• vlatkomarkovic
    3.9k

Točno to, Mudrazija kojem se cijeli rok tražio klub bi sada trebao šta biti Maradona, Kaca gdje smo bilo tužni jer ga Austrijanci nisu otkupili…. Uozbiljite se
  • tp1997
    3.1k
    I ja sam za smjenu Kovacevica jos jucer, ali nemoj biti Tetak.jedan u nizu

Ja ne vidim zašto je to što je Kujtim napisao pretpostavka koja se ne može uzeti u obzir.

Pitanje koje sam postavio još jučer i dalje stoji. Boban ima iza sebe golemo iskustvo, veze u najvećim svjetskim klubovima, karizmu. Može u klub privući relevantna i kvalitetna imena. To je uostalom i pokazao; šef škole nam je Capellas, kroz klub su prošli ili u njemu i dalje jesu Bennacer, Livaković, Villar, McKenna, Ljubičić, Zajc...

Izrazito je bizarno da ispada da je najbolje što takav čovjek može dovesti na trenersku poziciju onda Mario Kovačević, čovjek sa preko 50 godina, petim mjestom u Belupu i nikakvim europskim iskustvom.

Ili su Bobanova sposobnost biranja trenera i/ili kriteriji koje pritom koristi krajnje upitni (što je vrlo moguće s obzirom da mu je, koliko znamo, najmiliji izbor Bišćan), ili postoji nešto vezano uz Kovačevićev karakter što ga čini pogodnim, a to je da realno nije trener s kičmom, nije trener koji će suviše aktivno htjeti sudjelovati u selektiranju kadra, nije trener koji će gurati neke svoje ideje ili promjene sustava ako zna da se to onima iznad njega neće svidjeti. Ili oboje.

Nisi "tetak" ili mamićevac ili što već ako postaviš to pitanje. Pitanje zašto je Kovačević trener je jako legitimno pitanje, a to da njegov karakter paše Bobanu vrlo legitiman i moguć odgovor.

A uzgred, odgovor "zato što je Boban tako procijenio" ili "zato što je struka tako procijenila" nije legitiman odgovor jer je po definiciji cirkularan - Kovačević je trener za Dinamo jer je struka tako procijenila, a struka je tako procijenila jer je Kovačević trener za Dinamo. Logička pogreška a ne odgovor.
  • jedan u nizu
    19.2k

Imas pravo.
    Sori tetak.

Kovacevic je ocito tu da bi svako jutro usao u Bobanov ured, kleknuo, odradio svoje, rekao ''hvala šefe'' i pri izlasku od tajnice dobio popis igraca koji ce startati tu utakmicu.

Ne slazem se ni ja sa odabirom Kove, i ne vidim sta Boban vidi u njemu nakon ovih 12 mjeseci.
    Ali govoriti da je tu jer je podoban je idiotarija.
    Slobodno me citiraj, zapisi to. Idiotarija.

Pa jebe se njemu za karakter trenera. Nije da mora paziti da bi trener mogao preuzeti njegovu fuinkciju pa da pazi koga ce odabrati.
    Kakve veze ima jeli trener pase predsjedniku osobno?
    Birat ce ga po karakteru, ali prema momcadi, ne prema predsjedniku ili upravi.
    Uostalom, sef mu je. Moze s njim sta hoce, a ne bojati se ili birati ga jel njemu pase ili ne.
  • Crusades
    25.6k
    Otkrit ću vam neugodnu istinu: ljudi koji ne podržavaju aktualnu vlast i ponajprije Bobana su izmislili taj narativ (da je Kova trener samo zato jer je poslušan) kako bi ga izjednačili sa zdravkom mamićem.

Žele ga prikazati (ili bar pokušati) potpuno jednakim sa njegovim spuštanjem u svlačionicu, jebanjem majki svima, odlučivanje kolko se vode smije potrošit u klubu i slično.

Pa da na kraju ispadne da su svi sve ove godine borili da bi na kraju dobili - isto.

Pa kome pravo, kome krivo.
  • Hoxhemo Titulu
    102
    Svatko tko krene s "ad homminem" napadima na trenera je "tetak", pogotovo kad se koriste narativi i teze koje gura "ulica vodi klub", "proljećari su ukrali Dinamo" skupina ljudi.
  • tp1997
    3.1k
    Nije da mora paziti da bi trener mogao preuzeti njegovu fuinkciju pa da pazi koga ce odabrati.jedan u nizu

Otkud si to izvukao i tko to tvrdi?

Poanta nije u tome već u tome da ako predsjednik ima fiks-ideje, onda je svakako najlakše odabrati trenera koji će provoditi spomenute fiks-ideje bez nekih većih pogovora, i koji neće prigovarati ako nešto pođe po krivu.

Misliš da, recimo, Nenad Bjelica ne bi imao štošta za reći o unaprijed zadanom sustavu, ili da ne bi naprosto udario po svome u Europi kad bi zaključio da tako treba? Ili da ne bi imao štošta za reći i o tome kako je odrađen prijelazni rok, o tome da mu se nisu dovela pojačanja? Da ne bi htio aktivno sudjelovati u selektiranju ekipe? Ili, da se vratimo u prošlost, jedan Vahid Halilhodžić?

Uopće sad ne govorim o kvaliteti trenera nego o karakteru. Prije nego što nekoga prozoveš tetkom, postavi si pitanje koliko bi ijedan trener s malo izraženijim ili težim karakterom opstao s Bobanom u klubu.

Druga opcija je, naravno, da si u pravu, i da je Boban naprosto kriminalno odabrao trenera. A budući da znamo koga bi doveo da je mogao, znamo da bi i alternativa bila kriminalna. Dakle, ili je stvar karaktera, ili nam je predsjednik užasan u odabiru trenera i koristi kriterije koji nikom živom nisu jasni.

Oboje je problem.
  • Brusa
    4.2k
    Otkrit ću vam neugodnu istinu: ljudi koji ne podržavaju aktualnu vlast i ponajprije Bobana su izmislili taj narativ (da je Kova trener samo zato jer je poslušan) kako bi ga izjednačili sa zdravkom mamićem.Crusades

1. Ja podržavam aktualnu vlast i Bobana. Sa zadovoljstvom i ponosom sam glasao za njega na izborima.
    2. Društvene mreže nemam , na internetu sam na Zoni ili na twitteru (da li je to kao društvena mreža?), dakle ne znam gdje bi pročitao taj narativ. (Tamo od profila koji pišu o dinamu pratim Krizya, a ovi drugi ponekad nalete, većinom mi je feed bjelosvjetske zavjere, covid, migranti, trump i ostala sranja iz amerike)
    3. Ja sam sam (ili si bar tako utvaram) došao do sličnoga zaključka.
    Da je jedini razlog sigurno nije, ali da , jedan od razloga što je trener je što je pristao igrati u formaciji koju je odredio Boban.
    Ja ne znam , stvarno , koji bi ozbiljan trener došao u dinamo, pod uvjetom da mora igrati u formaciji koja je određena i od koje se ne odstupa bez obzira na sve.
    Moj je zaključak pojednostavljeno, ili koji je "poslušan" ili koji je nedokazan, mlad i želi se probiti.
    4. Nitko je je bar polunormalan ne može izjednačiti Bobana I mamića
  • ElDorado
    13.7k
    3. biraš trenera koji igra u toj formaciji
  • austrijanac
    13.4k
    Ta nakaradna misao koja se provlaci vec 14 mjeseci kako zlocesti peder Zvone neda Kovacevicu da mjenja formaciju te da zbog toga patimo u Europi je tak bedasta da mi je zao kaj je uopce komentiram sad.

Bivsi sef skole nogometa u Velikoj Gorici je prosle godine objavio na Linkedinu svoj plan i program gdje je naveo da svaka kategorija mora igrat 433/4231 jer su to dokazano najbolje formacije za pozicijski/moderni nogomet koje su pokrepljene statistikom i svime ostalom. Odstupanja su moguca jedino ako:
    1. Se neigra 10+1
    2. Igrac dobije crveni.

Ej, fakin sef skole u predgradu grada to zna i to namece svojim podanicima.
    Mi tu pricamo kako se jedan Zvone usudi krojit sportsku politiku kluba gdje je i sam odabran. Covjek je na celu sportskog sektora i ima apsolutno pravo tu ideologiju provodit te nakraju zaposlit takvog trenera. Nece sigurno uzet trenera koji igra 352.

Nadalje,
    Nama pet iza nebi donijelo apsolutno ništa što nam 433 vec ne donosi. To što mi vežemo maltene dvije pobjede u nasoj povijesti s tom formacijom nije neki alibi.

Mi smo gubili ove tekme radi ostalih razloga, koji bi bili prisutni i s trojicom iza:
    1. Daleko stajanje nasih osmica u tranziciji i na drugim loptama
    2. Imobilna sestica u sirini
    3. Meduprostor izmedu bekova i stopera
    4. Golman

Nista od toga pet iza nebi rijesilo.

Jako glupa misao koja se predugo vodi, a vjerujte da Mourinho sutra dode, i on bi igrao 433 - jer u svakom klubu, iole ozbiljnom, te stvari su propisane, odlucene i nakraju dogovorene prije potpisa s trenerom.
  • GeneralNapoleon
    2.6k
    Ja mislim da te price o Kovi marioneti ne drze vodu. Glacne razloge koje vidim za Bobanov izbor su:
    1. Hrvat (meni evidentno da se htjelo domaceg trenera)
    2. Hit trener te sezone
    3. Ofenzivan nogomet sa cetvoricom otraga

Jesu li ti razlozi logicniji nego kojekakve teorije o marioneti? Meni iskreno jesu. Uz to Boban evidentno ima politiku da se trenee treba istrpit (vidi izjava o Jakiru). A trener za sada ocito ispunjava ciljeve koje je Boban zamislio. Svidala nam se visina tih ciljeva il ne.

Uopce ne vidim potrebe trazit van toga razloge. Uostalom ako Boban trazi samo marionete koje ce radit kako on kaze, zasto bi postavio covjeka renomea Capellasa za voditelja skole?
  • tp1997
    3.1k
    dokazano najbolje formacije za pozicijski/moderni nogometaustrijanac

Tko je to dokazao? Molim te učini mi uslugu pa prenesi poruku Simoneu Inzaghiju koji je sa 3 iza dvaput došao do finala LP, Antoniju Conteu koji je tako osvojio Scudetto, Tuchelu koji je s 5 iza dobio finale LP, Xabiju Alonsu koji je u 3-4-3 imao neporaženu sezonu u Bundesligi a u Europi izgubio jedino od Atalante koja je uzgred to finale EL isto igrala s 3 iza...

Ne postoji "dokazano" najbolja formacija, samo formacija koja odgovara kadru, protivniku i situaciji.

To što mi vežemo maltene dvije pobjede u nasoj povijesti s tom formacijom nije neki alibi.austrijanac

Atalanta, Chelsea, Milan, West Ham, Sevilla, Salzburg, remi s Monacom koji je skoro bio pobjeda...ovako u par sekundi iz glave.

1. Daleko stajanje nasih osmica u tranziciji i na drugim loptamaaustrijanac

Što je posljedica inzistiranja na igri s dvjema visokim osmicama koju je zamislio...tko?

Jako glupa misao koja se predugo vodi, a vjerujte da Mourinho sutra dode, i on bi igrao 433 - jer u svakom klubu, iole ozbiljnom, te stvari su propisane, odlucene i nakraju dogovorene prije potpisa s trenerom.austrijanac

Shvatite više da postoji razlika između toga da se trener odabere sukladno načelnoj viziji, i toga da su ikakva odstupanja u igri otprilike jednako česta kao prelet Halleyjeva kometa. Koliko često je Kovačević bilo promijenio formaciju, bilo adaptirao tih 4-3-3? Dva napadača iza 80. minute protiv Vikinga, i ona Gorica kad je Stojković dobio crveni...dalje?
    Bilo da Kovačević to ne radi jer ne želi naljutiti "onog gore" ili jer je za to naprosto nesposoban, oboje je problem, i oboje nas na kraju dovodi do onoga koji je postavio Kovačevića i razloga zašto je to učinio.
  • austrijanac
    13.4k
    Tko je to dokazao?tp1997
    Koristim tvoje rijeci, par sekundi iz glave - Pep, Cruyff, Del Bosque, Klopp, i mnogi ostali, puno pametniji ljudi od nas sto se tice formacija - na googleu u sekundi nades desetak diplomskih i doktorskih radova na tu temu, koliko je 433/4231 inferiornija od bilo koje formacije.

Jedan jako dobar clanak:

https://www.uefa.com/uefachampionsleague/news/0231-0e94e1cc6fe3-a241227ed77b-1000--champions-league-technical-report-1-how-4-3-3-overtook-4-

Iskreno odlicna tema i sam cu kasnije rado napisat detaljnije tko je to dokazao i kako, ali to bi sve bilo lakse da ti nisi vjecno negativna osoba koja ne zna napisat jedan pozitivan komentar. Krivi stav imas za normalne rasprave jer u svaku ulazis s agresivnim stavom i prilikom za upiranjem prsta prema Zvoni/Kovi.
  • jedan u nizu
    19.2k
    Odakle to uopce da se trener MORA drzati te formacije?
    Odakle ti ta informacija? Trenutno si na rekla kazala ili je to tvoje misljenje.

Da, Boban je izjavio da ce dinamo pretezito igrati formaciju 4-3-3 jer tako igra vecina uspjesnih klubova u modernom nogometu.

Ono sto sam ja shvatio iz toga je sljedece:
    -to je primarna formacija sa kojom ce dinamo igrati
    -to je primarna formacija u kojoj ce igrati B momcad i juniori
    -to je formacija prema kojoj ce se ''stvarati'' i ''graditi'' igraci iz akademije. Ako vecinu vremena igras u nekoj fdormaciji onda ti odgovara da ti junior dode u prvu ekipu navilknut na tu fomraciju, a ne da godinu dana provodi u prilagodbi i formaciji u kojoj ne zna i nije navikao igrati
    - to je formacija po kojoj ce dinamo imati svoju prepoznatljjivu igru, kao sto imaju veliki klubovi, i prema toj formaciji kupuju igrace umjesto da prilagodavaju gotove igrace na druge pozicije
    -nigdje nije izreceno da se ta formacija ne moze mijenjati ovisno o protivniku i ovisno o tijeku utakmice
    - Kova bi vjerovatno dobio otkaz nedavno jer je ubacio Prevljaka kao drugu spicu, ili prosle godine kada je Kule znao uci igrati drugog napadaca
    - svaki klub, svaki trener ima neku svoju pocetnu formaciju, i tu krece iz nule, ili iz starta. To ne znaci da ce svaku utakmicu, sa svkaim protivnikom i pri svakom rezultatu igrati tu formaciju, nego da je to osnova iz koje se krece. Trener ce prilagoditi tu formaciju i igrace protivniku i utakmici, te o trenutnom stanju rostera (ozljede,kartoni)
    -svaki trener, svaki klub ima ''pricuvne' 'formacije koje uvjezbava na treninzima. Ima onu glavnu, ali ima i pricuvne tako da kada se situacija promijeni, ekipa moze lakse igrati i biti pripremljena za taj scenarij. Zamisli da to nemas i ubacis drugu spicu unutra a igraci 3 godine nisu izasli iz 433. Igraci bi se medusobno sudarali, nitko nebi znao gdje treba stajati, to bi bilo kao da nas 11 sa zone prvi put stane na teren zajedno.

Po meni greske nisu Bobanove, sto se tice formacije, nego iskljucivo trenerove.
    Trener nema nikakvu prilagodbu drugim ekipama, unutar te ili druge formacije. Nema nikakve razlike da li igramo protiv Rudesa, Varazdina, Thuna, Vikinga ili Hajduka. Sve je isto, sve postavke su identcne, match pairing igraca je uvijek isti. Jedino sto se mijenja su pojedini igraci koji se mijenjaju ovisno o njihovoj formi/momentumu/umoru/kartonima.
    Nas trener ne zna koja je razlika izmedu Gode i MPVa i kakav ucinak imaju na protivnike i svoje suigrace.
    Nas trener ne zna koja je razlika staviti Zajca ili Kacu ili Mudrog ovisno o protivniku, vec uvijek ide sa istim postavkama.
    I prosle godine kada smo gazili HNL su se dogadali isti problemi. Usli bi jednako u utakmicu, neke bi poveli brzo i kontrolirali, a neke bi gubili, bili losiji pa se kasnije ''spasavali'' na kvalitetu, kao sada protiv Varazdina.
    Jedan Safaric se prilagodio dinamu kao protivniku, bolje je pripremio momcad i prilagodio postavke nama, zato su i poveli i zato smo bili ''nemocni''.
    Tek zamjenama i cistom kvalitetom smo preokrenuli, ali to samo pokazuje kako se za recimo taj Varazdin nismo pripremili ama bas nista drugacije nego za Rudes ili Thun.

To je stvar i sposobnosti trenera, a ne sustava u kojem ce klub igrati, trenirati i razvijati igrace.
  • Kujtim Shalla
    11.5k
    samo uživo,Kujtim nikad neće biti Šujtim , valjda to i ti znaš @jedan u nizu jebo li te tetak :rofl: :rofl: nego šta nego klima ,sad ima i iPad da skuplja pokenone
  • GeneralNapoleon
    2.6k
    Molim te učini mi uslugu pa prenesi poruku Simoneu Inzaghiju koji je sa 3 iza dvaput došao do finala LP, Antoniju Conteu koji je tako osvojio Scudetto, Tuchelu koji je s 5 iza dobio finale LP, Xabiju Alonsu koji je u 3-4-3 imao neporaženu sezonu u Bundesligi a u Europi izgubio jedino od Atalante koja je uzgred to finale EL isto igrala s 3 iza...tp1997

Anecdotal evidence.
    Mislim da je Boban sam rekao da je statisticki dokazano (valjda imaju te statistike), da su ekipe koje igraju u 4-3-3 formacijama najuspjesnije ili da osvajaju najvise naslova. To je vrsta statistickog "dokaza". Makar ne zelim ulazit u dubinu pre vise jer je to prakticki to sto se sjecam :lol:

Što je posljedica inzistiranja na igri s dvjema visokim osmicama koju je zamislio...tko?tp1997

Non sequitur.
    Mozda sam u krivu ali iz cega sljedi da se u 4-3-3 mora igrat sa dvije visoko postavljene osmice kao prvo.
    Kao drugo tko kaze da nije razlog to sto nase osmice (primarno lijeva) nisu u stanju pratit toliki intenzitet igre i pokrivat tolike kolicine prostora?
    Iz cega slijedi i pitanje sto je tocno razlog da u drugim formacijama ne bi imale taj problem, ako se i u tim formacijama igra jednako ofenzivno, te sto je tocno razlog zasto u 4-3-3 formaciji nije moguce igrat defanzivnije pa da nase osmice mogu lakse pokrivat teren?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.