• Dzoni
    775
    Ako imaš više stotina milijuna eura za gradnju stadiona, radi na njemu što te volja.
    Do tad, preostaje nam jedino maštati kakav će nam stadion biti kad se jednog dana izgradi.
  • Bosskovitz
    12.7k
    Taj stadion u Maksimiru mora biti grandiozan, oduseviti arhitektonskim odabirom, mora biti poseban. Ako si za aerodrom zajebao sa Zahom Hadid, to se Maksimiru ne smije dogoditi.badjibadara

Ovo svakako, pogotovo ako se radi o većinskom javnom financiranju jer je to pitanje brendiranja samog grada, pa i države. Ono sa Zahom Hadid bio je povijesni propust. Mislim da su i iz grada u jednom trenutku isto govorili kako žele da Maksimir bude gradski landmark, što je i u samoj ideji bolje od toga da se gleda kako što jeftinije sklepati četiri tribine s krovom.

Jer malo je prilika za arhitketonsko obogaćivanje grada velikim javnim projektima. Najčešće to budu stadioni, dvorane, operne i koncertne dvorane, velike knjižnice, aerodromi, kongresni centri, muzeji... s aerodromom smo propustili povijesnu priliku imati zadnji projekt možda i najveće svjetske arhitektice u svom gradu, s MSU-om smo po mom skromnom mišljenju također propustili priliku, javne skulpture su nam nažalost mediokritetske u najboljem slučaju, o nekom novom Lisinskom se niti ne razmišlja i ovom gradu nasušno treba jedan arhitektonski projekt koji nosi vrijednost i van granica mikrokozmosa arhitektonskog fakulteta... meni osobno, a nisam te struke, je već malo dosta UPI2M-a i njihovih vijuga i lukova.

Ovo gore možda i najbolje pokazuje činjenica kolika je buka nastala oko Vlahovićeve kuće u Preradovićevoj, možda i jedinog kreativnog i ambicioznog arhitektonskog projekta u gradu zadnjih desetljeća, a zapravo sasvim neobične no ipak - samo obiteljske kuće. Kaj god mislili o njoj.
  • Jaro
    7.7k
    Vlahoviceva kuca je dokaz da, iako je netko veliko "umjetnicko" ime, ne mora svaka njegova ideja prihvatiti kao super. Mislim, umjetnici i jesu "malo" pomaknuti, ali ova kuca je cista "car je gol" situacija - gdje se malogradjanski od nekih proglasava umjetnickim djelom jer je eto autor poznat, a realno je nakardno... Pogotovo kad se radi o građevinama - one bi se trebale i uklopiti u okolis, jer moze stakleni toranj za sebe biti top - ali nemres ga bas staviti u centar Motovuna...
  • Mali Zeus
    14.2k
    100 ljudi 100 mišljenja. Recimo lomila su se koplja oko uređenja džamije. Meni je to uređeno top jer se odlično otvara iz svih ulica koje idu na kružni tok, dok se dijelu ekipe ne sviđa jer nema magnolija di su im prije pesi mogli piškiti i kakati.
  • Jaro
    7.7k
    ok se dijelu ekipe ne sviđa jer nema magnolija di su im prije pesi mogli piškiti i kakati.Mali Zeus

hehe, ja se eto ni ne sjecam vise kak je izgledalo s magnolijama, al da, sad to fakat izgleda super s koje god strane dodjes... Ma srali su ovi koji crtaju faking macke po asfaltu i betonske zardinjere proglasavaju vizualno ekolskim top potezom...
  • Mali Zeus
    14.2k
    hehe, ja se eto ni ne sjecam vise kak je izgledalo s magnolijama, al da, sad to fakat izgleda super s koje god strane dodjes... Ma srali su ovi koji crtaju faking macke po asfaltu i betonske zardinjere proglasavaju vizualno ekolskim top potezom...Jaro

E to, ti eksperti za lijepo i umjetnost. :D
  • scooniepenn
    3.5k

Primjer Vlahovićeve kuće u Preradovićevoj je najbolji pokazatelj koliko kod nas ima malograđanštine. Dakle, dobar dio ljudi bi izgradio fejk neobarokni ili neoklasicistički objekt koji bi izgledao staro pa bi se valjda tako bolje uklopio. Meni je osobno kuća jako cool, ali čak i da mi se ne sviđa bio bih svjestan dodane vrijednosti koju donosi arhitekturi grada Zagreba jer ju je projektirao Eduardo Souto de Moura, jedan najeminentnijih svjetskih arhitekata. U Zagrebu praktički od perioda hrvatske moderne nema objekata koji su arhitektonska baština. Inače, integracija modernih objekata unutar starih jezgra je karakteristična za sve svjetske metropole, ali kaj znaju jedan Berlin, Beč, Pariz ili New York. Samim time, stadion je prilika da se kroz vrhunski projekt barem malo promijeni ta preambula.
  • vjeko1701
    9.4k
    Ja ne bih volio da mi neka 3. Strana diktira kaj ja mogu, a kaj ne mogu sa stadionom, a to će se dogodit. Pa nije stadion božićni poklon.plavi mališan

Kako bi se to točno dogodilo i kaj bi se to točno diktiralo?
  • plavi mališan
    7
    Zamisli da si ti meni dao 50 milijuna eura za neki projekt, valjda bi htio i ti imati pravo reći kako, što, kada… Ili ono baš te briga kao, evo ti 50 miljki kompa, sretno? Mislim, to je samo moje stajalište i razmišljanje, možda sam u krivu.
  • vjeko1701
    9.4k
    Nije mišljenje nego neznanje. Investitor dobiva zemljište koje bi inače bilo skuplje ili čak i nedostupno da gradi tamo sadržaje koji će mu stvarati profit. Kao preduvjet toga uz te sadržaje mora sagraditi stadion. Taj stadion se daje na 50-100 godina na korištenje i održavanje klubu (Dinamo) i taj klub njime upravlja dok investitor upravlja svim ostalim sadržajima koji nisu vezani uz taj klub.
  • plavi mališan
    7
    A ti si legendo moja stanovnik utopije neke, a ne RH. Tipični senfovac, odmah ad hominem.
  • Mali Zeus
    14.2k
    Tipični senfovac, odmah ad hominem.plavi mališan

Irony is too strong in this one.
  • Sajla
    5.9k

da ponovimo...
    Grad ima na raspolaganju zemljište. investitor ima novac. jedna opcija je da investitor da Gradu pare i onda radi što želi (unutar važećih propisa). i tu onda nitko nema što prigovarati i zahtjevati, investitor napravi stadion kakav se njemu sprdne i to je ono čega se ti bojiš. ali to nije plan i to je već puno puta opisano i na ovom forumu i drugdje.
    Grad neće uzeti novac. Grad će skupa s klubom definirati kakav stadion i prateće sadržaje treba. i onda će investitoru reći - umjesto da nam daš novac, za tu lovu sagradi ovakav stadion kakav mi želimo. u zamjenu ti dajemo ostatak zemljišta u blizini stadiona da na njemu gradiš hotele, garaže, dućane, urede, stanove i na tome zaradiš u sljedećih X godina. investitor ne definira kakav će stadion biti.
  • scooniepenn
    3.5k

Čovjek ti je objasnio krajnje banalizirano što investitor dobiva i zašto je investitoru priča i dalje jako isplativa. Tvoj komentar je apsurdan, ne znam kako bih ga drugačije okarakterizirao.
  • plavi mališan
    7
    u zamjenu ti dajemo ostatak zemljišta u blizini stadiona da na njemu gradiš hotele, garaže, dućane, urede, stanove i na tome zaradiš u sljedećih X godina. investitor ne definira kakav će stadion biti.
    Okej glava, vi ste svi tu veliki pravnici, veliki stručnjaci, ja govorim iz laičke perspektive, živim na Maksimiru, i ne želim umjesto bazena svetice, te atletskog kompleksa svetice, još stambenih prostora, trgovačkih centara, i ostalih stvari koje su "prikladne” za izgradnju oko stadiona. Baš mene briga šta nekom investitoru treba da si zaradi još koji milijun. Mišljenja sam ako si Dinamo ne može sam izgraditi stadion, neka ga ni ne radi, jer ako nam ga izgradi neki investitor pa nam ga i da koncesiju na 100 godina. To je super u jednu ruku. Ali s hotelima i šhoping centrima se privlači još ogromniji broj ljudi, ponajviše turista, koje ja kao zagrepčan ne volim, a smatram da imam ponekog istomišljenika.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.