• Enco
    134

Svaka ti čast na trudu i postu,pogodio si u sridu :up:

To je općeniti problem našeg nogometa , odnosno većine klubova. A i većina ovih što su treći i četvrti kvartal su biološki stariji.
    Dal je ne znanje trenera ili igra na rezultat ne znam,ali nije dobro.

Evo primjer malog Jagušića naša "struka" otpiše dečka jer je nizak i slab, a veliki potencija je pokazivao tada što se sad i ostvaruje.

Dosta često gledam te klince U14-U17
    Klinci su pa da ne spominjem imena i generacije,
    evo jedan naš napadač ,reprezentativac visok (za glavu viši od generacije), jak zabija ko na traci, gledao ga protiv njemu ravnih nedavno i ne može ništa.
    Lani gledam drugu generaciju dečko stoper isto viši bar deset cm od drugog stopera,jak u skoku tehnicki čak i solidan s obzirom na visinu, ali spor ,trci na petama,trom neokretan. Igraju protiv zadnje plasiranog ,Dinamo igra posjed, igra se na njihovoj polovici, završi mislim 4:3 preko dečka padnu tri gola.
    Nakon nekog vremena pogledam tu istu generaciju igra drugi stoper, derbi. Klinac niži od spomenutog desetak cm, tehnicki dobar, okomit, brz tekma završi 0:0 .
    Nakon te tekme pogledam statistiku dosadašnjeg djela sezone, statistika na strani nižega, slabijega.

Po meni u tim mladim uzraztima moraju biti top treneri , a škole trebaju naći balans između rezultata i razvoja da ne pati ni jedno ni drugo.
  • austrijanac
    6.1k

Ova rasprava se vodi u HNSu i HRSu već godinama, te se i dalje tvrdi da će nadolazeći trenerski kadar to izbalansirati, što je očito da nikad neće.
  • The Undertaker
    7.5k
    Fizička građa ne ovisi toliko o mjesecu rođenja, više je do genetike. Treneri uglavnom znaju za taj fenomen ali, kad im je rezultat osnovno mjerilo onda nesvjesno rade krivu selekciju. Ako je netko talentiran to se vidi bez obzira na snagu i brzinu.
    Edit: Neka srede školu/škole da se ne uzima provizija za guranje igrača pa će i talenata biti više.
  • Omake
    6.8k
    Mislim da znam na kojeg napadača misliš haha.
    Jagušić je odličan primjer. Nižeg rasta i rođen u 9. mjesecu. Bilo bi zanimljivo napraviti eksperiment u omladinskoj školi. Pet godina tretirati igrače rođene u prva tri mjeseca x godine kao da su zapravo godinu stariji, pa umjesto da drugu godinu igraju za juniore u B momčad, umjesto druge godine kadeta odmah u juniore itd itd.
  • The Octopus
    222
    Svakako ima nesto u tome. Ali se ne bi zalijetao i osporavao Budmirovo znanje. Prosle godine na Euru je imao 4-5 igraca cijelu godinu mladih. Ova generacija fizicki je jaca od svih ovih konkurenata sama po sebi. I iskreno ne vidim u toj generaciji nekoga da je izvisio poziv, a da je ekstra talentiran
  • Enco
    134

Znam da znaš :smile: jer primjecujem da dosta pratis klince kao i ja, da razmisliš malo znao bi i o kojem stoperu govorim,ma ima toga još i bas sam zbog nekih klinaca tužan.
    Taj Jagusic me svrbi baš, baš jako, a veliki trener kod kojeg je počeo otpadati i dalje u klubu.
    Čovjek lani jako podbacio s generacijim, a nije uopce bila loša generacija , dapace gledao sam ih pod Perkovicem jedan turnir i bili su odlični.
    Ove godine s drugom se opet nije proslavio, ispao iz kupa i nije prvi.
  • Enco
    134
    Edit: Neka srede školu/škole da se ne uzima provizija za guranje igrača pa će i talenata biti više

Da struka bi se trebala birati po dva kriterija karakter i znanje, a ne po kriteriju tko je kome rođo, tko je s kim dobar ,tko koga zna.
  • Iskrenjak
    294
    Tko god ima klince u nogometu vidi ovo svaki dan. Doslovce svaka, ali baš svaka selekcija se bazira na fizikalijama sve do juniora, a čak i tamo se vidi utjecaj. Bez obzira šta god pričaju treneri i ostali, to je činjenica. Negdje sam naletio na analizu prvoligaša po mjesecima u mladjim uzrastima iz Cometa, znači ne samo u repki nego svih njihovih igrača - više nego očito se vidjela ta selekcija. A skoro godina dana u tim uzrastima znači jako jako puno.
    U dijelovima van ZG je to još izraženije - tamo je bitno postić bolji rezultat i to pokazuje da je igra na taj nesretni rezultat u konačnici najbitnija.
    Vani u nekim organizacijama se to pokušava izbjeć odmicanjem od biološke dobi po natjecanjima, ali mislim da bi kod nas tek onda nastao kaos. Već vidim bile tiće od od 17 godina za koje su oni dobili procjenu da moraju igrat za mlade pionire :lol:
  • kikinho999
    36
    fizikalije u mlađim uzrastima je najveći problem omladinskog pogona Rijeke naprimjer. Uvijek su se uzimali igrači koji nisu tehnički ništa posebno ali su za glavu bili veći od ostalih. Županijsku ligu su redovito dominirali ali sam jednom gledao utakmicu Rijeke Dinama (mislim da su pioniri bili) gdje ih je Dinamo dobio 5 0 a nijedan naš igrač nije bio viši od igrača Rijeke. Zato Rijeka godinama nije izbacila nikoga iz omladinske škole izuzev zadnjih par godina kada su očito promijenili nešto.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.