• masacusec
    5.2k
    Nogometni klub Dinamo Zagreb iznad svih i iznad svega!
  • SAS1987
    17.1k
    a valjda je i igracima sinulo.NitkoBitan

Ne vjerujem jer ova momcad daje minimalni nivo energije koji je u njihovoj glavi potran za pobijedu, pa se nakon nekog shitshowa zbog poraza malo trgnu, tekmu, dvije daju malo više energije a onda opet kurcina ko protiv Gorice.
  • NORTE
    15.1k
    dinamo - broj bodova na kraju svake sezone Lige 10:

2014: 84 boda
    2015: 88
    2016: 85
    2017: 86 (2. mjesto)
    2018: 73
    2019: 92
    2020: 80
    2021: 85
    2022: 79
    2023: 81
    2024: 82

(2025: 52 boda, nakon 31. odigranog kola)
  • Infinity
    17.9k
    (2025: 52 boda, nakon 31. odigranog kola)NORTE

Utakmicu vise i svega PET bodova vise u odnosu na slavnu 04/05 sezonu. Top jbt.
  • De Oliveira
    1.5k
    OK Dinamo je prvak Hrvatske!!!
  • badjibadara
    4.5k
    qBSCQl4.jpeg

Pogodi godinu
  • badjibadara
    4.5k
    20 godina prije...

X0XDOTH.jpeg

Dokaz da se povijest ponavlja...

...i da se neke stvari nikada ne mijenjaju...

g0htxrJ.jpeg
  • ElDorado
    3.3k
    Ah nevjerojatno
  • Lihtmašinac
    478
    Sretan ti 114. važni dan, Dinamo, ponosni naš hrvatski, građanski klube! :clap:

A evo i jednog poklona za roćkas :party: :smile:

Naime, nigdje nisam pronašao podatke o tome odakle nam to zabranjeno ime Gradjanski i koliko je taj naziv zapravo bio čest. Pa sam krenuo pretraživati internetske prostore u potrazi za "braćom po imenu"... Ispostavilo se da ni nakon višednevnog prekopavanja poprilične gomile mrežnih izvora na južnoslavenskim jezicima fakat nigdje nisam naišao na neki stariji "Hrvatski Građanski" od našeg. Međutim, pronašao sam mnoštvo imenjaka. Od njih je samo jedan osnovan prije Prvog svjetskog rata - ali taj virovitički nije u imenu nosio nacionalni atribut "hrvatski". Nakon 1918. ime je postalo dosta popularno u tadašnjoj državi, pa sam si krenuo zapisivati gdje je to sve postojao neki "Građanski" i kojih su godina ti klubovi osnivani. Pomislio sam da će možda jednom biti koristi od toga :smile: I, evo, pucam onda ovom prigodom taj svoj popis ovamo. Možda nekome bude koristan za daljnja istraživanja i kojekakve smislene zaključke.

----

Kronološki niz korištenja pridjeva „građanski“ u nazivima sportskih klubova s nogometnom sekcijom u 20. stoljeću:

Prvi hrvatski građanski/gradjanski športski klub:
    1911. - Zagreb (spominjan i kao „1. HŠK Građanski - Zagreb“)

Građanski/Gradjanski sportski/športski klub:
    1911. - Virovitica (spominjan i kao „SK Građanski - Virovitica“)
    1919. - Nova Gradiška (spominjan i kao „ŠK Građanski - Nova Gradiška“)
    1919. - Podgorica (spominjan i kao „GSK Balšić - Podgorica“)
    1919. - Virovitica (spominjan i kao „Virovitički građanski športski klub“/„VGŠK“/„Vegeška" - isti 1911.?)
    1920. - Senj (spominjan i kao „Građanski športski klub Senia - Senj“)
    1921. - Bjelovar (spominjan i kao „ŠK Građanski - Bjelovar“/„Bjelovarski građanski športski klub“)
    1921. - Šibenik (spominjan i kao „GŠK Osvit - Šibenik“)
    1922.(?) - Prijedor (spominjan i kao „SK Građanski - Prijedor“)
    1923. - Požega (spominjan i kao „ŠK Građanski - Požega“)
    1924. - Brčko (spominjan i kao „SK Građanski - Brčko“)
    1925. - Novi Vinodolski (spominjan i kao „Novljanski građanski športski klub“/„NGŠK“)
    1925. - Podgorica (spominjan i kao „GSK Budućnost - Podgorica“)
    1925. - Sisak (spominjan i kao „GŠK Segesta - Sisak“)
    1925. - Split (spominjan i kao „GŠK Aurora - Split“)
    1927. - Split (spominjan i kao „GŠK Dalmacija - Split“)
    1929. - Bakar (spominjan i kao „SK Građanski - Bakar“)
    1930. - Derventa (spominjan i kao „SK Građanski - Derventa“)
    1930. - Petrinja (spominjan i kao „ŠK Građanski - Petrinja“/„Petrinjski građanski športski klub“)
    1930. - Velika Gorica (spominjan i kao „ŠK Građanski - Velika Gorica“)
    1931. - Doboj (spominjan i kao „SK Građanski - Doboj“)
    1932. - Čakovec (spominjan i kao „GŠK - Čakovec“/„ŠK Građanski - Čakovec“)

Hrvatski građanski/gradjanski športski klub:
    1918. - Osijek (spominjan i kao „HŠK Građanski - Osijek“)
    1919.(?) - Đakovo (spominjan i kao „HŠK Građanski - Đakovo“)
    1939. - Sisak (spominjan i kao „HGŠK Segesta - Sisak“)
    1939.(?) - Zemun (spominjan i kao „HŠK Građanski - Zemun“)
    1940. - Šibenik (spominjan i kao „HŠK Građanski - Šibenik“)

Hrvatski građanski/gradjanski željezničarski klub Cibalia:
    1919. - Vinkovci (spominjan i kao „HGŽK Cibalia - Vinkovci“)

Sportski/Športski klub Građanski/Gradjanski:
    1919. - Karlovac (spominjan i kao „SK Građanski - Karlovac“)
    1919. - Križevci (spominjan i kao „ŠK Građanski - Križevci“)
    1919. - Pakrac (spominjan i kao „ŠK Građanski - Pakrac“)
    1919. - Slavonski Brod (spominjan i kao „SK Građanski - Brod na Savi“)
    1919. - Srijemska Mitrovica (spominjan i kao „SK Građanski - Sremska Mitrovica“)
    1922. - Skoplje (spominjan i kao „SK Građanski - Skopje“/„SK Gragjanski - Skopje“)
    1923. - Dubrovnik (spominjan i kao „ŠK Građanski - Dubrovnik“)
    1923.(?) - Sarajevo (spominjan i kao „SK Građanski - Sarajevo“)
    1924.(?) - Kumanovo (spominjan i kao „SK Građanski - Kumanovo“)
    1925. - Petrovaradin (spominjan i kao „SK Građanski - Petrovaradin“)
    1926. - Monoštor (spominjan i kao „SK Građanski - Baški Monoštor“)
    1929. - Gornji Milanovac (spominjan i kao „SK Građanski - Gornji Milanovac“)
    1929. - Niš (spominjan i kao „SK Građanski - Niš“)
    1931. - Donji Miholjac (spominjan i kao „ŠK Građanski - Donji Miholjac“)
    1931. - Đakovo (spominjan i kao „ŠK Građanski - Đakovo“)
    1931. - Jaša Tomić/Modoš (spominjan i kao „SK Građanski - Jaša Tomić“)
    1931.(?) - Požarevac (spominjan i kao „SK Građanski - Požarevac“)
    1932. - Delnice (spominjan i kao „ŠK Građanski - Delnice“)
    1933. - Užice (spominjan i kao „SK Građanski - Užice“/„Užički sportski klub Građanski“)
    1935. - Vrbas (spominjan i kao „SK Građanski - Vrbas“)

Nogometno društvo Građanski/Gradjanski:
    1919.(?) - Subotica (spominjano i kao „SND Građanski“/„ND Građanski - Subotica“)

Građanski/Gradjanski nogometni sportski/športski klub:
    1921. - Daruvar (spominjan i kao „NŠK Građanski - Daruvar“/„Daruvarski građanski nogometni športski klub“)

Nogometni sportski/športski klub Građanski/Gradjanski:
    1922. - Petrinja (spominjan i kao „NŠK Građanski - Petrinja“)

Hrvatski športski klub Građanski/Gradjanski:
    1922. - Gospić (spominjan i kao „HŠK Građanski - Gospić“)
    1932. - Vukovar (spominjan i kao „HŠK Građanski - Vukovar“)

Zagrebački Građanski/Gradjanski športski klub:
    1929. - Zagreb (spominjan i kao „Građanski 1911 - Zagreb“/„Zagrebački građanski sportski klub 1911“)

Nogometni klub Građanski/Gradjanski:
    1930.(?) - Zenica (spominjan i kao „NK Građanski - Zenica“)
    1931. - Gospić (spominjan i kao „NK Građanski - Gospić“)
    1938. - Vrbovec (spominjan i kao „NK Građanski - Vrbovec“)

Jugoslavenski športski klub Građanski/Gradjanski::
    1931. - Slatina (spominjan i kao „JŠK Građanski - Podravska Slatina“)

Hrvatsko fiskulturno društvo Građanski:
    1945. - Subotica (klub spominjan i kao „HFD Građanski - Subotica“)

Građanski športski nogometni klub:
    1962. - Petrinja (spominjan i kao „GŠNK Mladost - Petrinja“)

Od zanimljivijih možebitnih Građanskih/Gradjanskih na koje sam još naišao, ali o kojima nisam uspio iskopati konkretniji dokaz o datumu osnutka i/ili ozbiljniji tekst o djelovanju odnosno statistike navest ću ovdje dva - „Građanski“ iz Prištine i „Građanski“ iz Beograda: Za Prištinu se kao godina osnivanja na jednom mjestu spominje 1922., a za Beograd 1929. No, u svom ograničenom istraživanju nisam našao nikakve druge novinske ili znanstvene članke odnosno statistike o njima koje bi me uvjerile u datum osnutka i/ili neki bar regionalni nogometni značaj pa ih nisam uvrstio u ovaj popis.

----

Inače, pretraživao sam izrazito oprezno, savjesno i temeljito, ali bi za apsolutnu točnost o ovdje navedenim klubovima svakako trebalo otići u knjižnice i arhive, jer je internet čudno mjesto kojem se nikad ne može vjerovati u potpunosti. Kako god bilo, nadam se da je ovo donekle koristan temelj ili polazišna točka za daljnja istraživanja, koja bi mogla ići u raznim smjerovima.

Napomene (za one koji ovaj popis možda misle koristiti u znanstvene ili obrazovne svrhe):
    Reveal
    • U okviru cijele priče želim naglasiti da sam prvenstveno tražio spominjanje pridjeva „građanski“ u imenu nekog kluba. Pritom se nisam bavio poviješću pojedinih klubova. U ovom se popisu dakle miješaju nazivi novonastalih, po prvi put osnovanih klubova s nazivima klubova koji su mijenjali svoje ime, bilo svojevoljno, bilo prisilno. Kod imena s upitnicima nisam pronašao podatak kod kojeg bih imao dojam da je arhivski točan nego sam zaključio na temelju teksta ili događaja. Navedeni klub s upitnikom možda je osnovan koju godinu ranije ili kasnije. Neki su klubovi dragi pridjev nosili dulje, neki kraće, ali za ujednačeno bilježenje tih podataka nažalost nisam imao snage ni vremena. Moguće je da sam neki datum ili naziv pogrešno zabilježio, tako da ne dajem svu garanciju na apsolutnu točnost.
    • Ovo je popis korištenja pridjeva „građanski“ u nazivu sportskih klubova koji su imali ili mi se s visokom razinom vjerojatnosti čini da su imali nogometnu sekciju (neovisno o tome je li ona bila jedina ili jedna od više njih). Bilo je naime i boksačkih i biciklističkih i kojekakvih drugih klubova koji su nosili atribut "građanski" u nazivu (bilo zbog matičnog sportskog društva, bilo u samostalnom imenu), ali ovaj se popis koncentrira na nogomet.
    • Ova lista prilično sigurno nije potpuna. Najvećim sam dijelom istraživao po internetu, a tek malo po knjigama u knjižnicama, pri čemu sam gotovo sve podatke provjeravao na više mjesta. Napominjem da se podaci s interneta većim dijelom temelje na subjektivnom dojmu procjene vrijednosti web stranica na koje sam naišao. Nazive koji nisu spomenuti na više od dvije meni koliko-toliko vjerodostojne web stranice većinom sam izostavio iz liste. Wikipediju, kako je i uobičajeno u istraživanjima, nisam smatrao ozbiljnim referentnim djelom vrijednim apsolutnog povjerenja nego tek polazišnom ili usputnom točkom za daljnje istraživanje.
    • Preglednosti radi, „iskopane Građanske“ rasporedio sam prema nazivima, kako su se oni pojavljivali po godinama. Kod iste godine osnivanja pod istim imenom nazive klubova poredao sam po abecednom redoslijedu, ne po datumu osnutka. Nazive s dj i đ stavio sam u istu skupinu, kao i „sportske“ i „športske“ klubove. Posebnosti poput „sport klub“/„šport klub“ ostavio sam po strani, pa su te varijante stavljene u istu grupu sa „sportskim klubovima“/„športskim klubovima“. Isto tako se korištenje velikog i malog slova u imenu kluba mora uzeti sa zadrškom: U prošlosti su novine, službe i knjige pridjev/naziv „Građanski“ unutar duljeg službenog imena kluba ponegdje stalno pisale s velikim G, a ponegdje malo s velikim pa malo s malim slovom. U potpunosti ispravno pisanje službenih naziva klubova trebalo bi ispitati u državnim arhivima.
  • Lihtmašinac
    478
    Nije dugo trajalo i već smo na ispravcima pogrešnih navoda. Nakon prvog brzinskog pregleda upisa i par klikova za dodatnu provjeru par stvari, uočio sam sljedeće:

* Kod 1926. - Monoštor trebalo bi umjesto Baški Monoštor ispravno pisati Bački Monoštor.
    > Dogodio se tipfeler u imenu mjesta - pogrešno š umjesto ispravnog č.

* Umjesto Građanski športski nogometni klub: 1962. - Petrinja ... trebao bi stajati prazan prostor.
    > Klub se očito od 1962. zove "Gradski sportski nogometni klub Mladost Petrinja", a to nema veze s građanskim.

U popisu se ziher zalomilo još previda, greškica, nepotpunosti ili dvojbenosti (npr. kod Cibalije), ali sve u svemu bi okvirno većina napisanog ipak trebala štimat kao početna točka za dalje. Nadopune i ispravci su, naravno, dobrodošli.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.