• Dino
    5.2k
    @fakin

Legitimno stajalište vezano za ugovor. Međutim, ovakav ugovor koji se spominje nije nešto specifično, već učestala praksa. Naime, ti nekom igraču iz mlađih kategorija dok još nije blizu prve ekipe garantiraš ugovor ako on u nekom periodu zapravo zaigra za tu prvu ekipu i dokaže da je sposoban za nešto.

Ovo kaj spominješ nije nemoguća opcija, ali je očito na većem uzorku zaključeno da je isplativije na taj način motivirati mladog igrača, nego se bojati opasnosti malverzacija. Isto tako, ugovori nisu za nogometne standarde previše izdašni pa se klub tu može osigurati.
  • Dinaminjo
    2k

Kaj i ovaj navija za Utd?
  • vjeko1701
    22.9k
    Dobro, tebi je jasno da nije u pitanju jedan junior već u školi imaš značajan broj igrača.

Većina njih ili čak svi su na nekim stipendijskim ugovorima koji imaju određene limite u iznosu, trajanju, godinama itd.

Kada igrači polako idu prema 18. rođendanu, moraš početi razmišljati o profesionalnim ugovorima. U svakoj generaciji svake sezone imaš desetak i više igrača za koje koje trebaš odlučiti koje prebaciti sa stipendijskih na profesionalne. Ok imaš selekciju, znaš koje smatraš najprespektivnijima ali sve je tu i dalje otvoreno.

Tim igračima možeš ponuditi fiksan ugovor od nekih 50k eura na četiri godine, neovisno o tome dal ikad zaigraju za prvu ekipu ILI možeš dati manji ugovor, recimo 20k eura na dvije godine uz klauzulu automatskog produljenja na još tri i povišicu na recimo 80k eura.

Ajmo reći da ti je godišnje u pitanju 10 takvih igrača.

Opcijom broj 1 ti automatski trošiš 500k eura, na četiri godine - 2M. I više manje, kaj god ti igrači napravili, taman da nijedan nikad ne zaigra ni minute seniorskog nogometa u životu, ti si potrošio 2M na njih. Kolke god rupe ispale, neće ti oprostiti niti centa. Ne bi ni ja.

Opcija broj 2 ti smanjuje trošak na 200k na 2 godine - 400k, i svaki dodatni euro će ići samo na igrače koji su se barem uspjeli izboriti za nastup u prvoj ekipi. Znači da su ipak pokazali nešto više. Ak niš drugo, barem su zaigrali seniorski nogomet u tvom dresu. Recimo da to uspije dvoje od prvotnih deset i to u zadnjem mjesecu prvotnog ugovora. Na tih 400k dodaješ 480k, ukupni trošak 880k u odnosu na prvih 2M, plus kaj si dodatnom selekcijom tih 480k potrošio ciljano i ti igrači su s tobom barem 5 godina a ne 4 dok oni koji nisu uspjeli su samo 2 umjesto 4 uz puno manji ulog.

Ima prostora manipulaciji? Ima. Al kolki je taj mogući gubitak u odnosu na ukupno racionalnije trošenje? Koliko rupa koje nikad neće klubu zraditi ni euro neki trener mora pogurati preko dogovora da bi ti bio u minusu? I to se lako izračuna. Barem 7 različitih igrača bi neki trener kroz sezonu morao ugurati da nastupe da bi ti sa sustavom broj 2 bio u minusu.
  • fakin
    3.2k
    sjećaš li se preklani zadnje 2 utakmice sezone koga je jakir sve stavljao da igra za prvu momčad? živković, vrbančić, majić, jakirović, pavić, koščević, miljak, sušak.

upravo radi takvih situcija bi definitivno izbjegao klauzulu gdje je JEDNA MINUTA dovoljno za 3 godine ugovora. ako je dobar junior onda mu daj klauzulu da mora ući barem 5, 10 utakmica za prvi sastav da dobije novi ugovor.

ali ovo da jedna minuta je dovoljna mi je stvarno previše podložno manipulacijama i mogućnost nanošenja štete klubu.
  • vjeko1701
    22.9k
    I niš od toga nije bilo bez dogovora s klubom. Nijednog nije stavio u igru na svoju ruku. Štoviše, Vrbančiću, Živkoviću i Paviću to nisu bili debiji, Vrba je debitirao još pod Bišćanom. Živković odradio cijelu polusezonu u Lokomotivi. A pitanje je i na kakvim su svi oni bili ugovorima. Al nebitno, da, može treber nabacati 20 njih u zadnjoj utakmici ako je sve gotovo, samo opet ponavljam, ne na svoju ruku.

Ta minuta je simbolična. Nije to u Dinamu izmišljeno. Zašto je točno minuta a ne 90 ili 2 nastupa...vjerojatno ima razlog. Al valjda imaš toliko povjerenja u ljude koji vode Dinamo da neće dopustiti nekom treneru da im aktivira 10 klauzula bez prethodne koordinacije s voditeljem mlade škole i svima ostalima koji su zaduženi za razvoj mladih i njihove ugovore.
  • Zagi
    15.6k
    Nemre se klinac pojavati na treningu seniora bez skupne suglasnosti sportskog sektora , a kamoli u zapisniku natjecateljske utakmice.
  • Fan
    2k
    Meni je bilo dosta kad sam vidio 2 puta da se OTVARA i rukama TRAŽI loptu dok si je našao slobodan prostor.
    Nadam se da će biti dio slagalice za sadašnjost i budućnost Dinama.
  • Crusades
    22.3k
    Tek sad sam vidio ovu nadrealnu raspravu oko ugovora.

Kriv sam ja jer sam naučio čitat.
  • Jos-Optimus
    9.8k
    ja sam imao ugovor sa starcima da kad naučim čitati automatski dobivam 3 knjige.
  • Orc123
    15.2k
    100 drama=7 dana, 1kamen=4l, 1l=100 drama, 1 drama=24 sata...
    Znaci to je formula prema kojoj se izracuna zasto je mali Sunta mora odigrati jednu minutu da bi dobio ugovor od 3 godine i kolko dijeli sa Kovom jer ga ubacio. Kod Bobana je ovo standardna jednadzba koju je preuzeo od Brendford-a jer oni vole te aplikacije, analize/pizde na temelju kojih traze igrace....oni su to pak preuzeli od Dede Stipe koji imao vodenicu u Lici.

Evo kolega Fakin zasto je Sunta dobio takav ugovor, fakat nije neka znanstvena fantastika za skuziti jbmu, decki ti pokusavaju laicki objasniti ali vidim nejde ti da skuzis, pa ne znam ako sada ne shvatis, neces nikad.
  • SAS1987
    19.6k
    Bilo bi manje komentara da smo aneksirali Savudriju :lol:
  • Jurki
    23.4k
    pojedinci ocito misle, da tek punoljetni igraci igraju za stipendijski ugovor.
    Da, nego kaj nego bi trebali imati ugovore na 3 godine.
    Potpise ga s 18 i do 21. godine zivota se vidi al je igrac ili nije igrac za Dinamo. Ili ga prodas ili ga pustis.
    Selekcija se radi puno prije. Ako je procjena da je igrac dobar, dobije profi ugovor.. ne kuzim u cemu je problem.

ti se samo ostavi teritorijalnih pretenzija. I ne vleči mačka za rep. Mogel bi te odrapiti.
  • Carmichael
    537
    Ja mislim da je ovo za Kovin otkaz. Stavio je slučajno talentiranog juniora u igru i sad mu je Dinamo slučajno i neplanski produžio ugovor na tri godine. Netko mora odgovarati..
  • Jurki
    23.4k

Ti isti ljudi bi srali kak su svi nesposobni u klubu i da trebaju otici, jer su dozvolili da ode takav talent.
    Ne valja ako klinci ne dobiju priliku, ne valja, ako ih se pocinje uvoditi u seniorski nogomet.

Cestitke Svenu na debiju, novom ugovoru i nadam se slijedeca velika prica iz tvornice Hitrec-Kacijan.
  • mlinchica
    5k
    Bilo bi manje komentara da smo aneksirali Savudriju :lol:SAS1987

Jel ga Boštjan već škicnuo?
    Ne znam, možda bi mali htel promijenit državljanstvo :joke:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.