• marcio amoroso
    44.7k

A gle, bila je doista opasna i neoprezna igra i ima elemenata za isključujući karton. Meni ovo nije jedna od onih odluka koje je 100% pogrešna. Više je granična.
  • Dino
    4.2k
    Nije mi jasno zašto je sve u Hrvatskoj vezano uz VAR kao neka underground mafija čijim se podacima i ljudima ne smije pristupiti javno. Jel baš tolko teško imati transparentne snimke usred utakmice i nakon svake javno objaviti 90 minuta na nekoj od sluzbenih stranica?
  • rioda
    9.7k
    Da bi naši suci uopće funkcionirali kako treba, mislim da treba iz temelja promijeniti sustav. Meni je smiješno da suci na ovoj razini nisu profesionalci, nego svi rade negdje redovne poslove, a suđenjem se bave samo vikendom.

Ne razumijem da ih sustav (HNS) ne može podržati na način da ih zaposli profesionalno, nek budu 24/7 u tome, a dodatno budu plaćeni po odrađenim utakmicama. Postavi se jasan sustav bodovanja i ocjenjivanja rada, tj. suđenja, odrediš kriterije po kojima netko može upasti u igru ako je dobar ili ispasti iz nje ako je loš.

Danas imaš situaciju da ti suci rade po sportskim zajednicama, savezima ili na nekim drugim poslovima i vjerojatno im je muka od onoga što ih čeka za vikend. Pritisak na suce je ogroman, a naknade svi znamo kakve su. Pogotovo se vidjela razlika u primanjima kad su došli strani suci.

S ovako posloženim sustavom dobit ćeš kompetentnije i educiranije suce, fokus će im biti samo na tome i siguran sam da bi tada lakše neki od njih isplivali i na međunarodnoj sceni.
  • Mr Blue
    4.1k
    Slažem se u potpunosti, privatno u razgovorima zagovaram profesionalizaciju sudaca kao u američkim sportovima, otprilike.

Suludo mi je da sudci koji sude najveće svjetske utakmice i koji odlučuju sudbinu plesa milijuna i milijardi investicija zapravo to rade honorarno.

Sudac koji je sudio finale Lige prvaka (!) dobio je 10.000 eura prema dostupnim informacijama. Pa jedna kopačka tamo nekog Parižana koji je to osvojio vjerojatno vrijedi više.

A ista stvar vrijedi za Hrvatsku. 800e za utakmicu je smijurija. Klubovi gledaju kako će utržiti igrače za jedan-dva-pet milijuna eura, a igru kontrolira tip koji će u džep taj dan spremiti 800e. Smijurija.
  • Kumerle
    1.1k
    do prije 3 godine cca je bilo 300njak eura :lol:
  • Tvrdica McTvrdi
    1.6k
    I to je navodno bez putnih troškova, moraš ti doć iz Zeline npr u Split i odradit sve to za u konačnici nikakve novce.
  • Jurki
    18.8k
    ako mislis da bu Bel, Pajac i takvi debili sudili bolje ako bi bili bolje placeni - varas se.
  • Izet Hajrović
    6.1k
    a gle, uklizali su istovremeno, možda Boršić i prije. U toj situaciji je Boršić napravio najviše što je mogao, zaustaviti se ne može i skupio je noge. Druga opcija je bila uklizati s ispruženim nogama i džonom potencijalno "prepoloviti" Božića. Čak mi se sviđa Strukanovo objašnjenje, nije tu bilo nikakve namjere, obojica su uklizala, još je Boršić skupio noge i jednostavno "bad luck" za Božića i htio je ostati pri žutom kartonu što je za mene ispravno, ali onda ovo naglašavanje udarca u glavu da bi se prodala odluka je skandal. Ako nisi siguran, ostani pri prvoj odluci. Nebitno sad, nekome je crveni, nekome nije, ali to naglašavanje situacije od strane sudaca samo kako bi se opravdala (prodala) odluka je za hlađenje na neko vrijeme.
  • Pacho
    3.7k
    Evo jedan graf koji vizualno prikazuje koliki je Dinamo statisticki outlier po odnosu dosudenih penala i zabijenih golova iz igre kada ga se usporedi sa prakticki svim relevantnim ligama. Ne da mi se pisati post od 2k rijeci pa cu u kratkim crtama opisati o cemu se radi, a mogu odgovoriti na pitanja ako nekoga vise zanima.

Metodologija: Usporedba odnosa dosudenih penala i zabijenih golova iz igre
    Izvor podataka: Fbref.com
    Vremenski raspon: Od sezone 2019/2020 do danas
    Prikazane ekipe: Samo drugoplasirane PO BROJU DOSUDENIH PENALA iz svake lige
    Y os: Razlika (%) izmedu drugoplasirane ekipe i prvoplasirane ekipe (opet ponavljam - po broju dosudenih penala) u zabijenim golovima iz igre (dakle ne ukljucuje zabijene penale)
    X os: Razlika (%) izmedu gore navedenih ekipa u dosudenim penalima

Sheet-1-2.png

Dakle, svaka tocka na grafu predstavlja ligu, a ujedno i drugoplasiranu ekipu po broju dosudenih penala za istu za gore navedeno razdoblje. Tako da je npr. Bayern usporeden sa Leipzigom (koji se ne vidi na grafu), jer je isti imao najvise penala, a Inter sa Romom, jer je Roma imala najvise penala.

Dinamo ima 39.1% vise golova iz igre od ajduka tijekom tog razdoblja, a 32.8% manje penala. Da bi se vidjelo koliki smo statisticki outlier dovoljno je baciti oko gore lijevo i vidjeti koliko je Dinamo usamljen u odnosu na drugoplasirane klubove (po broju penala) iz preostale 32 lige. Jedini smo koji toliko vise zabijaju iz igre, a kojima je dosudeno toliko manje penala. Najblizi su nam Persepolis sa +14.5%, -29.5% i Flamengo sa 21.9%, -18.4%. Dakle niti blizu.

Planirao sam skupiti jos podataka tipa udarci na gol, ulasci u 16, itd i provuci ih kroz par machine learning modela, ali mislim da nema smisla, jer i ovakva smijesna analiza od 5 minuta pokazuje o kakvoj se lakrdiji radi.
  • Paggini
    64.1k
    @Pacho teški ikonizam, dajte mi ove stvari u venu

Dinamo ima 39.1% vise golova iz igre od ajduka tijekom tog razdoblja, a 32.8% manje penala.Pacho

Sve što itko treba znati o HNLu
  • Pacho
    3.7k

Nisam znao da li staviti tu ili u HNL temu. Nek preseli netko od modova ako misli da je tamo prikladnije.
  • Dr Hofmann
    3.7k
    Nije dobar graf, nije uračunat utjecaj Hajduka na HNL i činjenica da bez njega liga nema smisla jer oni dižu rejting, gledanost i sve u svemiru.

Mora se pričati o Bruni Mariću, prvoj utakmici finala Kupa 2009., Vrsaljkova ruka, VAR komunikacij iz koje se jasno vidi da je sve naštelano za Dinamo.

Ne smije se pričati o slijedećim temama:

Upravo ovakvi grafovi i analize jer su subjektivni, nestanku struje u Puli prošle sezone, odbijanju stranih sudaca, spominjanju sad već starije brojke da je u cijelom svijetu samo jedan klub iz Kostarike imao više penala od tovara

https://www.vecernji.hr/sport/hajduk-je-drugi-klub-na-svijetu-po-broju-dosudenih-penala-ispred-njega-je-samo-momcad-iz-kostarike-1673836
  • Paggini
    64.1k
    spominjanju sad već starije brojke da je u cijelom svijetu samo jedan klub iz Kostarike imao više penala od tovaraDr Hofmann

Da se sudili kako se trebalo suditi, imali bi i više od njih, ali zna se KOME to nije pasalo
  • Zg123
    2.3k
    Vecina nasih sudaca ti je ili negdje uhljebljena ili imaju neki privatni biznis tako da je njima sudjenje honorarni posao i dobra zabava i usput zarade minimalno 1000 eura mjesecno. Pa tko ne bi htio honorarni posao za te pare?
  • reziser
    7.7k
    ecina nasih sudaca ti je ili negdje uhljebljena ili imaju neki privatni biznis tako da je njima sudjenje honorarni posao i dobra zabava i usput zarade minimalno 1000 eura mjesecno. Pa tko ne bi htio honorarni posao za te pare?Zg123

Eto svima ovdje prilika da brzo i lako zarade….polozis za suca( ne treba diploma)
    I lova curi…
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.