• NORTE
    23.5k
    Kad sam vidio fotku novog parkinga u Gredelju mislio sam da je to tek plan izgradnje.
    Upravo sam pročitao da je izgrađen pothodnik koji vodi na Trnjansku cestu (kod kluba Željezničar), odakle ima još hodanja do pothodnika za glavni kolodvor.
    H-2400317-1245.webp
    8310d64f5b11e303f9e8.jpeg

Plan nije izgradnja raznih zgrada, iako mislim da se taj ogromni prostor trebao možda i bolje iskoristit...
    Od velikih garaža do raznih nathodnika i pothodnika do Branimirove ili sl.
    13929a5a68e089fbfef5.jpeg

Mislim da je nedavno bila priča da bi tu išao novi autobusni kolodvor, to bi tek bila užasna ideja.
  • NerminB
    1.2k
    Stan košta koliko košta. Tržište definira cijenu.Derby

To ti macku o rep.
  • Derby
    810
    Prvo se razbacujes nekim pametovanjem s visoka kao budale kupuju skupo… a ti si valjda pametniji pa kupis nesto jeftinije sto stvarno vrijedi novaca?

A sad bacas neke floskule… vrlo konstruktivna rasprava s tvoje strane :)

Sto ti nije jasno? Trziste definira cijenu. Svi bi kupili jeftinije a prodali skuplje.

A to sto drzava ili grad ne radi nista da utjecu na trziste je druga stvar. Odnosno drzava kao nesto pokusava ali izgleda da radi jos vecu stetu. Grad kao nesto pokusava uvesti reda u gradnju pa vrlo izgledno indirektno smanjuje broj stanova koji ce se izgraditi.

Problem sa cijenom stanovanja ima svaka zapadna zemlja. Nismo jedini.

Nego sto ti kad si tako pametniji od drugih sto ne izgradis zgradu i prodas za jeftinije? Kapital ti skoro i ne treba, ljudi novogradnju placaju 100% unaprijed (npr Pionir) ili u fazama (vecina investitora) pa mozes graditi sa njihovim novcem.
  • Dino
    5.2k

Oprosti, jel se obracas Nerminu ili meni? :grin:
  • Derby
    810
    gosn Nerminu :sweat:
  • Hnlovac
    4.7k
    Ovisi. Mislim, autobusni kolodvor na toj lokaciji ne bi bio puno dalje od postojećeg,mozda 500ak metara. Generalno za javni prijevoz je najbolje da je sve povezano, pa da se direkt s vlaka može na tramvaj i bus.

Novi gredelj kao lokacija je najveći potencijal u gradu, i da nismo NIMBY grad gdje je sve teško za napraviti dobili bismo ovo
    3lhd-279-masterplan-gredelj-uklopljenost-u-gradsko-tkivo-pro-1706702836.jpg
    Malene novo gradsko središte tj poslovna zona. Dućani, uredi, stanovi, ostali komercijalni sadržaj. To ovom gradu treba da prestane bit Tetovo i postane bar Bratislava

Mislim, I ovo na Gredelju je bolje nego prije, ali kod nas privremena rješenja prečesto postanu trajna, a bilokakvi projekti, pogotovo privatni, se nazivaju megalomanijom i uništenjem (ovdje mislim na nebodere i veće projekte, ne one sive kocke koje nicu po gradu)
  • flexXy
    3.2k
    Sve se moze rjesit da se hoce. Drzavni stanovi, ogromno oporezivanje praznih nekretnina, normalne porezne stope za kratkorocne najmove, zabrana kupovina nekretnina strancima, provjera podrijetla imovine kod kupnje, itd. Al eto u divnoj smo eu pa bi to bilo izvan pameti da se olaksa kupovina nekretnina onima koji to stvarno trebaju za stanovanje a ne za investiciju ili pranje para.
  • Tvrdica McTvrdi
    4.9k
    se olaksa kupovina nekretnina onima koji to stvarno trebaju za stanovanje a ne za investiciju ili pranje para.flexXy

To je ključno, stan služi za - stanovanje. I po Ustavu svako ima pravo na dostojanstven život koji uključuje da negdje stanuje. A tko ima višak love nek kupuje zlatne poluge. Pričamo o tome kak nam je Demografija ključna a di bi mladi ljudi trebali tu djecu napravit
  • jedan u nizu
    17.9k
    Neko vrijeme smo svi u tom zbog ovih i onih planova, evo jedan zanimljiv primjer:

17 godina stara zgrada, kvadrat 2600
    Novogradnja, 4500
    Dino

Dugo sam bio u potraznji nekretnine i na ovakve primjere nisam bas nasao, mozda ja jednostavno nisam trazio te lokacije (nisam ni trazio centar nego stvarno lokacije na rubovima grada). Na kraju sam kupio kucu koja je van grada.

Novogradnja bi bila recimo 3000-3500, i to rang ovih pionirovih zgrada na Cavicevoj i Spanskom/Jankomiru, a starogradnja u tim dijelovima bi bila po 3000.
    Evo sada su po Spanskom cijene stanova starih oko 20 godina preko 4000 .
    Gledam stanove iz 80-ih i cijene su od 4000 do 4800. Govorimo o zgradama koje su stare 40ak godina.

Dakako po drugim kvartovima je mozda i jeftinije, ali po sjecanju bih rekao da je jako slicno, barem u odnosu cijena starih i novih stanova. (Spansko mi je relevantno jer trenutno zivim u blizini, a tu sam gledao neke nekretnine )

Stan star 40 godina, koji treba barem nekakav facelift, kosta 4500 po kvadratu.
    Novogradnja, kosta isto toliko, nerijetko i jeftinije.

Pa tko je tu lud?

Cijene najma su se izjednacile sa ratama kredita, zato ljudi i kupuju stanove.

Jedan razlog, jer zasto bi placali najam kada za istu cijenu mogu placati svoj stan.
    Drugi, jer im cijena najma pokriva ratu kredita pa se kupuju stanovi kao investicija za rentanje.
    Imam nemali broj prijatelja i poznanika koji su napravili upravo to, trenutno otplacuju stan u kojem zive, a dizanjem placa i standarda, drugi supriuznik moze samostalno dici kredit od 150-200k eura, pa se onda odluce na kupnju stana, a renta im potpuno pokriva ratu kredita, a nekada i mali profit imaju.
    Za 10 godina, imas stan od 300k, a otplatio si trecinu njega. (nekima je porasla cijena nekretnine za 100k u samo 2-3 godine)

Zbog ta dva razloga je takva potraznja za stanovima i cijene su takve. Najvise se kupuju i traze stanovi 50-60 kvadrata. Jer se mogu naci do 200-250k eura, pa se pokriju kreditom, a najlakse se iznajmljuju jer su po velicini super za ljude koji najvise zive u najmu (studenti, samci, mladi parovi). Stan od 100 kvadrata je tesko iznajmiti, jer onaj kome treba 100+ kvadrata obicno kupi kucu.

Posljedicno imas malu ponudu tih stanova na trzistu i za kupnju i za najam, pa se jako brzo prodaju, a iznajmljuju se po abnormalnim ciframa jer ih je na trzistu manje od potraznje.

Stavljanje praznih stanova u najam je way to go, ali ovo sto se pokrenulo nije niti 5% onog kako bi to trebalo napraviti.
    Treba staviti i velike, ali stvarno velike poreze na nekretnine, i to za drugu, trecu itd nekretninu, pa da se ljudima to ne isplati raditi, osim ako si svarno nekretninski mogul, a ne samo vlasnik kafica ili dva apartmana koji na taj nacin pere crni keš.
    Takoder, obavezna provjera imovine prije kupnje.

To tri upogoniti kako treba i imali bi puno sredenije stanje nekretnina.

Uz to dodaj neke ekstravagantnije ideje poput toga da se vise omoguci remote work, da se vrijeme voznje na posao racuna pod radno vrijeme, i bolja isplata predene kilometraze kao put na posao, i olaksat ces izbor ljudima koji bi otisli poprilicno van grada, ali im je posao predaleko i preskupa opcija.

Dodaj na to i bolju suradnju Zagreba i okolnih gradova/opcina sto se tice javnog prijevoza i odmah ti je lakse.
    Npr Jaska je relativno blizu, ali javni prijevoz je koma. Vlak kao izgledno najbolje sredstvo je zapravo najgore i putuje se jako jako dugo. Autobusi su preskupi i dode ti na isto kao auto, pa svi idu autom.
    Do Klinca Sela je nekada vozio ZET ali vise ne vozi, pa je takoder preskupo i prerijetko se vozi.
    Sveta Nedelja recimo ima besplatne autobuse, i idu do Podsuseda, ali na okretistu ne smiju prihvatiti putnike, pa se mora pjesaciti 800m do drugog autobusa.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet