• Patak
    2.9k
    Ne znam je li zvuk originalan, bilo bi fora da je. Nešto pretražujem za sebe pa naletio na grb prvog zagrebačkog nogometnog kluba...Iz novina Sport iz 1908.

image.png
  • Gradjanski Dinamo
    323

Svaka sličnost s grbovima nekih kasnije osnovanih klubova je slučajna. :razz:
  • Gradjanski Dinamo
    323
    Evo opet totalna gluparija iz znastvenog rada objavljenog u ozbiljnom časopisu koji se bavi tematikom međuodnosa nogometa i društva.

Naprosto je nevjerojatno s kojom lakoćom se atributi moskovskog Dinama preslikavaju na zagrebački Dinamo.

Počeo sam lagano pripremati materijale. Idem u kontraofenzivu. Pisat će se rad. Ovim gluparijama treba stati na kraj jednom zauvijek.

IMG-0250.jpg
  • Patak
    2.9k
    To je članak iz 2007. Pogledao sam na scholaru, o Dinamu Zagreb ima preko 1000 članaka, ali bilo bi dobro eliminirati ove naše domaće autore i one iz "regijona" i pogledati što pišu neutralni stranci.

Za pojam Građanski football ima preko 300 navoda, a za Građanski soccer preko 100.

I onda pogledam prvi koji mi se pojavio, nešto Origins of soccer im Serbia. I veli autor išli igrači srpskog kluba Srpski mač u Zagreb, mislim 1911 igrati dvije utakmice sa HAŠKom u Zagreb. Ali nisu išli pod imenom tog kluba nego pod imenom reprezentacije Kraljevine Srbije ili nešto slično. I nisu rekli predsjedniku tog kluba jer je on bio protiv iz razloga da će iskusnija zagrebačka momčad napuniti mrežu neiskusnijih srpskih igrača. Ali ovi ipak otišli protiv njegove volje. I doživjeli dva poraza 8:0 i 6:0 od HAŠKa. I vratili se osramoćeni toliko da su morali osnovati novi klub BSK koji je na kraju ispao najbolji srpski klub u staroj jugoslaviji. Ali eto kakav mu je početak bio...
  • Gradjanski Dinamo
    323

I ja sam trenutno zainteresiran za strane autore. Zanima me što pišu o našem nogometu. Problem je što se naš Dinamo prikazuje kao policijski klub tajnih službi i u novijoj literaturi. Evo baš sam prije par dana unutar ove diskusije objavio isječak jedne knjige objavljene prošle godine. Imam osjećaj da je ta tvrdnja postala mantra zbog imena kluba. A lako se pobije ta teza jer veze s mozgom nema.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.