• Baneki
    773
    Pitao si me imam li informaciju da se nešto neće graditi. Nemam, isto kao što nemam informaciju da se neće graditi Eifellov toranj u Zagrebu. Jedino ti možeš dati informaciju da će se nešto graditi, ako imaš, i ako zračiš optimizmom. A napisao si vjerujem u ljude, razgovara se, itd...Razgovori ne koštaju ništa, može se još trideset godina tako, pogotovo ako imaš novi stadion pod krovom koji zadovoljava 4. kategoriju. Da ponovim, još nitko nije rekao da će u novi Max uložiti ni cent, ne treba račun shvaćati doslovno, nema ugovora, nema obveze, čak ni obećanja, nema ničega, razgovara se...

Ima li npr. u proračunu grada Zagreba predviđena sredstva za urbanističko arhitektonski natječaj? Ako ima OK, barem se nešto radi, ako nema znači razgovara se i dalje...jer od nule do 200 milijuna je dalek put...
  • Baneki
    773
    Sve je teorija, ali mislim da je mala vjerojatnost da se ne bi dogovorili s jednim od ta tri kluba koja si naveo. Može se razgovarati, pitati na vrijeme, potpisati ugovor. Tu je i HNS kiji može pritisnuti nekoga jer Maksimir je nacionalni interes. To mi se čini manja prepreka nego skupiti 200 milijuna.
  • mali M
    6k
    Slažem se, ništa nije nikome zagarantirano, imamo samo ovo što je do sad učinjeno i nadamo se da će biti "uskoro" i napravljeno. Jednako tako naravno da se i nadamo da će se držati izgovorenoga i za Maksimir.. I Sajla volio bi da se ne dramatizira, nitko nije rekao da je sve za k... i da slijedi propast, nego ljudi su skeptični zbog iskustva koje imamo sa dvadesetogodišnjim lažovom i sa vrlo sličnim lažovom samo u starkama i malo manjim stažom...

@Baneki svakako postoji i opasnost tj. sumnja da nas se otkanta nakon Kranjče, ali to ne možemo znati jer nemamo kristalnu kuglu pa nema smisla ići u šbb kbb. Ako se itko naraspravljao sa Bosom oko ove teme to sam ja, i razumijem tvoje argumente, jednako kao i njegove. On se drži one i 0,1% je više od 0% i tu je u pravu. S druge strane imamo bolnicu blato koja je imala sve ove iste papire i krenuli su radovi pa ju i danas gledamo kako izgleda.. Što želim reći, meni taj argument da imaju svu papirologiju zbilja ništa ne znači, jer mogu i ja imat naručenu pizzu i dovoljno novaca na računu pa ako mi je nikad ne dostave neću je nikad pojesti, ali sam i ja utihnuo na ovu temu jer nema smisla da se mi ovdje raspravljamo, a zapravo sve ovisi o nekom trećem.

Veselim se bilo kakvom stadionu da nam naprave, ali svakako neću opravdavati nekoga tko je probio nekoliko rokova (i pitanje koliko će ih još probiti) jer ga to čini lažovom, pa makar završio stadion, time ne zaslužuje Dinamovu spomenploču. Isti uvijek brane i argumentiraju kao da imaju neku info koju mi nemamo, i isti uvijek sumnjaju..
  • Baneki
    773
    Pa ja nisam negativan i čemeran, mislim da sam realan. Bolja je situacija ako nemamo stadion ili imamo derutan nego ako imamo neadekvatan. Jer smo onda nusko na listi prioriteta za javne investicije. Je rekao je tako nešto - ako ne nađrmo o da će se graditi javnim novcem. To ga nipta ne košta. Je li rekao ako ne nađemo investitora onda ćemo u 2026 staviti u proračun 50M? Nije tak da od te izjave ništa.

I sad postoji još jedna opasnost s novom Kranjčom. Što ako se ispostavi da je njegov kapacitet dovoljan za većinu utakmica Dinama i da bi veći kapacitet bio potreban za npr. 5-6 utakmica LP i još za 5-6 utakmica HNLa? Isplati li se graditi još jedan stadion za 10-15 utakmica godišnje koji će koštati 200 milijuna eura? A i na te će doći ne 40000 nego bi došlo 20000 gledatelja?
  • miro
    4.9k
    Po meni Kranjča je za ove, a novi Maksimir za sljedeće lokalne. I to je dinamika koja je moguća
  • Logistika
    1.3k
    stadion novi se ne bi koristio za 4-5 tekmi nego onoliko koliko nudi sadržaja...kafići,restorani,gym nekakav...koncerti,veći fan shop
  • mali M
    6k
    ma kakvi. dokumentacija i priprema terena je za ove, kad krene gradnja vidjet ćemo koliko će je razvuć, možda bude taman za iduće, onda priprema dokumentacije za Max taman za one iza i svečano otvorenje Maxa za treće tj. četvrte... :lol:

Ma neka nas sve demantiraju, ja ću se rado posipavati pepelom...

slažem se, ja nebi nigdje rađe visio u slobodno vrijeme nego oko i na stadionu, sve što sada nemamo.. al ozbiljan sam... da imaju kvalitetnu dvoranu za vježbanje, normalne kafiće ili restače, fast foodove.. rađe njima ostavim sve novce na stadionu kroz cijeli mjesec nego da lutam okolo
  • Neron53
    1.1k

Znaci pred ove izbore pocetak gradnje Kranjce a pred slijedece pocetak gradnje Maksimira?
    A pred one naredne mozda i otvaranje :)
  • miro
    4.9k
    Tako nešto da
  • Oluja
    4.7k
    dobro odigrano da razni drkaroši ne mogu sabotirati gradnju

Telegram:

"Ukratko, prije gradonačelnikove objave o hibridnom grijanom terenu i vertikalnim vrtovima, Grad se poslužio projektantskim trikom kojim su sami sebi postali susjedi na česticama oko stadiona. Zašto je tako učinjeno i zašto je to problematično? Sugovornici nam kažu da je riječ o davno viđenoj praksi kojom se izbjegavaju eventualni prigovori građana u neposrednom susjedstvu s planiranim stadionom. Laički rečeno, Grad je razlomio česticu na kojoj je stadion, odvojio dvije nove čestice širine po jedan metar s obje strane stadiona i time se elegantno riješio natezanja sa susjedima koji bi mogli imati prigovora na radove.
    “Izvršena su dva postupka. Prvo je odrađeno utvrđivanje postojećih međa i o tome su susjedi obaviješteni. Svim susjedima je morala biti uručena dokumentacija i imali su pravo prigovora. Taj postupak je okončan 10. rujna 2024. Samo dan kasnije, 11. rujna, ista geodetska tvrtka započinje parcelaciju čestice širine jedan metar prema susjedima, koji su moguće stranke u postupku ishođenja dozvola za stadion. Parcelacija je zatim potvrđena i provedena 13. rujna. Regularno to traje mjesecima, a ne jedan radni dan. I to je učinjeno s obje strane stadiona, što je vidljivo zoomom na Geoportalu”, kaže nam jedan arhitekt koji nije htio biti imenovan. I zbilja, zumiranjem na spomenutom servisu vidljive su dvije uske, produljene čestice koje neznatno razdvajaju okolicu stadiona od susjedstva.

Problem je u tome, pojašnjava naš sugovornik, što se takvim zahvatom isključuje javnost, odnosno bilo koja treća osoba, iz uvida u projektnu dokumentaciju jer susjedna čestica stadionu sada postaje jedan metar široko dvorište u vlasništvu Grada.
    “Takvi manevri nisu striktno protuzakoniti, ali nama kao projektantima takav manevar i takva parcelacija ne bi bili dopušteni jer je jasna intencija. Takva parcelacija nije prihvatljiva jer je parcela besmislena i unosi nered u prostor”, tvrdi arhitekt.

Slikovito dodaje da je ovo u suštini dribling poznat iz devedesetih kojeg inače provlače mutni investitori da bi utajili diskutabilne projekte od trećih strana te usput anulirali eventualne prigovore susjeda, žalbe i upravne postupke.
    “Ideja je visoko nemoralna, u suprotnosti s praksom prostornog planiranja i s namjerom provođenja samovolje. Da je to napravila bivša vlast, ovi današnji bi vjerojatno ležali na trotoaru”, kaže nam naš sugovornik, dodajući da ovako nešto vjerojatno ne bi palo na pamet ni pokojnom Milanu Bandiću.

Još 18. studenog smo poslali upit Gradu Zagrebu. Nedorečeni odgovor je, uz opetovane pisane i telefonske podsjetnike, stigao tek u petak, neposredno prije Tomaševićeve prezentacije. Naša pitanja bila su konkretna. Zanimalo nas je zbog čega je s obje strane stadiona izvršena parcelacije čestica širine otprilike jedan metar prema susjedima. Pitali smo kad je parcelacija započeta, jesu li prije toga utvrđene međe te kojeg datuma je taj postupak izveden i okončan.

Također, pitali smo i jesu li susjedi obaviješteni te jesu li imali pravo prigovora. U službenom mailu, koji je stigao točno 10 minuta prije gradonačelnikovog otkrivanja novog projekta, nisu odgovorili na većinu konkretno postavljenih pitanja. Umjesto toga, iz Grada Zagreba stigli su citati zakona i pravilnika, ne objašnjavajući zašto su izveli manevar s jednometarskom česticom, ne navodeći datume ni ime tvrtke koja je odradila posao. Nisu ni odgovorili jesu li susjedi obaviješteni te je li ovim postupkom Grad praktički sam sebi postao susjed. Prenosimo odgovore, izostavljajući suhoparna nabrajanja pravilnika.

“Grad Zagreb je naručio izradu geodetskog elaborata navedene čestice. Od strane ovlaštenog geodetskog izvoditelja izrađeni su geodetski elaborati za diobu ili spajanje katastarskih čestica, evidentiranje, brisanje ili promjenu podataka o zgradama ili drugim građevinama te za evidentiranje stvarnog položaja pojedinačnih već evidentiranih katastarskih čestica”, kažu iz Grada. Marljivo dodaju da su elaborati izrađeni sukladno potrebnom zakonu, pravilniku i tehničkim specifikacijama, a na njih nije bilo prigovora.

Pojas do ograde
    “Međe novoformirane čestice na terenu su obilježene od strane geodetskog izvoditelja sukladno Zakonu trajnim međnim oznakama. Utvrđivanje međa na terenu i izradu geodetskih elaborata izvršio je ovlašteni geodetski izvoditelj koji navedene poslove obavlja sukladno Zakonu. Geodetski elaborati su potvrđeni u rujnu 2024. godine te je u konačnici osnovana katastarska čestica površine 38300 m2”, navode iz Grada. Nisu naveli kad je parcelacija točno započeta ni kojeg datuma je taj postupak izveden i okončan.

Ipak, u krnjem odgovoru su pokušali ponuditi objašnjenje postupka.

“Geodetskim elaboratom je osnovana katastarska čestica na način da oko čestice stadiona ostaje određen prostor kako bi se svim susjednim vlasnicima koji su legalizirali svoje građevine na međnoj liniji sa vlasništvom Grada Zagreba osigurao određen pojas do mjesta postavljanja ograde koju će Grad biti obavezan postaviti po pravilima za određene kategorije stadiona”, poručili su."
  • immerwieder
    1.4k
    a bilo bi interesantno i tko je neimenovani arhitekt
  • Bosskovitz
    13k
    Pitao si me imam li informaciju da se nešto neće graditi.Baneki

Pitao sam te ja puno pitanja na koja nisi dao odgovor:

• Na kojem to računu nema novca za izgradnju Maksimira?
    • Zašto tvrdiš da studija izvodljivosti ne postoji kad je potvrđeno da postoji, ali nije javna?
    • Zašto tvrdiš da iz Grada ne žele razgovarati o Maksimiru kad iz Kluba kažu da s Gradom redovno razgovaraju o Maksimiru?
    • Od kud ti to da nema nikakvih planova da se Maksimir financira iz gradskog/državnog proračuna?

Da ponovim, još nitko nije rekao da će u novi Max uložiti ni centBaneki

Vraćam se na ono početno: trolaš temu i opet iznosiš netočne tvrdnje, tri komentara prije tvog ti je @Sajla citirao Tomaševićevu izjavu da "ako ne postoji interes za privatnu investiciju, onda će ta investicija morati biti javna".

sad postoji još jedna opasnost s novom Kranjčom.Baneki

Ako govorimo u sferi čistih teorijskih mogućnosti i ignoriramo stvarnost, postoji i opasnost da se ne izgradi ništa, da i gradi i klub i država odustanu od infrastrukture i ostanemo na ovakvom Maksimiru zauvijek. Koliko je to realno? Pa baš i nije, kao ni ovo tvoje.

S druge strane imamo bolnicu blato koja je imala sve ove iste papire i krenuli su radovi pa ju i danas gledamo kako izgleda.mali M

Ne moramo ići do bolnice Blato, pa sami stadion u Maksimiru je projekt koji je zapeo usred izgradnje, armatura viri van i 25 godina kasnije. To je argument koji se može koristiti sve dok se zadnja stolica ne zašarafi na stadion i ne dobije uporabna dozvola, ali sa svakim stadijem projekta argument sve više i više gubi na težini.

a bilo bi interesantno i tko je neimenovani arhitektimmerwieder

Sve se bojim :D
  • Baneki
    773
    Hvataš se za bezvezne terminološke gluposti a ne čitaš što sam već napisao, znači ti si taj koji trola. Napisao da se radi figurativno o "računu", a poanta je da niti grad, niti država nisu još stavili u proračun ni kunu za Max. Niti ima neki investitor koji se obvezao ili dao određena jamstva da će sudjelovati unprijektu - dakle NULA..

Tomaševićeva izjava da će se financirati javnim novcem ako se nađe investitor ne znači apsolutno ništa. Iz kojeg javnog izvora, u kojem iznosu i u kojem roku? To nije rekao.

Studija izvodljivosti ako je financirana javnim novcem a tajna je kao da ne postoji. Kad ju netko plati iz svog novčanika nek si ju drži doma u ladici. Moš misliti tajnu koju je trebala iznjedriti - Broj popratnih komercijalnih objekata uz stadion koji će pomoći investitoru da izgradi stadion - jel gore na dokumentu Stroga tajna ili samo Povjerljivo? - Cirkus i sramota da se to oteže više od godine dana, a trebalo je poslužiti samo za dovršetak javnog natječaja koji je bio 90% dovršen.

Tvrdim da ne žele razgovarati jer su rekli da oko Maksimira nema ništa novoga i da kad će biti da će i reći. To su rekli na predstavljanju Kranjče? Čekaj malo, a natječaj koji je obećan ovog proljeća? Iz kluba po meni griješe razgovarajući u nedogled oko Maksimira. Trebali bi javno zauzeti stav da je interes Dinama samo Maksimir i tražiti transparentnost oko svega.

Za planove ne znam, evo reci ti ima li u planovima grada/države u proračunu za sljedeću godinu određena sredstva za Maks kad si informiran. Molim lijepo:
    Grad - iznos, namjena
    Država - iznos, namjena

Sad je vrijeme proračuna pa da znamo na čemu smo. Ili će se i dalje razgovarati...
  • Dino
    2.9k
    Pitao sam te ja puno pitanja na koja nisi dao odgovor:

Na kojem to računu nema novca za izgradnju Maksimira?
    Zašto tvrdiš da studija izvodljivosti ne postoji kad je potvrđeno da postoji, ali nije javna?
    Zašto tvrdiš da iz Grada ne žele razgovarati o Maksimiru kad iz Kluba kažu da s Gradom redovno razgovaraju o Maksimiru?
    Od kud ti to da nema nikakvih planova da se Maksimir financira iz gradskog/državnog proračuna?
    Bosskovitz

Ispričavam se ako sam nešto krivo shvatio, ali meni se uistinu čini da je situacija oko Maksimira zapravo vrlo pozitivna zbog povjerenja koje bismo trebali imati u sadašnjeg gradonačelnika dok u prošlog nismo te rješavanja dugogodišnje trakavice IPO?

Ovo drugo je dokazani i opipljivi korak naprijed, ali ovo prvo je i dalje skup informacija u koje bismo trebali “samo” vjerovati. Gradonačelnik je već imao jednu izjavu koja je javno prikazana i snimljena na televiziji pa je postupio drugačije i zaboravio na izjavu, stoga je malo nezgodno 100% vjerovati da će se stadion financirati javnim novcem ukoliko se ne nađe investitor, kako je izjavljeno.

Samo bi apsolutnom mrzitelju bilo žao da gradska infrastruktura ne napreduje tko god da je gradio, ali pesimistički stav mi objektivno djeluje vrlo opravdanim dok se i za Maksimir ne zatraže i odobre isti projekti, dozvole i izvođači kao kako su za Kranjču.
  • NitkoBitan
    20.3k
    Privatni investitori ce izgradit Dinamu stadion u zamjenu za zemljiste?

Grad Zagreb na podrucju i oko stadiona raspolaze sa oko 200 tisuca kvadratnih metara zemljista, a vrijednost gradevinskog zemljista na podrucju Maksimira je oko 200e/m2. Od tih 200 tisuca kvadratnih metara trenutno preko pola otpada na stadion, pomocne terene i parking.

Ne znam jel se na kraju radi o otkupu ili najmu zemljista, ali koju god racunicu napravim ispada da od zemljista danog investitorima nece bit skupljeno ni za pola stadiona.

Famoznu studiju isplativosti kriju kao zmija noge.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.