• deda
    40.9k
    Što će biti veći broj članova izlaznost će biti manja jer sve više obuhvaćaš rubno zainteresirane grupe dinamovaca. Trud da ih animiraš bit će eksponencijalno veći i od tog ne smijemo odustati.
  • emilperska
    11.6k
    Stoji..

Ali mi ćemo svoj limit članova doseći u neko skoro vrijeme. Demografski i lokacijski će se iscrpit svi resursi i baze i godišnji rast ce biti zanemariv. Dvoznamenkaste stope rasta mislim da necemo imati uskoro..
  • deda
    40.9k
    Apsolutno i zato će trebati zapeti s edukacijom tzv. novog članstva.
  • Bosskovitz
    19.1k

Govorio sam o apsolutnoj brojci, kaj je i tebi jasno jer si se referirao na to. Kad uzmemo sve okolnosti u obzir, ja najbrojnije klupske izbore u povijesti kluba i države smatram uspjehom, pogotovo uz činjenicu da zbog toga što se nitko od dežurnih foteljaša i kritičara Dinamovog proljeća nije htio kandidirati, makar da bude konstruktivna oporba, pa smo imali samo jednu listu.

Bi li bio veći uspjeh da je izašlo duplo više članova? Pa naravno da bi. Najsretniji bih bio da imamo 100% izlaznosti, ali to naprosto nije nesto sto je realno.
  • ZgDLions
    1.5k
    U postu sam objasnio otkud naš poništeni glas

Pokušavamo približiti članove klubu, a moja žena grinta cijelo jutro jel se klub prema njoj ponio nekorektno.
    Nama doma je to zajebancija, ali se ona uvrijedila.
    Mi idemo na sve izbore i učimo djecu, koja odavno to više nisu, da se netko borio za to da mi možemo glasati.
    Ok, desila se neka tehnička poteskoća, ali uzeli joj broj i ona rekla da nije bed da se vrati.
    Da je barem netko nazvao i ispričao se zbog problema, a ovako ispada da za njen glas i nju klub nije briga.
    Ona je tako protumačila i nije joj drago, mislim mi ne kupujemo osim u shopu i ne baš jednu stvar godišnje, gledamo za poklone i potrosimo koju kunu na Dinamo.
    Valjda je klubu stalo do svojih članova, ali ko bi ga znao.
  • Šteco
    1.2k
    S druge strane, imali smo i opciju online glasanja, što je stvarno olakšalo stvar, pa se možda moglo očekivati nešto više od tih 27%. Zašto? Zato što online opcija u startu pobija svaku moguću ispriku za nemogućnost glasanja.Eduardo

Ono što mene ovdje zanima, te bi bilo dobro vidjeti može li se doći do takve informacije, koliko je ljudi ujutro pokušalo glasati online kad sustav nije radio (ili je djelomično radio), te kasnije nije odradilo glasovanje?

Vjerujem da se kroz neki error log to može vidjeti, no pitanje je koliko je jednostavno kroz taj log definirati korisnike i vidjeti koliko je različitih korisnika pokušalo glasati, pa usporediti s brojem pristiglih glasova.

Znam čovjeka koji je pokušavao, nije uspio, na kraju je odustao jer je smatrao da to ne zna napravit zbog svojih godina, a odlazak na stadion nije bio opcija. Sumnjam da takvih ima jako puno, ali vjerujem i da nije jedini, jer kao što @deda kaže, "ljudi su jednostavno takvi, lijeni, dokoni, nezainteresirani", pa ako ne prođe jednostavno i odmah, ljudi odustanu.
  • vjeko1701
    18.6k
    Znam čovjeka koji je pokušavao, nije uspio, na kraju je odustao jer je smatrao da to ne zna napravit zbog svojih godina, a odlazak na stadion nije bio opcija.Šteco

Ima to, puno ljudi već 40-45+ su dosta informatički needucirani i imaju određenu dozu straha prema tome svemu. Čim se pojavi prvi problem, odmah se odustane sa izjavom "ma nije to za mene". Tisuću puta sam to čuo.

Dodano na to, zbilja je imalo utjecaja činjenica da je u pitanju bila samo jedna lista pa mnogi nisu vidjeli poantu da čisto "iz pristojnosti" to odrade. Neki čak i po internetu to pišu da su jednostavno pustili da drugi odrade "tu formalnost".
  • Crni86
    15.1k
    Ovo je samo pokazatelj da jos ima posla. Kak je deda napisao s ljudima treba radit kako oko dolaska na stadion tako i u ovim segmentima - bit ce to sve dobro.
  • criticus
    4.9k
    Ima to, puno ljudi već 40-45+ su dosta informatički needucirani i imaju određenu dozu straha prema tome svemu. Čim se pojavi prvi problem, odmah se odustane sa izjavom "ma nije to za mene". Tisuću puta sam to čuo.vjeko1701

Prijedlog za iduće izbore:
    U svakom gradu, zupaniji ili nekom središtu regije, kako gdje se može, zadužiti povjerenike da osiguraju neko mjesto sa par računala di bi ljudi koji nisu "od tehnologije" mogli doći i glasati na siguran način bez straha.
  • ZrnTSCHeZ
    1.5k
    Govorio sam o apsolutnoj brojciBosskovitz

OK, uzimaš kao mjerodavnu brojku onu koja ti odgovara...i tu se slažemo da se ne slažemo.

Jer kao prvo izlaznost se iskazuje u postotku, a kao drugo kao što sam već napisal samo 400 novih glasača na dodatnih 15000 članova nije baš respektabilna apsolutna brojka (a kamoli u postotku).

Ako bumo za 5g imali 50000 članova s pravom glasa, a njih svega 7900 izađe, ja opet neću doživljavati izlaznost kao rekordnu, ti budeš

@deda dobro veli da će proširivanjem članstva izlaznost biti manja jer su to rubno zainteresirani, čak veli da je 50% iluzorno...što dovodi do zaključka i da je mehanizam referenduma u praksi vrlo teško provediv, da ne velim baš mrtvo slovo na papiru (na što sam i ukazival klubu kod javne rasprave)
  • vjeko1701
    18.6k
    U svakom gradu, zupaniji ili nekom središtu regije, kako gdje se može, zadužiti povjerenike da osiguraju neko mjesto sa par računala di bi ljudi koji nisu "od tehnologije" mogli doći i glasati na siguran način bez straha.criticus

To bi bilo ok, ali svejedno bi morao biti neki predstavnik kluba prisutan da zaustavi izrabljivanje. Moglo bi biti situacija di netko nabija glasove nekoj listi sa "ma mi ćemo vam deda to pokliktati, samo reci za koga" pa onda daju glasove listi po želji.
  • jedan u nizu
    15.3k
    Jedino Barcelona i Real Madrid mogu imati ogromnu izlaznost kada biraju izmedu dva kandidata koji donnose svoj novac u klub i koji daju neka obecanja.
    Koji se suceljavaju na TVu, koji obecavaju nove stadione, nova pojacanja od 200M eura i slicno.

Kada imas takva dva kandidata onda je logicno da ce ljudi izabrati nesto.

Kod nas bi jedina izlanost bila ogromna kada bi jednu listu predvodio Boban, a drugu Mamic glavom i bradom.
    Jedino tada bi svi taticevci izasli iz svojih rupa, a svi ostali bi izasli kako bi onemogucili govna da se vrate u klub.
  • vjeko1701
    18.6k
    dobro veli da će proširivanjem članstva izlaznost biti manja jer su to rubno zainteresirani, čak veli da je 50% iluzorno...što dovodi do zaključka i da je mehanizam referenduma u praksi vrlo teško provediv, da ne velim baš mrtvo slovo na papiru (na što sam i ukazival klubu kod javne rasprave)ZrnTSCHeZ

Za glasanje, ja bi bio sretan da se brojka kreće oko 40%. Al referendumi su malo drugačija stvar. Tu su gotovo uvijek u pitanju polarizirajuće stvari i to redovno nadmaši glasanja po interesu i izlasnosti.

Recimo u Hrvatskoj, referendum o EU je imao izlasnost oko 50% dok se izbori kreću oko 35%
  • Gradjanskidinamo
    4
    Mislim da su izbori sa ovom izlaznošću ipak uspjeh. Prvi su i jedna je lista. U budućnosti kada će možda biti više lista i demokratska oporba izlaznost će biti i nešto veća. Sada imamo situaciju da je "oporba" apsolutno protiv izbora i demokratskog ustroja kluba uopće pa imamo situaciju da smo svi koji smo za jedan član jedan glas na istoj strani a oni koji su za klub kao privatnu prčiju na drugoj. Za 10 godina će se voditi rasprave o idejama i projektima kako poboljšati klub i upravljanje istim u okviru ovog demokratskog uređenja a ne jesi li za građanski, slobodan dinamo ili za dinamo bankomat.
  • Droljo
    21k
    Jel stvarno bitna izlaznost kad imamo jednu listu? Neki pokazatelji bla bla su glupost kad smo komforni i aktivirat ćemo se samo kad je neka borba i stani pani situacija. Meni je to normalno. Ja sam odradio online al jedva sam se sjetio. Takvi smo i dok ne gori pod nogama fotelja je majka...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.