• Ijayi Atiemwen
    6.6k
    Koji je po tebi glavni razlog za tako mali broj gledatelja na utakmicama slovenske lige?
  • ivanlivno
    426
    jugonostalgičarski slovenski — LA BOMBA

Slovenski mediji su duboko srbizirani, i vodeći su u promociji antihrvatske propagande.

zato što se za vrijeme komunizma sistematički rušio slovenski klupski nogomet — LA BOMBA

Mozes li dublje o ovome kada mogneš?
  • LA BOMBA
    813
    Koji je po tebi glavni razlog za tako mali broj gledatelja na utakmicama slovenske lige? — Ijayi Atiemwen

Ima tu više razloga. Slovenija ima vrlo malo urbanog stanovništva, imaš samo dva grada koji imaju više od 50k stanovnika, Ljubljana (300k) i Maribor (100k). Ostali klubovi dolaze iz malih gradića veličine Koprivnice. Neki klubovi u prvoj ligi dolaze doslovno iz sela kao Radomlje (1800 stanovnika) i Aluminij iz Kidričevog (1100 stanovnika). Tako da tu nema nekog velikog potenciala za skupiti masu navijača.

U Sloveniji nemaš ekvivalent Dinama i Hajduka, nacionalnih klubova koji bi imali ogromno navijača po cijeloj državi. Olimpija i Maribor su više ograničeni na svoje gradove, za njih navijaju u ostalim dijelovima Slovenije jedino kad je neki hype zbog uspjeha u Evropi. Olimpija i Maribor su ti više kao Osijek i Rijeka u tom smislu. Inače taj hype oko uspjeha je opčenito mentalitet ljudi u Sloveniji i način kako prate sport, ujedine se oko sporta gdje su u danom momentu dobri slovenski sportaši, a ostalo ih ne zanima. Znam da je i u drugim zemljama tako ali Slovenija je baš ekstremni primjer toga. Ljudi će potrošiti masu para i ići u Dallas gledati Dončića a neće ići na stadion 500 metara od njih.

Na derbiju Olimpija-Maribor se još skupi ogromno ljudi jer to je veliki događaj oko kojeg ima hype, a na ostalim utakmicama ih neće biti mnogo. Pogotovo je razočarenje posjet u Ljubljani koja ima samo jedan ozbiljan klub i dosta stanovnika (sa okolinom ima negdje pola milijuna ljudi), a jednostavno nema te kulture praćenja lokalnog kluba. Možda je to i zato što je Olimpija vrlo loša u razdoblju samostalne Slovenije, čak je i propala 2005 i počela opet iz 5. lige, imali su niz 21 godina bez titule od 1995 do 2016, pa je u to vrijeme skroz pao interes.

Onda ima tu još stereotipa iz vrijemena bivše države, da je nogomet "balkanski sport" sa kojim se u Sloveniji većinom bave imigranti iz južnih republika Jugoslavije, i da se Slovenci trebaju baviti više elitnim sportovima kao skijanje, hokej, biciklizam itd. Jednostavno se nije razvila ta kultura praćenja lokalnog kluba. Iznimka su možda jedino Murska Sobota in Maribor.
  • Filip85
    1.6k
    sa kojim se u Sloveniji većinom bave imigranti iz južnih republika Jugoslavije — LA BOMBA
    i da se Slovenci trebaju baviti više elitnim sportovima kao skijanje, hokej, — LA BOMBA

U Medveščaku su igrali pravi "Slovenci", Murajica Pajić (1988/1989). i Sabahudin Kovačević (2016./2017.).
  • LA BOMBA
    813
    U Medveščaku su igrali pravi "Slovenci", Murajica Pajić (1988/1989). i Sabahudin Kovačević (2016./2017.). — Filip85

Kao što sam rekao, to su bili stereotipi koji su postojali za vrijeme raspada Jugoslavije. Tada su se u Sloveniji isticali i promovirali sportovi koji su bili manje prisutni u drugim republikama Jugoslavije da bi se tako učvrstio identitet u odnosu na druge nacije u SFRJ. Nogomet je tada bio u drugom planu i sistematički se je ignorirao za vrijeme samostalne Slovenije i još danas prilično je ignoriran sa strane državnih medija i struktura. Zato se nije u Sloveniji razvila kultura praćenja lokalne lige i lokalnih klubova. Unatoč tome nogomet je uvijek bio sport #1 među ljudima, samo da ljudi više vole pratiti strane klubove.

Dosta ljudi iz bivše Jugoslavije podcenjuje slovenski nogomet a mislim da su slovenski klubovi prilično dobro vođeni sa obzirom na situaciju, jer su se navikli raditi sa malim i znaju da ih neće spašavati država i politika. Npr. u Sloveniji nitko nije spašavao najvećeg povijesnog kluba Olimpija kad je propao 2005. U Srbiji se nešto tako ne bi moglo dogoditi, da Zvezda skroz propadne i počinje sa nule iz 5. lige. Vučić ih spašava. Ali zato su i cirkus klub koji se neće nikad učiti iz svojih grešaka. Slično Hajduk koji ima veliki dug i neće promijeniti katastrofalnog vođenja kluba. Takav način vođenja kluba je ostanak propale bivše države koja je privilegirala određene klubove.
  • quizzy86
    200
    Kad je Zvone zajedno sa Maldinijem došao u Milan izabrali su Giampaola (koji je vodio Sampdoriu) za trenera, što je bila velika pogreška. I jako slična situacija našoj, što zbog nedoraslog trenera, što zbog kluba kojeg je vodio prije. Tako da nije Zvoni prvi put da promašuje s trenerom, ali kao što je pogodio sa Piolijem koji je naslijedio Giampaola, vjerujem da će pogoditi i sada, jer sigurno je i on svjestan pogreške!
  • Jos-Optimus
    13.9k
    možda i čeka da ovaj pobere otkaz u Fiorentini pa ga opet nagovori da dođe kod njega
  • Dinamovapriča
    1k
    Stefano Pioli je pred otkazon u Fiorentini…

Njega je Boban zadržo prije par godina u Milanu, dok su svi ostali bili za otkaz.
  • nemapredaje
    6.9k
    Njega je Boban zadržo prije par godina u Milanu, dok su svi ostali bili za otkaz. — Dinamovapriča

A možda ovdje leži odgovor na cijelu ovu situaciju. Ne kažem da sam ja za to da se Kovačević ostavi, ali mislim se nekako da Boban je.
  • hardek
    13.8k
    Stefano Pioli je pred otkazon u Fiorentini… — Dinamovapriča

Gledao sam Fiorentinu jučer. Grozota od nogometa, ljudi nemaju pobjedu u ligi nakon 10 kola. Totalni raspad sistema
  • Facke
    9.1k

5,5 miljuna covek sluzi u Fiorentine godisnje. :sweat:
    Da je pameten sedel bu do 2028 doma dok mu ugovor traja.
  • Dinamovapriča
    1k
    Imo je i Bennacer PREVELIKA primanja, pa je došao u Dinamo. Sve se može dogovorit, Boban i on imaju odličan odnos.
  • Sibirski plavac
    10.2k
    Ne znam, ne bih ja Talijana. Još imam traume od Mistera....

Španjolac/Portugalac bi mi bili prvi izbor. Nakon njih Nijemac.

Domaćih opcija koje su slobodne i valjaju baš i nema.
  • Zagi
    19.2k
    Meni su isto Talijani žešća tapija. Španjolci nam više pašu stilski.
    Posjed i dodavanja , nek protivnici trče.
  • Hebimir Strašni
    387
    Ja jedno zadnjih 20ak godina imam neku ideju u glavi da bi nama trebao trener tipa Otto Rehhagel (za one koji ga se sjećaju). Da se piša krv na treninzima i da se zna ko što kad i kako radi i to bez zahebancije. Pa mi smo nažalost u povijesti uvijek najbolje funkcionirali pod tom nekom "germanskom" čizmom/rukom. Al' hebi ga od ovih 100 trenera što smo promijenili nikad neki "švabo" da nam dođe pa da potvrdi moju teoriju :smile:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.