• mali M
    6.9k
    mislim da je Dino mislio strože u smislu deportacije.. kazneno odgovaranje naravno isto, ali nekog tko tu živi nemreš deportirati.
  • Dino
    3.3k
    nekoga ko je stranac nakon odsluzene kazne treba naglavacke poslati u pripizdinu od kud je dosaonkdz

Pa kaj nije i to isto kazna? Nisam rekao samo zatvorska kazna.
  • nkdz
    974

Onda okej, onda smo oboje na istome i slazemo se.
    Mozda sam ja krivo shvatio tvoj post, moj bed

@mali M jep, moja greška
  • Praskaton
    3.7k
    Ti ljudi uopće nebi trebali bit u mogućnosti to napravit odnosno ne treba ih uvozit toliki broj a ovi koji dođu trebaju prolazit strože kontrole očito.

Mit je da nam treba toliki broj stranih radnika.
    Ljudi su postali prekomodni.Wolt,Bolt,Glovo i sve te pizdarije nisu potrebne.
    Mijenjati navike,kuhat kod kuće za početak.
    To je nešto što svak od nas može promijeniti.

Ono što je problem je odnarođena vlast koja uz potporu ljevičarskih medija strane radnike predstavlja kao nužne za opstanak te simpatične jedinke koje bi trebali dočekat raširenih ruku.Super,vidit ćemo kad kola krenu nizbrdo (a već se događa) kako će isti pojedinci okrenut priču.

Ima dovoljno naših ljudi koji su otišli vani živit i radit kao i onih koji su već druga treća generacija.Država i društvo bi trebalo radit na njihovom povratku.
  • jakov1
    458
    Je, drzava propada zbog dostava...

Pogledajte koliko stranaca radi dostavu i vozi taxi, a koliko ih je po gradilistima i drugim NKV poslovima.

Stranci su tu jer Hrvati trenutno ne žele radit raditi te poslove za takve novce, a žele usluge i proizvode koje slabo plaćeni poslovi omogućavaju.

Uvoz radne snage su prošle sve zapadne zemlje, proći ćemo i mi. Tj. prolazimo već dugo, samo što smo Bosance i Srbe zamijenili s drugim narodima.
  • Hnlovac
    1.6k
    1 je stvar zajednička svoj trojici silovatelja, a mislim da svi znamo koja je

I onda mi netko filipince katolike izjednačava s ovim bliskoistočnim ološem
  • Probirštift
    798
    Država propada jer je lakše i isplativije nekome uvesti 10 nepalaca staviti ih na minimalac i strpati 10 u jednu sobu u nehumane uvjete zato jer im država daje određeno financiranje po svakom stranom radniku kojeg imaju dok ne dobe šljivu ako adekvatno plate hrvatskog radnika
    U tome su krivi i država koje incentivizira takvav način rada (a znam da i neka žena i sin nekog političara imaju firmu koja donosi te strane radnike i zarade na njima) i pohlepni vlasnici firma
    Sve kaj se dogodi sa svakim uvozom radne snage je da se bazen fizikalnih radnika poveća i s time se ne treba povisiti plaće jer se "uvijek može naći netko tko će raditi za manje"
  • The Undertaker
    6.8k
    Da domaćih radnika ima onda bi oni i radili. Ali ih nema i to se vidi po stopi nezaposlenosti. Danas u Hrvatskoj radi svatko tko hoće i može raditi.
  • Bosskovitz
    14.9k
    Mit je da nam treba toliki broj stranih radnika.Praskaton

Nije mit. Zaista nam treba toliko radnika. Hrvatska praktično da i nema nezaposlenih - u siječnju 2025. bilo je 97.314 nezaposlenih, to je gotovo 20% manje nezaposlenih nego u siječnju 2024. godine. Stopa nezaposlenosti od 4-5% se uglavnom uzima za idealnu stopu, a naša je tek nešto viša od 5%.

To je li nešto potrebno ili nije ne definiramo ni ti, ni ja, ni Vlada, nego tržište. Ako postoji potreba za dostavljačima jer ljudi toliko naručuju, onda su očito potrebni. Slažem se s tobom da je to komocija, ali puno toga je komocija koju si omogućavamo jer (financijski) možemo - Netflix je komocija, godišnja ulaznica za Dinamo je komocija, kava ili piva u kafiću je komocija, ljetovanje na moru je komocija...

Naravno da u svemu tome ima i zlouporaba, nije svugdje potreba - negdje je naprosto želja za većim profitom i tu je uloga države da bolje, češće i detaljnije kontrolira, propisuje strože uvjete i slično. To će smanjiti sivu zonu, ali neće smanjiti potrebu za stranim radnicima tamo gdje potreba postoji.

Mene dvije stvari tu najviše smetaju:
    • Svi s kojima sam bio u kontaktu su iznimno pristojni, nasmiješeni, gotovo servilni, ali naprosto ne žele naučiti niti osnove hrvatskog jezika, a država od njih ne traži da ga nauče. Ja baki ne mogu danas normalno naručiti uber da ju pokupi na Rebru jer ako je vozač stranac, ona se s njim neće moći sporazumjeti. Neki ne znaju čak ni engleski. Ja znam više nizozemskog, mađarskog ili mandarinskog - a znam svega 10-ak fraza koje sam naučio zbog posla ili putovanja - nego većina njih hrvatskog, a tu žive i rade.
    • Druga stvar koja me strašno smeta je to kako oni voze jer naprosto voze loše - a to je isto područje na kojem država treba strože regulirati. Evo imala je policija nedavno onu kontrolu prema kojoj je ispalo da je svaki treći taksist u Zagrebu bio stranac koji radi na crno - to je država kriva jer ne kontrolira dovoljno.

Ono što želim reći: treba nam jača državna regulativa stranih radnika, a stranih radnika će biti dok god ima za njima potrebe. Ako želimo da ih bude manje, ne trebamo prstom upirati u državu nego "put your money where your mouth is" i svojim primjerom smanjiti potrebu za njima. Ako ne želimo, okej, ali svejedno trebamo inzistirati na većoj kontroli. U Hrvatskoj je ukupno 135.000 stranih radnika i to je 135.000 uplata u mirovinsko, zdravstveno i državne/lokalne proračune svakog mjeseca, plus zarada od PDV-a, plus (a o ovome se još uvijek ne priča dovoljno, iako bi itekako trebalo) prihodi od poreza na igre na sreću. Nije to zajebancija.
  • Peškaman
    6.1k
    Prohodaš gradom,uđeš u pekaru -stranac, odeš na kavu/pivu - stranac, naručiš nešto jesti - stranac, naručiš taksi/uber - stranac a 80% ih ne zna 'beknut' jezika.
    Nikad mi neće biti jasno tolika količina bolikurca oko jezika gdje odeš, ideš negdje na tjedan dana,tipa u Bratislavu pa naučiš neke bitnije riječi da se možeš snaći + znaš engleski.
  • Captain America
    19.6k
    80% ih ne zna 'beknut' jezika.Peškaman

Zato napraviš neugodnu situaciju i dok ti se ne nacrta Hrvat, odbijaš uslugu. Nedavno su njih trojica pokušavala od mene dobiti narudžbu, tek se onda naš udostojio pojaviti i zaraditi plaću. Nema teoretske šanse da bi progovorio riječ engleskog s tom ruljom.

Dok god će se Hrvati njima prilagođavati, oni će se moći ovako ponašati i misliti da je to normalno.
  • Brusa
    2.4k
    također se slično ponašam, samo hrvatski.
  • Markelo
    3.1k
    Ne znam šta je bilo s Woltom i Glovom no prije je tamo radila masa Hrvata, pogotovo omladine, studenata i bili su zadovoljni zaradom. Šta se odjednom dogodilo da ćeš prije vidjet Jetija nego bijelca kako nosi veliku plavu ili žutu torbu. Možda nije problem u tome da Hrvati neće, nego je netko skužio da netko drugi hoće i to za manje love
  • Teofil Kateran
    1.8k
    Ista stvar, jednom prilikom sjeo kod Glavnog kolodvora na kavu i došao stranac i prvo sam ga čekao nekih 20 minuta da nas dođe poslužiti i onda još ne zna ni "dobar dan" reći i naravno pričao sam hrvatski, on nije razumio ništa, tako da smo se samo ustali i odustali od kave.

Nije uopće problem u tome što je stranac već je problem što ja moram u samom centru Zagreba sjesti u kafić i pričati engleski, a on dobije posao lagano i uzima novac bez ikakvog truda, pa da je teško naučit pozdravit i poslužit to mi nikad neće biti jasno...
  • The Undertaker
    6.8k
    Nije kriv radnik što ne zna hrvatski ili barem engleski već gazda. Radnik nudi svoje kvalifikacije kakve ima i gazda ga može uzeti ili ne uzeti. Znači, frustracije ne iskaljivati na radniku već na poslodavcu. Ako vam smeta ne kupujte u takvim trgovinama, ne idite u te kafiće i restorane i ne naručujte dostavu.
    Pa koliko izdržite.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.