• Pacho
    12.1k
    Ali kakve uopce ima veze sto Jakir radi u Hullu kad je on ovdje u svojstvu oca, odnosno osobe koja brine o karijeri Leona?
  • Mali dioničar
    19k
    Ali kakve uopce ima veze sto Jakir radi u Hullu kad je on ovdje u svojstvu oca, odnosno osobe koja brine o karijeri Leona?Pacho

Kao otac želi da u Dinamu igra 17godišnji stoper, a kad treneru mu to nikad ne bi palo na pamet.

Jasno da bi dečko trebao dobiti prihodu igrati kao što je jasno i da mu treba još igranja za juniore i posudba.
  • Izet Hajrović
    6.3k
    ovo:

Screenshot-20251219-225943-Chrome.jpg

Mislim da se od muhe napravilo slona. Kolega @Mali dioničar se lijepo potrudio, brojke su činjenično točne, ali mislim da je interpretacija potpuno promašena. Ne vidim potrebu za uspoređivanjem Hull Citya i Dinama, kao što je rekao kolega iznad, ne znamo mi kakva je njihova strategija + imali su zabranu dovođenja igrača. Znamo svi kakva je Championship liga, nema tu kruha od razvoja mladih igrača tako da je komparacija s nama promašena.

Što se tiče afirmacije Jakirovića, dobar bi bio potez posudba u drugom dijelu sezone ako kod nas već neće dobiti priliku, a neće gotovo sigurno pod vodstvom Kove, osim ako ne dobije spletom nekih okolnosti poput Mikića i Topića. U pravu su oni koji kažu da je trebao dobiti minutažu ranije, barem protiv Slavena, ne od prve minute, nego na poluvremenu kad je utakmica bila riješena, to je idealan trenutak za davanje prilika mladim igračima i takva bi trebala biti praksa u normalnim okolnostima.
  • Pip
    526
    Jesam ja slijep ili kaj? Di tu u objavi piše da on misli da mali Jakir mora igrat? Doslovno je covjek podijelio lijepu sliku na kojoj se nalaze njegov sin i jedan od njegovih najdrazih igraca koje je treniro, njegov ljubimac prakticki, di je tu problem? Iz niceg se digla tolka fama bez razloga.
  • Mali dioničar
    19k
    Mislim da se od muhe napravilo slona.Izet Hajrović

Napravio sam slona od činjenice da se za svakog mladog igrača rade drame ako sa 17, 18 godina ne igra za seniore Dinama.

Zato sam u istu temu stavio Mikića, Varelu i Jakirovića jer je zajednički nazivnik.

Jasno da će agenti i tate htjeti staviti djecu u ekipu.

Jasno je i da je nemoguće da ta djeca igraju odjednom.

Dinamu kao klubu se spočitava nerazvijanje mladih igrača.

Pri tome se smetnulo s uma da su i Dominguez i Vinlof mladi igrači.

Ako brojimo Sučića koji je stigao u klub kroz skauting, a nije produkt škole, valjda brojimo i ovu dvojicu.

Očigledno se moram ponoviti da je, po meni, ovu jesen kroz tri natjecanja dano dovoljno minuta toj djeci.

Da je mogao Jakirović dobiti koju minutu, mogao je.

Ali generalni stav i narativ da Dinamo ove sezone ne razvija igrače i ne daje prigodu mladima je laž.

Uz standardni problem definicije mladog igrača jer ljudi valjda Valinčića s 23 godine smatraju veteranom.
  • The Undertaker
    9.4k
    Ako poruke uopće ima ona je da veliki Jakir kupuje Hoxhu ako će mali Jakir igrati. Win-win.
  • marcio amoroso
    47.8k
    Ako poruke uopće ima ona je da veliki Jakir kupuje Hoxhu ako će mali Jakir igrati. Win-win.The Undertaker

Hoxha je sebi otvorio tržište i bez Jakira :wink:
  • mali M
    9.3k
    Mislim da se tu otišlo malo u krivo sa komentarima. Koliko sam shvatio kolegu @Mali dioničar on je priču s Jakirom i Hullom iskoristio da zakotrlja priču i samu temu. Tema je dobra i samo se treba koristiti kako kaže Deda da gledamo razvoj naših i statistički uspoređivati i analizirati u usporedbi sa klubovima sličnog mentaliteta i rejtinga kao i mi...
  • Eduardo
    27.7k
    HAJDUK;
    • Šimun Hrgović 1.578' | 18 nastupa | 21 godina
    • Branimir Mlačić 1.467' | 17 nastupa | 18 godina
    • Rokas Pukstas 1.225' | 17 nastupa | 21 godina
    • Luka Hodak 596' | 8 nastupa | 19 godina
    • Toni Silić 480' | 5 nastupa | 21 godina
    • Bruno Durdov 475' | 13 nastupa | 18 godina
    • Roko Brajković 347' | 9 nastupa | 20 godina
    • Noa Skoko 164' | 4 nastupa | 19 godina
    • Marino Skelin 90' | 1 nastup | 19 godina
    • Marko Capan 45' | 1 nastup | 21 godina

Hajduk ima najširu bazu mladih igrača (10) i daje im prilično visok ukupan broj minuta (6.467)... njih trojica imaju preko 1.200+' i još trojica preko 450 minuta. Hrgović, Pukstas i Mlačić su sigurni starteri, a tu bih dodao i Silića i Hodaka. I ono što bih istaknuo; oslanjaju se na mlade igrače na svim pozicijama. Sad je li to zbog potrebe ili vizije manje je bitno. Činjenica je da su u prvu momčad integrirali visoki broj U-21 igrača sa zanimljivim potencijalom i zalogom za budućnost.

RIJEKA;
    • Daniel Adu-Adeji (CF) 896' | 17 nastupa | 20 godina
    • Samuele Vignato (AM) 771' | 13 nastupa | 21 godina
    • Šimun Butić (RW) 439' | 12 nastupa | 19 godina
    • Dominik Thaqi (RW) 376' | 6 nastupa | 18 godina
    • Gabriel Rukavina (LW) 268' | 8 nastupa | 21 godina
    • Aleksa Todorović (GK) 121' | 2 nastupa | 21 godina
    • Noel Bodetić (LB) 25' | 2 nastupa | 21 godina
    • Lovro Kitin (CB) 123' | 4 nastupa | 18 godina

Iskreno, ne znam kakav je status Adu-Adejia i Vignata (jesu na posudbi ili su njihovi igrači), ali imaju u njima dva prilično dobra igrača... doduše, nisu iz njihove škole niti su Hrvati, ali koga briga ako isporuče rezultat i potencijalno kroz sezonu ili dvije napune badžet. BTW, za razliku od tovara nemaju mladog igrača s 1000+ minuta.

OSIJEK;
    • Domagoj Bukvić (RW) 972' | 18 nastupa | 21 godina
    • Luka Vrbančić (AM) 698' | 10 nastupa | 20 godina
    • Šimun Mikolčić (AM) 656' | 15 nastupa | 21 godina
    • Anton Matković (CW) 314' | 6 nastupa | 19 godina
    • Filip Živković (AM) 282' | 10 nastupa | 19 godina
    • Niko Farkaš (DM) 149' | 6 nastupa | 19 godina
    • Miloš Jovićić (LW) 123' | 4 nastupa | 19 godina
    • Fran Peček (DM) 87' | 2 nastupa | 18 godina
    • Ivan Barić l (CW) 71' | 4 nastupa | 18 godina
    • Krešimir Vrbanac (CB) 45' | 1 nastup | 20 godina
    • Ivano Kolarik (DEF.) 24' | 2 nastupa | 18 godina

Šarani imaju velik broj U-21 igrača koji su upisali nastup, ali većina ih dolazi kroz ulaske s klupe i ne igraju ni blizu glavne role u momčadi. U trenutnoj situaciji to čak nije niti loše. Imaju tu još nekoliko igrača od 22-23 godine, ali s obzirom na zadnje dvije sezone puno je tu upitnika jer se nitko od njih nije isprofilirao kao pravi nositelj momčadi bez obzira što su pojedini od njih znali imati povremene bljeskove. Bez sumnje Matković je u ovoj konkurenciji prospekt no.1 bez obzira na tešku ozljedu i višemjesečni oporavak.

ISTRA 1961;
    • Filip Taraba (RB) 535' | 11 nastupa | 19 godina
    • Israel Isaac Ayuma (CM) 495' | 9 nastupa | 20 godina
    • Logi Hrafn Róbertsson (DM) 356' | 10 nastupa | 21 godina
    • Raul Kumar (CB) 277' | 4 nastupa | 17 godina
    • Jovan Ivanišević (CB) 147' | 7 nastupa | 20 godina
    • Charles Adah Agada (CF) 93' | 6 nastupa | 19 godina
    • Marin Zgomba (CM) 70' | 2 nastupa | 20 godina
    • Dominik Celija (RW) 53' | 3 nastupa | 19 godina
    • Dukan Ahmeti (AM) 6' | 1 nastupa | 18 godina

Istra je postala razvojni klub u punom smislu te riječi i ne ide im loše po tom pitanju, a ni rezultati ne pate zadnjih sezona... nema tu nekog da pretjerano odskače, ali oni imaju svoj đir i nigdje im se ne žuri.

LOKOMOTIVA;
    • Cheikh Mbacke Diop (CB) 1.557' | 18 nastupa | 19 godina
    • Aleks Stojaković (CF) 1.557' | 19 nastupa | 21 godina
    • Fabijan Krivak (AM) 1.162' | 17 nastupa | 20 godina
    • Ivan Katić (DM) 942' | 16 nastupa | 20 godina
    • Matija Subotić (DM) 652' | 14 nastupa | 18 godina
    • Mirko Šušak (LW) 303' | 11 nastupa | 21 godina
    • Noa Godec (LB) 121' | 3 nastupa | 18 godina
    • Ivan Canjuga (LW) 97' | 4 nastupa | 20 godina
    • Luka Savatović (GK) 90' | 1 nastupa | 21 godina
    • Anes Huskić (AM) 28' | 2 nastupa | 18 godina
    • Marcel Lorber (CM) 11' | 1 nastup | 21 godina

Locosi su već godinama apsolutni lideri po kontinuitetu mladih. I u ovom trenutku imaju tri stupa momčadi u vidu mladih igrača. Diop, Stojaković i Krivak su itekako već formirani HNL igrači... petorica njih ima s preko 600 odigranih minuta. To je već dokazani sustav, nikako slučajnost. Određeni igrači su sigurno spremni za sljedeći korak u karijeri, samo je pitanje je li to dovoljno za odlazak u inozemstvo ili bi bilo bolje po njih odraditi još koju HNL sezonu u nešto jačem okruženju.

S 6.520 minuta imaju najveću ukupnu minutažu u ligi i to je još jedan dokaz sustavnog i planskog korištenja mladih jer uglavnom se u tom rosteru pojavi više njih koji mogu biti nositelji... ne ovise o jednom "alibi" igraču koji je nedodirljiv.

VARAŽDIN;
    • Mate Antunović (CF) 225' | 10 nastupa | 21 godina
    • Domagoj Begonja (LB) 112' | 4 nastupa | 20 godina
    • Sven Lesjak (CB) 35' | 2 nastupa | 19 godina

Šafa koristi samo tri U-21 igrača, svi oni su s zanemarivom minutažom... koriste se isključivo kao potreba jer praktički ne koriste mlade igrače u onom pravom natjecateljskom smislu. Međutim, imaju nekoliko zanimljivih 22.-23.-godišnjaka.

S 372 zbrojene minute za mlade igrače drže uvjerljivo posljednje mjesto na ovoj tablici, ali uvjerljivo. Iznad njih je Vukovar kao deveti sa 1.837 minuta.

SLAVEN BELUPO;
    • Antonio Jagušić (AM) 1.610' | 19 nastupa | 20 godina
    • Filip Krušelj (LB) 915' | 12 nastupa | 20 godina
    • Zvonimir Katalinić (LB) 573' | 10 nastupa | 21 godina
    • Gabrijel Šivalec (LW) 211' | 9 nastupa | 17 godina
    • Ernis Qestaj (CF) 22' | 2 nastupa | 19 godina
    • Leon Bošnjak (DEF.) 6' | 3 nastupa | 19 godina
    • Erik Ridjan (LB) 5' | 1 nastup | 20 godina

Jagušić je tu sa 1.610 minuta apsolutni lider i tata ove momčadi. Šivalec tek dolazi, a Krušelj i Katalinić već imaju svoju zapaženu rolu u ekipi.

Slaven je s 3.342 minute treći u ligi po broju minuta, od čega velik dio toga otpada na dva, eventualno tri igrača.

GORICA;
    • Ante Kavelj (AM) 1.545' | 19 nastupa | 20 godina
    • Luka Vrzić (RW) 890' | 16 nastupa | 18 godina
    • Medin Gashi (CF) 171' | 11 nastupa | 19 godina
    • Zvonimir Josić (CB) 169' | 4 nastupa | 19 godina
    • Stjepan Kučiš (MID.) 148' | 6 nastupa | 18 godina
    • Jakov Gurlica (CB) 5' | 1 nastupa | 21 godina

Puno premalo sam ih gledao da mogu dati neki sud van ove gole statistike, ali sudeći po minutaži Kavelja i Vrzića imaju u njima dva vrlo ozbiljna projekta za njihove prilike.

VUKOVAR 1991;
    • Vito Čaić (DM) 594' | 10 nastupa | 20 godina
    • Kristijan Čabrajić (LB) 364' | 5 nastupa | 21 godina
    • Luka Klanac (CW) 311' | 7 nastupa | 20 godina
    • Samuel Koeberlé (DM) 235' | 7 nastupa | 21 godina
    • Luiz Farias (CB) 123' | 2 nastupa | 21 godina
    • Rai (LW) 120' | 4 nastupa | 21 godina
    • Roko Perković (RB) 90' | 1 nastup | 20 godina

...

Moguće da sam nekog promašio, pa ako netko uoči nek nadopuni... posebno mi tu smrdi Varaždin, ali već mi se muti pred očima od brojki pa nemojte zamjeriti.
  • Omake
    14.4k
    Mislim da je ovdje prikladnije nego u drugoj sekciji gdje je inače objavljeno. Liga nam je zadnjih deset sezona postala godinu i pol starija (po prosječnu igraču). Ako se trendovi nastave mogli bi vrlo lako imati sezonu gdje igrači stari 22 godine ili mlađi ne odigraju ni petinu mogućih minuta. U ligi gdje 1 klub ispada i 2 kluba imaju kakvu takvu euro perspektivu, strašno malo.

sBgPDCV.png

Lista u22 igrača s najviše minuta u sezoni 2015/16, sezoni s najviše minuta za mlade u zadnjih 10.

b8ZLozm.png

Nešto dok sam se još zabavljao draftom. Napredak igrača kroz prvih 5 sezona u NBA ligi kroz Win shares/48 minuta. Apsolutno nikakve korelacije između napretka i količine minuta. Vjerojatno jer ima dosta igrača koji znaju da će igrat pa idu linijom manjeg otpora. Tako nešto se događa i po nogometnim ligama s pravilima zaštićenog godišta.

aK99g1D.png
  • Mali dioničar
    19k
    Iz Bobanovog intervjua za Guardian.

We have walked back over to Boban’s office and in walks Albert Capellas, appointed by him to head up Dinamo’s academy in June, for a brief introduction. Capellas spent more than a decade working with Barcelona’s youth and B sides. Boban’s plan is to blend a La Masia-style methodology with the heart that has helped launch scores of Croatian footballers to greatness.

“We would like to have one of the best football schools in Europe and I believe that, in a few years’ time, we will have it,” Boban says. “So that everyone knows that, if they are thinking about taking a player from Dinamo, it is an educated player.”

He thinks Dinamo can become a credible stop for youngsters from bigger leagues who need to refine their competitive edge. The 20-year-old Sergi Domínguez – “one of the best young defenders in the world, if not the best” – arrived from Barcelona during pre-season in a notable yield from the relationship. Dani Olmo once beat a similar path. Cardoso Varela, a former Porto winger who has just turned 17, is widely expected to swap Zagreb for the Camp Nou next.

Boban’s conviction is hypnotic. But can such methods be enough to make teams such as Dinamo competitive in a sport whose elite are unmoored and disappearing over the horizon? “I believe in time we can do it,” he says, citing Atalanta as the model of a club driven by smart decisions.
  • Zagi
    13.8k
    I believe in time we can do it,” he says, citing Atalanta as the model of a club driven by smart decisions.Mali dioničar
    Zna netko više o Atalanti zadnjih godina i na kojim stupovima počiva njihov model?
  • Mali dioničar
    19k
    Zna netko više o Atalanti zadnjih godina i na kojim stupovima počiva njihov model?Zagi

Rekao bih skauting i na zgražanje foruma dugoročno trenersko rješenje.

Jasno nam je svima da Dinamo zadrži proizvodnju vlastitih igrača i cijene koje postiže s njima i nadoda skauting, to bi bio golemi napredak.

Jasno da su Sammir, Soudani i slični igrači dali puno klubu kroz plasmane u Euro natjecanja, ali još jedan korak naprijed bi bilo kupiti 5-6 mladih igrača kao ljetos pa prodati trojicu od njih po cijeni 5-6 puta ukupne investicije u sve njih.

Ne sjećam sa da je Dinamo do sada kupio nekog "Domingueza" ili "Vinlofa" i prodao ih u profitu.

Zaradjivalo se jedino na domaćim kupljenim, vlastitim proizvedenim hrvatskim igračima plus Dudu i Olmo.
  • Zagi
    13.8k
    Baš kaj sam tražio, thx!
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.