• fakin
    6.5k
    Ako je predsjednik skupštine ovo izjavio onda je sad pravi trenutak za jos veci pritisak.
    Pad ove socijalističke rugobe je blizu!
  • Dudu9
    2k
    na fejsu je stavio
  • Xpert1992
    1.1k

Jebes mi sve ako se i uspije stopat ovaj projekt da ce drugi koji odaberu isto bit sa otvorenim kutevima. Makar dva da budu. :rofl:
  • black Olives matter
    70

Ne kažem da bi Allianz Arena danas sigurno koštala 800 milijuna eura. To je samo 340 milijuna iz 2005. preračunato indeksom građevinskih cijena, čisto da dobijemo osjećaj koliko je gradnja u međuvremenu poskupjela. Nije ponuda za novu Arenu, nego neki orijentir.

Ako gledamo baš samu gradnju, bez troškova financiranja, polazna brojka je oko 286 milijuna. S istim indeksom to ispadne oko 670 milijuna. I to je i dalje samo okvirno, ne tvrdim da bi račun za novu Arenu bio baš toliko.

Zato mi argument „10.000 eura po stolici zvuči previše” ne mijenja puno. Podjela indeksiranog iznosa brojem mjesta ne dokazuje da je preračun pogrešan. Karlsruhe je koristan za usporedbu, ali nije ista građevina ni isti opseg projekta.

Kad spominješ razinu luksuza i cijenu rada u Njemačkoj i Hrvatskoj, to ima smisla ako se pitamo koliko bi sličan stadion koštao u Hrvatskoj. Ali moja računica je nešto drugo: koliko bi se trošak Allianz Arene iz 2005. promijenio prema njemačkim indeksima. Tu hrvatska cijena rada nije bitna.

Možeš reći da indeks uredskih zgrada nije idealan za stadion — i to je pošten prigovor, koji sam i sam naveo. Ali tvrdnja da je jedan stadion luksuzniji i da je rad u Njemačkoj skuplji ne pokazuje da je moj preračun pogrešan, niti daje bolju brojku za današnju Allianz Arenu u Njemačkoj.

Ukratko, slažem se da indeksacija nije isto što i cijena nove gradnje.
  • Lighttt
    20
    https://zagreb.lol/sloboda/@45.818441,16.017643/?lang=hr&heading=13.3&pitch=-0.0
    Minutu se ocitava oprostite ako je vec stavljeno , ugl 3d prikaz kad se ovako pogleda iz svih perspektiva jos je veca katastrofa
  • NitkoBitan
    39.4k
    Sretno svim arhitektonskim uredima sa zalbama. Ako smo mi laici po internetu ustanovili vec 100 manjkavosti oni su vjerojatno tu brojku na kvadrat. Pa nek im Senf, Boban i Stone Island argumentirano odgovore na sve i jedan komentar jer brane rupcagu zivotom.
  • austrijanac
    14.1k
    Jedino drzava/grad mogu ovo slomit.

S obzirom da je grad vec davno odlucio, samo ti drzava ostaje.

Zalbe mozes pisat vodovodu jedino, ne vjerujem da ce urodit plodom - osim, ponavljam, drzava ne urgira.
  • fakin
    6.5k
    Grad odlučio? Pa upravo je maloprije predsjednik gradske skupštine napisao dopis u kojem govori da se mora slušati želje javnosti, a ne arhitekata i da mu je neprihvatljiv ovakav stadion.

Matej Mišić, predsjednik zagrebačke skupštine

Screenshot-2026-09-25-17-27-09-645-com-whatsapp-edit.jpg
  • austrijanac
    14.1k

Odlican mu je dopis na fejsu, taj ruši sve nosive stupove.
    Dajte najte, pretvarate zonu u fejs komentare.
  • Kujtim Shalla
    12k
    ma nemoj me jebati sad i ti. Bolje bi prošao da sam peglao cijEli dan za kaznu . Bio bi raspoloženji, a ovako mislim da sam u banani od sad pa ubuduće. Nemeređ sebi doći . Ne znam što mi je gore ,ona wc školjka od stadiona ili Boban i njegovo oduševljenje . Neki su rekli da im nije glasao za taj projekat. Meni se ne čini tako. Lik nam se sere usta
  • Hebimir Strašni
    385
    "Gradi se najveći stadion na svijetu od 3.5 milijardi dolara" uspio je biti ružniji od ovog rnovog Maxa, al bar neće biti propuha i mislim da će akustika biti ok :lol: . Možda je bio isti žiri ko i kod nas ali sa većim budžetom.
  • BBB Mataa998
    2.9k

Koji je sad tebi k*rac pa ovoliko branis ovo nakupinu betona? Koji je tvoj cilj?
    Ako vam se nagomilani beton svidja,slobodan se pridruzi predsjednik i ostalim strucnjacima i izlijte se van grada na neku parcelu hrpu betona i divite se tom arhitektonskom cudu.
  • NitkoBitan
    39.4k
    Fabijanicu umisljeni gade financiraj si svojim novcima smece, po mogucnosti negdje daleko od javnosti pa mozes u miru natezat svaki dan, i toplo se obuci da se ne prehladis na propuhu.
  • masacusec
    8.3k
    Ja sam mišljenja da ovo izabrano idejno rješenje neće biti finalno rješenje, i to zbog enormnog presinga javnosti. "Ocjenjivački sud" nemre ostati imun niti ravnodušan na plebiscitarnu (ne) volju.
    Ono što mene, uz samo arhitektonsko rješenje smeta, jest i način izbora istog tog rješenja....................
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet