzorni odbor4“

„Program vjernosti“ nije unutar „Članstva“, a prema mojem shvaćanju, jedino članovi mogu biti dio tog programa. Stoga stavljanje te kategorije u izbornik kao istaknute i posebne narušava njezinu bitnosti za članove i zbunjuje korisnike.

„Dinamova obitelj“ segment je koji sadrži kontakte jedino za ŽNK Dinamo, a AK Zrinjevac i AK Agram nemaju apsolutno nikakav kontakt naveden. Slijedom toga, ili staviti kontakte navedenih ili izbrisati. Nadalje, što je sa Futsal Dinamom i KK Dinamom? Spadaju li oni pod ovu kategoriju ili pod neku novu kao što su „Dinamovi prijatelji“? Uz to, engleska verzija stranice uopće nema ovu kategoriju. Što je sa Dinamovim ambasadorima? Popis tko su oni i koja je njihova uloga nisam pronašao strukturiran na mrežnoj stranici.

Engleska verzija mrežne stranice
    Drugi najveći problem Dinamove stranice upravo je engleska verzija. Nažalost lakše je napisati stvari koje se nalaze prevedene, nego one koje nisu. Neki od uočenih promašaja:

• Zadnja vijest na engleskom je vezana za 3.12.2024. u vezi akreditacija za utakmicu sa Celticom.
    • Klikom na „Matches“ datum je jedini na engleskom sa gramatičkim greškama u pisanju datuma. Pri tome ostaje na hrvatskom napisano „prijateljska utakmica, pripreme“.
    • Klikom na „Membership“ dolazi se na englesku verziju „Članstva“ (sa napisanim pogodnostima za 2023.), ali klikom na „Join us“ prebaci se na hrvatsku stranicu. Pod „What do I need to become a member?“ nije naveden OIB. Klikom na „membership form“ dolazi se na hrvatski formular.
    • Da svaku stranicu analiziram bio bi predug upis, te ću samo navesti da ako klub ne može imati svaku stranicu i svaku obavijest ažuriranu na engleskom, neka izbriše tu opciju i na engleskom piše objave na društvenim mrežama. Igrati u europskim natjecanjima i stremiti igrati u međunarodnim natjecanjima, a zanemariti engleski prijevod i nemarno ažurirati isti krajnje smatram neozbiljnim. Ako mi Cannavaru dozvolimo pričati na talijanskom i osiguramo usmenu prevoditeljicu, kojoj svaka čast na poslu, a istovremeno imamo ovako traljav prijevod stranice na engleskom, te uz to se dičimo građanskom gospoštinom, moramo i taj segment mrežne stranice održavati.

ZAKLJUČNO

Mrežna stranica kao svojevrsno ogledalo kluba prema javnosti, medijima i prikaz svojeg djelovanja manjka u velikoj mjeri. Pregledom naslovnice nije uopće vidljivo koje vrijednosti taj klub ima, kako je strukturiran, te koje usluge pruža i koje platforme ima za rad. Ne zna se da se radi o građanskom nogometni klub, koji funkcionira prema članskom modelu, bez da to prikazuje na van na svojim mrežnim stranicama. Imajući u obzir pristranost ove analize jer je pisana iz perspektive nekoga tko prati Dinamo, dovodi se u pitanje iskustvo nekoga tko je stranac i želi imati informacije na engleskom, ne prati zagriženo hrvatski nogomet i želi doći do nekih osnovnih informacija. Od trenutne uprave bilo je najavljeno „objedinjavanje i unapređenje Dinamove mobilne aplikacije“. Ne može se radi razvoja mobilne aplikacije toliko zanemariti trenutna platforma na kojoj se nalazi najviše informacija vezanih uz klub. Mrežna stranica mora pružati sve bitne i sažete informacije o klubu, a ne da navijači odlaze na bilo koju mrežnu tražilicu, ili koriste Zonu kao korisničku podršku.
  • Marley
    2.5k
    Dobro do kad cemo vise teske gadosti tolerirati po komentarima na drustvenim mrezama???
    Tako sam se sad nazivcirala da bih udavila nekoga.
    Eno neki bolesnik pise pod friskom objavom s treninga, "ako moze samo netko uletit Bernaueru u koljeno s obe noge, hvala".
    Ranije danas isto, na objavu Nevistica teske bljuvotine i psovke iz cista mira.

Jedno je izrazavanje svog misljenja, upucivanje kritika, ali ovakvo bezrazlozno vrijedjanje i grozote, pa jel nema nekog nacina da se tome stane na kraj???

Na drugim mjestima ne mozemo utjecati, ali valjda mozemo na sluzbenim stranicama kluba??? Facebook prednjaci debelo u tome.
    Evo javljam se vrlo rado da brisem i blokiram takve spodobe.

Ili ugasimo svima mogucnost komentara i bok. Radije istrpit da ne mogu dati podrsku i napisati nesto normalno, nego ovo, da svaka budala moze istresati svoj jad. Stvarno tesko za citati.

Ispricavam se ako ovo zvuci kao kritika, nije. Samo prijedlog i apel.
  • Jurki
    14.2k
    kad vidis objavu kluba ili lajkaj ili samo pogledas.
    Za dusevni mir ni slucajno otvarati opciju komentari jer nema smisla.
    A to je pogotovo zalosno kad igracu svojeg kluba za koji navodno navijas zelis da mu s obje noge netko uleti u koljeno... ode ovaj svijet i mi svi skupa u 3pm.
  • jedan u nizu
    10.6k

Tocno.

Nitko ne vidi da je na objavi 20k lajkova, ali zato svi vide 20 negativnih komentara i onda se stvara narativ da je javnost protiv toga.
  • Marley
    2.5k
    Ma nije samo do narativa, svi znamo sto i kako je istina.
    Mene smetaju i ta 3 izroda jer ne mogu vjerovat da ima tako zlih ljudi. I to ne od rivala, nego od vlastitog navijaca eeej! Ne znam, valjda sam naivna eto.

To da ni ne otvaram komentare... ma ja ne mogu zazmiriti pred necim sto znam da je duboko neispravno, necu to nikad moci. Jednostavno, mislim da bi se to trebalo kontrolirati i sankcionirati. Nije neka usporedba, ali kako postoje pravila na Zoni, zasto se ne bi i na fejs stranici blokirali takvi?

Nekad sam takve pacijente na fino "skolovala", pa makar da se samo malo posrame. Ali nemam vise energije za to. Sad me samo rastuzuje.
  • NKDZ86
    2.5k
    Dajte ljudi naučite da su to plaćeni ljudi da seru ili su na strani kriminalca i njegovih šupkolizaca.
    Ti nemaju veze s navijačima.
  • mali M
    6.2k
    imaš ih u shopu. Ja sam ih kupio prije par mjeseci na Maksimiru, a i vidio sam ih u drugim snopovima.modri-kibic

E to to baš tražim! A zašto ih nema na webshopu ne kužim.. dobro glavno da ima. Hvala ti!
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.