• masacusec
    3.8k
    Ovo je vrlo jednostavna arhitektonska kompozicija koju je moguće izvesti kroz dvije godine. Sami građevinski aspekt i realizacija projekta jest najmanji problem. Popratni sadržaji kao što su prikupljanje svih potvrda na glavni projekt i suglasnosti te financiranje izgradnje opstruiraju kompletni postupak.
  • scooniepenn
    3.4k

Ovdje si vrlo paušalan i poprilično u krivu, a probat ću ti i dočarati kroz okvirne zarade samo od garaže i najmova. Ajmo staviti hotel i stanogradnju po strani. U sklopu i uokolo stadiona možeš imati podzemnu garažu, veliki supermarket (Konzum, Lidl, Kaufland), veliku drogeriju (DM ili Muller), najmanje 6 do 7 ugostiteljskih objekata, 30-ak poslovnih prostora, 6 do 7 modnih i trgovina robe široke potrošnje. Krenimo od garaže i koliko bi garaža u ovom dijelu grada mogla donositi. Znam pouzdano da ti je u trenutku prodaje Cvjetnog centra garaža donosila čistih oko 1.5 milijuna Eura godišnje. S obzirom na cijene parkinga danas i činjenicu kako je u tom dijelu gradu parking tražen kao zlato možeš računati vrlo izvjesno računati s 2 milje Eura godišnje. Ovakav maloprodajni objekt i velika drogerija ti nisu manje od 600.000 Eura godišnje sigurno. Ugostiteljski objekti i trgovine su ti blizu 1.5 milja Eura godišnje. Dolazimo do poslovnih prostora koji su recimo svi u sklopu Južne tribine, njih ajmo reći 30-ak. Neka su prosječne kvadrature od 130 m2, koje bez problema možeš naplatiti 14.5 Eura po kvadratu, i tu dolazimo do otprilike 700.000 Eura godišnje. U kumulativu ti je to godišnje oko 5 milja plus minus. Dakle, tu nisam računao niti hotel i kongresni centar, a bome niti stanogradnju odnosno dodatne poslovne prostore uokolo stadiona. Dakle, na ovim elementima koje sam nabrojao investitor u 10 godina ima 50 milja Eura, a o eksploatacija stadiona u kontekstu koncerata i sportskih događanja izvan nogometa niti ne pričamo. Još samo da dodam kako ovdje nisam ukalkulirao niti ekspresan povrat od stanogradnje niti moguću izgradnju trgovačkog centra, makar i npr. manje verzije Cityja Centra.
  • Mathiasovi Chageri
    3k
    koje bez problema možeš naplatiti 14.5 Eura po kvadratuscooniepenn

I ne samo to, iz prve ruke ti mogu reći kako jedan veliki shopping centar u Zagrebu ima odrednicu u najmu prostora trgovinama, kako uz minimalni najam po kvadratu (koji si čak i dosta dobro detektirao, ovisi o broju kvadrata, lokaciji u centru itd.) postoji i odredba o rastu najma ovisno o rastu prometa u dućanu. Plastično rečeno, ako ti promet raste iz godine u godinu, raste i najam prostora. 2 milijuna eura godišnjeg prometa ne plaća isti najam kao i 1,5 millijuna eura.
  • vjeko1701
    8.9k
    Ljudi. Patak je rekao svoje. Invstitorima premium lokacija pokraj Maksimirske šume, ZOO vrta i u sklopu desetljećima isčekivanog modernog stadiona koji koristi najveći klub u Hrvatskoj a izvjesno i Hrvatska reprezentacija ne vrijedi taj trošak. Ne vidim smisao daljnje rasprave.
  • jedan u nizu
    8.7k
    Ja bi da se Patak kandidira za gradonacelnika.
    Brzina kojom radi studije izvodljivosti je vrhunska.
    Ako tako nastavi ocekujem da ce Zagreb dobiti metro za dvije godine, da ce Sava biti plovna kroz 3 godine, da imamo tunel Sljeme za godinu dana a sjevernu obilaznicu za godinu i pol.
    Kako stvari stoje, ostao bi bez kapitalnih projekata prije kraja prvog mandata.
    Imas moj glas!
  • Sajla
    5.4k
    nije baš vezano uz temu ali - malo prije čuo na TV najavu Otvorenog i kažu "gubi li Hrvatska godišnje 11 milijardi eura zbog korupcije?" jednostavno mi je ta cifra zazvonila. to nije jedan, nije ni deset nego 100 stadiona. u jednoj jedinoj godini. sto stadiona. a mi taj Maksimir čekamo desetljećima :cry:
  • gledatelj
    621
    Pa kad ekipa kao patak glasa nije ni cudno
  • Mali Zeus
    14.1k
    Patak je stručnjak i doktor za sve. Bilo bi dobro da mu se u Dinamu nađe posao.
  • Papastrumf
    12.8k
    Ljudi. Patak je rekao svoje. Invstitorima premium lokacija pokraj Maksimirske šume, ZOO vrta i u sklopu desetljećima isčekivanog modernog stadiona koji koristi najveći klub u Hrvatskoj a izvjesno i Hrvatska reprezentacija ne vrijedi taj trošak. Ne vidim smisao daljnje rasprave.vjeko1701

Kao što sam napisao, čovjek je bio u pravu u velikoj većini napisanog. Možda niste shvatili, ali nisam bio niti najmanje sarkastičan.
  • plavi mališan
    7
    Pozdrav,
    Čitam baš diskusiju, pa bih volio iznijeti svoje mišljenje, stadion jest derutan i ruglo, svi se slažu da ga se treba srušiti, ok. Moje stajalište je da stadion Dinama treba biti funkcionalan, ali i prilagođen za uvjete i stanje u Hrvatskoj i u Zagrebu. Što sam mislio pod ovime prilagođen za uvjete i stanje u Hrvatskoj i Zagrebu, mislio sam da su uvjeti za izvođenje takvog nekog projekta jako loši, ne postoji nikakvo osiguranje da se ne dogodi što i Rijeci sa Kantridom. Zašto Dinamu treba ogroman stadion sa 5 šhoping centara, 10 parkinga, 10 ovog, 10 onog… Uz to što bi to vrlo vjerovatno bankrotiralo klub, Zagreb trenutno uopće nema infrastukturu da poprati stadion sa toliko popratnog sadržaja, po mome mišljenju. Poslije svake europske utakmice/derbija ti treba pola sata minimalno da se probiješ do doma kroz gužvetinu. Stadion po meni ne bi trebao imati više od muzeja za klub, fan shopa i eventualno kafić/restoran, makar i to mi je nepojmljivo. Baš i ne bih volio da postanemo kao Stanford Bridge koji je hotel, stadion, restoran, wellness, kafić… To će opet dovest samo do nesuglasica između kluba i navijača.
    Eto, moje mišljenje, hvala na pozornosti!
  • Crusades1986
    13.1k
    Zašto Dinamu treba ogroman stadion sa 5 šhoping centara, 10 parkinga, 10 ovog, 10 onog… Uz to što bi to vrlo vjerovatno bankrotiralo klub, Zagreb trenutno uopće nema infrastukturu da poprati stadion sa toliko popratnog sadržaja, po mome mišljenju.plavi mališan

Pa da klub radi sam sa svojim novcima stadion, sigurno ne bi u sklopu stadiona bilo to sve navedeno.

To sve što si naveo kao dodatan sadržaj se spominje jedino kao opcija javno-privatnog partnerstva gdje bi privatnik to radio kao "osigurač" za povrat investicije.
  • badjibadara
    3.5k
    To će opet dovest samo do nesuglasica između kluba i navijača.plavi mališan

Baš me zanima koje bi to nesuglasice bile, da umjesto derutnog Maksimira sleti klasični Stamford Bridge?
  • Dzoni
    747
    Prvo stadion će gradit investitor ili porezni obveznici sa svojim novcima, što znači da će preko tih popratnih sadržaja povratiti svoj uloženi novac. To se radi baš zato da klub ne mora ulagat ogromnu svotu novaca u stadion.
    I ako bi se 50 ljudi bunilo radi popratnih sadržaja kraj stadiona, puno sam rekao
  • miro
    4.7k
    Meni nije jasno kako bi šoping centar na Maksimiru bio neisplativ? Jedini ozbiljni problemi koje tu vidim su promet i parking, ali nije ni to nemoguće riješiti ako se radi sve od nule.
  • plavi mališan
    7
    Ja ne bih volio da mi neka 3. Strana diktira kaj ja mogu, a kaj ne mogu sa stadionom, a to će se dogodit. Pa nije stadion božićni poklon.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.