• pjetlić
    118

Ovo je bas nakaradno. Nemam drugu rijec. A ne znam koja je brojka od te dve luđa.
  • Zg123
    2.3k
    da samo doci na najvisu razinu moras imati dobru vezu i poguranac u 95% slucajeva
  • Danko
    2.2k

Ne u 95 već u 100% slučajeva.
  • reziser
    7.7k

Vi to iz osobnog iskustva ili baljezgate bezveze?
  • Danko
    2.2k

Baljezgamo, jasno
    Pa to se i vidi da sami talenti prolaze do shnl
    Samo znanje se gleda kod napredovanja, nikakvi mentori, veze, članske iskaznice itd...
  • reziser
    7.7k
    ajd dobro, sve znas :grimace:
    Imas mogucnost i ti probati…pa da kazes iz vlastitog iskustva
  • Izet Hajrović
    6.1k
    Bez zafrkancije, mislim da je Joža s Tribine pričao o tome, on je sudio prije. Napredak suca u Hrvatskoj je jako spor. Kad sudac tek počne suditi i krene od najnižih liga, njemu treba 8 godina da dođe do 1. HNL i to samo ako je dobar/talentiran. To je jako dug proces, naknade su slabe u nižim ligama, a o pomoćnim sucima da ne govorim. Normalno je da mnogi odustanu od tog posla, puno je tu odricanja.
  • Mr Blue
    4.1k
    Ma ne mislim da bi eto baš oni bili bolji, naravno. Ali kad bi se sudačka organizacija profesionalizirala na nekim načelima koje rioda iznad mene spominje siguran sam da bi se vremenom iskristalizirali bolji sudci. Pa bavili bi se samo time, fokusirani bi bili samo na posao nogometnog sudca, redovito bi odrađivali edukacije, usavršavali se, možda išli i na kakve razmjene itd. Naravno, bili bi i bolje plaćeni.

Jednostavno, ovakvo stanje mi se čini skroz neodrživo i čini se šteta klubovima koji pokušavaju unaprijediti nogometnu igru. Ja osobno ne bih ni u ludilu bio nogometni sudac, čini mi se kao katastrofalan posao, čak i za honorarac.

Mislim da HNS tu ima jako puno prostora za podignuti kredibilitet i ozbiljnost lige. Nije mi suludo da troškove sufinanciraju i klubovi. Jednostavno, svima bi to trebalo biti u interesu.
  • Tvrdica McTvrdi
    1.6k
    Da, pričo mi je jedan dečko kog znam on sudi mlađima na razini Zagrebačkog saveza, par puta je ja mislim dobio neke županijske seniore. Puno tu ima seminara, treninga, čekanja, odlazaka u svakakva sela kaj ti uzme po pola dana, a naknade gotovo nikakve. Tako da ova priča da je to nekome eto tako side hustle da si uzme dodatnih par stotina eura mjesečno smiješno. I da imaš sve veze i siguran put treba ti puno godina svega ovog nabrojanog
  • reziser
    7.7k
    Kakva profesionalizacija sudaca. Puno premalo je utakmica u hrvatskoj za tako nesto. Kolika bi placa tu bila? To ne garantira nikakvu bolju kvalitetu sudjenja!
    Tko bi se toga profesionalno primio? Zajebes nesto, nenamjerno? Otkaz? Smanjenje place, smanjenje broja utakmica? Tko bi na to pristao?
  • reziser
    7.7k
    Ja osobno ne bih ni u ludilu bio nogometni sudacMr Blue

Ovim je sve receno….i takvih je tu velika vecina. A ostali nemaju volje
    I onda imas to sto imas…
  • Mr Blue
    4.1k
    Režek, što onda predlažeš za unaprjeđenje trenutnog stanja? Možda si napisao ranije, sorry, ali nisam skužio. Meni ovo sad nema nikakvog smisla. Pa naravno da ne bih za 800e po tekmi doveo sebe u situaciju da mi zbog jedne (nenamjerne) pogreške pola države prijeti dekapitacijom.

Nemam odgovor na sva pitanja što u slučaju nenamjerne pogreške, itd. Ali nije mi normalno da sudac u finalu Lige prvaka sudi za novac koji nogometaši zarade u jednom danu.

Nekim oblikom profesionalizacije imam dojam da bi se i sami sudci mogli bolje zaštiti.
  • Zg123
    2.3k
    kaj si ti Bruno Maric osobno? Pa znam ljude koji sude ili su sudili i kako to sve ide, uostalom lijepo malo ukuckas na internet sudacko obiteljesko stablo pa ces vidjeti o kakvoj velikoj obitelji se tu radi
  • reziser
    7.7k
    To je globalni problem u svijetu i svim sportovima. Nitko ne zeli biti sudac.

Prvo bi zastitio suce na svim razinama.
    Vrijedjanje sudaca- upozorenje, praznjenje tribina- praznjenje jedne tribine/ praznjenje stadiona(najnepopularnija mjera).

Financijske kazne klubovima za to su vise nego smijesne i jer ne diraju gledatelje/ navijace koji ce opet nastaviti vrijedjati.

Ovo razvlacenje sudaca po medijima, globalnim mrezama odvlaci sve mlade ljude da se bave ovim poslom. Gdje nema mladih, nema siroke baze, i s time se naravno smanjuje mogucnost iskakanja kvalitetnih sudaca.

O dekapitaciji , prijetnjama na radnim mjestima se nemora niti govoriti. To je posao za policiju.Recimo ona zastava s prekrizenom glavom Brune Marica na stadionu…prvo sigurno je snimljen onaj tko je zastavu drzao. Drugo prekinuti utakmicu dok se zastava ne makne. Ako se ne makne, pražnjenje tribina.

Zasto na evripskim tekmama nema baklji? Jer su kazne rigorozne a doticu se praznjenja tribina.
    Zasto na evropskim tekmama nema sjedenja na stepenicama? Opet isto

Naknade sucima koji pocinju su smijesne. Treba krenuti od mladjih dobnih skupina i prezivjeti vrijedjanja roditelja, a suci na tim utakmicama nemaju nikakvu zastitu i to za 30ak eura naknade. Pa kreni po selima seniorske tekme za 50ak eura gdje je situacija s glrdateljima jos gora…

I tko bi to htio? Kazem, globalni problem koji nije lako rijesiti.

Kad dodjes na vise razine kao prva liga, secira se tvoj posao s par kamera, analizira svaki potez…

Sudac uz sve to mora proci seminare, edukacije, mora biti fizicki spreman, mora savrseno znati pravila nogometne igre. Nema slobodnih vikenda, puno odricanja

Eto, ukratko :joke:
  • reziser
    7.7k
    Pa znam ljude koji sude ili su sudili i kako to sve ide,Zg123

Ajd drago mi je da znas. Probaj ti pa vidi kako ide pa nam kazi
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.