• Tranzicijski Napad
    904
    A kaj slika, ovak po gradu ili
  • Sajla
    15.1k
    definitivno dobar odabir za ozbiljniji ulazak u svijet fotografije.
    obrisao sam sad dosta toga što sam napisao jer sam otišao predaleko, pa ću skratiti - u ovom trenutku ne možeš pogriješiti s kupovinom.
    ako nije zahtjevan (u fotografskom smislu), ovo će mu biti dovoljno dok god aparat radi, možda će si još dokupiti neku sitnicu tipa stativ, ili nešto malo skuplje kao što je blic ili specijalizirani objektiv (ultraširoki, makro, teleobjektiv).
    ako jest zahtjevan i specijalizira se za nešto što voli fotografirati, onda će s ovim naučiti osnove i shvatiti što mu fali u ovom setupu, gdje ga ograničava, pa da bi onda mogao pametno odabrati što će sljedeće kupiti i gdje investirati. a to mu ne možeš sad kupiti na samom početku jer ne znaš kamo će ga ovaj hobi odvesti.
    ono što mu želim je da ne postane sakupljač fotoopreme nego da fotka. da si nađe svoju nišu koja ga najviše veseli i zanima, bilo da su to portreti, pejsaži, makro, ulična fotografija, a onda će vrlo lako sam odabrati opremu.
  • Eduardo
    27.5k
    uglavnom su to obiteljske slike i priroda.

hvala frende :clap:
  • JMastermind
    1.2k
    Sajla je manje više u pravu.

E sad, dosta su popularni mirrorless aparati jer su brži i jednostavniji za početnike, samo zericu skuplji za ono što valja. Evo ti ispod link pa nek se netko od ovih dvojice gore nadoveže.

https://www.links.hr/hr/digitalni-fotoaparat-canon-eos-r50-rf-s-18-45mm-f45-63-is-stm-242-mp-4k-ultra-hd-crni-020301102

@Sajla @Tranzicijski Napad
  • Sajla
    15.1k

to je jedna od stvari koju sam napisao pa obrisao da ne kompliciram previše :)
    htio sam predložiti mirrorless aparat, ali me prebacilo kontra zbog cijene i objektiva. originalni prijedlog pokriva puno veći raspon jer ima taj 75-300 objektiv, pa početniku daje više opcija. ja na aparatu 80% vremena držim ultraširoki objektiv, 15% makro i 5% sve ostalo, ali do toga je trebalo doći dok sam shvatio što volim i što mi treba.
    faktor za uzeti u obzir - ima li kolege i prijatelje koji se bave fotografijom od kojih bi mogao posuditi neki komad opreme? ako su prijatelji u klubu Nikon ili Sony, a on jedini uzme Canona, ništa od toga.
    da sebi uzimam od nule, išao bih na Canon mirroless sustav, ali to je izvan navedenog budžeta. to može napraviti i za godinu dana i neće puno financijski izgubiti, a uostalom, škola se plaća ;)
  • JMastermind
    1.2k
    a mislim, ja osobno imam 600D na kojem je 95% vremena sigmin f1.4 30mm, 75-300 ide na njega tu i tamo, kad fotkam utrke ili nogomet :lol:
    za ono što meni treba dovoljno... iako sve mislim uzet ću si full frame, al kako mi se čini ići će mirrorless ako se ikada odlučim. No koliko u zadnje vrijeme fotkam, neće baš uskoro biti...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.