• deda
    40.7k
    U teoriji kad bi umjesto Slavena, Lokse, Vukovara i Gorice u prvoj ligi imao Zadar, Šibenik, Karlovac i Marsoniju to bi bio maksimum maksimuma. Ali to se neće tako skoro, a možda i nikad dogoditi. Iz puno razloga.
  • Droljo
    20.9k
    Opet šteta je da grad sa okolicom od 150k ljudi jedva puni stadion koji je po kapacitetu vise za gradove poput Šibenika i VaraždinaLjubo

I sad to usporedi sa zagrebom i okolicom koja ima deset puta više ljudi i opet ne napunimo takav stadion koji je za Varaždin ili Šibenik...

Zadar, Šibenik, Karlovac i Marsonijudeda

Prije svih ovih bi Cibaliju i Vinkovce spomenuo.
  • Tvrdica McTvrdi
    2k
    Nažalost (ili na sreću po velike) ima jako malo pravih navijača drugih klubova. Ajmo čak reći da Osijek i Rijeka tu dobro stoje (iako imaju po pola grada kaj su zapravo simpatizeri Hajduka ili Dinama), čak i ovi spomenuti poput Karlovca, Zadra i Šibenika (osim samih Funcuta) su isto primarno navijači Hajduka ili Dinama i teško ce se to promijeniti. Vjerojatno ima nešto u tome da je stoljeće Jugoslavije dovelo do toga da se majorizira u ta dva kluba.
  • crophantom
    2k
    upravo je to nasljeđe proklete Juge krivo za to, niko me ne može uvjeriti u suprotno.
    Tako da ako i ima šanse da se nesto značajno promijeni, trebat ce jos jedno 35 godina proći.

Druga stvar je to sto i većinu klubova realno boli kifla za to, maksimalno su neambiciozni, ako prezive sezonu i osvoje 7. Mjesto top. Ko ce se jos brinuti o stvaranju baze navijača il odnosu s njima.
  • NitkoBitan
    31.4k
    Koraci prema izgradnji novog Maksimira idu dalje, predsjednik Odbora za stadion (Nauković) idući ponedjeljak gostuje u Zona Dinamo podcastu te je otvoren za sva pitanja pa je vrijeme da se malo prođe kroz to kako bi novi Maksimir mogao izgledat. Ono što skoro pa definitivno znamo je to da će stadion bit dvoetažni uz jednoetažnu navijačku tribinu. Primjera stadiona takve konfiguracije u Europi nema puno, doslovno se mogu izbrojat na prste jedne ruke. Bit će veliki arhitektonski izazov složit dobar stadion uz sve zahtjeve (etaže tribina, sky boxevi (broj, kapacitet, lokacija na stadionu), VIP mjesta) te se nadam da će se odlučit za najbolji odabir bez obzira na moguće povećane troškove. Pa krenimo sa primjerima...

Raiffeisen Arena - LASK Linz

23-01-02-Raiffeisen-Arena-c-LASK.jpg

Kapacitet: 19.080
    Godina izgradnje: 2023.
    Trošak izgradnje: 85m

Europa-Park Stadion - SC Freiburg

Freiburg-Stadium-Gorter-Dachausstieg.webp

Kapacitet: 34.700 (12.400 stajaća mjesta, 22.300 sjedeća)
    Godina izgradnje: 2021
    Trošak izgradnje: 126.5m (stadion 76.5m, infrastruktura 50m)

Signal Iduna Park - Borussia Dortmund

Dortmund-Signal-Iduna-Park-1-xcygh8.webp

Kapacitet: 81.365

Prije promjene imena zvan Westfalenstadion, jedan od najlegendarnijih stadiona na svijetu sa jednom od najboljih atmosfera. Bez obzira na manjak simetrije za razliku od većine drugih stadiona, odlično izvedeno arhitektonsko čudo. Broj obnova, renovacija i zbroj troškova mi se uopće i ne da bilježit, a za nas ionako nebitno s obzirom da je stadion BVB i više nego duplo veći od budućeg Maksimira. Naveo sam samo kao estetski primjer dvoetažnog stadiona sa jednoetažnom navijačkom tribinom.

Ima nekoliko primjera stadiona sa dvoetažnim tribinama uz teren te jednoetažnim tribinama iza golova, recimo stadion Geoffroy-Gucihard (Saint Etienne) kapaciteta 41.965 mjesta koji za mene slovi za jednog od kultnijih i ljepših, te recimo stadion Wisle Krakow koji je veličinom tu negdje sa novim Maksimirom (33.326). Stadion Wisle Krakow na slici ispod...

stadion-henryka-reymana55.jpg

Mišljenje: Jedini realni primjer stadiona koji zadovoljava ono što se očekuje od novog Maksimira je stadion Freiburga, dvoetežan je sa jednoetažnom navijačkom tribinom. Ali... Stadion Freiburga ima 19 sky boxeva za njihovoj "zapadnoj" tribini te je to tako ukomponirano kod njih, koliko se sjećam netko je na Zoni spomenuo da će na novom Maksimiru sky boxevi bit i na zapadnoj i na istočnoj tribini, odnosno preko 30 njih u prostoru između etaža. A kako će to izgledat... nadajmo se da će ličit na pravi nogometni stadion a ne američki komercijalni cirkus.

Kompaktne tribine sa što manjom razlikom između etaža su ključ za dobru atmosferu i nogometni ugođaj, vidimo na sadašnjem Maksimiru što čini razlika između etaža, pa taman te tribine bile uz teren i pod krovom opet se gubi ritam navijanja. Također bi bilo poželjno da je donja etaža dosta većeg kapaciteta od gornje jer to ljepše i "prirodnije" izgleda. Zamislite da su donja i gornja etaža "50-50" i da je donja većinski popunjena a gornja skroz prazna, pa i nije baš lijepo za vidjet... a tako nešto smo imali prilike za vidjet na stadionu RB Salzburga. Copy paste stadiona/etaža poput stadiona RB Salzburga, AEKa i sličnih... što dalje od nas. Evo za kraj jedan bombončić od stadiona i kombinacija dviju etaža za koje se skoro niti ne primjeti da su odvojene....

Allianz Stadium - Juventus

juventus-stadium.jpg
  • jedan u nizu
    15.3k
    Ja sam apsolutno za opciju poput Juventusovog stadiona.
    Simetricno mi je vizualno puno ljepse, dok mi ostali ovi stadioni izgledaju malo bezveze. Dosta nezgrapno i sklepano djeluju.
    Ja sam vise za estetski prekrasan stadion, s kojim se mozemo pohvaliti i kakav dinamo zasluzuje.

Jasno da ne treba razdvajati tribine na 50-50, ali ovo kao sto Juve ima mi je top.
    Gornja etaza se prakticki nastavlja na donju. Moze sudjelovati u koreografiji, navijanju i atmosferi kao da je sve jedna tribina.

Takoder, moze se staviti da je donja navijacka tribina iskljucivo za clanove kluba (ili clanove grupe recimo), dok bi gornja tribina ostala za sve ostale, pa da se izbjegnu padobranci na navijackoj tribini, a opet ostavis opciju svim ljudima da iskuse malo navijacke tribine na gornjoj etazi.

Takoder, kako ima dosta skeptika oko popunjenosti tribina, gornja etaza se uvijek moze zatvoriti ako ne bude potrebe, a posto bi zauzimalo samo manji dio ukupnog kapaciteta, i dalje je super.
    Ako je 50-50, ne mozes bas zatvoriti gornje etaze, a vizualno je grozno da je donja tribina na pola popunjena, a onda gornja tribina isto.

Takoder, jos jedna stvar. donje etaze mozes staviti za godisnje ulaznice, a gornje ostavis slobodno pa se puni ljudima kada je veca dolaznost. Recimo da na stadionu od 35k imas posjetu od 20k. Gornje etaze bi vjerovatno bile vecinski prazne, ali bi svejedno ostale otvorene zbog nekoliko stotina godisnjaka tamo, i onda opet vizualno izgleda losije.
    Malo se kosi sa opcijom da imas vise opcija godisnjih ulaznica, ali mislim da se na dovoljno velikoj donjoj etazi mogu napraviti razliciti razredi godisnjih ulaznica.
  • Hnlovac
    3.3k
    slažem se s ovim za zatvaranje tribina ali si ne smijemo dopustiti da nas na tekme na novom Maksmiru dolazi ispod 20 000
  • Infinity
    19.5k
    Meni je Dragao idealan dvoetazni stadion. Najveca potraznja ulaznica je za zapad i istok, te bi mi bila logicna 'kockica' na prvoj etazi, a da gornju imaju samo istok i zapad.

Porto_Est%C3%A1dio_do_Drag%C3%A3o_2.jpg

Mozda nije losa opcija da se doda jug-gore s nekim mizernim kapacitetom, tj. 5% za goste.
  • NitkoBitan
    31.4k
    Meni je Dragao idealan dvoetazni stadion.Infinity

Dosta megalomanski za nas (50k). Ima jedan poprilicno slican stadion u Aziji, meni osobno top, kapaciteta 40k mjesta. Stadion Sultan Ibrahim.

Sultan-Ibrahim-Stadium-Iskandar-Puteri-1.jpg
  • Infinity
    19.5k
    Nisam ni mislio na kapacitet :grin: Davao sam primjer tipa stadiona, a 50.000 jest previse.

I ovo u Maleziji izgleda odlicno.
  • SAS1987
    18.6k
    Mozda nije losa opcija da se doda jug-gore s nekim mizernim kapacitetom, tj. 5% za goste.Infinity

Na takav nacin? Malo pedersko prema gostima :smile:

Sultan_Ibrahim_Stadium%2C_Iskandar_Puteri.jpg

Svaka cast Freiburgu ali je projekt koji je završio drugi bio puno bolji :smile:

21frei2.jpg
  • NitkoBitan
    31.4k
    ali je projekt koji je završio drugi bio puno boljiSAS1987

Nisu normalni... pa kaj je ovom falilo, koje je sluzbeno objasnjenje da su se odlucili na drugu opciju?

Ja bi ovo odmah potpisao za nas, plave stolice i deri.
  • agramZ
    2.8k
    najbolja stvar novog freiburgovog stadiona je to sto pored navijacke tribine i gostujuceg sektora imaju i treci stajaci sektor za domace navijace koji vole klasicno old school stajanje ali ne zele bas stajati na navijackoj tribini.
  • Schpatz
    860

Ovaj projekt stadiona Freiburga koji je zavrsio 2. je jako slican Wildparkstadionu u Karlsruheu.

[IMG-1323.jpg

Otvoren u srpnju 2023.

Prima 34 140 gledatelja.
  • nin0belan
    10
    Dinamova snaga je uvijek bila i puna velika istočna tribina. Svakako smatram da bi barem ta tribina trebala biti veća u jednom dijelu, poželjno donjem. Juventusov stadion je dobar primjer. Dakle asimetrična tribina, a ne 50-50. Na taj način bi se dobilo na osjećaju masovnosti, a i nastavila tradicija važnosti istoka kao tribine. Također, istok je tribina koja se najbolje vidi u prijenosu.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.