• Jos-Optimus
    5.1k
    pad u rezultatima je nebitan, bitno je izbaciti i razvijati pojedince za seniore - to mu je osnovni postulat
  • vlatkomarkovic
    811

Slažem se, samo da ne krene panika, ako nam juniori dogodine budu peti. A takav jedan zaokret može donijeti u kratkom roku takve neželjene posljedice.
  • Jurki
    16.9k
    znas da bu "panicara" ko i uvijek koji ne razmisljaju da je bezveze pomesti konkurenciju u mlađim kategorijama.. a ne izbaciti niti jednog postenog igraca za prvu momcad.. pa makar samo za rotaciju.
  • Jos-Optimus
    5.1k
    koliko sam shvatio, jedino će u problemu biti treneri koji će forsirati rezultat ispred razvoja igrača
  • Jaro
    9.7k
    jedino će u problemu biti treneri koji će forsirati rezultat ispred razvoja igračaJos-Optimus

Pa takvi ni nisu za mladje kategorije... mislim da je clanak glupost ko i 99% onih koji se objavljuju...
    Ono kaj su ljudi napisali - bitan je stil, a ne formacija - pa mijenjanje formacije je glavno oruzje adaptivnih momcadi, a Dinamo ce to uvijek biti - nemre i HNL i LP u istoj formaciji, pa ni taktici Dinamo igrat.
    U doba vladavine Manchester Uniteda je bio (u sportskima mislim) clanak o radu u omladinskom pogonu - tada je okosnica momcsdi bila vlastita skola - oni do kadeta mislim uopce nisu klince profilirali po pozicijama i poticali su ih na dribljanja, udarce i fokus je bio na razvoju individualaca, a tek u kadetima (manje) i juniorima je krenula taktika, formacija i slicno. Kod nas nadju klinca koji iz nekog razloga (fizikalije, tehnika...) odskace od vrsnjaka, daju mu slobodu i cak i u juniorima igra 1 protiv 11 i rastura - dodje u prvu momcad i krene mucenje (Halilovic je valjda najbolji primjer) - jer i treneri i javnost i suigraci ocekuju da funkcionira kao i do tada, a to nejde - jer ga na terenu doceka Marina, Ba ili neki treci kojeg ne jebe jel ovaj prolazio trojicu, cetvoricu u mladjim kategorijama ili je zabio 845 golova...
  • vlatkomarkovic
    811

Da, slažem se, Hajduk ušao u finale mladih LPa, pa koliko igrača ima od te ekipe sada?

, jedino će u problemu biti treneri koji će forsirati rezultat ispred razvoja igračaJos-Optimus

Gle, ne jebe njih čak ni rezultat per sei. Njih jebe da ne bi dobili pedalu. Tu mora Boban uletjeti s garancijom tim ljudima za koje će se odlučiti da će to voditi. To će biti problem.

To ti je ko da radiš za stranu firmu i njima se širi tržište bezobzira poslovali s minusom ili plusom. I sad ti postanes direktor, i kurac jesu oni tebi rekli da ih boli kurac jesi li u plusu ili minusu. Ali prezentiraj ti na kraju godine kako si se proširio po Hrvatskoj, ali je minus gigantski.

Ono kaj su ljudi napisali - bitan je stil, a ne formacija - pa mijenjanje formacije je glavno oruzje adaptivnih momcadi, a Dinamo ce to uvijek biti - nemre i HNL i LP u istoj formaciji, pa ni taktici Dinamo igrat.Jaro

Točno to. Doduše dio postulata uvijek možeš protiv kog god igrao i čak bi rekao da je bolje da se držiš nečega nego da na jednu utakmicu eksperimentiras. Tipa hoćeš ići na duge lopte ili da igra kreće od golmana.

oni do kadeta mislim uopce nisu klince profilirali po pozicijama i poticali su ih na dribljanja, udarce i fokus je bio na razvoju individualacaJaro

Ja nisam siguran da li su uopće imali ista prije kadeta, dosta velikih klubova radi po principu "otvorene škole" do onog što mi zovemo pioniri ili kadeti, pa te generacije "pune" iz otvorene škole i manjih lokalnih klubova. Što isto možda ne bi bilo loše za nas.

Kod nas nadju klinca koji iz nekog razloga (fizikalije, tehnika...) odskace od vrsnjaka, daju mu slobodu i cak i u juniorima igra 1 protiv 11 i rastura - dodje u prvu momcad i krene mucenje (Halilovic je valjda najbolji primjer)Jaro

Je, ali kažem to dvosjekli mač. Imaš negdje neki intervju ili podcast s Ivanom Ljubicicem dok je vodio Francuski program ambition za mlade tenisače. Uglavnom kako je njih puno oni ih stave u nemilosrdan sustav, gdje ok ti na generalne brojke dobiješ veliki broj solidnih igrača, ali ti lako prođe kroz prste neki Đoković. Ovo što Boban najavljuje ima velike prednosti, ali i mane. Postoji razlog zašto je Barci uspijelo, a mnogima nije. Talijanski cijeli nogomet se okrenuo toj sistematizaciji pa najbliže zlatnoj lopti je bio Jorginho u zadnjih 15 godina. I ok digli su Euro, ali nisu otišli na dva svjetska.

Mislim sada će me ljudi izvrijeđati masovno, jer jebiga. Jozak vam je nešto jako blisko tome već provodio u Dinamu. Napravio je knjigu i to gurnuo da HNS radi po tome. Samo što je on uzeo neki poluhibridni model u kojem ipak u jednoj fazi je išla poprilicna individualizacija. Sad jel to pametno, bolje, lošije od ovog što Boban želi provesti iskreno ne znam ni koja je točno njegova ideja i nemam kaj za reći.
  • Jurki
    16.9k
    Sistem mora postojati, imaju ga svi klubovi svijeta.
    Ok, ako nekog klinca i fulas.. tu postoje buyback klauzule, ustupanje igraca uz postotak buduce prodaje i jos milijun caka s kojima se zastitis u slucaju ako neki igrac kasnije "eksplodira".

Na kraju krajeva imali bumo i Dinamo II kao neki zavrsni filter.
    Bolje i promasiti nekog igraca nego da imas dzumbus od skole di se oslanjas na app.
    Igrac kad dojde u klub mora biti na cisto da zna kak se bu klub pobrinul za njegov razvoj. A na igracu je samo da radi na sebi i da se usavrsava.

Dinamo mora ponovno postati omiljena destinacija za najperspektivnije mlade igrace.. a ne da se desi da moramo nekog novog Stojkovica platiti 3 milje.
  • The Octopus
    264
    "Da, slažem se, Hajduk ušao u finale mladih LPa, pa koliko igrača ima od te ekipe sada?"- pa skoro pola ekipe, ne treba podcijeniti to. Ako imaju nesto ove g to je da igraju sa svojim klincima, offtopic mali. Generalno se slazem s ovim sto pricas
  • vlatkomarkovic
    811

Ma slažem se, samo kažem ovo ima svoje + i -, kao i svaki sustav i definitivno je bolje od ovog što trenutno imamo, a to je dzumbus. Samo kažem ono nema savršenog sistema, ali postoji najbolji mogući sustav za Dinamo i vjerujem da će ga Boban pronaći.

pa skoro pola ekipe, ne treba podcijeniti to.The Octopus

Pa ne ja vidim samo Hrgovica, Pukstasa ne računam on je došao samo na final 4. Ovo ostalo neka sitna minutaza i ok Vuskovic je prodan za pare.
  • Hrc-Vg
    637
    Prpić, Sigur, pa i Brajković u zadnje vrijeme.
  • vlatkomarkovic
    811

Ma Sigur nije igrao, Prpic je bio ozlijeđen, ako se ne varam te polusezone, on nije nista igrao od zadnjih 6 kola, a Brajkovic to što igra eto. Tanko, jako tanko je to za tako loš klub, a juniori u finalu LPa mladih, pa nisu oni Chelsea pa kao jebena je konkurencija za mlade.
  • vlatkomarkovic
    811
    Ima ona generacija naša koja je 2016 ispala zbog "afere" Fintic. Iz naše perspektive dosta je tu igrača "koji su mogli više", a realno 8 puta smo više dobili mi od te generacije nego oni od svoje.
  • nemapredaje
    4.8k
    Ne treba klincima gurati priču da rezultati nisu bitni, već samo razvoj igrača.

Ima nešto i u tome da klinci kroz godine osvajanja svega živoga razvijaju mentalitet pobjednika. To je vrlo važno.

Zašto se za Dinamo uvijek očekuje da će bilo kakvu lošu situaciju u prvenstvu okrenuti u pozitivnu i na kraju biti prvak? Upravo zbog mentaliteta pobjednika. Tako da smatram da to ne treba zanemariti i proglasiti nebitnim.
  • NVKOD
    4.4k
    Išao sam malo istraživati zašto smo tako porozni u obrani i otkrio zastrašujući podatak, a to je da je Dinamo u ovih dosadašnjih 43 utakmice imao 20 (dvadeset) različitih stoperskih kombinacija! Pomalo bolesno, zar ne? Tu se broje i trojka u zadnjoj liniji, kao i promjena pozicija lijevo-desno između stopera, a podaci su sljedeći:

Mmaee - KTC 6x (3 primljena gola)
    Mmaee - Bernauer - Ristovski 1x (0 primljenih golova)
    Mmaee - Bernauer - Torrente 2x (5 primljenih golova)
    Mmaee - Bernauer - KTC 1x (1 primljeni gol)
    KTC - Mmaee - Ristovski 1x (9 primljenih golova)
    Bernauer - Mmaee 1x (4 primljenih golova)
    Torrente - Ristovski 1x (1 primljeni gol)
    Torrente - Bernauer 1x (1 primljeni gol)
    Torrente - KTC - Bernauer 1x (2 primljena gola)
    Torrente - KTC 14x (16 primljenih golova)
    KTC - Torrente - Bernauer 1x (0 primljenih golova)
    KTC - Bernauer 1x (0 primljenih golova)
    Bernauer - Torrente - Mmaee 1x (3 primljena gola)
    Torrente - Mmaee 3x (3 primljena gola)
    KTC - Mmaee - Torrente 1x (2 primljena gola)
    Galešić - Mmaee 1x (6 primljenih golova)
    KTC - Galešić - Ristovski 1x (2 primljena gola)
    Torrente - Galešić 1x (3 primljena gola)
    Galešić - Ristovski 1x (0 primljenih golova)
    Ristovski - Galešić - Franjić 1x (0 primljenih golova)

U tih 43 utakmica, primili smo 61 gol, odnosno 1,41 gol po utakmici. Nije ni čudno što smo inkasirali toliko golova kad ne znamo tko je prvi stoperski par. Najduži niz stopera činili su KTC i Torrente pod Bjelicom, no tada smo u 5/14 utakmica primili 2 ili više gola. Problem je što smo 20 puta mijenjali stopere, a u priču nije uračunato sto kombinacija bekova! U novoj sezoni želim vidjeti standardiziranu obranu, a tu se zna da primjerice RPG neće igrati na lijevom beku, KTC neće biti desni bek itd. Još ima 6 kola do kraja, a baš me zanima hoćemo li još koju kombinaciju stopera.

Uopće se bojim pogledati koliko stoperskih parova ima Rijeka čija je obrana beton u odnosu na našu...
  • Mali Zeus
    16.5k
    Novinari uvijek fino zakuhaju priču. Ako uzmemo da je uopće istina da Boban želi da svi uzrasti igraju istu formaciju (a to je valjda 90-95 posto točna info) onda to sigurno ne znači da će kontrolirati trenere koriste li samo jednu te istu formaciju koju je on odredi i da će kažnjavati one koji promijene formaciju za neku tekmu ili ne daj Bože tokom tekme. Više je to da se propagira isti sustav i način igre kroz sve uzraste uz naravno promjene ovisno o okolnostima. Uostalom nijedna formacija nije zapisana u kamenu pa da ju ne možeš promijeniti i tokom tekme i to vrlo lako.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.