• Krizy
    53.1k
    Moj naklon.Mali dioničar

Hvala kolega :grin:

Gdje smo ove sezone?

Pavić 491?
    Mali dioničar

Tako je.
    Mislim da je ovaj post dobar pokazatelj da moramo više vjerovati u naše mlade, iako imamo jako puno igrača od 21-25 godina, što je svakako plus.

Hahaha :rofl:
  • Mali dioničar
    16.9k
    Tako je.
    Mislim da je ovaj post dobar pokazatelj da moramo više vjerovati u naše mlade, iako imamo jako puno igrača od 21-25 godina, što je svakako plus.
    Krizy

Dobar je pokazatelj i slažem se.

Na igračima je i da odaberu dobrog agenta.

Nemam ništa protiv Pavića, dapače, ali je indikativno da je u istoj agenciji kao i Kovačić, Moro, Jedvaj pa će i on ući u klub 500. :smile:
  • NVKOD
    3.3k
    U HNL-u smo odigrali 23 utakmice, ostvarili 11 pobjeda, 5 remija i 7 poraza. U fokusu današnje analize je koliko smo puta prvi dobili gol pa morali naganjati rezultat i kako je to završilo na kraju.

2. kolo - Osijek vs Dinamo 1:2 W
    6. kolo - Dinamo vs Hajduk 0:1 L
    10. kolo - Istra vs Dinamo 2:2 D
    13. kolo - Gorica vs Dinamo 2:2 D
    15. kolo - Hajduk vs Dinamo 1:0 L
    17. kolo - Lokomotiva vs Dinamo 3:1 L
    20. kolo - Osijek vs Dinamo 2:1 L
    22. kolo - Dinamo vs Gorica 3:1 W
    23. kolo - Rijeka vs Dinamo 4:0 L

Znači, u 9 kola smo morali loviti rezultat, a pritom imali samo 2 pobjede, 2 remija i čak 5 poraza! Zanimljivo je vidjeti da smo od 9 takvih kola, njih 7 imali u gostovanjima. U gostima igramo blago rečeno ka-ta-stro-fa!

Činjenice su da ako prvi primimo gol, u 78 % slučajeva završimo bez pobjede. Momčad nema fajterski duh i sklonija je raspasti se. Obrisi igre koji su postojali prije primljenog gola nestanu i sve se oslanja na individualnu kvalitetu i na silu.
  • Omake
    6.1k
    Arne Slot, Dueli i najbolje obrane

Jutros sam se sjetio izjave Arena Slota s početak sezone. Ne sjećam se točno koje utakmica, znam samo da je izvadio jednog stopera na poluvremenu, i da su ga novinari pitali da li je to bilo taktičke prirode. On je odgovorio

Taktika? Kakva taktika. Nema smisla pričati o taktici ako ne dobivamo duele.

Vođen tom izjavom, pogledao sam sve najbolje obrane iz ovih 40tak liga iz kojih tražim pojačanja, pogledao koji formaciju igraju, koliko igrača iz formacije ima defenzivne sklonosti ili zadatke, tj koliko je stopera, bekova i zadnjih veznih. Povadio sam sve duele i uspješnost istih startera tih momčadi koji igraju te uloge, kao i koliko njihove momčadi primaju golova po utakmici. Po postotcima :

S 5 primarno defenzivnih igrača igra 25% momčadi, uglavnom 433 ili 4141
    S 6 primarno defenzivnih igrača igra 65% momčadi (najčešće 4231 ili 442)
    S 7 Primarno defenzivnih igrača igra 10% momčadi, isključivo u formaciji 343

Što se tiče duela, ti primarno defenzivni igrači u prosjeku imaju 4,5 uspješna duela s 55,8% uspješnosti. Ako gledamo najćeščih zadnjih 5 Dinama, Mmaee, Teo, Ristovski, RPG i Mišić, kod Dinama je to 3,5 duela po igraču s 52,2%. Samo 3 momčadi imaju manje duela po igraču, to su Bolivar, Sante Fe i Mirassol. Ali, sve one imaju veći postotak, Bolivar je 56%, Mirassol na 55,6%, a Santa Fe na 61%. Što se tiče postotka, tu je Dinamo također 4. s dna. Tucuman, Berkane i Penarol su slabiji s između 50-48%. Ali svi imaju značajno veći broj duela po tim primarno defenzivnim pozicijama. Pa tako Tucuman ima 5, Berkane 5,46, a Penarol više od 2 puta više s 7,13.

Dinamo nije imao sreće po xG ove sezone, ali kada usporediš standarni zadnji red s ovim svim momčadima koje su najbolje obrane svojih liga, i kada vidiš da Dinamo kaska i po uspješnosti duela i količini, ispada da mi svi nismo nepismeni debili. Dinamu fali fajta, duel igre, i postoji par igrača koji više nisu na toj razini (Rile), a neki nikada ni neće biti.

U ovih oko 250 pregledanih igrača, samo je jedan igrač ispod 2 dobivena duela po utakmici. To je Samy Mmaee s 1,7 uz 47% uspješnosti. Čunj, a ne stoper. Među tih 250 igrača postoje bekovi od 17 godina s 165cm visina. Ej. EEEEEJJJJJJJ. Uz to je s svojih 47% također debelo ispod prosjeka. Dolazimo do nevjerojatnog zaključka da je nama vodio sportsku politiku čovjek koji je nevjerojatno lošem duel igraču dao 4godišnji ugovor od 700-800K. EEEJJJJJ. Sportsku politiku nam je vodio lik koji je ignorirao sve što ostale momčadi na svijetu rade, sve te momčadi koje primaju u prosjeku između 0,7 i 0,33 gola po utakmici i rekao jebeš duele, nek je momak lagan. Živote rano ljuta. Jedini igrač slične statistike je mladi Fernandes iz Feirenensea. Oni su najbolja obrana druge lige u Portugalu. On ima 20 godina, 2,2 duela s 45% uspješnosti. Jedini način na koji su oni uspjeli biti najbolja obrana njihove lige je što igraju 541, i uz njega imaju 2 stopera koji su na 5 duela s 60% uspješnosti. Nitko drugi nije ispod 2,5. Ostali ispod 3 su bekovi, ali uglavnom imaju preko 50% duela, a neki i preko 65%.

Ja sam samo debil s foruma. Cannavaro je zlatna lopta. Vjerojatno postoji razlog što ga stavlja, ali možda je i on u nekoj zabludi. Torrente nam je najbolji duel igrač, pogotovo po postotku. Bjelica je sve Euro uspjehe imao s Raulom u prvih 11, dok je Mmaee bio daleko od prve momčadi, možda ni on nije bio lud.

15tak ključnih duela

Kada dublje zaroniš, shvatiš da većina momčadi, neovisno o formaciji koju igra, ima 3 igrača koji su izuzetni u duel igri. To su uglavnom 2 stopera s jednim zadnjim veznim. Negdje i 3 stopera plus zadnji vezni. To su uglavnom igrači s preko 5 duela po utakmici i preko 60% uspješnosti. Postoje i momčadi koje su iznimka. Olimpija je odličan primjer. U njih su 3 najbolja duel igrača lijevi bek Sualehe, lijevi stoper Muhamedbegovic i lijeva 6ica Doffo. Skupa su na 20 duela i 58% uspješnosti, a primaju gol svaku 3. utakmicu u ligi. To no nije samo slučaj s ovim momčadima. Liverpool Arnea Slota je također tako posložen u tih 2+1, gdje 2 stopera dobiju 12 duela s 70% uspješnosti, dok je zadnji vezni Gravenberch na 5,5 sa 62%. Oba beka Liverpoola su očajni duel igrači, u rangu Mmaeea, ali ako igraš visok presing koji natjera protivnika na centralne duge lopte, očito se može složiti šampionska momčad i druga obrana lige, koja je samo 2 gola iza Arsenala.
    Arsenal je ravnomjeran, pa stoperski par plus zadnji vezni imaju 16,2 duela s 65% uspješnosti bez nekih oscilacija po broju i uspješnosti od igrača do igrača.

Mi smo taman poslali Perkovića u Cracoviu, iako je lani pod Jakirom u 2000+ minuta bio na 6 dobivenih duela s 65%. Možda bi 4231 gdje su Torrente lijevi stoper, Perković lijevi bek, a Mišić lijeva 6 primila manje od gola po utakmici, a možda smo svi mi debili, a Marić i Cannavaro vizionari s nekim ezoteričkim shvaćanjem zbilje. Možda im Cthulhu direktno u uši šapće tajne beskrajnog kosmosa. A svi mi navijači Dinama od beskraja imamo samo beskrajnu rupu u obrani.
  • miro
    5.8k
    Da i jebiga sad, tko je donio tu odluku da Max i Perković odu, a Mmae ostane? Ako si ti ovo uspio u jednom postu napisat, kako je moguće da to nitko u sportskom odjelu kluba nije u stanju?

Evo, možda s ovakvim stvarima treba netko izać pred IO i Upravu. Takva pitanja treba postavljat odmah i sad, zbog budućnosti kluba
  • Danko
    1.5k

Tko u sportskom sektoru!? Pa mi nemamo sportskog sektora.
    Uprava, odbor?
    Pa oni ni ne znaju da takva analitika postoji ,tj da se može napravit
  • Omake
    6.1k
    ne znam. Možda se nikomu u klubu ne da ručno vaditi podatke s sofascorea u nedjelju od 8 do 1.
  • Izet Hajrović
    4.1k
    da, ove brojke duela kod Mmaee-a nisu dobre, ali ne shvaćam koliko je to do njega ili našeg stila igre, stvarno ne znam.

Evo njegove brojke u duelima iz prošle 2 sezone.

Screenshot-20250223-133925-Sofascore.jpg
    Screenshot-20250223-133916-Sofascore.jpg
    Screenshot-20250223-133900-Sofascore.jpg

Ovo su odlične brojke. Sve preko 60% i najmanje 3.7 duela, a kad se uzme u obzir njegova igra nogom onda je na tenelju tih brojki jedan jako kompletan stoper. Što se dogodilo s njegovim duelima kod nas? Na stranu uspješnost, zašto ima tako malo duela? Koja je razlika između nas i Ferencvarosa? I mi i oni dominiramo ligom. Čak i da maknemo Ferencvaros, u Belgiji je imao 3.6 duela sa solidnom uspješnosti od 56%.

P.S. Marić nije vidovnjak pa ga svakako nije mogao dovesti na temelju loših budućih duela u našem dresu, a ove statistike koje sam priložio dokazuju da su brojke njegovih duela bile odlične i na temelju tih predstava je doveden.
  • Kermit
    232
    Na stranu uspješnost, zašto ima tako malo duela?Izet Hajrović

Zato što stoji daleko od igrača i ne samo on, već cijeli vezni red. U Europi smo imali igrača, defenzivnog veznog više pa smo bili zgusnutiji i bili smo bliže igračima. Tako da je tu bilo i više duela.

Ovako kako mi igramo u HNL i kako on loše čita igru dovodi do toga da čovjek nije ni u prilici biti u duelu jer pleše po terenu.
  • GeneralNapoleon
    975

Ovo pogada stvar u srz. Pa to je vidljivo iz aviona da nama fali duel igre. Najbolji primjer je kad je jucer tko vec prosao Mmaeea kao da ga nema.

I to nije samo problem stopera vec i veze. Pa nasa tri igraca se redovno muce zaustavit jednog protivnika. Kako da igramo ofenzivno kad nasi stoperi nikoga ne mogu zaustavit 1 na 1. Jer jednostavno je neizbjezno da ce dolazit u te situacije kad stojis visoko.

Kroz sredinu nam svaka susa prolazi kao topli noz kroz putar.

Jednostavno je sve pre mlako i pre slabo. I u defenzivnim i u ofenzivnim duelima.
  • Omake
    6.1k
    odličan kontra argument. Zeznuo sam što nisam gledao lanjsku . Možda su mu kombinacija Bayern pa Slaven,te izbacivanje iz momčadi dokrajčili samopouzdanje.
    Možda se zadovoljio ugovorom života pa više nema istu glad. To se često dogodi u NBA ligi.
    Ali ne možeš pokušavati spasiti investiciju, dok rezultati i igra pate zbog iste.
  • Krizy
    53.1k
    Najgore branjenje Dinamove mreže u povijesti RH, nestvarno:

2024./25. - 35 utakmica / 54 primljena gola
    2023./24. - 59 utakmica / 52 primljena gola
    2022./23. - 53 utakmice / 51 primljeni gol
    2021./22. - 55 utakmica / 43 primljena gola
    2020./21. - 56 utakmica / 51 primljeni gol
    2019./20. - 52 utakmice / 36 primljenih golova
    2018./19. - 57 utakmica / 36 primljenih golova
    2017./18. - 45 utakmica / 40 primljenih golova
    2016./17. - 54 utakmice / 48 primljenih golova
    2015./16. - 54 utakmice / 43 primljena gola
    2014./15. - 56 utakmica / 48 primljenih golova
    2013./14. - 57 utakmica / 48 primljenih golova
    2012./13. - 45 utakmica / 38 primljenih golova
    2011./12. - 42 utakmice / 37 primljenih golova
    2010./11. - 43 utakmice / 29 primljenih golova
    2009./10. - 42 utakmice / 33 primljena gola
    2008./09. - 47 utakmica / 49 primljenih golova
    2007./08. - 51 utakmica / 55 primljenih golova
    2006./07. - 44 utakmice / 39 primljenih golova
    2005./06. - 34 utakmice / 22 primljena gola
    2004./05. - 45 utakmica / 50 primljenih golova
  • miro
    5.8k
    Nevjerojatne brojke, nevjerojatne
  • Dr Hofmann
    2.3k
    Treba primit još dva gola i skinut rekord...Majku ti jebem, pa tek je drugi mjesec
  • NVKOD
    3.3k
    koliko smo puta prvi dobili gol pa morali naganjati rezultat i kako je to završilo na kraju.

2. kolo - Osijek vs Dinamo 1:2 W
    6. kolo - Dinamo vs Hajduk 0:1 L
    10. kolo - Istra vs Dinamo 2:2 D
    13. kolo - Gorica vs Dinamo 2:2 D
    15. kolo - Hajduk vs Dinamo 1:0 L
    17. kolo - Lokomotiva vs Dinamo 3:1 L
    20. kolo - Osijek vs Dinamo 2:1 L
    22. kolo - Dinamo vs Gorica 3:1 W
    23. kolo - Rijeka vs Dinamo 4:0 L
    NVKOD

KUP - Dinamo vs Osijek 0:1 L

u 9 kola smo morali loviti rezultat, a pritom imali samo 2 pobjede, 2 remija i čak 5 poraza!NVKOD

10 utakmica u rezultatskom deficitu, 2 pobjede, 2 remija i 6 poraza. Nema tu krvi, nema tu želje, nema tu karaktera, nema inata da se to preokrene.
1910111213Next
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.